RELIGIOUSnet - Larissa Societatis theologorum - העמותה של תיאולוגים Ανεξάρτητο ιστολόγιο ενημερωτικού χαρακτήρα για θέματα Θεολογίας και Εκπαίδευσης. Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις των συντακτών τους.
Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014
Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014
H Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου απέκτησε καθεστώς Ερευνητικού Κέντρου
Με το νόμο
4310/2014 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων («Έρευνα, Τεχνολογική
Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις») που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των
Ελλήνων, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των
αναγνωρισμένων ανά την επικράτεια ερευνητικών κέντρων.
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και μια αναγνώριση από την υπεύθυνη πολιτεία του έργου που επιτελείται, και που αναμένεται πως θα αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω πορεία και ακαδημαϊκή της ανάπτυξη, τόσο σε τοπικό και εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η αναγνώριση αυτή επιφορτίζει την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών με περισσότερες ευθύνες και με νέα καθήκοντα για την προαγωγή και διεθνή προβολή της επιστημονικής θεολογικής έρευνας που επιτελείται στον τόπο μας, όσο και για τη ζωντανή και δημιουργική μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο.
Το Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών περιλαμβάνει πέντε εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς τομείς οι οποίοι προβλέπεται σύντομα να μετεξελιχτούν σε ερευνητικά ινστιτούτα. Οι τομείς αυτοί είναι:
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και μια αναγνώριση από την υπεύθυνη πολιτεία του έργου που επιτελείται, και που αναμένεται πως θα αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω πορεία και ακαδημαϊκή της ανάπτυξη, τόσο σε τοπικό και εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η αναγνώριση αυτή επιφορτίζει την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών με περισσότερες ευθύνες και με νέα καθήκοντα για την προαγωγή και διεθνή προβολή της επιστημονικής θεολογικής έρευνας που επιτελείται στον τόπο μας, όσο και για τη ζωντανή και δημιουργική μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο.
Το Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών περιλαμβάνει πέντε εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς τομείς οι οποίοι προβλέπεται σύντομα να μετεξελιχτούν σε ερευνητικά ινστιτούτα. Οι τομείς αυτοί είναι:
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014
Eνα βιβλίο για τον αγωνιστή ιερέα παπα - Γιώργη Πυρουνάκη
Ν. Παύλου, Φ. Οικονόμου, Χ. Ανδρεόπουλος |
Η θεολογία και το έργο του ιερέα παπα – Γιώργη Πυρουνάκη, το πρόσωπο του οποίου συμβόλισε στις 10ετίες του ΄70 και του ΄80 μια ιδιότυπη εκδοχή της λεγόμενης «θεολογίας της απελευθέρωσης» με ελληνικές, οικουμενικές και ορθόδοξες συντεταγμένες, παρουσιάσθηκε χθες βράδυ σε εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο «Παιδεία» της πόλης μας.
Την αφορμή έδωσε το βιβλίο «π. Γεώργιος Πυρουνάκης: Η θεολογία και το έργο ενός ελεύθερου ανθρώπου» που συνέγραψε η Λαρισαία M.Th. θεολόγος εκπαιδευτικός Φωτεινή Οικονόμου και το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αρμός».
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014
π. Γεώργιος Πυρουνάκης: Η θεολογία και το έργο ενός ελεύθερου ανθρώπου»
Το βιβλίο της
Λαρισαίας εκπαιδευτικού Φωτεινής Οικονόμου με τίτλο «π. Γεώργιος Πυρουνάκης. Η
θεολογία και το έργο ενός ελεύθερου ανθρώπου» παρουσιάζεται την ερχόμενη
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Παιδεία» (oδ. Μεγ. Αλεξάνδρου 6, Λάρισα).
Ο παπα – Γιώργης
Πυρουνάκης, ένας ιερέας ο
οποίος εξέφρασε στο χώρο του κλήρου τη θεολογία της απελευθέρωσης με
τρόπο ελληνικό και ορθόδοξο, διακρίθηκε ιδιαίτερα για τους αγώνες για τη
κοινωνική δικαιοσύνη και τη δράση του ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών
(1967 – 1974).
Το βιβλίο θα
παρουσιάσει η συγγραφέας του, Φωτεινή Οικονόμου, M.Th Θεολόγος. Θα προλογίσει ο
διευθυντής του 14ου Γυμνασίου Νίκος Παύλου, Ph.D, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο
Xάρης
Ανδρεόπουλος, M.Th. θεολόγος εκπαιδευτικός.
[Δημοσίευση, εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ]
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014
Ανδριάντας του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ στο προαύλιο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τον από Θεσσαλονίκης αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ τον Μεγαλοπρεπή με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του στο προαύλιο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 2011 υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου είχε αποφασίσει να γίνουν εκδηλώσεις μνήμης το 2012, εκατό έτη από την κοίμηση του τιμωμένου προσώπου, στην Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, της οποίας είχε διατελέσει ποιμενάρχης (1874-1878), και το Άγιον Όρος, όπου είχε αποσυρθεί επί δώδεκα έτη μεταξύ των δύο Πατριαρχιών του (1878-1884 και 1901-1912).
Στη Θεσσαλονίκη ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης με τον Πρόεδρο της κ. Θεόδωρο Δαρδαβέση είχαν τιμήσει στις 3-5 Φεβρουαρίου 2012 αξιοχρέως τη μνήμη του αοιδίμου Πατριάρχου με τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, του οποίου τα Πρακτικά έχουν ήδη εκδοθεί, και με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας. Κορυφαία εκδήλωση ήταν η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στις 21 Νοεμβρίου 2012 στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος τέλεσε μνημόσυνο στη μνήμη του προκατόχου του κυρού Ιωακείμ Γ΄. Στο Άγιον Όρος παρούσης της Ιεράς Κοινότητας τελέστηκε μνημόσυνο για τον αοίδιμο Πατριάρχη στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012, ενώ στο κάθισμα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου Μυλοποτάμου του π. Επιφανίου, όπου είχε διαβιώσει ως ασκητής ο Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας τέλεσε μετά του νυν επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο την Παρασκευή 1/14 Δεκεμβρίου 2012. Απέμενε, όπως είχε συναποφασισθεί μεταξύ των αρχών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, να φιλοτεχνηθεί και να τοποθετηθεί ο ανδριάντας του αοίδιμου Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ του Μεγαλοπρεπούς.
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014
"Πνευματική πατρότητα και ποιμαντικές αρχές" - Ομιλία του καθηγητού του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, πρωτ. Βασιλείου Καλλιακμάνη σε ιερατική σύναξη της Ι.Μ. Λαρίσης
Την περασμένη Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014, το πρωί, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νικαίας, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.Ιγνατίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης καλωσόρισε τους λειτουργούς του Θεού του Υψίστου και τους παρεκάλεσε μαζί με τους συνεργάτες τους να ασκήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και εντονότερη την φιλανθρωπία στις ενορίες τους, κατά τις επερχόμενες εορτές της θείας του Κυρίου επιφανείας. Ακόμη ευχαρίστησε τον π. Αριστείδη και τις φιλάνθρωπες κυρίες της ενορίας της Νικαίας για την πλούσια φιλοξενία, την οποία παρείχαν στους πατέρες της Λαρισαϊκής Εκκλησίας, ενώ είχε την χαρά να συναντήσει τον Δήμαρχο Κιλελέρ κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο και τον τ. Δήμαρχο κ. Ρίζο Κομήτσα, με τους οποίους είχαν θερμή συνομιλία. Ομιλητής της ιεράς συνάξεως ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος με μεγάλη επιτυχία και με την ρητορική ικανότητα, που τον διακρίνει ανέπτυξε το θέμα : «Πνευματική πατρότητα και ποιμαντικές αρχές».
Προσλήψεις αναπληρωτών θεολόγων σε Γυμνάσια και Λύκεια
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2014-2015, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 533 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ01 (56 άτομα), ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ06, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ12, ΠΕ13, ΠΕ14, ΠΕ15, ΠΕ17 και ΠΕ18 για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας, από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014 έως και την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014, όπου και θα τοποθετηθούν, με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής, στην οποία προσλήφθηκαν, μέχρι και τη λήξη του διδακτικού έτους.
