Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Νικ. Τασιόπουλου, «Γαλαξείδι, Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών», Φωκικά Ιστορικά Μελετήματα, Εκδ. HVNT, σσ. 548.




Θερμές ευχαριστίες στον Aντιστράτηγο ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και συγγραφέα κ. Νικόλαο Τασιόπουλο για την εξαιρετική τιμή να με συμπεριλάβει στους «Ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών» του Γαλαξιδίου (σσ. 261-262) στο ομότιτλο  βιβλίο του που κυκλοφορήθηκε από τις Eκδόσεις HVNT , στη σειρά «Φωκικά Ιστορικά Μελετήματα» και ειδικότερα να με συγκαταλέξει ανάμεσα στους δέκα (10), συνολικά, «δημιουργούς οι οποίοι δεν γεννήθηκαν ή δεν κατάγονται από το Γαλαξίδι, αλλά στην ουσία είναι κι αυτοί Γαλαξιδιώτες, αφού έζησαν ή ζούν ένα κομμάτι της ζωής  τους στο Γαλαξίδι λόγω εργασίας, νύμφευσης ή για  κάποιον άλλον επαγγελματικό, προσωπικό ή οικογενειακό λόγο αγάπησαν την πόλη ως δική τους ή συμμείχαν ή συμμετέχουν στις διάφορες πολιτιστικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες».
                                                                                                            Χ. Μ. Ανδρεόπουλος

Ιστορική και πολιτιστική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελληνική Γραμματεία. Είναι ένα έργο μοναδικό, που αναδεικνύει τον κόσμο του πνεύματος και του πολιτισμού, αλλά και του καλλιτεχνικού ταλέντου σημαντικών ανθρώπων της γαλάζιας «Πολιτείας» του Γαλαξειδίου, μιας σημαντικής ιστορικής κωμόπολης της Φωκίδας. Πρόκειται για μια σημαντική εργογραφία
, η οποία διαιρείται σε δύο μέρη. Στο Πρώτο Μέρος καταγράφονται η ζωή και το έργο εκατόν είκοσι πέντε (125) ιστοριοδιφών, συγγραφέων λογοτεχνικών και επιστημονικών βιβλίων, καθώς και ποιητών, που γεννήθηκαν στην κωμόπολη του Γαλαξειδίου ή κατάγονται από αυτήν, ή τέλος εργάστηκαν ή έζησαν εκεί. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο ιερομόναχος Ευθύμιος ο Πενταγιώτης, ο μεσαιωνοδίφης Κωνσταντίνος Σάθας, ο συγγραφέας Δεδούσης Χαρδαβέλλας, η συγγραφέας, ποιήτρια και στιχουργός Κωστούλα Μητροπούλου και η συγγραφέας Εύα Βλάμη – Λεκατσά. Επίσης, έχουν καταχωρηθεί εξήντα τέσσερεις (64) Γαλαξειδιώτες πνευματικοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν γράψει και δημοσιεύσει σε λογοτεχνικά ή φιλολογικά περιοδικά και σε εφημερίδες λογοτεχνικά, λαογραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά κείμενα, καθώς και ποιήματα. Στο Δεύτερο Μέρος καταγράφονται η ζωή και το έργο ογδόντα ενός (81) Γαλαξειδιωτών που ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική, την αγιογραφία, τη ξυλο-γλυπτική, τη γλυπτική και την κεραμική. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ο γνωστός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Σπύρος Βασιλείου. Επίσης, έχουν καταχωρηθεί οι Γαλαξειδιώτες που συνδέονται με το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική και την φωτογραφική τέχνη. Μεταξύ των τελευταίων συμπεριλαμβάνεται ο σκηνοθέτης και δάσκαλος Δημήτριος Ροντήρης. Σε ξεχωριστό κεφάλαιο καταχωρούνται και εκείνοι οι δημιουργοί οι οποίοι δεν γεννήθηκαν ή δεν κατάγονται από το Γαλαξίδι, αλλά στην ουσία είναι κι αυτοί Γαλαξιδιώτες, αφού έζησαν ή ζούν ένα κομμάτι της ζωής  τους στο Γαλαξίδι λόγω εργασίας, νύμφευσης ή για  κάποιον άλλον επαγγεματικό, προσωπικό ή οικογενειακό λόγο αγάπησαν την πόλη ως δική τους ή συμμείχαν ή συμμετέχουν στις διάφορες πολιτιστικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες. Οι Γαλαξιδιώτες αυτοί ανέρχονται συνολικά σε δέκα (10). Είναι σπουδαίο έργο για τους φιλίστορες και τους ερευνητές, αλλά και χρήσιμο εργαλείο για τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα για τους φοιτητές των φιλολογικών πανεπιστημιακών σχολών  (Από το πρόλογο του βιβλίου – Eκδόσεις HVNT).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου