Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Χρόνια Πολλά! Ευλογημένα! Δημιουργικά!

            Απο τον Θεολογικό Σύνδεσμο Λάρισας 2016 ευχές  
           για μια Ευλογημένη και Δημιουργική  Νέα Χρονιά!!!


Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Ευφράνθητε εορτάζοντες! Kαλά κι' Ευλογημένα Χριστούγεννα!


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ!

«....Αδέλφια μου. Φυλάξτε τα ελληνικά συνήθεια μας, γιορτάστε όπως γιορτάζανε οι πατεράδες σας, και μη ξεγελιώσαστε με τα ξένα κι’ άνοστα πυροτεχνήματα. Οι δικές μας οι γιορτές αδελφώνουν τους ανθρώπους, τους ενώνει η αγάπη του Χριστού. Μην κάνετε επιδείξεις. «Ευφράνθητε εορτάζοντες». Ακούστε τι λένε τα παιδάκια που λένε τα κάλαντα: «Και βάλετε τα ρούχα σας, εύμορφα ενδυθήτε, στην εκκλησίαν τρέξετε, με προθυμίαν μπήτε, ν’ ακούσετε με προσοχήν όλην την υμνωδίαν, και με πολλήν ευλάβειαν την θείαν λειτουργίαν. Και πάλιν σαν γυρίσετε εις το αρχοντικόν σας, ευθύς τραπέζι στρώσετε, βάλτε το φαγητόν σας. Και τον σταυρόν σας κάνετε, γευθήτε, ευφρανθήτε. Δώστε και κανενός φτωχού όστις να υστερήται».

(Φώτη Κόντογλου, «Χριστού Γέννησις, Το Φοβερόν Μυστήριον», (επαν-) έκδοση Αρμός, Αθήνα, 2001)

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων για τα Θρησκευτικά


Αποτέλεσμα εικόνας για θρησκευτικά

Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων για τα Θρησκευτικά

Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από τα Θρησκευτικά αναθερμάνθηκε ο γενικότερος διάλογος γύρω από τη μορφωτική αποστολή και τον χαρακτήρα της σχολικής θρησκευτικής εκπαίδευσης, τις μαθησιακές ανάγκες που εξυπηρετεί, τη θέση της στο σύγχρονο σχολείο και το νομικό καθεστώς που τη διέπει. 
Ο διάλογος αυτός γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών διαρκεί τώρα και μερικές δεκαετίες. Οι φάσεις του αποτυπώνονται σε συνέδρια, δημοσιεύματα, δημόσιες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις. Πολύ συχνά, λόγω επίκαιρων αναγκών ή του ευρύτερου ενδιαφέροντος, ο διάλογος ξεπέρασε τα στενά όρια του θεολογικού κόσμου και  ανοίχτηκε στον δημόσιο χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, πήραν θέση ή κατέθεσαν απόψεις, εκτός από τους επίσημους θεσμούς της Εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς, η Εκκλησία και εκπρόσωποί της, οι αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές της χώρας, οι θεολογικές σχολές, οι επιστημονικές ενώσεις των θεολόγων, σύλλογοι και ενώσεις πολιτών, μεμονωμένα πρόσωπα κ.ά. Στα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερη ώθηση στη διεξαγωγή του διαλόγου έδωσαν η δημοσίευση των Συστάσεων 1720 (2005) και (2008)12 του Συμβουλίου της Ευρώπης, η τροποποίηση του καθεστώτος χορήγησης απαλλαγής το 2008 και οι παλινωδίες της κεντρικής διοίκησης που ακολούθησαν, καθώς και η εκπόνηση νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου και πρόσφατα του Λυκείου.   

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ασκηση και αγιότητα των στάρετς του Γκλίνσκ


Άσκηση και Αγιότητα των Στάρετς του Γκλινσκ<<...Ὁ νεωκόρος τοῦ ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀλεξάνδρου Νιέφσκι διηγήθηκε ἕνα περιστατικό, ποὺ δίνει µιὰ ἰδέα γιὰ τὸ πῶς προσευχόταν ὁ πατὴρ Ἀνδρόνικος. Ὁ Γέροντας πρὶν ἀπὸ τὴν τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας συνήθως ἀποβραδὶς παρέµενε στὸν ναὸ καὶ µέχρι τὸ πρωὶ δὲν ἔκλεινε µάτι. Ὅλη τὴν ὥρα αὐτὴ προσευχόταν. Μιὰ τέτοια νύχτα στὸ τέλος τῆς δεκαετίας τοῦ ’60 ὁ νεωκόρος εἶχε ὑπηρεσία στὴ φύλαξη τοῦ ναοῦ. Τὴ νύχτα βλέπει τὸν ναὸ γεµάτο ἀπὸ προσευχοµένους. Τοῦ πέρασε ἀπὸ τὸ µυαλὸ ἡ σκέψη ὅτι τὸν πῆρε ὁ ὕπνος καὶ ὅτι χωρὶς νὰ τὸν ρωτήσουν ἄνοιξαν τὶς πόρτες. Κοιτάζει τὸ ρολόι. Ἦταν 2 µετὰ τὰ µεσάνυχτα. Ψάχνει τὰ κλειδιὰ καὶ τὰ βρίσκει στὴ θέση τους. Μὲ µεγάλο φόβο κοίταξε ἀκόµη µιὰ φορὰ στὸ ἐσωτερικὸ τοῦ ναοῦ. Ὁ πατὴρ Ἀνδρόνικος προσευχόταν καὶ ἔκανε µετάνοιες µπροστὰ στὴν εἰκόνα τοῦ ἑορταζοµένου ἁγίου καὶ γύρω του ἦταν πλῆθος λαοῦ, ποὺ ἐπίσης προσευχόταν. Ὁ νεωκόρος ἔντροµος πάγωσε ἀπὸ τὸν φόβο του. Μόλις ὁ στάρετς τελείωσε τὴν προσευχή του ὁ ναὸς ἄδειασε. Τὸ πρωὶ µὲ µεγάλη συγκίνηση ὁ νεωκόρος διηγήθηκε τί συνέβη, ἀλλὰ δὲν ἦταν σὲ θέση νὰ ἐξηγήσει ὅσα εἶδε. Γνωρίζοντας ὅµως τὴν θεάρεστη ζωὴ τοῦ στάρετς καὶ τὴ δύναµη τῆς προσευχῆς του, µποροῦµε νὰ συµπεράνουµε ὅτι ἡ ἐν οὐρανοῖς θριαµβεύουσα ἐκκλησία συµπροσευχόταν µὲ τὸν µεγάλο ἀσκητὴ κατὰ τὴ διάρκεια τῶν προσευχῶν του....>>

 Πηγή: από το βιβλίο Άσκηση και Αγιότητα των στάρετς του Γκλίνσκ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άθως. Συγγραφέας : Ζηνόβιος Τσεσνοκώφ, επιμέλεια: π. Ιωάννης Φωτόπουλος

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Γαλαξίδι: Το Κατηχητικό ξεκινά

  
Για μιά ακόμη χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Φωκίδος αγκαλιάζει τη νεότητα και εκφράζει την αγάπη της προς αυτήν με την έναρξη τακτικών εβδομαδιαίων συναντήσεων που θα λειτουργήσουν στις ενορίες της Μητροπόλεως, ως Παιδικές και  Νεανικές Συντροφιές, υπό την ευλογία του οικείου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκτίστου.
  
Για το Γαλαξίδι η πρώτη συνάντηση ορίσθηκε για την ερχομένη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015, στις 6.30 το απόγευμα στον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου, όπου θα διεξάγεται το Μέσο και Ανώτερο Κατηχητικό για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου της περιοχής τα οποία και προσκαλούνται να δώσουν το παρών τους. Υπεύθυνοι για το Μέσο και Ανώτερο κατηχητικό σχολείο του Γαλαξιδίου για την περίοδο 2015 – 2016 έχουν ορισθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστο, ο οσιολογιώτατος διάκονος π. Ισαάκ Ιγγλέζοςπτυχιούχος Φιλολογίας και – υπό την ιδιότητα του εντεταλμένου κατηχητού της Μητροπόλεως - ο θεολόγος καθηγητής του Γυμνασίου Γαλαξιδίου Χάρης Ανδρεόπουλος.  

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

2ο Μαθητικό Συνέδριο: "Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο"


Το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μ. Ανδρόνικος» διοργανώνει κατά το σχολικό έτος 2015-2016 το 2ο  Μαθητικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» (κατόπιν της υπ’ αριθμ. 17/26-05-2015 απόφασης της Συνεδρίασης του οικείου ΕΠΕΣ). Το συνέδριο απευθύνεται στους μαθητές που φοιτούν σε Γυμνάσια και Λύκεια όλης της Ελλάδας και θα διεξαχθεί στις 27-28/02/2016.

Πολλά και θερμά συγχαρητήρια! Στους εκλεκτούς συναδέλφους και στα παιδιά του σχολείου! Και θερμές ευχές για καλή επιτυχία! 

(Διαβάστε τη συνέχεια για τους σκοπούς, τη θεματολογία και τη συμμετοχή στο Συνέδριο...)

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, ένας Επίσκοπος της κοινωνικής πρωτοπορίας και των έργων αγάπης



Υπό πλήρη επιτυχία εστέφθη το Πνευματικό Συμπόσιο μνήμης και τιμής προς τον αοίδιμο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο με θέμα: «ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΘΡΗΣΚΕΙΑ», το οποίο έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 23 Οκτωβρίου 2015 στο Αμφιθέατρο Α΄ της Θεολογικής Σχολής και ώρα 18:30 και το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ). 
Εντύπωση μεγάλη προκάλεσε το κατάμεστο, από φοιτητές, καθηγητές και κοινό, αμφιθέατρο, γεγονός που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκφραση τιμής προς το σεπτό πρόσωπο του σπουδαίου Ιεράρχου της Κρήτης. 
Διαβάστε στη συνέχεια ολόκληρο το σχετικό κείμενο (φωτορεπορτάζ) της Μαρίας Χατζηαποστόλου, θεολόγου - επιστημονικής συνεργάτιδος της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στην ιστοσελίδα Φως Φαναρίου

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Παν. Σκαλτσής: «Αναγκαίος ο αμφίπλευρος σεβασμός Kράτους- Eκκλησίας»

* Συνέντευξη του νέου Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. στην "Ελευθερία" Λαρίσης. 

O εψηφισμένος, νέος Πρόεδρος του Τμήματος
Θεολογίας του Α.Π.Θ. καθηγητής κ. Παν. Σκαλτσής
*Πρόθυμη η Θεολογική Κοινότητα να συζητήσει την αναβάθμιση των Θρησκευτικών 

«Οι σχέσεις και οι ρόλοι μεταξύ εκκλησίας και κράτους είναι διακριτοί, καθορίζονται από το Σύνταγμα και διακρίνονται από αμφίπλευρο σεβασμό. Δεν έχει νόημα η έναρξη κάποιου διαλόγου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αν και η εκκλησία δεν έχει αντίρρηση για συνεργασία με το κράτος για την ανεκμετάλλευτη περιουσία της. Ακόμη η Θεολογική Κοινότητα είναι έτοιμη και πρόθυμη να συζητήσει με το υπουργείο Παιδείας, όλα τα θέματα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, από το περιεχόμενο των βιβλίων και πώς αυτά θα γίνουν περισσότερο ενδιαφέροντα και κατανοητά μέχρι και να αγγίξουμε σύγχρονα θέματα που σήμερα θεωρούνται ταμπού. Κι εμείς οι θεολόγοι επιθυμούμε αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών, στη βάση όμως να μαθαίνουν τα παιδιά την ορθόδοξη παράδοσή μας και στη συνέχεια να ενημερώνονται και για τα άλλα θρησκεύματα».
* Για να διαβάσετε ολόκληρη η συνέντευξη πατήστε ΕΔΩ

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Η προσφορά της Εκκλησίας στον πόλεμο του 1940



Στην ενεργητική αντίσταση της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της τριπλής (ιταλικής, γερμανικής και βουλγαρικής) κατοχής της χώρας μας τη περίοδο 1940 – 1944, στην αντίσταση του «ράσου» ενάντια στους κατακτητές καθ΄ όλη τη διάρκεια του αντικατοχικού αυτού αγώνα, αναφέρθηκε ο θεολόγος καθηγητής του Γυμνασίου και Λυκείου Γαλαξιδίου Χάρης Ανδρεόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλαξιδίου μ΄ αφορμή την εθνική επέτειο της «28ης Οκτωβρίου». 

...η συνέχεια στο Αmfissapress

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Διεθνές Συνέδριο προς τιμή του Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Ware



Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με αφορμή την αναγόρευση του Μητροπολίτη Διοκλείας Καλλίστου Ware σε Εταίρο της, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware: Η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη Δύση», το οποίο θα λάβει χώρα στις 20-22 Νοεμβρίου 2015, στον Βόλο, (Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας).
Ο Μητροπολίτης Κάλλιστος Ware γεννήθηκε στο Μπαθ, Σόμερσετ, της Αγγλίας το 1934. Λαϊκός Αγγλικανός μέχρι το 1958, βαπτίσθηκε Ορθόδοξος χριστιανός και έγινε δεκτός στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας. Το 1970 εκλέγεται Fellow του Pembroke College της Οξφόρδης, και το 1971 ονομάζεται Senior Denyer and Johnson Scholar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ως επισκέπτης καθηγητής έχει διδάξει στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης το 2006. Το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος λαμβάνοντας το όνομα Κάλλιστος, ενώ το 1966 χειροτονήθηκε ιερέας και Αρχιμανδρίτης. Το 1982 αναδείχθηκε Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας. Από το 1973 συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής του Διαλόγου Ορθοδόξων - Αγγλικανών. Είναι πρόεδρος της Οικουμενικής Οργάνωσης Blessed Virgin Mary και είναι συνεκδότης του περιοδικού Sobornost. To 2008 αναγορεύθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τον Ιούνιο του 2015 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει συγγράψει πλήθος αυτοτελών βιβλίων και άρθρων που αφορούν σε θέματα ιστορίας, θεολογίας και πνευματικότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μεταξύ αυτών πολλά έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά όπως το κλασικό έργο του Η Ορθόδοξη Εκκλησία (Ακρίτας, Αθήνα, 32001) κ.ά.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ο καθηγητής Παναγιώτης Σκαλτσής νέος Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ


Διημερίδα_89

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 διενεργήθηκαν προεδρικές εκλογές για όλα τα Τμήματα των Σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Στο Τμήμα Θεολογίας μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου ήταν ο Καθηγητής της Λειτουργικής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής. Οι διεξαχθείσες με ηλεκτρονική ψηφοφορία εκλογές ολοκληρώθηκαν στις 17.00 το απόγευμα. Ο κ. Σκαλτσής έλαβε 24 έγκυρες ψήφους επί συνόλου 29 ψηφισάντων (5 λευκά και 4 μη προσερχόμενοι).  Σύμφωνα με τη διάταξη που όρισε η νομική υπηρεσία του Πανεπιστημίου  για τα λευκά ως μη έγκυρα, ο κ. Σκαλτσής συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία (100%) των έγκυρων ψήφων. Κατόπιν τούτου, νέος Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ ανακηρύχθηκε ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, με θητεία από 1 Νοεμβρίου 2015 έως 31 Αυγούστου 2017. Ο νέος Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ έχει δηλώσει ότι θα εργασθεί με αίσθημα ευθύνης και πνεύμα καταλλαγής για το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του Τμήματος Θεολογίας, αλλά και για την καλή του μαρτυρία προς τα έξω. Ιδιαίτερη μάλιστα βαρύτητα επιθυμεί να δώσει στις σχέσεις με την Εκκλησία, οι οποίες πρέπει να διέπονται από ειλικρινή διάθεση συνεργασίας. Μπορείτε να δείτε το βιογραφικό του νέου Προέδρου στην προσωπική του ιστοσελίδα.

ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Στον αγαπητό καθηγητή Παν. Σκαλτσή ευχόμαστε θερμά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ καλή ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ παρά Θεού για μια θητεία δημιουργική και καρποφόρα!

Θεολογικός Σύνδεσμος

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Μια νέα αδικία για τον κλάδο των Θεολόγων

Είναι δυνατόν ο Υπουργός Παιδείας με απόφασή του να παρέχει την Β΄ ανάθεση του μαθήματος της «Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής» και στον κλάδο των Θεολόγων (ΠΕ01) και ο Γενικός Γραμματέας του ιδίου Υπουργείου (Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων) να εξαιρεί ειδικά τους Θεολόγους από την Β΄ ανάθεση συναφούς μαθήματος στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.);... Κι, όμως, συνέβη (κι΄ αυτό)!..

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Τα κανονικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Μητροπόλεις των "Νέων Χωρών"


ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ...«AΝΗΣΥΧΙΕΣ» ΤΙΝΩΝ «ΦΑΝΑΡΙΟΜΑΧΩΝ» ΠΕΡΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ «ΔΙΑΣΠΑΣΕΩΣ» (!) ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Με άρθρο του στο διαδίκτυο υπό τον τίτλο «Επιχείρηση διάσπασης της Εκκλησίας της Ελλάδος» ο δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Ν. Παπαθανασόπουλος, αμφισβητεί ευθέως την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Μητροπόλεις των «Νέων Χωρών». Ο κ. Παπαθανασόπουλος θεωρεί ότι η προβολή και εκ μέρους του Πατριαρχείου του κατοχυρωμένου αυτού δικαιώματός του συνιστά «προσπάθεια να διασπασθεί η ενότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος και να περιοριστεί ο ρόλος της στον ελληνικό λαό και στην Ορθοδοξία γενικότερα». Προς επίρρωσιν δε των ισχυρισμών του ο κ. Παπαθανασόπουλος καταφεύγει στο γνωστό, έωλο επιχείρημα, στο παλιό ξεπερασμένο πια «τροπάρι» ότι το (εδώ και 87 συναπτά έτη) υφιστάμενο status της διακριτής – σε σχέση με τον αυτοκέφαλο τμήμα – παρουσίας των Μητροπόλεων των «Νέων Χωρών» στην σύνολη Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί κατάσταση – άκουσον, άκουσον! – «πολιτικά και εθνικά επιζήμια», ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. H κατά πάντα αρμονική αυτή σχέση όχι μόνο επιζήμια δεν είναι, αλλά ειδικά στους καιρούς μας αποτελεί για εμάς τους Ελληνες ευλογία, δεδομένων των ιστορικών και εκκλησιαστικών δεσμών της χώρας μας με την ευσεβή πηγή του Γένους μας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επειδή το τελευταίο διάστημα και από άλλους, ομόφρονες του κ. Παπαθανασοπούλου, επιχειρείται να αμφισβητηθούν τα δικαιώματα του Πατριαρχείου στην ελλαδική επικράτεια και να υπονομευθεί η σχέση της κανονικής του ενότητας με την Εκκλησία της Ελλάδος, είναι ευκαιρία να φρεσκάρουμε την μνήμη όσων «βάζουν ζιζάνια» (Ματθ. 13, 24 – 30) μεταξύ Αθηνών και Φαναρίου...

...η συνέχεια στο Φως Φαναρίου 

Ιερατική σύναξη στη Λάρισα με ομιλητή τον καθηγητή της Θεολογικής του Α.Π.Θ. κ. Παν. Σκαλτσή


image

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Ιερατική Σύναξη όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος Λαρίσης. Ομιλητής θα είναι ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής της Λειτουργικής,  της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα : "Μηνύματα μέσα από την ιερολογία του Γάμου ".
Θα ακολουθήσει ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου.


Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

"Εκσυγχρονίζεται" το Θρησκευτικό μάθημα. Οι αλλαγές που προωθεί το Υπ. Παιδείας


Toυ Αποστόλου Λακασά *


Με «όχημα» ένα σχέδιο της Αννας Διαμαντοπούλου, «βενζίνη» ρωπαϊκά κονδύλια, και «οδηγό» τον Νίκο Φίλη θα αλλάξει η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Ελλάδα; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής»  , ο νέος υπουργός Παιδείας προκρίνει τη μετατόπιση του χαρακτήρα του μαθήματος από ομολογιακό, όπως είναι σήμερα, σε περισσότερο θρησκειολογικό. Δηλαδή, την υιοθέτηση θεματικών κύκλων μέσω των οποίων οι μαθητές θα διδάσκονται στο μάθημα Χριστιανισμό και Ορθοδοξία, καθώς και άλλες θρησκείες.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Ομιλία του π. Νικολάου Λουδοβίκου στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Λάρισας


O αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος και καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης π. Νικόλαος Λουδοβίκος θα μιλήσει την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Λάρισας, επί της οδού Σεφέρη 149. 

Ο ομιλητής θα αναπτύξει το θέμα «H χριστιανική μαρτυρία".Η χριστιανική μαρτυρία

* Για τον ρωμαιοκαθολικό ναό και την ιστορία της Ρ/Κ Εκκλησίας στη Λάρισα κι΄ ευρύτερα στη Θεσσαλία, δείτε παλαιότερο δημοσίευμα στο Amen

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Η "Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή" μάθημα β΄ αναθέσεως και για τους Θεολόγους (ΠΕ01)



Με την με Αρ. Πρωτ. 151893/Δ2/29-09-2015 Υπουργική Απόφαση ρυθμίστηκαν εκ νέου οι "Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου". Εκτός των μέχρι σήμερα γνωστών αναθέσεων μαθημάτων στον κλάδο ΠΕ01 - Θεολόγων δόθηκε ως B' ανάθεση και το μάθημα της "Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής" της Γ΄ Γυμνασίου.
* Για να δείτε την νέα Υπουργική Απόφαση για τις αναθέσεις μαθημάτων πατήστε ΕΔΩ

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Διευκρινίσεις της αναπλ. Υπουργού Παιδείας κ. Σίας Αναγνωστοπούλου για τις απαλλαγές στα Θρησκευτικά



Η αναπλ. Υπουργός Παιδείας κ. Αθανασία Αναγνωστοπούλου απαντώντας στο σχόλιό μας στο Facebook (Χάρης Ανδρεόπουλος)  για το θέμα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά μας τίμησε με την ακόλουθη διευκρινιστική απάντησή της για το θέμα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά μας τίμησε με την ακόλουθη διευκρινιστική απάντησή της: 

"Athanasia Anagnostopoulou Αγαπητέ κύριε Ανδρεόπουλε δεν αναφέρθηκα στο ζήτημα της απαλλαγής από τα θρησκευτικά (αν είμαι υπέρ ή κατά. Υπάρχει εδω και καιρό νόμος του κράτους γι αυτό). Αναφέρθηκα στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να δηλώνει κανείς τι είναι ή δεν είναι ΟΤΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ. Αφού ο νόμος δίνει το δικαίωμα απαλλαγής, γιατί κάποιος πρέπει να δηλώσει αν είναι χριστιανός ορθόδοξος ή όχι;"

* Η (αντ-) άπάντησή μου:

Aγαπητή κυρία Αναγνωστοπούλου, κατ΄ αρχήν σας ευχαριστώ που μπήκατε στο κόπο να μου απαντήσετε, γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει την ευγένεια του χαρακτήρα σας. Αν και δεν γνωριζόμαστε, μου είσθε πολύ οικεία καθώς (όπως εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοι), έχω γευθεί και πράγματι απολαύσει τα ιστορικά σας συγγράμματα και ιδίως αυτό για τη Μικρασία. ("Οι ελληνορθόδοξες κονότητες. Από το Μιλλιέτ των Ρωμιών στι ελληνικό Εθνος", 1998). Ας είμαστε ειλικρινείς: το ζήτημα με το θρησκευτικό μάθημα δεν είναι ζήτημα τύπων (=υπουργικών αποφάσεων, νόμων, δικαστικών αποφάσεων, κ.λ.π.) αλλά είναι ζήτημα ουσίας, δηλ. ζήτημα βαθύτατα π ο λ ι τ ι κ ό. Θέλουμε να προσφέρεται στους μαθητές μας - τους αυριανούς πολίτες - ένα μάθημα θ ρ η σ κ ε υ τ ι κ ο ύ   ε γ γ ρ α μ α τ ι σ μ ο ύ το οποίο θα τους καθιστά κοινωνούς των βασικών στοιχείων της της ορθόδοξης χριστιανικής διδασκαλίας και ευρύτερα της θρησκευτικής παράδοσης του τόπου τους; Ενα μάθημα το οποίο θα τους ενδυναμώνει γνωστικά ως πολίτες της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου έτσι ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά, να συμβιώνουν αγαπητικά με τον διπλανό τους, για να μπορούν να κατανοούν τον κόσμο μέσα από τη πολιτισμική διαφορετικότητα της κάθε θρησκευτικής παράδοσης; Θέλουμε ένα τέτοιο μάθημα (στο οποίο, φυσικά, δεν χωρούν απαλλαγές, κ.λ.π.) ή όχι; Είναι απαραίτητο ένα τέτοιο μάθημα για τα/-τις Ελληνόπουλα /-ες του σχολείου του 21ου αιώνα, ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα. Ως πολίτης σας εύχομαι καλή δύναμη και ως χριστιανός ο Θεός να σας φωτίζει για να λέμε όλοι - εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές - μετά από κάποια χρόνια ότι "η Σία, στο Παιδείας, άφησε πίσω της έργο"


Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

"Συνοδικότητα καὶ Ὁμοφωνία" στὸ νέο τεῦχος τοῦ περιοδικοῦ "Θεολογία"