* Πατήστε εδώ για τα ΟΝΟΜΑΤΑ
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014
Διεθνές Συνέδριο για τη θεολογική εκπαίδευση στο Μίνσκ της Λευκορωσίας με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε
από 21 έως 22 Νοεμβρίου 2014 στο Μίνσκ της Λευκορωσίας το Διεθνές
Συνέδριο με θέμα «Η θεολογική εκπαίδευση στη Λευκορωσία και την Ευρώπη
στο πλαίσιο της θρησκευτικής ελευθερίας». Το συνέδριο διοργανώθηκε από
το Center for the Study of Contemporary Religiosity (CSCR), το Cultural and Educational Institution ‘Center Ecumena’ (Λευκορωσία) σε συνεργασία με το Advocates Europe (Βουλγαρία) και το Initiative FORB
(Λευκορωσία). Σκοπός του συνεδρίου ήταν να εξετάσει μεταξύ άλλων το
νομικό και θεσμικό καθεστώς των διαφόρων ινστιτούτων και οργανισμών που
παρέχουν θεολογική εκπαίδευση στη Λευκορωσία, ζητήματα διεθνούς
συνεργασίας με εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Λευκορωσία και την
Ευρώπη, τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών παραδόσεων στο
πλαίσιο της θεολογικής εκπαίδευσης κ.ά.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι Lachezar Popov «Η θεολογική εκπαίδευση στη Βουλγαρία», Sergei Golovashchenko «Η θεολογική εκπαίδευση στην Ουκρανία: η οπτική της θρησκείας», Andrew Znosko «Το νομικό καθεστώς του Ανώτερου Σεμιναρίου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Λευκορωσία», Miroslaw Kalinowski. «Η θεολογική εκπαίδευση στην Πολωνία: η σχέση της με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές ανάγκες», Natalia Kutuzova «Το Καθολικό Πανεπιστήμιο στη Σλοβακία: η εμπειρία της θεολογικής εκπαίδευσης του προσωπικού», Pavel Osenenko «Το θεολογικό Σεμινάριο του Μίνσκ (Union of Evangelical Christian Baptists), και η θρησκευτική ελευθερία», Natallia Vasilevich «Το σύστημα της ποιμαντικής και κοσμικής ορθόδοξης θεολογικής εκπαίδευσης στη Λευκορωσία» κ.ά.
Την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου εκπροσώπησε ο επιστημονικός συνεργάτης της κ. Νικόλαος Ασπρούλης, M.Th. ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η θεολογική εκπαίδευση στην Ελλάδα και οι προκλήσεις που τίθενται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Η ανάγκη για αλλαγή παραδείγματος».
Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι Lachezar Popov «Η θεολογική εκπαίδευση στη Βουλγαρία», Sergei Golovashchenko «Η θεολογική εκπαίδευση στην Ουκρανία: η οπτική της θρησκείας», Andrew Znosko «Το νομικό καθεστώς του Ανώτερου Σεμιναρίου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Λευκορωσία», Miroslaw Kalinowski. «Η θεολογική εκπαίδευση στην Πολωνία: η σχέση της με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές ανάγκες», Natalia Kutuzova «Το Καθολικό Πανεπιστήμιο στη Σλοβακία: η εμπειρία της θεολογικής εκπαίδευσης του προσωπικού», Pavel Osenenko «Το θεολογικό Σεμινάριο του Μίνσκ (Union of Evangelical Christian Baptists), και η θρησκευτική ελευθερία», Natallia Vasilevich «Το σύστημα της ποιμαντικής και κοσμικής ορθόδοξης θεολογικής εκπαίδευσης στη Λευκορωσία» κ.ά.
Την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου εκπροσώπησε ο επιστημονικός συνεργάτης της κ. Νικόλαος Ασπρούλης, M.Th. ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η θεολογική εκπαίδευση στην Ελλάδα και οι προκλήσεις που τίθενται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Η ανάγκη για αλλαγή παραδείγματος».
Για να διαβάσετε την περίληψη της ομιλίας του κ. Ασπρούλη πατήστε εδώ.
Ομιλία του καθηγητού π. Βασιλείου Καλλιακμάνη στους ιερείς της Λαρίσης
Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014, στις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Ιερατική Σύναξη όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νίκαιας.
Ομιλητής θα είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής τoυ Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα : «Πνευματική πατρότητα και ποιμαντικές αρχές».
Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014
«Μετατάξεις ἐκπαιδευτικῶν κλάδου ΠΕ01 θεολόγων σέ θέσεις ἐκκλησιαστικῶν ὑπαλλήλων»
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Ἀριθμ Πρωτ.
5643
Διεκπ. 2609
Ἀθήνῃσι 11ῃ Νοεμβρίου 2014
Μέ τή νέα διάταξη τοῦ ἄρθρου 24 τοῦ Ν. 4301/2014 (ΦΕΚ Α΄ 223/ 7.10.2014) ἐπιτρέπεται δημόσιοι ὑπάλληλοι, θεολόγοι - ἐκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ01 νά μεταταγοῦν εἴτε σέ ὑφιστάμενες κενές ὀργανικές θέσεις ἐκκλησιαστικῶν ὑπαλλήλων στήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, στίς Ἱερές Μητροπόλεις καί στό Διορθόδοξο Κέντρο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος εἴτε, ἐάν δέν ὑφίστανται κενές ὀργανικές θέσεις ὑπαλλήλων στά ἀνωτέρω ἐκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, μέ μεταφορά τῆς ὀργανικῆς θέσεως (ἡ ὁποία γίνεται μέ τήν ἴδια ὑπουργική ἀπόφαση ἡ ὁποία διενεργεῖ καί τήν μετάταξη τοῦ θεολόγου – ὑπαλλήλου). Κατά τήν οἰκεία διάταξη προβλέπεται ὅτι :
Διεκπ. 2609
Ἀθήνῃσι 11ῃ Νοεμβρίου 2014
Μέ τή νέα διάταξη τοῦ ἄρθρου 24 τοῦ Ν. 4301/2014 (ΦΕΚ Α΄ 223/ 7.10.2014) ἐπιτρέπεται δημόσιοι ὑπάλληλοι, θεολόγοι - ἐκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ01 νά μεταταγοῦν εἴτε σέ ὑφιστάμενες κενές ὀργανικές θέσεις ἐκκλησιαστικῶν ὑπαλλήλων στήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, στίς Ἱερές Μητροπόλεις καί στό Διορθόδοξο Κέντρο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος εἴτε, ἐάν δέν ὑφίστανται κενές ὀργανικές θέσεις ὑπαλλήλων στά ἀνωτέρω ἐκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, μέ μεταφορά τῆς ὀργανικῆς θέσεως (ἡ ὁποία γίνεται μέ τήν ἴδια ὑπουργική ἀπόφαση ἡ ὁποία διενεργεῖ καί τήν μετάταξη τοῦ θεολόγου – ὑπαλλήλου). Κατά τήν οἰκεία διάταξη προβλέπεται ὅτι :
«Εκπαιδευτικοί του κλάδου των Θεολόγων (ΠΕ01) δύνανται να μεταταγούν σε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις εκκλησιαστικών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, με ταυτόχρονη κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Η μετάταξη πραγματοποιείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, κατόπιν αίτησης του εκπαιδευτικού, γνώμης του ΚΥΣΔΕ (εάν ανήκει στη Γενική Εκπαίδευση) ή του ΥΣΔΕΕ (εάν ανήκει στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση) και της σύμφωνης γνώμης της ενδιαφερομένης εκκλησιαστικής αρχής, με ταυτόχρονη μεταφορά της αντίστοιχης πίστωσης. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν υφίστανται κενές οργανικές θέσεις, οι ως άνω μετατάξεις διενεργούνται με μεταφορά της θέσης, που κατέχουν οι μετατασσόμενοι.»
Ἡ διαδικασία τῆς μετατάξεως ἐκκινεῖ μέ τήν κατάθεση αἰτήσεως τοῦ ἐκπαιδευτικοῦ θεολόγου, ὁ ὁποῖος ἐπιθυμεῖ τήν μετάταξή του, ἀκο-λουθεῖ γνωμοδότηση ἀπό τό Κεντρικό Ὑπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Ἐκπαίδευσης – Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. (ἐάν ἀνήκει στήν γενική ἐκπαίδευση) ἤ τό Ὑπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Ἐκκλησιαστικῆς Ἐκπαίδευσης – Υ.Σ.Δ.Ε.Ε. (ἐάν ἀνήκει στήν ἐκκλησιαστική ἐκπαί-δευση), ἀπαιτεῖται ἐπίσης ἡ σύμφωνη γνώμη τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, στήν ὁποία θά μεταταγεῖ ὁ αἰτῶν ὑπάλληλος καί ἡ μετάταξη διενεργεῖται μέ ἔκδοση Κοινῆς Ὑπουργικῆς Ἀποφάσεως ἀπό τούς ἁρμόδιους Ὑπουργούς Παιδείας καί Θρησκευμάτων καί Διοικητικῆς Μεταρρύθμισης καί Ἠλεκτρονικῆς Διακυβέρνησης μέ ταυτόχρονη μεταφορά τῆς ἀντίστοιχης πιστώσεως.
Ἡ νέα αὐτή δυνατότητα ἀναμένεται νά βοηθήσει τήν στελέχωση ἰδίως τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων κατά τήν τρέχουσα περίοδο, καθ' ὅσον ὑφίσταται ἀντικειμενική ἀδυναμία γιά τήν ἄμεση κάλυψη τῶν κενῶν ὀργανικῶν θέσεων ἐκκλησιαστικῶν ὑπαλλήλων ἐν ὄψει τῆς νομοθετημένης περιστολῆς διορισμῶν βάσει τοῦ Ν. 3833/2010 (ἄρθρο 11, ἀναλογία προσλήψεων – ἀποχωρήσεων : 1 πρός 5, καί τῶν ἤδη σωρευμένων ἐκκρεμῶν διορισμῶν, ἀλλά καί τῶν ἀνελαστικῶν προτεραιοτήτων κατ' ἔτος ἄλλων φορέων πού μισθοδοτοῦνται ἀπό τόν κρατικό προϋπολογισμό (Ν. 3833/2010, ἄρθρο 10).
Ἐντολῇ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου
Ὁ Ἀρχιγραμματεύς
† Ὁ Μεθώνης Κλήμης
(Για να διαβάσετε το κείμενο σε μορφή PDF, επιλέξτε εδώ)
Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014
Κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, 2014 - 2015
Aπό το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ εκδόθηκε ανακοίνωση για τις κατατακτήριες εξετάσεις πανεπιστημιακού έτους 2014 - 2014 των πτυχιούχων ΑΕΙ, ΤΕΙ και λοιπών Ανωτέρων Σχολών που επιθυμούν την εισαγωγή τους στο Τμήμα:
* Η Προκήρυξη και η ύλη των μαθημάτων
* Δείτε το Πρόγραμμα των εξετάσεων
* Εκτυπώστε την ΑΙΤΗΣΗ
Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014
H εγκύκλιος μεταθέσεων εκπαιδευτικών 2014 - 2015
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας διενέργειας των μεταθέσεων κατά το σχολικό έτος 2014 - 2015, κ α λ ε ί τους εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις ακόλουθες κατηγορίες μεταθέσεων:
α) γενικές από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης,
β) στα Μουσικά Σχολεία,
γ) στα Καλλιτεχνικά Σχολεία,
δ) στα σχολεία Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, ε) αμοιβαίες από περιοχή σε περιοχή και στ) σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
α) Οι αιτήσεις υποβάλλονται, από 03-11-2014 έως 30-11-2014, στις Δ/νσεις Δ.Ε. στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα σχολεία στα οποία ανήκουν οι εκπαιδευτικοί οργανικά ή έχουν τοποθετηθεί προσωρινά. Η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων εκτός από τις αμοιβαίες για τις οποίες η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.
β) Μέσα στην ίδια προθεσμία υποβάλουν δήλωση για οριστική τοποθέτηση και για βελτίωση, χωρίς να αναγράφουν προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων, όσοι βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ από μετάθεση, απόσπαση σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και για οποιοδήποτε άλλο λόγο.
* Ολόκληρη η εγκύκλιος ΕΔΩ * Εντυπα αιτήσεων ΕΔΩ
* Ολόκληρη η εγκύκλιος ΕΔΩ * Εντυπα αιτήσεων ΕΔΩ
Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014
3η Ημερίδα Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών
Στο αμφιθέατρο Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014, 19:00 μ.μ., η 3η Ημερίδα Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου στα πλαίσια του εορτασμού της Συνάξεως των εν Λαρίση αγίων. Θεματικό κέντρο και αντικείμενο συζήτησης της επιστημονικής αυτής ημερίδας θα αποτελέσει η υμνολογία γύρω από τους αγίους της Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:
Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014
"ΚΑΙΡΟΣ": Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο πλαίσιο
προγραμματισμένων επαφών του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ για την
αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης», κλιμάκιο του Δ.Σ του Συλλόγου μας αποτελούμενο
από τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Αργυρόπουλο, τον Γ. Γραμματέα κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο
και το μέλος κ. Δημήτριο Μόσχο, έγινε σήμερα (23-10-2014) δεκτό από τον Υπουργό
Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο στο Υπουργείο Παιδείας.
Στη συνάντηση
παρέστησαν επίσης ο Γ. Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής και ο
σύμβουλος του Υπουργού κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, οι οποίοι παρενέβησαν κατά τη
διάρκεια της συζήτησης σε θέματα της αρμοδιότητός τους και αμοιβαίου
ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι σκοποί και το
μέχρι σήμερα έργο του Συλλόγου μας, ενώ εξετάστηκαν όλα τα θέματα που αφορούν
στο Μάθημα των Θρησκευτικών (περιεχόμενο και χαρακτήρας, νέα Προγράμματα Σπουδών).
Συζητήθηκε διεξοδικότερα το ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών,
για το χειρισμό του οποίου ο Σύλλογος κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα.
Ταυτόχρονα έγινε
ευρεία αναφορά στο ρόλο του θεολόγου καθηγητή στο σύγχρονο σχολείο και εθίγη με
έμφαση το θέμα των υπαρχόντων κενών σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και ο
τρόπος κάλυψής τους μέσω του διορισμού αναπληρωτών, ζήτημα για το οποίο η
πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδειξε τη δέουσα κατανόηση υπογραμμίζοντας ότι
καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης πρόσθετων πιστώσεων για την
θεραπεία του προβλήματος. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επιβεβαίωση της
διάθεσης για ανοικτή επικοινωνία και συνεργασία σε όλα τα θέματα που απασχολούν
το κλάδο και εμπίπτουν στις προτεραιότητες του συλλόγου μας.
Από το Δ.Σ
Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014
Ξεκινά το Biblicum 2014 - 2015 με θεματικό άξονα την προς Ρωμαίους
Ο θεματικός άξονας του Biblicum για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 θα είναι: «Ερμηνευτικά και θεολογικά προβλήματα της προς Ρωμαίους Επιστολής». Η πρώτη συνάντηση για τη φετινή χρονιά θα γίνει την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και ώρα 19.30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής. Εισηγητής θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος και το θέμα του: «Το εγώ του κεφ. 7 της προς Ρωμαίους είναι αυτοβιογραφικό του Παύλου ή όχι;»
Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014
Θετικός ο Υπουργός Παιδείας για την ίδρυση τομέα "Εισαγωγικής κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών" στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ
Απόλυτα θετικός με την ίδρυση τομέα "Eισαγωγικής κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών" στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, είναι ο υπ. Παιδείας Ανδ. Λοβέρδος, θεωρώντας αναφαίρετο δικαίωμα ενός πανεπιστημιακού τμήματος να διευρύνει τους ορίζοντες της προσφερομένης γνώσης στο πρόγραμμα σπουδών του.
* Δείτε την εδώ (από το ιστολόγιο "Ακτίνες") την ΑΠΑΝΤΗΣΗ του υπουργού, επί σχετικής ερωτήσεως που υπέβαλε βουλευτής.
Στις κάλπες οι καθηγητές - Το ψηφοδέλτιο της "Χριστιανικής Εναλλακτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών"
Η «Χριστιανική Εναλλακτική Κίνηση
Εκπαιδευτικών» Β/θμιας Εκπαίδευσης στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου
2014 συμμετέχει για την ανάδειξη των νέων αιρετών εκπροσώπων του καθηγητών στο
Κεντρικο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) με το ακόλουθο
ψηφοδέλτιο: :
Ανανιάδης
Παναγιώτης του Ζαχαρία
Αποστολίδης Πρόδρομος του Σωφρονίου
Βαχαβιώλος Δημήτριος του Θεοδώρου
Βόλνα Ευαγγελία του Νικολάου
Γιαννέλος Αθανάσιος του Σπυρίδωνα
Δαπέργολας Νεκτάριος του Δημητρίου
Δασκαλάκης Μάρκος του Βασιλείου
Καπετανάκης Γεώργιος του Δημητρίου
Καρακολίδης Παναγιώτης του Αντωνίου
Κουσινίδης Χαρίλαος (Χάρης) του Βασιλείου
Μελισσίδης Ιωάννης του Κωνσταντίνου
Μηλίγγος Χρήστος του Αποστόλου
Μοράτος Ανδρέας του Ευαγγέλου
Μουστάκας Πέτρος του Βασιλείου
Παπαδόπουλος Γεώργιος του Γρ
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014
"Θεολογία και Σύγχρονη Φυσική" - Διεθνές Συνέδριο του Τμ. Θεολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με το CERN
«Θεολογία και Σύγχρονη Φυσική: Ο άνθρωπος ανάμεσα στο μυστήριο του Θεού και το μυστήριο του Σύμπαντος» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνουν το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN).
Το Διεθνές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 9 Οκτωβρίου στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ. και ώρες 18.00 με 20.30 και την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου και ώρες 9.30 με 12.30 και 18.00 με 21.30 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Στόχος του Συνεδρίου είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «να συζητηθούν οι συνέπειες των νέων ανακαλύψεων της επιστημονικής σκαπάνης στο χώρο της Ορθόδοξης Θεολογίας, να διερευνηθούν οι περιοχές αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο πεδίων και να επανεξετασθούν οι σχέσεις τους, υπό το φως των τελευταίων πορισμάτων της εκατέρωθεν έρευνας».
Η ΠΕΘ προς το Υπουργείο Παιδείας για τις β΄ αναθέσεις στον κλάδο των Θεολόγων
Aθήνα, 2 Οκτωβρίου 2014
Αριθμ. Πρωτ.: 153
Προς
Τον αξιότιμο κύριον
Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο,
Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
15180 Μαρούσι
Αθήνα
Κοιν. :
Τον αξιότιμο κύριον
Σωτήριο Γκλαβά,
Πρόεδρο Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Αν. Τσόχα 36,
115 21
Αθήνα
ΘΕΜΑ: Β΄ ανάθεση στον κλάδο των Θεολόγων.
Αξιότιμε
κύριε Υφυπουργέ,
Με την υπ. Αριθμ. Πρωτ.
137852/Γ2/02-09-2014 εγκύκλιο σας αποστείλατε νέες «Οδηγίες για τις αναθέσεις
των μαθημάτων του Γυμνασίου, του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου για το
σχ. έτος 2014-2015». Όσον αφορά τον κλάδο των Θεολόγων και με αυτή την
τελευταία εγκύκλιο δεν δόθηκε ως Β΄ ανάθεση η διδασκαλία του μαθήματος της
Ιστορίας στις τάξεις Α΄ και Β΄ του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου, που
αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου μας. Βεβαίως οι αναθέσεις των μαθημάτων
βασίζονται στις εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και για
τούτο παρακαλούμε να ζητήσετε από το ΙΕΠ, προς το οποίο κοινοποιούμε το παρόν,
να εξετάσει ενδελεχώς τη δυνατότητα Β΄ ανάθεσης στον κλάδο των Θεολόγων της
διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας στην Α΄ και Β΄ τάξη των παραπάνω τύπων
Λυκείου.
Το αίτημά μας
στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια καθώς οι πτυχιούχοι των Θεολογικών Σχολών
έχουν διδαχθεί πολλά μαθήματα Ιστορίας στη διάρκεια των προπτυχιακών τους
σπουδών, όπως καταδεικνύεται από τα κοινοποιούμενα Προγράμματα Σπουδών των
Οδηγών Σπουδών των τεσσάρων Θεολογικών Τμημάτων. [1]
Ευχαριστούμε θερμά.
Με τιμή
Για το ΔΣ της ΠΕΘ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Κωνσταντίνος Σπαλιώρας
Παναγιώτης Τσαγκάρης
Δρ Θεολογίας
Θεολόγος
[1]Σας διαβιβάζουμε συνημμένα πίνακα με
τα Προγράμματα Σπουδών των Οδηγών Σπουδών των τεσσάρων Θεολογικών
Τμημάτων.
Συνολικός Αριθμός Μαθημάτων Ιστορίας στα Τμήματα των Θεολογικών Σχολών
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
|
ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
|
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ (ΚΑΙ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ) ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
|
ΕΚΠΑ
|
21
|
7
|
ΑΠΘ
|
14
|
12
|
· ΤΜΗΜΑ
ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ
Ιστορικός Τομέας
Μαθήματα:
1.
Γενική Εκκλ. Ιστορία Α΄
2.
Ιστορία Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας
3.
Ιστορία και Αρχαιολογία της Παλαιάς Διαθήκης
4.
Αρχαίος Ιουδαϊσμός και κόσμος
5.
Ιστορία Εποχής της Καινής Διαθήκης
6.
Βυζαντινή Ιστορία
7.
Παλαιογραφία και άλλες βοηθητικές επιστήμες της Ιστορίας
8.
Ιστορία Σλαβικών Εκκλησιών
9.
