RELIGIOUSnet - Larissa Societatis theologorum - העמותה של תיאולוגים Ανεξάρτητο ιστολόγιο ενημερωτικού χαρακτήρα για θέματα Θεολογίας και Εκπαίδευσης. Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις των συντακτών τους.
Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023
Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
Webinar Θεολόγων με θέμα βιβλικό και “άρωμα” xριστουγεννιάτικο…
Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα (21.12.2023) το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο (Webinar) που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Δρ. Nικόλαος Παύλου, Δρ. Νικόλαος Ματθαίου και Όλγα Γκούμα, Μ.sc., για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους (Στερεά Ελλάδα/Ανατ. Αττική – Θεσσαλία – Δυτ. Μακεδονία – Aνατ. Μακεδονία – Θράκη).
Το σεμινάριο είχε θέμα βιβλικό / καινοδιαθηκικό και “άρωμα” χριστουγεννιάτικο καθώς αφορούσε στην ιστορία της προσκύνησης των μάγων και τη θέση της μέσα στο αφηγηματικό και θεολογικό πρόγραμμα του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, με εισηγήτρια την καθηγήτρια της Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη.
* Ολόκληρο το άρθρο στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ., sch.gr) και στην "Ελευθερία" της Λαρίσης
Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023
«Η ιστορία της προσκύνησης των μάγων και η θέση της μέσα στο αφηγηματικό και θεολογικό πρόγραμμα του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου». Eπιμορφωτικό Webinar Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος-Ανατ. Αττικής-Θεσσαλίας-Δυτ. Μακεδονίας- Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης.
Συνεχίζονται την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023, οι εργασίες του διαδικτυακού “Θεολογικού Εργαστήριου” που συνδιοργανώνουν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Θεολόγων Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος (με έδρα στη ΔΔΕ Φθιώτιδας), Δρ. Νικόλαος Παύλου (ΔΔΕ Λάρισας) και Δρ. Νικόλαος Ματθαίου (ΔΔΕ Κοζάνης) και Όλγα Γκούμα (ΔΔΕ Ξάνθης) για τις επιμορφωτικές τους δράσεις με τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους.
Το “Θεολογικό Εργαστήριο” (το οποίο λειτουργεί σε μηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις άλλες επιμορφωτικές δράσεις και πρακτικές των Συμβούλων) απευθύνεται στους θεολόγους εκπ/κούς (μονίμους και αναπληρωτές) των Νομών: Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Ανατ. Αττικής (αρμοδιότητας του Σ.Ε. Χαρ. Ανδρεόπουλου), Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας (Σ.Ε. Νικ. Παύλου) και Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πιερίας και Ιωαννίνων (Σ.Ε. Νικ. Ματθαίου), Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Δράμας και Καβάλας (Σ.Ε. Όλγας Γκούμα).
Οι διαδικτυακές συναντήσεις διεξάγονται εκτός ωραρίου λειτουργίας των σχολείων και η συμμετοχή των εκπ/κών σ΄ αυτές είναι προαιρετική. Η θεματολογία των συναντήσεων περιλαμβάνει θέματα Διδακτικής των Θρησκευτικών, δειγματικές διδασκαλίες, ζητήματα Διοίκησης της Εκπαίδευσης, εφαρμογές των Τ.Π.Ε. στα Θρησκευτικά, διαχείρισης της σχολικής τάξης, πληροφόρηση για νέες τάσεις και ρεύματα της θεολογικής επιστήμης, κ.α.
Η 3η διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17.00 στο σύνδεσμο (link) της ψηφιακής πλατφόρμας Cisco Webex:
https://minedu-secondary.webex.com/meet/nmatthaiou
Εισηγήτρια θα είναι η καθηγήτρια της Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη με θέμα: «Η ιστορία της προσκύνησης των μάγων και η θέση της μέσα στο αφηγηματικό και θεολογικό πρόγραμμα του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου»
Με την ολοκλήρωση του κύκλου των συναντήσεων στους/στις συναδέλφους που θα παρακολουθήσουν ανελλιπώς τις εργασίες του “Θεολογικού Εργαστηρίου” θα δοθεί Βεβαίωση συμμετοχής.
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023
"Θεολογία και Νεωτερικότητα. Δοκίμια για τη συνάντηση της Ορθόδοξης Θεολογίας με τον σύγχρονο κόσμο". Το νέο βιβλίο του καθηγητή Σταύρου Γιαγκάζογλου παρουσιάζεται τη Δευτέρα στην Αθήνα
Θεολογία και Νεωτερικότητα
Δοκίμια για τη συνάντηση της Ορθόδοξης Θεολογίας με τον σύγχρονο κόσμο
την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 & ώρα 19:00 στις Εκδόσεις Αρμός (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (Σαββάτος), Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ
Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκός
π. Αντώνιος Πινακούλας, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Χαλανδρίου
Δημήτριος Μόσχος, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ
Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023
50 χρόνια από την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α’
Συμπληρώνεται σήμερα μια 50ετία από την ημέρα της 15ης Δεκεμβρίου 1973 κατά την οποία ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος (Α’) Κοτσώνης, έχοντας απωλέσει τον έλεγχο τόσο της “μικράς” (Διαρκούς Ιεράς Συνόδου – Δ.Ι.Σ.) όσο και της “μεγάλης” Ιεράς Συνόδου (της Ιεραρχίας – Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποβάλλει αυτοβούλως την παραίτησή του από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Η παραίτηση γίνεται πάραυτα δεκτή από την εκκλησιαστική αρχή, ήτοι την Δ.Ι.Σ. στην οποία προϊσταται ο Αντιπρόεδρος αυτής, Μητροπολίτης Καλαβρύτων Γεώργιος Πάτσης, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στις 28 Δεκεμβρίου 1973 η απόφαση της Δ.Ι.Σ. περί αποδοχής της παραιτήσεως του Αρχιεπισκόπου εγκρίνεται και από την στρατιωτική («Ιωαννιδική») Κυβέρνηση Αδαμ. Ανδρουτσοπούλου, δια του Υπουργού Παιδείας αυτής Παν. Χρήστου και κυρώνεται δια του σχετικού Π.Δ. 442/1973 το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης.
Ο (από του Μαϊου του 1967) μέχρι τούδε Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Α΄ (Κοτσώνης) μετά από 6ετή θητεία στο ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα καθίσταται και τυπικά «πρώην» Αθηνών και πάσης Ελλάδος, συγκαταλεγόμενος από του λοιπού στις τάξεις των «σχολαζόντων» αρχιερέων της ελλαδικής Εκκλησίας. Στον χηρεύσαντα θρόνο της Αρχιεπισκοπής, δύο εβδομάδες μετά (12 Ιανουαρίου 1974), θα εκλεγεί υπό της (συγκροτηθείσης εξ ιεραρχών που είχαν εκλεγεί προ της 21ης Απριλίου 1967) «Πρεσβυτέρας» Ιεραρχίας ο από Ιωαννίνων Μητροπολίτης Σεραφείμ (Τίκας), ο οποίος έχει καταγραφεί μέχρι τώρα ως ο μακροβιότερος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος με θητεία 25ετίας (1974 – 1998).
* Oλόκληρο το άρθρο στην ιστοσελίδα "Φως Φαναρίου" και στο "Οrthodoxia.info"
* Bλ. και εις Εφημ. "Ελευθερία" Λαρίσης
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023
Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023
"Χριστιανισμός και Πολιτική". Παρουσίαση του βιβλίου του Θεολόγου Ανδρέα Αργυρόπουλου - Εκδόσεις "ΑΡΜΟΣ"
Του Αντώνη Παναγάκη *
Μετά από πολλά χρόνια, η κάθοδος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του νέο-συντηρητικού κόμματος ΝΙΚΗ, έφερε και πάλι στο προσκήνιο «αστοχριστιανικές» απόψεις περί ασύμβατου μεταξύ Χριστιανισμού και Πολιτικής. Αφορμή δόθηκε από το γεγονός ότι στο Καταστατικό του το κόμμα αυτό προβάλλει ως σκοπό του, ανάμεσα στους άλλους, την «υπεράσπιση των αξιών της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης» και στην Πολιτική του Διακήρυξη τονίζει ότι η ευόδωση των σκοπών του θα γίνει «με την ευχή της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους». Έτσι οι ψηφοφόροι του, στην πλειοψηφία τους οπαδοί μέχρι πρότινος της κυρίαρχης δεξιάς παράταξης από την οποία απογοητεύθηκαν λόγω της σταδιακής της μετάλλαξης από παραδοσιακή σε νεοφιλελεύθερη, καθοδηγούμενοι ή και χειραγωγούμενοι από ιερείς και κάποιες μονές κυρίως της Β. Ελλάδας βρήκαν πολιτική έκφραση, η οποία μάλιστα κατάφερε να μπει στη Βουλή.
Κατά σύμπτωση την ίδια ακριβώς περίοδο (Μάιος 2023) εκδίδεται το νέο πόνημα του θεολόγου συγγραφέα και εκπαιδευτικού Α. Αργυρόπουλου «Χριστιανισμός και Πολιτική». Η έκδοση αυτή έρχεται να τοποθετήσει τα πράγματα στη θέση τους. Ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου θα βρει καίριες απαντήσεις τόσο στην ξαναζεσταμένη σούπα της άποψης «ο χριστιανός δεν ανακατεύεται με την πολιτική», όσο και στις ιδεολογικοπολιτικές απόψεις του συγκεκριμένου πολιτικού μορφώματος που αρνείται να διαλεχθεί με τις κοινωνικοπολιτισμικές προκλήσεις της σημερινής εποχής και με περισσό λαϊκισμό προβάλλει το όραμα της επιστροφής σε μια εξιδανικευμένη (στο φαντασιακό όμως μόνο) εκδοχή της δεκαετίας του ’50, καθώς και τη «νομοθετική ελαχιστοποίηση της κομματοκρατίας»(!)
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος και στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη παρουσίαση του Κινήματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας και του ιδρυτή της Ν. Ψαρουδάκη.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναπτύσσονται οι θέσεις του συγγραφέα για μια Αυτόνομη Χριστιανική Πολιτική Παρέμβαση στιβαρά τεκμηριωμένες από τα κείμενα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, αλλά και τον Πατερικό λόγο. Εδώ βρίσκονται και οι απαντήσεις στις ενστάσεις που προαναφέραμε καθώς και στον τρόπο που ένα κόμμα ή Κίνημα πολιτικοποιημένων χριστιανών βρίσκονται ή όχι κοντά στον τρόπο του Χριστού και του Ευαγγελίου Του. Το παράδειγμα των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της Δύσης που βρίσκονται προσδεδεμένα στον συντηρητισμό και τον αστικό καπιταλιστικό φιλελευθερισμό δείχνει πόσο μακριά μπορεί να βρεθεί ένα πολιτικό εγχείρημα από τις αρχές της αγάπης, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας μεταξύ όλων των ανθρώπων, βασικά χαρακτηριστικά του Ευαγγελίου του Χριστού. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πρωτότυπο αποτελεί το δεύτερο μέρος του βιβλίου το οποίο αναφέρεται στις σχέσεις της Χριστιανικής Πολιτικής Πρότασης με την Αριστερά. Τονίζονται οι αμοιβαίες παρεξηγήσεις που υπήρξαν κατά το παρελθόν, αλλά και η διέξοδος με τον χριστιανομαρξιστικό διάλογο που αναπτύχθηκε σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα κυρίως τη δεκαετία του ’80. Οι αναφορές στις απόψεις του Λένιν, της Ρ. Λούξεμπουργκ, του Ζαν (της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών), του Φ. Κάστρο κ.ά. δείχνουν ότι ηγέτες της Κομμουνιστικής Αριστεράς διεθνώς μπορεί να μην πίστευαν οι ίδιοι, αλλά σέβονταν το στοιχειώδες δικαίωμα της θρησκευτικής πίστης. Οι αναφορές στη Θεολογία της Απελευθέρωσης, τη Μαύρη Θεολογία καθώς και στην ελληνική πραγματικότητα με τη συνεισφορά του Κλήρου στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και την εθνική αντίσταση με την αναγνώριση του αγώνα αυτού από τους κορυφαίους του αριστερού κινήματος Α. Βελουχιώτη και Ν. Ζαχαριάδη, έρχονται να συμπληρώσουν τη δυναμική αυτού του μέρους.
Στο τρίτο μέρος δεσπόζει παλαιότερη εργασία του συγγραφέα η οποία είχε εκδοθεί αυτόνομα, σχετική με το φλέγον ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα σήμερα, την Οικολογία και τη σχέση της με τη Θεολογία. Εδώ προβάλλεται η Ορθόδοξη αντίληψη για την Κτίση, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα εκείνων που θεωρούν τον άνθρωπο αφέντη της φύσης και τονίζεται η ευθύνη των χριστιανών μπροστά στην Οικολογική κρίση των ημερών μας. Το βιβλίο κλείνει με παλαιότερη εισήγηση του συγγραφέα σε ημερίδα σχετικά με τη συμβατότητα του οικονομικού φιλελευθερισμού και της Ορθόδοξης αντίληψης για την Οικονομία, όπου καταδεικνύεται σαφώς ότι το οικονομικό αυτό μοντέλο δεν υπηρετεί τον άνθρωπο αλλά το κέρδος. Η δε ελευθερία που επαγγέλλεται αφορά τη διακίνηση του χρήματος και του ατομικού πλουτισμού κι όχι την αγάπη ως συνάντηση του «εγώ» με τον «άλλον».
Όλα τα μέρη του βιβλίου έχουν πλούσια βιβλιογραφία και καλούν τον αναγνώστη να αναζητήσει, ανάλογα με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του, περαιτέρω τεκμηρίωση των θέσεων και των απόψεων του συγγραφέα. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το βιβλίο του Α. Αργυρόπουλου «Χριστιανισμός και Πολιτική» συμβάλλει τα μέγιστα στον φετινό εορτασμό των 70 χρόνων που κλείνει το ιστορικό Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας και η εφημερίδα «Χριστιανική» στην πολιτική πορεία του τόπου και τον ευχαριστούμε γι’ αυτήν την πολύτιμη έκδοση.
* ‘O Αντώνης Παναγάκης είναι Εκπαιδευτικός. Το κείμενο είναι άρθρο του στη «Χριστιανική», φ. 1138/07-12-2023, σελ. 10