Κυκλοφόρησε τὸ νέο τεῦχος τοῦ περιοδικοῦ Θεολογία (τόμος 86, τεῦχος 2, Ἀπρίλιος-Ἰούνιος 2015), τὸ ὁποῖο φιλοξενεῖ τὰ κείμενα τῶν εἰσηγήσεων τοῦ Διεθνοῦς Συμποσίου ποὺ διοργανώθηκε ἀπὸ τὴ Διεθνῆ Ἀκαδημία Θρησκευτικῶν Ἐπιστημῶν καὶ ἔλαβε χώρα στὸ Διορθόδοξο Κέντρο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος στὴ Μονὴ Πεντέλης ἀπὸ 17 ἕως 22 Μαΐου 2013, μὲ γενικὸ θέμα «Συνοδικότητα καὶ Ὁμοφωνία». Στὸ Προλογικὸ τοῦ τεύχους ὁ Σταῦρος Γιαγκάζογλου ἀποτυπώνει τὶς παραμέτρους ποὺ ἐπηρεάζουν τὴ σχετικὴ κατανόηση τῆς συνοδικότητας στὴν Ἐκκλησία σήμερα. Τὰ κείμενα τοῦ συμποσίου προλογίζονται κατάλληλα καὶ ἀπὸ τὸν τότε πρόεδρο τῆς Διεθνοῦς Ἀκαδημίας Θρησκευτικῶν Ἐπιστημῶν Joseph Famerée

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Κατατακτήριες εξετάσεις πτυχιούχων ΑΕΙ - ΤΕΙ στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.


theologiki-sxoli.jpg

Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. προκηρύσσει κατατακτήριες εξετάσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, στις οποίες μπορούν να λάβουν μέρος:  
α) Πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΕΙ εσωτερικού και ισότιμων Ιδρυμάτων του Εξωτερικού, καθώς και πτυχιούχοι των Παραγωγικών Σχολών Αξιωματικών και Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας
β) Πτυχιούχοι ΤΕΙ, ή ισότιμων τίτλων προς αυτά Σχολών. (Σε ότι αφορά την ισοτιμία των τίτλων σπουδών προς τους τίτλους σπουδών των ΤΕΙ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στη Δ/ΝΣΗ Διοικητικού του Τομέα Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.)

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο παπα - Παύλος Μαρούλης, προϊστάμενος του ιερού ναού των Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης


Εκοιμήθη o Πρωτοπρεσβύτερος π. Παύλος Μαρούλης

Εκοιμήθη σήμερα τα ξημερώματα της Κυριακής, 23 Αυγούστου 2015, ο παπα – Παύλος. Του χρωστάω πολλά. Μαθήτευσα κοντά του, στο πρώτο μου κατηχητικό. Αρχές της δεκαετίας του ’70. Τρέχαμε όλη η τάξη μου απ΄το 11ο Δημοτικό σχολείο της Νέας Σμύρνης να τον ακούσουμε˙ μας δίδασκε την αγάπη, μας γαλήνευε. Mέχρι τα 15 – 16 μου ήμουν κοντά του στο ιερό˙ κάθε Κυριακή παπαδάκι. Εγώ του πήγαινα το ζέον, ένιωθα πολύ χαρούμενος˙ στιγμές εντός του ιερού παραδεισένιες επί τη γης, αλησμόνητες. Αυτός ευλόγησε και τον γάμο μου, αυτός βάφτισε και τα παιδιά μου, αυτός και τα κατήχησε στις χριστιανικές αξίες, στη ζεστή αίθουσα του πνευματικού κέντρου, στον Αη Σαράντη. Αργότερα με καμάρωνε θαρρώ ως δημοσιογράφο κι ύστερα ως καθηγητή. Μας αγαπούσε πολύ όλους. Εμένα, τη γυναίκα μου Μαρία που την ήξερε κι αυτή από μικρό κοριτσάκι (πόσο χαρούμενος ήταν όταν – πέρασαν 24 χρόνια, αλλ’ ακόμη θυμάμαι το χαμόγελό του - μας περνούσε τα στέφανα!), τα παιδιά μας . Σε ευχαριστούμε παπα - Παύλο και σ΄ ευγνωμονούμε˙ εμείς και χιλιάδες άλλοι Λαρισαίοι που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε στο πρόσωπό σου τον καλοκάγαθο λευϊτη ιερέα που σκόρπιζε αφειδώλευτα την αγάπη του, που έδινε ψωμί στο φτωχό, χέρι βοήθειας στον εμπερίστατο, παρηγοριά στον κατατρεγμένο, τον επίγειο άγγελο που σήμερα τα χαράματα κίνησε το ταξίδι της επιστροφής για τον κόσμο του, στις γειτονιές των αγγέλων. Καλόν Παράδεισο!
ΧΑ.ΑΝ.
* Το άγγελμα της κοιμήσεως του π. Παύλου και μια σύντομη βιογραφία του από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης:
"Εκοιμήθη εν Κυρίω την Κυριακή 23 Αυγούστου 2015, τις πρώτες πρωϊνές ώρες και ήδη αυλίζεται εις τας αγκάλας του Κυρίου, ο ποληός και πολυσέβαστος  Πρωτοπρεσβύτερος της Λάρισας, μακαριστός ήδη ιερέας π.Παύλος Μαρούλης, επί 56 έτη εφημέριος και Προϊστάμενος του εν Λαρίση μεγαλωνύμου Ιερού Ναού των αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και πρωτεργάτης του εκείθε μεγάλου φιλανθρωπικού έργου.
Ο μακαριστός ιερεύς γεννήθηκε στο Πετρίλιο Καρδίτσας στις 17 Δεκεμβρίου 1932, όπου έλαβε και την πρώτη μόρφωση και ανετράφη υπό των ευσεβών γονέων του εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Αποφοιτώντας από την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας, νυμφεύεται την καλή του πρεσβυτέρα και λαμβάνει την απόφαση να διακονήσει την Εκκλησία του Χριστού, ως Διάκονος και Ιερεύς των Μυστηρίων Του, οπότε χειροτονείται το έτος 1958  Διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης κυρό Δημήτριο, ανήμερα της εορτής των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, στις 9 Μαρτίου 1958, στον πανηγυρίζοντα παλαιό Ιερό Ναό των Αγίων. Στις 28 Ιουνίου του 1959 λαμβάνει τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, αυτόν του Πρεσβυτέρου από τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, Μακαριστό Μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Δαμασκηνό, οπότε και αναλαμβάνει το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της μεγαλωνύμου ενορίας των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
Ο π.Παύλος υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος κληρικός με πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο στην πόλη της Λάρισας. Η ενορία του, από τις πρώτες του ημέρες έως και σήμερα διαθέτει πρότυπο ενοριακό συσσίτιο για τους ενδεείς και τους απόρους αδελφούς, ενώ παράλληλα διέθετε πάντοτε και διαθέτει και σήμερα πλούσια τράπεζα τροφίμων, ιματίων και υποδημάτων προς επίλυση των πολλών καθημερινών αναγκών των πτωχών, υπό την ευθύνη πάντοτε και την αγωνία του μακαριστού π.Παύλου. Συνεργάσθηκε με πολλούς φορείς για το κοινωνικό έργο της  εκκλησίας και εχρημάτισε Υπεύθυνος των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, Διευθυντής του εκκλησιαστικού οικοτροφείου αυτής και Προϊστάμενος πολλών ακόμη φιλανθρωπικών και ευαγών ιδρυμάτων της τοπικής Εκκλησίας, ενώ υπήρξε και ο Πρωτεργάτης της ανεγέρσεως σε μηδενικό χρόνο του νέου μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, του Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στην Νέα Σμύρνη, καθώς και ο ανακαινιστής του γραφικού εξωκκλησίου της Αγίας Μαρίνης και άλλων Ιερών Ναών της  Ιεράς Μητροπόλεως.
Λειτουργός άριστος και καλλικέλαδος, λάτρης του τυπικού της εκκλησίας και της Ιεράς Παραδόσεως, ποδηγέτης της νεότητος και κατηχητής αυτής, στοργικός πνευματικός πατέρας πολλών ψυχών και διδάσκαλος των νεοτέρων κληρικών, διηκόνησε στην ιερατεία του τον Κύριο και τους ανθρώπους με πολλή αγάπη και διάκριση, ενώ βοήθησε με ιδιαίτερη συμπάθεια και συμπόνοια όλα αυτά τα χρόνια και το έργο της τοπικής εκκλησίας στο χώρο των Νοσοκομείων και των κλινικών. Αγαπούσε ακόμη με υπερβάλλοντα ζήλο την ιδιαιτέρα του πατρίδα, τα Πετρίλλια και τα Άγραφα, ώστε με πολλούς κόπους και θυσίες πάντοτε έδιδε το παρόν του στα δρώμενα της γενετείρας του, στην συντήρηση των Ιερών Ναών του, καθώς και στην εξ’ ολοκλήρου ανακαίνιση της ιστορικής Μονής της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους της πατρίδος του.
Ο μακαριστός  Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κυρός Σεραφείμ, εκτιμήσας το πολυποίκιλον έργο του μακαριστού ιερέως, τον ανύψωσε εις Πρωτοπρεσβύτερον στις 25 Μαΐου του 1980, ενώ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, τον ετίμησε κατά την μεγάλη εορτή των αγίων Τεσσαράκοντα το 2009, επί τη συμπληρώσει πεντηκονταετούς αγλαούς και ευλογημένης διακονίας στον αμπελώνα του Κυρίου.
Είη η αγαθή μνήμη του μακαρία τη λήξει γενομένου π.Παύλου αιωνία!
Η εξόδιος ακολουθία του μεταστάντος κληρικού θα ψαλλεί την Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι στην ενορία των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων , από τον Σέβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.Ιγνάτιο και ο ενταφιασμός του θα λάβει χώρα στο κοιμητήριο της πόλεως".

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Τα Θρησκευτικά, ένα μάθημα ανοιχτό για όλους τους μαθητές. Τα νέα Προγράμματα Σπουδών.



