Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

«H εκκλησιαστική πτυχή του Μακεδονικού ζητήματος. Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση. Δημιουργία διδακτικού υλικού για το μάθημα των Θρησκευτικών και της Ιστορίας». Εισήγηση στο 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Θεολόγων Εκπαιδευτικών στη Θεολογική του ΑΠΘ




«εκκλησιαστική πτυχή του Μακεδονικού ζητήματος. Ιστορική και   νομοκανονική προσέγγιση. Δημιουργία διδακτικού υλικού για το μάθημα των Θρησκευτικών και της Ιστορίας», ήταν το θέμα της εισηγήσεώς μας στο 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο  Θεολόγων Εκπαιδευτικών που παρουσιάσθηκε τ0 Σάββατο, 28/09/2019, και  09.15 π.μ. στην αιθ. 1 (Εργ. Παιδαγωγικής). Το Συνέδριο το οποίο διεξήχθη κατά το τριήμερο από 27 έως 29/09/2019 στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. 

* H εργασία δημοσιεύεται στο Academia.edu



Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Νικ. Τασιόπουλου, «Γαλαξείδι, Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών», Φωκικά Ιστορικά Μελετήματα, Εκδ. HVNT, σσ. 548.




Θερμές ευχαριστίες στον Aντιστράτηγο ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και συγγραφέα κ. Νικόλαο Τασιόπουλο για την εξαιρετική τιμή να με συμπεριλάβει στους «Ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών» του Γαλαξιδίου (σσ. 261-262) στο ομότιτλο  βιβλίο του που κυκλοφορήθηκε από τις Eκδόσεις HVNT , στη σειρά «Φωκικά Ιστορικά Μελετήματα» και ειδικότερα να με συγκαταλέξει ανάμεσα στους δέκα (10), συνολικά, «δημιουργούς οι οποίοι δεν γεννήθηκαν ή δεν κατάγονται από το Γαλαξίδι, αλλά στην ουσία είναι κι αυτοί Γαλαξιδιώτες, αφού έζησαν ή ζούν ένα κομμάτι της ζωής  τους στο Γαλαξίδι λόγω εργασίας, νύμφευσης ή για  κάποιον άλλον επαγγελματικό, προσωπικό ή οικογενειακό λόγο αγάπησαν την πόλη ως δική τους ή συμμείχαν ή συμμετέχουν στις διάφορες πολιτιστικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες».
                                                                                                            Χ. Μ. Ανδρεόπουλος

Ιστορική και πολιτιστική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελληνική Γραμματεία. Είναι ένα έργο μοναδικό, που αναδεικνύει τον κόσμο του πνεύματος και του πολιτισμού, αλλά και του καλλιτεχνικού ταλέντου σημαντικών ανθρώπων της γαλάζιας «Πολιτείας» του Γαλαξειδίου, μιας σημαντικής ιστορικής κωμόπολης της Φωκίδας. Πρόκειται για μια σημαντική εργογραφία

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Το βιβλίο «H Eκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974. Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση», σύγγραμμα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών.



Για 3η συνεχή χρονιά στον κατάλογο των επιλεγμένων συγγραμμάτων, στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών (Τμήμα Ιερατικών Σπουδών, ΣΤ΄ εξάμηνο – εαρινό) για το μάθημα «Εκκλησιαστική Ιστορία της Ελλάδος»το βιβλίο  «Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974. Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση«, Εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2017, σσ. 424. (https://service.eudoxus.gr/search/#a/id:68377860/0).

*  Εδώ περισσότερες πληροφορίες για το: ΒΙΒΛΙΟ / ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

3o Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Θεολόγων: «Θρησκευτική Εκπαίδευση – Εκπαίδευση για το μέλλον», 27 – 29 Σεπτεμβρίου στο ΑΠΘ


Το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας συνδιοργανώνουν το 3o Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Θεολόγων Εκπαιδευτικών με διεθνή συμμετοχή και με θέμα:

«Θρησκευτική Εκπαίδευση – Εκπαίδευση για το μέλλον»,

στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019, στη Θεσσαλονίκη, στους χώρους της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Απευθύνεται σε:

Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε επιστήμονες των ΑΕΙ, ΑTΕΙ, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες, σε ερευνητές και ερευνήτριες, σε εκπροσώπους κυβερνητικών και μη φορέων.

Σκοπός του Συνεδρίου

Σκοπός του Συνεδρίου αποτελεί η συμβολή στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τις προκλήσεις και τις προοπτικές της θρησκευτικής εκπαίδευσης στη σύγχρονη πραγματικότητα και στις ιδιαίτερες συνθήκες του σημερινού σχολείου.  Επιδιώξεις του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και άλλους/ες ερευνητές και ερευνήτριες, μελετών και νέων προσεγγίσεων της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και η κατάδειξη της ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών σε θέματα εφαρμογής διδακτικών πρακτικών και εναλλακτικών προσεγγίσεων.

Στο Συνέδριο συμμετέχει και ο Λαρισαίος Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ01 Θεολόγων Στ. Ελλάδος Δρ Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος με την εισήγηση    "Η εκκλησιαστική πτυχή του Μακεδονικού ζητήματος. Ιστορική  και  
νομοκανονική προσέγγιση.  Δημιουργία διδακτικού υλικού για  το μάθημα         των Θρησκευτικών και  της Ιστορίας» 
(Σάββατο, 28/09/2019, 09.15 π.μ., αιθ. 1 (Εργ. Παιδαγωγικής).

*  Αναλυτικά εδώ το:  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 

*   Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν: Κεντρικές ομιλίες (Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019), Προφορικές εισηγήσεις και Στρογγυλή Τράπεζα (Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2019) και Βιωματικά εργαστήρια (Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019).

- Δηλώσεις συμμετοχής παρακολούθησης του Συνεδρίου (έως 25 Σεπτεμβρίου 2019): https://forms.gle/WHsNNjr4Ayj5GEDs7

- Δηλώσεις συμμετοχής στα βιωματικά εργαστήρια (έως 25 Σεπτεμβρίου 2019): https://forms.gle/XYHnKre3VoGWx6wg6