Πηγές Εκκλησιαστικής και Βυζαντινής Ιστορίας
10. Γενική Εκκλησιαστική
Ιστορία Β΄
11. Ιστορία Θρησκευμάτων
12. Ο συνοδικός θεσμός
μέχρι και το Μεγάλο Σχίσμα
13. Ιστορία των Δογμάτων
Α΄
14. Εκκλησιαστική
Ιστορία Ελλάδος
15. Ιστορία Αρχαίων
Ανατολικών Εκκλησιών
16. Εκκλησιαστική
Ιστορία των Βενετοκρατούμενων περιοχών
17. Ιστορία των Δογμάτων
Β΄ (Θεολ. Οικουμ. Συνόδων /Θεολ. Πατέρων 4ου-8ου αι.)
18. Θέματα
Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ελλάδος
19. Νεώτερη
Εκκλησιαστική Ιστορία της Ορθόδοξης Ανατολής
20. Ιστορία και
θεολογική παραγωγή της Ρωσικής Διασποράς του 20ου αιώνα
21. Σχέσεις Εκκλησίας
και Πολιτείας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1827-1850
· ΤΜΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ
Δεν έχει τομέα Ιστορίας
Μαθήματα:
1. 31Υ007 Εισαγωγή
στην Καινή Διαθήκη και Ιστορία εποχής Καινής Διαθήκης
2. 31Υ204 Γενική
Εκκλησιαστική Ιστορία
3. 31Υ018 Ιστορία
Θρησκευμάτων
4. Ιστορία
Δογμάτων
5. 31Ε006 Βυζαντινή Ιστορία-Πηγές
6. Ιστορία
Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Θρησκευτικής Αγωγής
7. 31Ε004
Εκκλησιαστική Ιστορία της Ελλάδος
· ΤΜΗΜΑ
ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
Τομέας Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής
Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης
Μαθήματα:
1. Ιστορία και
Γραμματεία της Εκκλησίας της Ελλάδος
2. Γενική Εκκλησιαστική
Ιστορία: Από την ίδρυση της Εκκλησίας μέχρι το σχίσμα (1054)
3. Γενική
Εκκλησιαστική Ιστορία: Από το σχίσμα (1054) μέχρι σήμερα
4. Ιστορία των
Σλαβικών Εκκλησιών
5. Ιστορία του
βιβλικού Ισραήλ
6. Η καθημερινή
ζωή στον ελληνορωμαϊκό κόσμο
7. Η Μικρασιατική
καταστροφή. Εκκλησιαστική συνείδηση και ταυτότητα στους πρόσφυγες της Ελλάδος
8. Εκπαιδευτικά
κέντρα του Ελληνισμού κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας
9. Από τους
Γερμανούς στους Σλάβους. Η διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης κατά τις
μεσαιωνικές γραμματειακές πηγές του ελληνικού και του σλαβικού κόσμου
10. Προσφυγικοί πληθυσμοί στις
Μητροπόλεις της ελληνικής επικράτειας
11. Ιστορία του Πατριαρχείου
Αντιοχείας (11ος-20ός αι.)
12. Slavia Orthodoxa. Η ιστορία της
Ορθοδοξίας στον σλαβικό κόσμο
13. Πνευματική κίνηση και ιδεολογικά
ρεύματα του Γένους και του Ελληνισμού στους χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας
14. Εισαγωγικά στην Εκκλησιαστική
Ιστορία της Ελλάδος
· ΤΜΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
Τομέας Ιστορίας, Δόγματος, Διορθοδόξων και
Διαχριστιανικών Σχέσεων
Μαθήματα:
1. Ιστορία και
διδασκαλία των ξένων θρησκειών
2. Εκκλησιαστική
Ιστορία. Εισαγωγή στην Εκκλησιαστική Ιστορία
3. Εκκλησιαστική
Ιστορία
4. Ιστορία και
σύγχρονη κατάσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Πρεσβυγενών
Πατριαρχείων
5. Ιστορία και
σύγχρονη κατάσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Kύπρου
6. Ιστορία και
σύγχρονη κατάσταση των Σλαβικών και λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών
7. Ιστορία του
Νέου Ελληνισμού
8. Ιστορία του
βυζαντινού πολιτισμού
9. Ιστορία
δογμάτων
10. H Καππαδοκία-Εκκλησιαστική
ιστορία πετρομονάστηρα, ο πολιτισμός της
11. Ιστορία της Θεσσαλονίκης. Θέματα
βυζαντινής και νεώτερης εκκλησιαστικής ιστορίας
12. Ειδικά θέματα της ιστορίας της
Εκκλησίας των Ιεροσολύμων
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)