Tης Κωνσταντίνας Μίχα

Οι αλλαγές, που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη σύνθεση του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενισχύοντας το θρησκευτικό πλουραλισμό της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς και γεγονότα με παγκόσμιες επιπτώσεις, όπως η 11η Σεπτεμβρίου, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που ακολούθησαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και η αιματηρή δράση του ISIS, αναθέρμαναν τη συζήτηση στην Ευρώπη για τη σημασία και το ρόλο της θρησκείας στις κοινωνίες. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και έκφρασης και τα όριά τους, η ελευθερία της έκφρασης και τα όριά της σε σχέση με την προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος (βλέπε, βλασφημία), τα θρησκευτικά σύμβολα σε σχολεία και χώρους εργασίας, αποτελούν μερικά μόνο από τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Τα ευρωπαϊκά σχολεία, μικρογραφίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών, επηρεάζονται άμεσα από το ερώτημα «ποια η θέση της θρησκείας στη δημόσια ζωή», από τη στιγμή μάλιστα που πρέπει να μορφώσουν /εκπαιδεύσουν πολίτες, ικανούς να συμβιώνουν αρμονικά σε πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες. Το μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ) μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, είναι όμως επίκαιρο; Στα ερωτήματα, εάν η διδασκαλία του ΜτΘ είναι πλέον ξεπερασμένη, εάν είναι καλύτερα να «αγνοείται» η θρησκεία στα σχολεία, η απάντηση που προκύπτει από τα λόγια όσων μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι αρνητική, με την επισήμανση, μάλιστα, της συμβολής που μπορεί να έχει στην αντιμετώπιση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και στην ενίσχυση μιας θρησκευτικής πίστης ανοιχτής, συνώνυμης της ανοχής του «άλλου», του διαλόγου, της συμφιλίωσης, της συμπόνιας, της δικαιοσύνης. «Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι οι χειρότεροι πόλεμοι μετά τους εμφύλιους, είναι οι θρησκευτικοί. Η λύση σε αυτό το θέμα δεν είναι να καταργήσουμε τη θρησκεία, αλλά να μην αφήσουμε τη διδασκαλία για τις αρχές κάθε θρησκευτικής πίστης στα χέρια των φανατικών. Εκείνοι που αγωνίζονται για να καταργήσουν τη θρησκεία και το μάθημα των Θρησκευτικών, πιστεύοντας ότι έτσι θα λύσουν το πρόβλημα του θρησκευτικού φανατισμού, μοιάζουν με τον Ξέρξη όταν μαστίγωνε τη θάλασσα» επισημαίνει ο ΓΓ Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΑΝΔΡΕΑ ΝΑΝΑΚΗ, Μητροπολίτου Ἀρκαλοχωρίου: Ἀπό τό Γένος καί τήν Ἐθναρχία στό Ἔθνος.



Μέ τά σημαντικά κκλησιαστικά, πολιτικά καί κοινωνιά γεγονότα το 19ου καί 20ου αώνα πού συνθέτουν τήν στορία το Οκουμενικο Πατριαρχείου καί  δρομολογον τό πέρασμα το λληνισμο πό τό Γένος καί τή Ρωμιοσύνη τς θναρχικς παραδόσεως το Οκουμενικο Πατριαρχείου στό θνος καί τό λλαδικό Κράτος τς «νεωτερικότητας», σχολεται τό νέο βιβλίο το Μητροπολίτου ρκαλοχωρίου τς κκλησίας τς Κρήτης καί καθηγητού το Τμήματος Θεολογίας το Α.Π.Θ. νδρέα Νανάκη. Στό βιβλίο συντίθεται προβληματική μελετημάτων το συγγραφέα, ποία κφράστηκε τήν τελευταία δεκαπενταετία μέ κείμενα πού ξεκινοσαν κατ’ ρχήν πό τίς πανεπιστημιακές παραδόσεις καί προσεγγίζονται, πέρα πό τά τυποποιημένα στορικά σχήματα τν δεολογικν πιλογν τς νεωτερικότητας το 19ου καί 20ου αώνα, πτυχές πό τήν στορία το Οκουμενικο Πατριαρχείου, ταν θωμανική Ατοκρατορία βρίσκεται στή δύση τς στορικς της πορείας, ν μέσ κοσμογονικν λλαγν καί νακατατάξεων.

To νέο τεύχος του περιοδικού "Θεολογία"


Κυκλοφόρησε τὸ νέο τεῦχος τοῦ περιοδικοῦ Θεολογία (τόμος 86, τεῦχος 1, Ἰανουάριος-Μάρτιος 2015), τὸ ὁποῖο περιλαμβάνει ἄρθρα ποικίλης ὕλης. Στὸ Προλογικὸ σημείωμα ὁ Σταῦρος Γιαγκάζογλου ἐπιχειρεῖ νὰ περιγράψει τὴ διελκυστίνδα μεταξὺ θεσμοῦ καὶ χαρίσματος μὲ ἀναφορὰ στὴν ταυτότητα τῆς Ἐκκλησίας. Στ πρτο ρθρο το τεύχους δημοσιεύεται μιλία το Κοσμήτορα τς Θεολογικς Σχολς Θεσσαλονίκης κατ τν ορτασμ τς μνήμης το γίου Φωτίου στ Διορθόδοξο Κέντρο τς κκλησίας τς λλάδος, μ τίτλο «Πρεσβεία π σσυρίους. νατολικ πολιτικ το ερο Φωτίου». Στ κείμενο ατ Μιλτιάδης Κωνσταντίνου διερευν τ σχετικ γνωστη πολιτικ πο σκησε Φώτιος πρς νατολς στ πλαίσιο μάλιστα το ναδυόμενου «σλαμικο κινδύνου» τν μερν μας.