Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες στη Λέσχη Αξιωματικών της Λάρισας

 


Στη διδασκαλία, τις αξίες και το έργο των Τριών Ιεραρχών αναφέρθηκε ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Θεολόγων κ. Χαρ. Ανδρεόπουλος, στην ομιλία με θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες: Μεγάλοι Παιδαγωγοί, Οικουμενικοί Διδάσκαλοι» που εξεφώνησε το πρωί της Πέμπτης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λάρισας, η οποία ακολούθησε την Αρχιερατική Δοξολογία για τους τρεις μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος της ημέρας, παρουσία εκπροσώπων της εκπαίδευσης και τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ενώ στη συνέχεια η μαθητική χορωδία της Ε΄ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας απέδωσε επίκαιρα τραγούδια και ύμνους.

“Οnlarissa”, video & photos

* Oλόκληρη η ομιλία:

Οι Τρείς Ιεράρχες: Μεγάλοι Παιδαγωγοί, Οικουμενικοί δάσκαλοι

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Aνδριοπούλου Αντ. Παναγιώτη, «Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες», Εκδ. Ενορίας Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Ν. Ψυχικού Αθηνών, Αθήνα, 2024, σσ. 152

 



Μόλις κυκλοφορήθηκε το βιβλίο του αγαπητού φίλου και εκλεκτού συναδέλφου θεολόγου καθηγητού, διαχειριστoύ των εκλεκτών ιστοσελίδων "Iδιωτική Οδός" και "Φως Φαναρίου" και μουσικολογιωτάτου Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου με τίτλο: «Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες» (έκδοση Ενορίας Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, σελ. 152, 2024).

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην πρωτοποριακή θεολογική σκέψη του μακαριστού Μητροπολίτου Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου (1960-2023), ο οποίος υπηρέτησε ως κληρικός και Επίσκοπος επί τριανταπέντε χρόνια στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην έκδοση, ενώ το «σημείωμα του εκδότη» υπογράφει ο προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού, Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκης.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τέσσερις συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Νιγηρίας Αλέξανδρος στον θεολόγο Παναγιώτη Ανδριόπουλο σε διάστημα είκοσι δύο ετών (2000-2022).

Η πρώτη αφορά στο πρώτα βήματα στη Νιγηρία και πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα, τον Ιούλιο του 2002, στο περιθώριο της ετήσιας σύναξης του Νεανικού Επιμορφωτικού Ομίλου Σύρου, όπου ο Επίσκοπος Νιγηρίας Αλέξανδρος είχε προσκληθεί ως ομιλητής. Στην συνέντευξη αυτή συμμετέχει και ο θεολόγος Γιώργος Μαρόπουλος.

Η δεύτερη έγινε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2016 και αφορά στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, λίγες μέρες πριν την σύγκληση της στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Ο μακαριστός Νιγηρίας Αλέξανδρος είχε ενεργό ρόλο κατά την διεξαγωγή της Συνόδου.

Η τρίτη συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών «Προς Εκκλησιασμόν», τον Ιούνιο του 2021, και αφορά στην άσκηση της ιεραποστολής τον 21ο αιώνα.

Η τέταρτη και τελευταία συνέντευξη έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, τον Φεβρουάριο του 2022, τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο μακαριστός Νιγηρίας Αλέξανδρος μιλάει για την εισβολή του Πατριαρχείου Μόσχας στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και αναφέρεται στην προετοιμασία αυτής της εισπήδησης.




Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης: μία ιστορική, πλέον, επιστολή του Νιγηρίας Αλεξάνδρου προς τον εν Οδησσώ Αγαθάγγελο (του Πατριαρχείου Μόσχας) και – ως επίμετρο – τρίστιχα του ποιητού π. Παναγιώτη Καποδίστρια, αφιερωμένα στη μνήμη του μακαριστού ιεράρχου.

Το βιβλίο αποτελεί ένα «Αφρικανικόν Συναγωγικόν», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, καθώς περιγράφει – κατά το δυνατόν - τον αγώνα και την αγωνία του μακαριστού Νιγηρίας Αλεξάνδρου για την ιεραποστολή στην Αφρική και την θέση της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο.

Από συνέντευξη που είχε δώσει ο μακαριτός Νιγηρίας κυρός Γρηγόριος στη διαδικτυακή εκπομπή "Προς Εκκλησιασμόν" και στον επιμελητή αυτής θεολόγο Παν. Ανδριόπουλο
Από συνέντευξη που είχε δώσει ο μακαριστός Νιγηρίας κυρός Αλέξανδρος στη διαδικτυακή εκπομπή "Προς Εκκλησιασμόν" της ενορίας Αγ. Γεωργίου Ψυχικού και στον επιμελητή / παρουσιαστή αυτής θεολόγο Παν. Ανδριόπουλο


Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

«Τρεις Ιεράρχες: πνοή αύρας λεπτής». Διαδικτυακή εκδήλωση του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου "ΚΑΙΡΟΣ" για την εορτή των Τριών Ιεραρχών με ομιλητή τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεο

 

 

Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» προγραμματίζει εκδήλωση διαλόγου, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024, ώρα 19:00-20:30.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος, με θέμα «Τρεις Ιεράρχες: πνοή αύρας λεπτής».
Την εκδήλωση προλογίζει ο Χρυσόστομος Σταμούλης, Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Την ομιλία σχολιάζει ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Αν. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Τη συζήτηση συντονίζει ο Χρήστος Καρακόλης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη διαδικτυακή διεύθυνση (της ψηφιακής πλατφόρμας "Zοοm"): 
 
 
και είναι ανοικτή στα μέλη του Συνδέσμου και κάθε ενδιαφερόμενο/η εκπαιδευτικό. Από το Δ.Σ. του "ΚΑΙΡΟΥ" προσκαλούνται όλες και όλοι να συμμετάσχουν.


Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Bibliothèque nationale de France: "AUTOUR DE LA DICTATURE DES COLONELS EN GRECE (1967-1974) - The Greek Orthodox Church during the Dictatorship of the Colonels (1967-1974)”

 

Aπό την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας / Bibliothèque nationale de France (BnF) και την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Γλωσσών και Πολιτισμών των Παρισίων / Bibliothèque universitaire des langues et civilizationsULAC), Paris, δημοσιοποιήθηκε κατάλογος-συλλογή προτεινομένων βιβλίων για το θέμα περί της δικτατορίας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα (1967-1974) [«Autour de la dictature des colonels en Grece (1967-1974)»],  μ’  αφορμή την «Ημέρα Σπουδών» που οργάνωσαν για το συγκεκριμένο θέμα οι εν λόγω φορείς τον περασμένο Νοέμβριο (2023) στο Παρίσι.

Στις σελίδες που ακολουθούν προσφέρεται μια επιλογή από τίτλους που σχετίζονται με την κατάσταση στην Ελλάδα της εποχής. Έχουν συγκεντρωθεί βιβλία / μελέτες / έγγραφα προσβάσιμα, ανάλογα με την περίπτωση, στο BnF ή στο BULAC.

Στην επιλεγμένη βιβλιογραφία (bibliographie selective) συγκαταλέγεται και το βιβλίο μας: «Ανδρεόπουλος, Χαράλαμπος, Μ. "H Eκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974. Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση". Πρόλογος: Ιωάννης Μ. Κονιδάρης. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2017, 420 p.

 Magasin – [2018-72656]»








* Eδώ ολόκληρο το αρχείo με τη βιβλιογραφική συλλογή



Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Μανώλη Μηλιαράκη από τη "Χριστιανική Δημοκρατία"

 


Το κίνημα  "Χριστιανική Δημοκρατία" και η εφημερίδα "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ" διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκδημία του αείμνηστου επίτιμου Προέδρου της Χ.Δ. Μανώλη Μηλιαράκη το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024.

* Στις 09:30 π.μ. θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής απέναντι από τα γραφεία της Χ.Δ. στην Αθήνα στην οδό Ακαδημίας 

 * Στις 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – συζήτηση με θέμα την προσωπικότητα του αδ. Μανώλη Μηλιαράκη στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ – Ακαδημίας 20, 3ος όροφος

Κύριοι ομιλητές:

-  Θανάσης Κουρταλίδης, Επίτιμος Πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας, που συμπορεύτηκε συνεχώς με τον αδ. Μανώλη από τη δεκαετία του 1960, στα χρόνια της προδικτατορικής νεολαίας της Χ.Δ., της Ε.Χ.Ο.Ν.

