Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Τό νέο τεῦχος τοῦ περιοδικοῦ "Θεολογία". (Η συνέχεια [B´ μέρος] τοῦ ἀφιερώματος «Πρὸς τὴν Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδο τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας»).


Κυκλοφόρησε τὸ νέο τεῦχος τοῦ περιοδικοῦ Θεολογία (τόμος 87, τεῦχος 1ο, Ἰανουάριος - Μάρτιος 2016), τὸ ὁποῖο φιλοξενεῖ τὸ B´ μέρος τοῦ ἀφιερώματος «Πρὸς τὴν Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδο τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας». Στὸ Προλογικὸ σημείωμα, μὲ τίτλο «Ἀλήθεια καὶ ἑνότητα τῆς Ἐκκλησίας», ὁ Σταῦρος Γιαγκάζογλου προσφέρει μιὰ ἀνίχνευση τῶν κριτηρίων καὶ παραμέτρων τῆς συνοδικῆς φύσης τῆς Ἐκκλησίας ἐν ὄψει τῆς ἐπικείμενης Πανορθόδοξης Συνόδου. 

Θερινό Σχολείο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Γυναίκας, στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.


poster

Το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Θεματική Ομάδα Εργασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (TRG on Human Rights of the Conference of European Churches) διοργανώνει Θερινό Σχολείο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Γυναίκας. Το Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2016 στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων θα αναλυθούν οι θεολογικές θέσεις των διαφόρων εκκλησιαστικών παραδόσεων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο καθώς και τα εργαλεία προστασίας των δικαιωμάτων του Παιδιού και της Γυναίκας. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές τόσο των Εκκλησιών όσο και άλλων οργανισμών σχετικές με το θέμα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν κατά την τελευταία μέρα το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής και Διευθυντής του Κέντρου Νομικών και Θρησκευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Brigham Young των ΗΠΑ κ. Cole Durham θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρία με θέμα Women and Children’s Rights in the International Legal Framework”. Η εναρκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου 2016 και ώρα 17:00 στο Α’ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Mag. Elizabeta Kitanović
CEC Executive Secretary for Human Rights
Νίκος Μαγγιώρος
Επίκ. Καθ. Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου Τμήμα Θεολογίας – ΑΠΘ
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

O ρόλος του θεολογικού στοχασμού στη σύγχρονη κοινωνία στον καιρό της Πανορθόδοξης Συνόδου - Εκδήλωση του Θεολογικού Συνδέσμου "ΚΑΙΡΟΣ"



Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

"Η έννοια της καρδιάς στη Βίβλο και στο ευρύτερο πολιτισμικό της περιβάλλον". Διάλεξη του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. στο 15ο Βορειοελλαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο

Oμιλία του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθηγητή κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου στο 15ο Βορειοελαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο:

"Αν θα ήθελε να συνοψίσει κανείς σε μία μόνο φράση τη σχέση ψυχικής και σωματικής υγείας, ασφαλώς δύσκολα θα εύρισκε καταλληλότερη από αυτήν που περιέχεται στο βιβλίο των Παροιμιών (14:30): Ο πράος άνθρωπος γιατρεύει την καρδιά·
μα η ευέξαπτη καρδιά σαράκι είναι στα κόκκαλα".

* Ολόκληρη η ομιλία - εναρκτήρια διάλεξη στο Καρδιολογικό Συνέδριο - εδώ:  Μ. Κωνσταντίνου - Η έννοια της καρδιάς στη Βίβλο και στο ευρύτερο πολιτισμικό της περιβάλλον

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Ο "Οδηγός Εκπαιδευτικού" για την κάθε τάξη


thriskeutika-1
Στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του μαθήματος των θρησκευτικών αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τοποθετούμενος χθές (24/05/2016) στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που διεξάγεται ο διάλογος για την παιδεία.Να σημειωθεί ότι το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών αποτέλεσε σημείο τριβής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας.
‘Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νίκος Φίλης «ήδη, αυτή την εποχή, συζητούμε το θέμα της αναμόρφωσης του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Εκπαίδευση. Θέλω και από αυτό το βήμα, να διαβεβαιώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία, ότι το Υπουργείο Παιδείας που έχει τον τελικό λόγο και την ευθύνη σύμφωνα με το Σύνταγμα για τη μόρφωση των παιδιών, θα προχωρήσει από το Σεπτέμβριο σε συνεργασία με το ΙΕΠ, που έχει την επιστημονική και παιδαγωγική ευθύνη, στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτων διδασκαλίας των Θρησκευτικών».
Σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος, ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι «πρόκειται για προγράμματα τα οποία, προφανώς, απομακρύνουν το μάθημα των Θρησκευτικών από τον ομολογιακό και κατηχητικό χαρακτήρα του και δημιουργούν τη δυνατότητα στα παιδιά να μπορέσουν με έναν πιο ήπιο διδακτικό τρόπο να αντιληφθούν την αξία του φαινομένου της Θρησκείας, ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας, και όχι μόνο, όταν στην εποχή μας αυτή την περίοδο γίνονται πόλεμοι με βάση θρησκευτικά κείμενα».
Πηγή: Vouliwatch.gr
* Δείτε εδώ:

