Αμέσως μετά από την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης δήλωσε (5.10.2016):
"Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα συζητούμε, η Εκκλησία και η Πολιτεία. Για το θέμα των θρησκευτικών η συζήτηση αφορούσε την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων. Θα εφαρμοστούν. Είναι απόφαση, ευθύνη και αρμοδιότητα της Πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης. Βεβαίως, ταυτοχρόνως όπως ξέρετε δεν υπάρχουν νέα βιβλία, έχουμε διανέμει τα περσινά βιβλία. Και όπως όλα τα μαθήματα έτσι και τα θρησκευτικά, θα αξιολογηθεί το μάθημα των θρησκευτικών με τα νέα προγράμματα. Θα ακουστούν ξανά οι απόψεις και τις Εκκλησίας και θα καταλήξουμε στο τέλος του χρόνου στην οριστική μορφή των νέων προγραμμάτων.
ΔΗΜ: Συνεχίζετε με τα νέα προγράμματα φέτος κανονικά;
ΝΦ : Βεβαίως συνεχίζουμε και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας αυτή τη στιγμή για το ζήτημα αυτό. Ήδη έχουν εκδοθεί τα νέα προγράμματα, γίνονται οι επιμορφώσεις των καθηγητών. Αλλά επαναλαμβάνω: Δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική. Θέλουμε το διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν επί των συγκεκριμένων προγραμμάτων από παράγοντες εκκλησιαστικούς και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς.
ΔΗΜ: Μιλήσατε με τον Αρχιεπίσκοπο;
ΝΦ: Βεβαίως ,σε πολύ καλό κλίμα γιατί πάντοτε υπάρχει ένας σεβασμός απέναντί του.
ΔΗΜ: Υπήρχε ένα κλίμα λίγο πριν τη συνάντηση ότι η Αρχιεπισκοπή ζητά το πάγωμα για ένα χρόνο. Υπήρξε συμβιβασμός σε αυτό το θέμα;
ΝΦ: Επαναλαμβάνω, σε ποια σειρά ζητημάτων έγινε η συζήτηση. Από εκεί και πέρα απόψεις διάφορες υπάρχουν. Και από την πλευρά της Εκκλησίας και από την πλευρά της Πολιτείας.
ΔΗΜ: Φέτος τα βιβλία θα είναι αυτά που υπήρχαν;
ΝΦ: Ναι, μα έχουν διανεμηθεί από πέρσι, δεν έχουμε φτιάξει νέα βιβλία. Τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν από φέτος και θα γίνουν τα μαθήματα με βάση τα προγράμματα αυτά και θα αξιολογηθούν. Θα συνυπάρχουν με τα παλαιά βιβλία. Δεν είπαμε ότι το μάθημα πρέπει να γίνεται με ένα βιβλίο στη τάξη, πόσο μάλλον το μάθημα των θρησκευτικών. Θέλουμε να είναι πιο πλούσιο πιο έντονο το μάθημα θέλουμε να είναι μία αντίληψη βιωματικής διδασκαλίας, διαθεματικής διδασκαλίας. Πάντοτε, τηρώντας και τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και από τον Αρχιεπίσκοπο. Η πρώτη που αφορά την υποχρεωτικότητα του μαθήματος. Η δεύτερη που αφορά να μη μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και η τρίτη μία κατεύθυνση για τον Ορθόδοξο πολιτισμό στο μάθημα των θρησκευτικών.
ΔΗΜ: Πάγωμα των προγραμμάτων σπουδών δεν υπάρχει;
ΝΦ: Σας είπα ότι εφαρμόζονται.
ΔΗΜ: Έχετε συμφωνήσει να υπάρξει κάποιος διάλογος αυτή τη στιγμή του Υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία;
ΝΦ: Πάντοτε υπάρχει διάλογος εφ’ όλης της ύλης και για τα ειδικά θέματα που προκύπτουν κάθε φορά.
ΔΗΜ: Κάποια σημεία των προγραμμάτων που έχει εκφράσει την ενόχληση της η εκκλησίας;
ΝΦ: Έχουν γραφτεί στον Τύπο αυτά.
ΔΗΜ: Κάποιοι λένε ότι δεν πήγε καλά η συνάντηση…
Ν.Φ: Δεν έχω αυτήν την εντύπωση, ούτε για τους ιεράρχες. Αντιθέτως, υπήρχε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα με τις διαφωνίες που ο καθένας τις έχει πάντοτε. Δεν ήρθαμε εδώ για να αλλάξουμε απόψεις. Ήρθαμε για να βρούμε έναν κοινό τόπο προς όφελος του λαού, της χώρας και πιστεύω ότι αυτό είναι μία επιδίωξη που και η Εκκλησία έχει και όχι μόνο η Πολιτεία".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου