Απεβίωσε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, 15 Απριλίου 2023, σε ηλικία 86 ετών ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και δάσκαλος εκατοντάδων έως χιλιάδων θεολόγων εκπαιδευτικών Ιωάννης Καραβιδόπουλος (φωτ.)
Ο αοίδιμος καθηγητής υπήρξε βιβλικός θεολόγος διεθνούς κύρους και παγκοσμίου ακτινοβολίας, πολυγραφότατος συγγραφέας και διαπρεπής πανεπιστημιακός δάσκαλος. Είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1937. Ολοκλήρωσε τις σπουδές στη Θεολογία και τη Φιλοσοφία στο Α.Π.Θ. και κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε στο Στρασβούργο της Γαλλίας και το Γκέτινγκεν της Γερμανίας. Από το 1969 ως το 2004 δίδαξε Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης σέ προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2004 συνταξιοδοτήθηκε κατασταθείς ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.
Εργάστηκε για την ανάδειξη της αξίας του Βυζαντινού / Εκκλησιαστικού κειμένου της Καινής Διαθήκης και προώθησε δυναμικά την κριτική έκδοσή του. Ήταν μέλος της πενταμελούς εκδοτικής επιτροπής της 27ης (1993) κριτικής έκδοσης της Ελληνικής Καινής Διαθήκης των Nestle-Aland της Γερμανικής Βιβλικής Εταιρίας , μαζί με τους Μπάρμπαρα και Κουρτ Άλαντ, Κάρλο Μαρτίνι και Μπρους Μέτζγκερ, αλλά και στην εκδοτική Επιτροπή της «The Greek New Testament» των Ενωμένων Βιβλικών Εταιριών. Επίσης, πρωτοποριακή υπήρξε η συμβολή του στη μελέτη των αποκρύφων συγγραμμάτων της Καινής Διαθήκης.
Το εμπεριστατωμένο έργο του «Εισαγωγή στην Καινή Διαθήκη» αποτελεί ενημερωμένη με τα σύγχρονα δεδομένα συνεισφορά στην σχετική επιστήμη. Έγραψε ερμηνευτικά έργα βιβλίων της Καινής Διαθήκης και συμμετείχε σε συλλογικά έργα όπως οι «Μελέτες Ερμηνείας και Θεολογίας της Καινής Διαθήκης» (1990) και οι «Βιβλικές Μελέτες» (τoμ. Α’ 1995, τoμ. Β’ 2000 και τομ. Γ’ 2004). Υπήρξε ο εμπνευστής και ταυτόχρονα εκδότης, μαζί με τον καθηγητή Βασίλη Στογιάννο, δυο θεμελιακών σειρών όσον αφορά τις καινοδιαθηκικές σπουδές στην Ελλάδα, την Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης και τη Βιβλική Βιβλιοθήκη (Bibliotheca Biblica), στις οποίες περιλαμβάνονται σύγχρονες πρωτότυπες μελέτες και υπομνήματα. Με το έργο του συνεισέφερε σημαντικά στη διαμόρφωση και στην ευρύτερη αποδοχή της ανανεωτικής στροφής προς την Ορθόδοξη Βιβλική θεολογία, στην οποία είχε πρωτοστατήσει ο αείμνηστος καθηγητής (ΕΚΠΑ) Σάββας Αγουρίδης.
Μαζί τους καθηγητές Π. Βασιλειάδη, Ι. Γαλάνη (ΑΠΘ) και Γ. Γαλίτη (ΕΚΠΑ) συμμετείχε στο έργο απόδοσης στη Δημοτική του κειμένου της Πατριαρχικής έκδοσης του 1904 της Καινής Διαθήκης. Η έκδοση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας έχει την ευλογία και έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων. Αποσπάσματα αυτής της μετάφρασης (απόδοσης στην νεοελληνική) χρησιμοποιούνται στα διδακτικά εγχειρίδια του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ευχόμεθα και προσευχόμεθα ο Βασιλεύς των βασιλευόντων και Κύριος των κυριευόντων να τον αναπαύσει εν Χώρα ζώντων και να χαρίσει στη σύζυγό του και τους οικείους του την άνωθεν παρηγορία.
* H εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου καθηγητού θα τελεσθεί σήμερα Τρίτη, 18 Aπριλίου και ώρα 12 μ. στον ιερό ιερό ναό του Αγ. Ελευθερίου (Ντεπώ) Θεσσαλονίκης.