Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Οἱ σχέσεις Ρώμης – Κωνσταντινουπόλεως: Τά παλαιά «τραύματα», οἱ νέες ἐλπίδες


Τά μείζονα θεολογικά προβλήματα στό διάλογο καί ο κκλησιολογικές προϋποθέσεις γιά τήν πέρβασή τους


H κλογή στό θρόνο το Προκαθημένου τς Ρωμαιοκαθολικς κκλησίας καί τς πισκοπς τς Πρεσβυτέρας Ρώμης το κ. Φραγκίσκου  γέννησε στήν πόθεση το διαχριστιανικο διαλόγου νέες λπίδες. Καλλιέργησε, σέ συμβολικό μέχρι στιγμς πίπεδο, νέες προσδοκίες γιά μία νέα, θετικότερη προοπτική στίς σχέσεις τς Ρωμαιοκαθολικς καί τς ρθόδοξης κκλησίας καί στόν μεταξύ τούς θεολογικό διάλογο, τόν διεξαγόμενο δ καί δεκαετίες μέ σκοπό τήν διαμόρφωση τν συνθηκν πού θά πιτρέψουν τήν ρση το σχίσματος το 1054 καί θά παναφέρουν την  Χριστιανική κκλησία στήν ρχαία, τήν ρχική της νότητα... 


* Διαβάστε τή συνέχεια το ρθρου στην "Eλευθερία" στό  Αmen.gr, την "Ιδιωτική Οδό"  και στο Larissanet

* To άρθρο μας σχολιάσε ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας π. Θεόδωρος Κοντίδης μέσω μηνύματος που μας διεβίβασε και το οποίο ευχαρίστως δημοσιεύουμε: 

Εκτιμώ την γενικότερη προσέγγισή σας στο θέμα, γιατί μου φαίνεται θεμελιωμένη σε καλές βάσεις. Ωστόσο οφείλω να πω ότι με παραξενεύει η άποψη ότι το κεντρικό θέμα του ρωμαϊκού πρωτείου δεν έχει βιβλικές και θεολογικές βάσεις. Προ καιρού

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. για το Μάθημα των Θρησκευτικών


Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ένα εκ των τεσσάρων Πανεπιστημιακών Θεολογικών Τμημάτων, ερευνά πολυπρισματικά το φαινόμενο της θρησκείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη της Ορθοδοξίας, στο παρελθόν και το  παρόν, παράγει σχετική γνώση και προσφέρει αντίστοιχη εκπαίδευση σύμφωνα με τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες για πανεπιστημιακά ιδρύματα σταθερές.
Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό για το Μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα νέα πιλοτικά Αναλυτικά Προγράμματα του Μαθήματος των Θρησκευτικών (Δημοτικού και Γυμνασίου) και τις αλλαγές που επέρχονται στην ελληνική κοινωνία, το Τμήμα Θεολογίας έκρινε σκόπιμο μετά από εξαντλητική συζήτηση του θέματος να επικαιροποιήσει παλαιότερη σχετική απόφασή του και να διατυπώσει επιγραμματικά τις απόψεις του.
Το Τμήμα Θεολογίας θεωρεί ότι:
1. Το Μάθημα των Θρησκευτικών περιλαμβάνει ιστορικά και σύγχρονα πολιτισμικά δεδομένα, τα οποία αφορούν τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, που αποτελεί βασικό στοιχείο της παράδοσης του τόπου μας. Επίσης το Μάθημα των Θρησκευτικών περικλείει τον Χριστιανισμό στο σύνολό του και αναφέρεται ιδιαίτερα στις άλλες χριστιανικές ομολογίες, που υπάρχουν στην Ευρώπη. Τέλος, δίνει βασικές πληροφορίες για τα μεγάλα θρησκεύματα του κόσμου.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Τα κριτήρια της αληθινής ομολογίας πίστεως


Toυ καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας
 του ΑΠΘ Μιλτιάδη Κωνσταντίνου
Η καθιέρωση της πρώτης Κυριακής της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ως ημέρας της Ορθοδοξίας ανάγεται στα μέσα του θ΄ μ.Χ. αιώνα. Συγκεκριμένα, ήταν 11 Μαρτίου του 843 μ.Χ., όταν σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της αυτοκράτειρας Θεοδώρας, έθετε τέρμα σε μια έριδα που συγκλόνισε για περισσότερο από έναν αιώνα την Εκκλησία· την έριδα που έμεινε γνωστή στην Ιστορία με το όνομα “Εικονομαχία”. Η επόμενη, μετά τη σύνοδο, Κυριακή ήταν η πρώτη της περιόδου των νηστειών, και ο λαός επανέφερε σε πομπή τις εικόνες στις εκκλησίες. Με αφορμή το γεγονός αυτό η Εκκλησία θυμάται όλους τους αγώνες και τις θυσίες που απαιτήθηκαν, για να διαμορφωθεί και να εδραιωθεί αυτό που σήμερα δηλώνεται με τον όρο “Ορθοδοξία”.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο παρακάτω:

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Εκδήλωση γνωριμίας του Συλλόγου αποφοίτων ΑΠΘ


Σήμερα, Τετάρτη 20 Μαρτίου και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση γνωριμίας με τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση διοργανώνει το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Σ.Α.Π.Θ.).
 Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία της ΕΤ3 σχετικά με την ιστορία του ΑΠΘ, ενώ θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα«Φοιτητές και απόφοιτοι του ΑΠΘ: Παρελθόν και μέλλον». Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ-3 Κώστας Μπλιάτκας, θα συμμετάσχουν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Νίκος Ευθυμιάδης, η πρώην Αντιπρύτανις, ομότιμη Καθηγήτρια Αικατερίνη Δούκα – Καμπίτογλου και η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου.
 Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, π. Αντιπρύτανης, Ομότιμος Καθηγητής, Παναγιώτης Λαδάς, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Συμβουλίου ΑΠΘ, Καθηγητής Βασίλης Ταρλατζής. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης, θα αναπτύξει το θέμα «Προσδοκίες και Προοπτικές για την πορεία του Συλλόγου».
 Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για εγγραφή νέων μελών.
 Οι Πρυτανικές Αρχές,
 Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

Επιμόρφωση για 25.000 εκπαιδευτικούς Β/θμιας και Α/θμιας


Επιμόρφωση για 25.000 εκπαιδευτικούς
Περίπου 25.000 δάσκαλοι και καθηγητές θα επιμορφωθούν στο πλαίσιο της πράξης «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών – Β’ Φάση» σε διάφορες θεματικές ενότητες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το σχολικό έτος 2013-2014 για την υλοποίησή του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, αυτός ο αριθμός των επιμορφωμένων εκπαιδευτικών αποτελεί μία κρίσιμη μάζα που μπορεί να δράσει πολλαπλασιαστικά στο μέλλον για την εμπέδωση των νέων εκπαιδευτικών πολιτικών στο σύνολο των σχολείων της χώρας.

* Αναλυτικά για το πρόγραμμα πατήστε ΕΔΩ


Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

«Θεολογία και Οικονομία. Προσεγγίσεις στὴ σύγχρονη κρίση».


Κυκλοφόρησε τ νέο τεχος το περιοδικο Θεολογία (τόμος 83, τεχος 4, κτώβριος – Δεκέμβριος 2012), μ φιέρωμα «Θεολογία και Οικονομία. Προσεγγίσεις στ σύγχρονη κρίση – Mέρος Β’».
ΣτΠρολογικ σημείωμα «κκλησία κα οκονομία» Σταρος Γιαγκάζογλου προβαίνει σ σύντομες κριτικς πισημάνσεις γι τ σχέση κκλησίας κα οκονομικς δραστηριότητας ν τος αἰῶνες. Στ πρτο κείμενο το φιερώματος, μ τίτλο « οκονομικ κρίση π χριστιανικ σκοπιά» Εάγγελος Θεοδώρου, φο παρουσιάσει μι φαινομενολογία τς σημερινς οκονομικς κρίσης κα τν προσπαθειν ντιμετώπισής της, προχωρε κατόπιν στν κριτικ ξιολόγηση τς προϊστορίας κα τν ατίων της, προκειμένου ν προτείνει τς βασικς ρχς τς χριστιανικς κοσμοθεωρίας ς διέξοδο στ διέξοδο. π. Αγουστνος Μπαϊραχτάρης στ ρθρο του «Οκονομία το Θεο κα Οκονομία τς γορς: ναζητώντας τ μέτρο» παρουσιάζει ρχικ τ παράδειγμα το οκονομικο νεοφιλελευθερισμο στ πλαίσιο τς παγκοσμιοποίησης κα στν ρίζοντα τς κρίσης, προτείνοντας στ συνέχεια τρία ναλλακτικ παραδείγματα-προτάσεις τν χριστιανικν κκλησιν (π τν Παγκόσμιο Λουθηρανικ Σύνδεσμο, τν Παγκόσμιο Σύνδεσμο Μεταρρυθμισμένων κα τ Παγκόσμιο Συμβούλιο κκλησιν) γι μι οκονομία πρ το νθρώπου κα τς γς. πόστολος Νικολαΐδης στ ρθρο του «π τν Οκονομία στν Εδωλολατρία» πιχειρε ν περιγράψει τπέρασμα το νθρώπου π τν φάση το οκονόμου τς δημιουργίας το Θεο στν εδωλολάτρη μ τος ρους τς κριτικς σκέψης το γίου ωάννου το Χρυσοστόμου.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Η παρεξήγηση ενός δημοσιογραφικού τίτλου («κατά Ποιμαντικού») και η ουσία μιας αντιπαραθέσεως (για τα Θρησκευτικά)


Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, στο οποίο καταχωρίσθηκε η «Ανοικτή Διαμαρτυρία» της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα Θρησκευτικά, εξ αφορμής Συνεδρίου που διοργάνωσε το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, η συμπεριληφθείσα στον τίτλο του δημοσιεύματος αναφορά «…κατά του Ποιμαντικού», δημιούργησε παρεξηγήσεις. Εκληφθείσα, υπό τινών, ως στρεφομένη κατά του συνόλου Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Ασφαλώς πρόκειται περί παρεξηγήσεως, καθώς, η διαμαρτυρία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ως καταφαίνεται στο πλήρες περιεχόμενο της δημοσιευθείσης παρ΄ ημίν «Ανοικτής Διαμαρτυρίας», εστρέφετο κατά του εν λόγω «Εργαστηρίου Παιδαγωγικής» που διοργάνωσε το Συνέδριο  (ασκώντας κριτική κατά του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά), και όχι του (συνόλου) Τμήματος Ποιμαντικής, πολλά μέλη (ΔΕΠ) του οποίου,  μεμονωμένως, συνηγορούν με το περιεχόμενο του Νέου Προγράμματος που κατήρτισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ανοικτή διαμαρτυρία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Θρησκευτικά κατά του Ποιμαντικού Τμήματος του ΑΠΘ


Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
για την εκπόνηση νέου Προγράμματος Σπουδών
στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνάσιου


Αθήνα, 8  Μαρτίου 2013


ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ



Τον τελευταίο καιρό, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου παρακολουθούμε  εμβρόντητοι διάφορες ανακοινώσεις που αφορούν σε ενημερωτικές εκδηλώσεις για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Συνήθως πληροφορούμαστε εκ των υστέρων τη διοργάνωση, το πρόγραμμα, τους εισηγητές και σε ορισμένες περιπτώσεις τα πορίσματα αυτών των εκδηλώσεων από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο. Κοινό χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων είναι η μεροληπτική επιλογή ομιλητών, συχνά των ίδιων προσώπων, με απόλυτη ταυτότητα προσεγγίσεων και απόψεων, αλλά και η ιδεολογική και συχνά στρεβλή παρουσίαση των θέσεων και των περιεχομένων του νέου Προγράμματος Σπουδών.