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Διαλέξεις του καθηγητή Ορθόδοξης Θεολογίας Αριστοτέλη Παπανικολάου σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αθήνα

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες διαλέξεις (σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αθήνα) και το σεμινάριο (Αθήνα) που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου με ομιλητή τον καθηγητή Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού Αριστοτέλη Παπανικολάου.
Με την οικονομική υποστήριξη του Ορθόδοξου ιδρύματος Virginia H. Farah Foundation η Ακαδημία προσφέρει ετησίως από το 2013 μία δημόσια διάλεξη και ένα εξειδικευμένο θεολογικό σεμινάριο με προσκεκλημένο κάθε φορά επιφανή Ορθόδοξο θεολόγο ως ομιλητή. Στο πλαίσιο αυτό είχαν ήδη μιλήσει οι π. Andrew Louth(ομότιμος καθηγητής Πατερικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Durham [Μ. Βρετανία] και επισκέπτης καθηγητής Ανατολικής Ορθόδοξης θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ [Ολλανδία]), π. John Behr (κοσμήτορας και καθηγητής Πατρολογίας στο Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαδίμηρου, Νέα Υόρκη [ΗΠΑ]) και Richard Swinburne (ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας του Χριστιανισμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ομότιμο μέλος του Oriel College και της Βρετανικής Ακαδημίας [Μ. Βρετανία]).
Τη φετινή χρονιά προσκεκλημένος ήταν ο Αριστοτέλης Παπανικολάου, καθηγητής της Έδρας Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού «Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος» του Πανεπιστημίου Fordham (Νέα Υόρκη,), συνιδρυτής και συνδιευθυντής του Κέντρου Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου και Senior Fellow στο Κέντρο για τη Μελέτη του Νόμου και της Θρησκείας του Πανεπιστημίου Emory (ΗΠΑ).

Μεταπτυχιακή Έρευνα στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Α.Π.Θ.



Στο πλαίσιο μιας σειράς επιστημονικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με τίτλο: «Εβδομάδα Θεολογικού Λόγου και Τέχνης» (16-20 Μαΐου 2016) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής, επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε ο Τομέας Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης με θέμα: «Μεταπτυχιακή Έρευνα στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης».

* Αναλυτικό φωτορεπορτάζ στο Amen.gr


Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Έβδομη συνάντηση των μελών του Biblicum για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά (2015-2016)


Biblicum_2016

Η επόμενη συνάντηση των μελών του Biblicum θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Μαΐου και ώρα 19.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων (1ος όροφος) της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Εισηγήτρια θα είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου με θέμα: «Δείκτες της εν Χριστώ λατρείας στην προς Γαλάτας Επιστολή και η σημασία της χρήσης τους από τον απόστολο».

Θεολογικά Δρώμενα

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Μια αδικία εις βάρος των Θεολόγων: Εξαιρούνται από τη ανάθεση διδασκαλίας της «Κοινωνικής Εκπαίδευσης» στα Σ.Δ.Ε., ενώ έχουν το δικαίωμα διδασκαλίας της «Κοινωνικής Αγωγής» στο Γυμνάσιο!


    Εν όψει της έκδοσης της φετινής εγκυκλίου (2016 – 2017) για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) ο Σύνδεσμός μας επανέρχεται στο θέμα της αδικίας που αφορά στο κλάδο μας (ΠΕ01) αναφορικώς με το θέμα του συνεχιζόμενου αποκλεισμού των εκπαιδευτικών Θεολόγων από την β΄ ανάθεση του μαθήματος «Κοινωνική Εκπαίδευση» που είναι το συναφές και αντίστοιχο με το μάθημα της «Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής» που έχουμε τη δυνατότητα να διδάσκουμε με β΄ ανάθεση στο Γυμνάσιο. Η άδικη αυτή μεταχείριση έχει σαν παρεπόμενο αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μας, ως θεολόγων, από τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεως απόσπασης στα Σ.Δ.Ε. Το θέμα αφορά εκατοντάδες συναδέλφους που θέλουν απλώς να τρέφουν την ελπίδα ότι θα βρεθούν κοντά στα σπίτια τους Ο αποκλεισμός δεν αφορά μόνο τους διορισμένους, αλλά και τους αδιόριστους θεολόγους καθώς τους στερεί το δικαίωμα της υποβολής αιτήσεως για την πρόσληψή τους ως ωρομισθίων στα Σ.Δ.Ε. Υπενθυμίζουμε ότι:

α) O Υπουργός Παιδείας κ. Νικ. Φίλης με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 151893/Δ2/29.09.2015 εγκύκλιό του όρισε ότι από την τρέχουσα σχολική χρονιά η διδασκαλία του μαθήματος της «Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής» (Γ΄ Γυμνασίου) παρέχεται με β΄ ανάθεση και στους Θεολόγους, όπως ήδη ίσχυε (η β΄ ανάθεση) για τους συναδέλφους των κλάδων ΠΕ02 (Φιλολόγους) και ΠΕ09 (Οικονομολόγους)

β) Δυό εβδομάδες αργότερα ο τότε Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης κ. Γεράσιμος Σπάθης εκδίδοντας την υπ΄ αριθμ. πρωτ.  Κ1/161890/13.10.2015 απόφασή του  με την οποία ορίζονται τα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και καθορίζονται τα γνωστικά αντικείμενα (μαθήματα), εξαίρεσε τους Θεολόγους (ΠΕ01) από την (β΄) ανάθεση του μαθήματος της «Κοινωνικής Εκπαίδευσης». Με την απόφασή του αυτή ο Γ.Γ. του Υπουργείου ορίζει ως  Α΄ ανάθεση για το μάθημα της «Κοινωνικής Εκπαίδευσης» τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ10 (Κοινωνιολόγων) και ΠΕ13 (Πολιτικών Επιστημών)  που το έχουν ως Α΄ ανάθεση και στο Γυμνάσιο και ως Β΄ ανάθεση τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ02 (Φιλολόγων) και ΠΕ09 (Οικονομολόγων) παραλείποντας τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ01 (Θεολόγων) παρά το γεγονός ότι με την προαναφερθείσα υπ΄ αριθμ. πρωτ. 151893/Δ2/29.09.2015 εγκύκλιο του (προϊσταμένου του Γ.Γ. κ.  Γερ. Σπάθη) Υπουργού Παιδείας κ. Νικ. Φίλη, το μάθημα («Κ.Π.Α.») από τη τρέχουσα σχολική χρονιά (2015 – 2016) δόθηκε ως Β΄ ανάθεση και στους Θεολόγους.

γ) Η εξαίρεση αυτή των εκπαιδευτικών Θεολόγων (ΠΕ01) από την Β΄ ανάθεση του μαθήματος της «Κοινωνικής Εκπαίδευσης» στα «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» γέννησε εύλογες απορίες για τον πρόσθετο λόγο της δυσμενούς διάκρισής τους σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ02 και ΠΕ09 οι εκπαιδευτικοί των οποίων έχοντας με Β΄ ανάθεση το σχετικό μάθημα στο Γυμνάσιο κρίνονται ικανοί να το διδάξουν, επίσης με Β΄ ανάθεση και στα Σ.Δ.Ε, ενώ οι Θεολόγοι, που, επίσης, το έχουν ως Β΄ ανάθεση στο Γυμνάσιο, αποκλείονται από την διδασκαλία του. Θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η εξαίρεση των Θεολόγων οφείλετο σε “τυπικούς λόγους” και συγκεκριμένα επειδή μέχρι της εκδόσεως της αποφάσεως (13.10.2015) του Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς κ. Γερ. Σπάθη δεν είχε ακόμη δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ. η σχετική νέα υπουργική απόφαση (της 29ης.09.2015, του κ. Νικ. Φίλη) για τις αναθέσεις (2015 – 2016). Και αυτό το – υποτιθέμενο – πρόβλημα, όμως, ξεπεράσθηκε ένα μήνα μετά με την δημοσίευση (19.11.2015) στο Φ.Ε.Κ. της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας παραχωρείται η β΄ ανάθεση της «Κ.Π.Α.» και στους Θεολόγους  

Θεωρούμε ότι, μετά την έκδοση της νέας υπ. αριθμ. πρωτ. 182667/Δ2/12.11.2015 υπουργικής αποφάσεως (βάσει της οποίας παραχωρείται το δικαίωμα διδασκαλίας του μαθήματος «Κ.Π.Α.» και στους Θεολόγους) και της δημοσιεύσεώς της σε σχετικό Φ.Ε.Κ. (2499, τ. Β΄/19.11.2015), η Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης οφείλει, επικαιροποιώντας τη σχετική της εγκύκλιο, να συμπεριλάβει και τους Θεολόγους στους δυναμένους να διδάξουν το μάθημα της «Κοινωνικής Εκπαίδευσης» στα Σ.Δ.Ε., με β΄ ανάθεση, όπως ακριβώς ισχύει και για τους κλάδους των Φιλολόγων και Οικονομολόγων και όπως οι αρχές της ισονομίας, της αξιοκρατίας και της χρηστής διοικήσεως το επιβάλλουν.


* Η παρούσα έχει κοινοποιηθεί στα Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων (Π.Ε.Θ.) και του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». 

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ημερίδα στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. με θέμα: «Μεταπτυχιακή έρευνα στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης»

afissa_metaptyxiako
Στο πλαίσιο της εβδομάδας θεολογικού λόγου και τέχνης (17-20 Μαΐου 2016) ο Τομέας Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Μεταπτυχιακή έρευνα στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης» με τη συμμετοχή των μεταπτυχιακών φοιτητών του. 

* Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 στο Α΄ αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής (2ος όροφος) στις 16.00.
Aναλυτικό  το  πρόγραμμα.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Επιστημονικό Συμπόσιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με θέμα: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Θεολογία - Ιστορία - Φιλολογία - Δίκαιο - Αρχαιολογία - Τέχνη»


Poster

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών διοργανώνει το Γ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Θεολογία – Ιστορία –  Φιλολογία – Δίκαιο – Αρχαιολογία – Τέχνη στην Θεσσαλονίκη από το Σάββατο 14 έως την Κυριακή 15 Μαΐου 2016. Το Συμπόσιο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας (Εθνικής Αμύνης 4, 1ος όροφος). Στο τέλος του Συμποσίου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης μετά από σχετικό αίτημα στη Γραμματεία του Συμποσίου.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τους ομιλητές παρακάτω:

Παρέμβαση της Π.Ε.Θ. για τη μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Δημοτικά


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΘ

Θέμα: Η μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών





Ανοιχτή επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων προς:

* Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, Πρόεδρο και άπαντες * τους Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος,
* Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο,
* Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξιο Τσίπρα,
* Τον Πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο,
* Τους κ. Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
* Τον Ελληνικό λαό.     

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων καταγγέλλει δημόσια την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Νικόλαου Φίλη η οποία, εντελώς προκλητικά, μειώνει τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών από 2 σε 1 στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου και ουσιαστικά καταργεί τη διδασκαλία του μαθήματος.

Η απόφαση αυτή είναι προάγγελος και των σχεδιαζόμενων και ήδη δρομολογημένων αλλαγών  από το Υπουργείο Παιδείας, για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο με τη μεθοδευόμενη μετατροπή του μαθήματος σε θρησκειολογία, στην πραγματικότητα όμως, σ΄ ένα πολυθρησκειακό ή πολυθεϊστικό μόρφωμα που, κατ ΄ ουσίαν, οδηγεί τα παιδιά στην πανθρησκειακή σύγχυση και, τελικά, στην ατομική θρησκεία, στον θρησκευτικό μηδενισμό ή στην αθεΐα. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η απόφαση αυτή του Υπουργού Παιδείας, που εξεδόθη είναι:

   1) Αντισυνταγματική και συνεπώς παράνομη, διότι παραβαίνει κάθε συνταγματική επιταγή και κάθε δικαστική απόφαση, που αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Επιστημονικό συμπόσιο εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη


Κρήτη-Πάφος.pdf

Το Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» της Πάφου και η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης συνδιοργανώνουν επιστημονικό συμπόσιο εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη. Το επιστημονικό αυτό συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Μαΐου στο Ηράκλειο. 
Οι εργασίες του συμποσίου θα διεξαχθούν στην αίθουσα τελετών της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Έναρξη συμποσίου 11.30. Δείτε παρακάτω σε μορφή pdf το αναλυτικό πρόγραμμα.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Εβδομάδα Θεολογικού Λόγου και Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.


afisa_geniki
Το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Εβδομάδας Θεολογικού Λόγου και Τέχνης που θα πραγματοποιηθούν κατά το χρονικό διάστημα 17-20 Μαΐου 2016 στους χώρους της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Στη διάρκεια της εβδομάδας θεολογικού λόγου και τέχνης θα πραγματοποιηθούν διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες με τη συμμετοχή ξένων καθηγητών από διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης, καθηγητών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. και εκθέσεις αγιογραφίας, φωτογραφίας και έργων σύγχρονης τέχνης. Οι εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας θα ολοκληρωθούν με την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας κ. Γρηγορίου Λαρεντζάκη. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

* Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Θεολογικού Λόγου και Τέχνης» (16 & 20 Μαΐου 2016) ο Τομέας Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., την Τετάρτη 18 Μαΐου & ώρα 16:30 στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Μεταπτυχιακή Έρευνα στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας & Τέχνης». 

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Ημερίδας



Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Eκδήλωση τιμής για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος - Για το έργο του υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου και τον αγώνα του κατά του αντισημιτισμού



Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, τη Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016, στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο.

Όπως σημειώνεται στην σχετική πρόσκληση η εκδήλωση αποτελεί έκφραση αναγνώρισης για το έργο του υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου και για τον αγώνα του κατά του αντισημιτισμού.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τους χαιρετισμούς του Μωϋσή Κωνσταντίνη, Προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, του Γεωργίου  Πετράκου, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Μαρσέλ Σολομών, Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, ενώ, θα παρέμβουν με σύντομες ομιλίες τους οι Ηλίας Σαμπετάι, Ραββίνος Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας,  Κώστας Ανδρουλιδάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και  Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Θα ακολουθήσει η απονομή της τιμητικού Διπλώματος και Τιμητικής Πλακέτας και η Ομιλία του Τιμώμενου ιεράρχη με θέμα «Χριστιανισμός και Ιουδαϊσμός: Εναύσματα από την ιστορία, τη θεολογία και την πράξη  της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

* Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το μουσικό πρόγραμμα: «Μουσικές Διαδρομές στη Μεσόγειο του Θεού και των Ανθρώπων» από την χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που θα τη διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Δημοσιογράφος κ. Νίκος Βαραλής, Διευθυντής του Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία».

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. στηρίζει τον Κοσμήτορα, Καθηγητή Μιλτιάδη Κωνσταντίνου


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ 

ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Το Τμήμα Θεολογίας στη Συνεδρία αριθμ. της 14ης Απριλίου 2016 ασχολήθηκε με το θέμα των απειλών, των κατηγοριών και των επιθέσεων που δέχεται ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ύστερα από συζήτηση αποφάσισε τα εξής: 

1. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Θεολογίας στηρίζουν ανεπιφύλακτα τον Κοσμήτορα κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου απέναντι στις ανοίκειες επιθέσεις που δέχεται και εκφράζουν την συμπαράστασή τους στο έργο καλλωπισμού και συντήρησης του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

2. Ίσως είναι περιττό και να λεχθεί, αλλά θέλουμε να ενημερώσουμε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, ότι δεν υπάρχει καμιά «εικονοκλαστική τάση» στη Θεολογική Σχολή, όπως διαδίδουν ορισμένοι. Εδώ και χρόνια λειτουργεί πλήρως εικονογραφημένος ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος και κάθε Πέμπτη εκεί ασκούνται οι φοιτητές στις ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας. Την ευθύνη για τη συντήρηση του ναού είχε ανέκαθεν και εξακολουθεί να έχει η Κοσμητεία. 

3. Ανάλογες εικόνες κοσμούν τόσο την Αίθουσα Συνεδριάσεων, όσο και τις Αίθουσες Διδασκαλίας και των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής. Υπάρχει επίσης η σκέψη και η πρόταση, στον πρώτο όροφο της Σχολής και σε εμφανέστατο σημείο, να αγιογραφηθεί ο Χριστός (ψηφιδωτό) σε μία θαυμαστή σύνθεση με αγίους της Θεσσαλονίκης. 

4. Οι καθηγητές του Τμήματος δεν πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι για ακραίες συμπεριφορές ελάχιστων φοιτητών, έστω κι αν αυτοί επικαλούνται ορισμένους από αυτούς για να καλύψουν τις ενέργειές τους. Το σύνολο των καθηγητών δηλώνει απερίφραστα, ότι κανείς δεν υποκινεί φοιτητές σε βίαιες ή έκνομες ενέργειες. 

5. Στο Τμήμα μας αναπτύσσεται ελεύθερα η επιστημονική γνώση, διδάσκεται η θεολογία σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων που αφορούν την αλήθεια για το Θεό και τα ουσιώδη της ζωής του ανθρώπου και της κοινωνίας. Έτσι μορφώνονται οι φοιτητές προκειμένου να διακονήσουν στην Εκκλησία, στην Εκπαίδευση και ευρύτερα στην κοινωνία. 

Amen.gr