-  Γιάννης Ζερβός, Πρόεδρος της Χ.Δ.

Κατόπιν θα λάβουν το λόγο εκπρόσωποι από φορείς στους οποίους συμμετείχε ή συνεργαζόταν ο αδ. Μανώλης καθώς και όσοι/ες τον γνώρισαν από κοντά και επιθυμούν να καταθέσουν την εμπειρία τους από τις συναντήσεις μαζί του.

Συντονίζει ο Διευθυντής της “Χ” Κωνσταντίνος Μπλάθρας

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Γιατί σώνει και καλά τα ΑΕΙ κρατικό μονοπώλιο; AΡΘΡΟ στην "Ελευθερία", 15.01.2024

 


Από τον Χάρη Ανδρεόπουλο
*

Tην περασμένη Τρίτη (09.01.2024) ο υπουργός Παιδείας Kυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή της Ertnews «Στο Κέντρο» και στο δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας που εκφράζονται για την ίδρυση των ιδιωτικών / μη κρατικών Πανεπιστημίων με την επίκληση του αρθ. 16 του Συντάγματος (όπου στη παράγραφο 5 ορίζεται ότι η ανωτάτη εκπαίδευση παρέχεται από ιδρύματα που αποτελούν Ν.Π.Δ.Δ.), υπενθύμισε κάτι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό που οι αντιδρώντες καμώνονται ή παριστάνουν ότι αγνοούν. Συγκεκριμένα υπενθύμισε και επεσήμανε ότι εδώ και πολλά χρόνια στο συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος - και δη στο βασικό πυρήνα του που αφορά στην παροχή «δωρεάν» παιδείας - έχει υπάρξει ιστορικο-εξελικτική ερμηνεία που έχει φέρει κυριολεκτικά τα «πάνω – κάτω, έχοντας στείλει εδώ και μια 30ετία, τουλάχιστον, το «δωρεάν» περί (και) της ανωτάτης παιδείας για …”περίπατο”! Όπως ακριβώς τα περιγράφαμε από ετούτη τη στήλη τον περασμένο Ιούλιο Oχι στα ιδιωτικά ΑΕΙ; Πόση υποκρισία πια…», ΕτΔ, 10.07.2023, σελ. 3).

Γράφαμε, λοιπόν, ότι ενώ ακόμη συζητάμε αν θα πρέπει να ιδρυθούν ιδιωτικά (η εν πάση περιπτώσει “μη κρατικά”) Πανεπιστήμια, την ίδια στιγμή υπάρχει και λειτουργεί στη χώρα μας (και με εξαιρετική με επιτυχία, θα έλεγα) το («δημόσιο» θέλετε, «κρατικό» θέλετε – το εν πάση περιπτώσει μη ιδιωτικό) «Ε.Α.Π.» (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) στο οποίο η (άνευ πανελλαδικών εξετάσεων) εισαγωγή/εγγραφή και φοίτηση στις Σχολές και τα Τμήματά του (για πτυχίο ή, κυρίως, για μεταπτυχιακό) έχει την προϋπόθεση της καταβολής (όπως στα... «κακούργα» τα ιδιωτικά ΑΕΙ) διδάκτρων... Αλλά αφού αυτό (το «Ε.Α.Π.») είναι («δημόσιο» θέλετε, «κρατικό» θέλετε - πάντως μη ιδιωτικό...), ε, δεν πειράζει... Oποία υποκρισία, δηλαδή...

Το ίδιο ισχύει και για Μεταπτυχιακά Τμήματα των συμβατικών Πανεπιστημίων, όπου σε Τμήματα υψηλής ζήτησης έχει τεθεί ως προϋπόθεση παρακολούθησης (πέραν των high ακαδημαϊκών προσόντων και κριτηρίων) η καταβολή διδάκτρων, με ποσά διόλου ευκαταφρόνητα, όπως - και όλως ενδεικτικώς - τα 2.400 ευρώ για μεταπτυχιακό με τίτλο «Θρησκεία και Παιδεία», με συνδιοργανωτές τα Τμήματα Νηπιαγωγών Κρήτης (Ρεθύμνου) και Θεολογίας του Α.Π.Θ. ή τα 8.000 ευρώ (!) για τα πολύ «μοντέρνα» προγράμματα της νέας οικονομίας (όπως αυτό με τίτλο «Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη» [Executive MBA] του Πανεπιστημίου Πειραιώς).

Tι; Απορείτε; Διερωτάσθε ...που έχει πάει το άρθρο 16 παρ. 4 του Συντάγματος που λέει ότι «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της...»; Ας μη υποκρινόμαστε... Έχει πάει «περίπατο» - κι όχι τώρα, όχι χθες, αλλά εδώ και δεκαετίες! Αυτή είναι η πραγματικότητα - η οποία έχει και χαρακτηριστικά σουρεαλιστικής κωμωδίας, καθώς πολλοί/-ες εξ εκείνων των «προοδευτικών» που εναντιώνονται εμμονικά στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, είναι απόφοιτοί τους! Κάτοχοι πτυχίων και μεταπτυχιακών (διά ζώσης ή εξ αποστάσεως) αναγνωρισμένων ιδιωτικών ΑΕΙ της αλλοδαπής και δη της Κύπρου και χωρών της Βαλκανικής (και ου μόνον), κάτοχοι, επίσης, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών του κρατικού «Ε.Α.Π. (…) ή/και μεταπτυχιακών  τίτλων κρατικών Α.Ε.Ι. της χώρας για την απόκτηση των  οποίων έχουν καταβάλλει δίδακτρα – αλλά επειδή ήταν κρατικά, ε, δεν πειράζει… (για τα δίδακτρα στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όμως, οργή, καπνός κι αντάρα…. Οποία υποκρισία, δηλαδή…).

Στη συνέντευξή του ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η καθιέρωση διδάκτρων στο (κρατικό) «Ε.Α.Π.» ακόμη και για τα προπτυχιακές σπουδές, και στα συμβατικά (κρατικά) Πανεπιστήμια για τις μεταπτυχιακές -  έχει κριθεί νόμιμη με αποφάσεις του Σ.τ.Ε. (για τα μεταπτυχιακά των κρατικών Πανεπιστημίων) και του Εφετείου Πατρών (για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά του κρατικού «Ε.Α.Π.»).  Δηλ. το «δωρεάν» στα κρατικά ΑΕΙ έχει πάει «περίπατο» - όχι χθές, αλλά εδώ και 30 (και βάλε!) χρόνια… Απλώς κάποιοι αντιδρώντες (για τα ιδιωτικά / μη κρατικά ΑΕΙ)  καμώνονται ότι δεν το πήραν χαμπάρι (για τα δίδακτρα στα δημόσια / κρατικά).

 Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η προώθηση της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας από τον υπ. Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη για τη θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ, μέσω της εφαρμογής του άρθρου 28 του Σ. (διά της οδού των διακρατικών συμφωνιών και μέχρις ότου μεταρρυθμισθεί/τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο 16 του Σ.), αποτελεί ένα εγχείρημα που αποδεικνύει έμπρακτα τη φυγή προς τα εμπρός. Το άνοιγμα των οριζόντων για τις νέες και τους νέους μας που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας, να σπουδάσουν και να δημιουργήσουν εδώ, στην πατρίδα τους. Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα για να παύσει, πλέον, η Ελλάδα ν’ αποτελεί τη διεθνή εξαίρεση.

Ήδη δε κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας, όπως ο Ευαγ. Βενιζέλος, καθηγητής της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ο  Βασ. Σκουρής, ομ. καθηγητής της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ε.Ε., έχουν γνωμοδοτήσει από κοινού ότι έως ότου η διαφαινόμενη σύγκρουση μεταξύ του άρθρου 16 του Συντάγματος και του πρωτογενούς ενωσιακού δικαίου αρθεί οριστικά διά της οδού της συνταγματικής αναθεώρησης,  η απόφαση για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ μπορεί να εφαρμοσθεί επί τη βάσει της σύμφωνης με το ενωσιακό δίκαιο ερμηνείας των κρίσιμων διατάξεων του άρθρου 16, παρ. 5 και 8 του Συντάγματος και με αξιοποίηση, κυρίως, της αρχής της αναλογικότητας (βλ. «ΤΑ ΝΕΑ», 9-10.12.2023, σελ. 30).

Ο υπογράφων είμαι απόφοιτος ελληνικού δημοσίου Πανεπιστημίου, αισθάνομαι περήφανος που τελείωσα το «Αριστοτέλειο» (Α.Π.Θ.). Θεωρώ, όμως, ότι ήλθε ο καιρός η ανωτάτη Εκπαίδευση να εξελιχθεί (και) στη χώρα μας, όπως στην ανεπτυγμένη Δύση και να δοθεί ένα τέλος στο κρατικό μονοπώλιο, πιστεύοντας ότι ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά / μη κρατικά (τα οποία εννοείται ότι θα λειτουργούν το πλαίσιο των ακαδημαϊκών και λοιπών διοικητικών κανόνων της Πολιτείας – και υπό την εποπτεία της) θα βοηθήσει τα δημόσια / κρατικά Πανεπιστήμιά μας να ξεφύγουν από τις πάμπολλες και ποικίλες παθογένειές τους.

Η εποχή των κολλημένων στο χθες ιδεολογικών εμμονών - των απότοκων παλαιοαριστερών ιδεοληψιών και παλαιοδεξιών κρατικόφιλων αγκυλώσεων - έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. To τέλος της Εκπαίδευσης -και στην ανωτάτη βαθμίδα (Α.Ε.Ι.) - όπως την ξέραμε δεν πλησιάζει, ήλθε! H ανωτάτη εκπαίδευση στις άλλες χώρες της ανεπτυγμένης Δύσης κινείται ήδη (για διδάσκοντες και διδασκομένους) με ιλιγγιώδεις ρυθμούς «5G» (Fifth Generation) παράγοντας αγαθά και προσφέροντας υπηρεσίες που με τη σειρά τους παράγουν ανάπτυξη, δηλαδή κέρδη και πλούτο για πολίτες και κράτη. Και στους ρυθμούς αυτούς μονοπώλια στην Εκπαίδευση -και δη στην ανωτάτη- δεν υπάρχουν, ούτε νοούνται... Έφθασε και για τη χώρα μας η ώρα για το άλμα.

* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ (xaan@theo.auth.gr ).                      

Bλ.  Εφημ. "Ελευθερία" Λαρίσης, 15.01.2024

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

“Το παιδαγωγικό έργο που καλείται να αναλάβει το σχολείο στις κοινωνίες του μοντέρνου κόσμου”. Ο καθηγητής Παιδαγωγικών στη Θεολογική του ΑΠΘ Αθαν. Στογιαννίδης στο κανάλι “Φιλολογική Παιδεία”

 


Ο καθηγητής Σχολικής Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Θεολογικής του ΑΠΘ κ. Αθαν. Στογιαννίδης συζητά με τη φιλόλογο κ. Γλυκερία Βογιατζή στο κανάλι “Φιλολογική Παιδεία”(Tiktok & YouTube) :
-Ποιο είναι το παιδαγωγικό έργο που καλείται να αναλάβει το σχολείο στις κοινωνίες του μοντέρνου κόσμου;
-Πώς συνδέεται το σχολείο με αυτό που αποκαλούμε «δημόσιο χώρο»;
-Τι είναι αυτό που ονομάζουμε «παιδεία»;
-Σχετίζεται η παιδεία με την Πολιτική; Και αν ναι, τότε με ποιον τρόπο;
Αυτά και πολλά άλλα συναφή θέματα προσεγγίσθηκαν στο πλαίσιο μίας πολύ ενδιαφέρουσας εκπομπής, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/01/2024, στις 21:00’, στο κανάλι που διαθέτει η «Φιλολογική Παιδεία» στο TikTok (https://www.tiktok.com/@philologiki_paideia?_t=8ivIuQxJuYi&_r=1
) .
Σημείο αναφοράς της συζήτησης, αποτέλεσε το έργο του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Γερμανού παιδαγωγού Dietrich Benner και του Ολλανδού παιδαγωγού Gert Biesta. 
* Η εκπομπή αυτή έχει αναρτηθεί στο YouTube και μπορείτε να την δείτε, εάν επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: