Σε τροποποιήσεις του νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - με την αποδοχή βασικών θέσεων των πανεπιστημιακών που αντιδρούσαν στην εφαρμογή του - προχωρά το υπουργείο Παιδείας, καταθέτοντας σήμερα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές στις ισχύουσες διατάξεις. Το νομοσχέδιο θα έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, κάτι που σημαίνει ότι θα παραπεμφθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την επομένη.
Η συζήτηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί στην επιτροπή, σύμφωνα με τον κανονισμό, εντός της Τρίτης. Αμέσως μετά, δηλαδή την Τετάρτη, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, σε μία και μόνη συνεδρίαση.
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, δεσμεύθηκε πάντως ότι οι κρίσιμες διατάξεις για την αλλαγή του νόμου-πλαισίου των ΑΕΙ θα ενσωματωθούν στον κύριο όγκο του νομοσχεδίου και δεν θα κατατεθούν υπό την μορφή τροπολογιών.
Oι βασικές αλλαγές που προωθούνται, είναι οι εξής:
- Επαναφορά τμημάτων και τομέων με τις γενικές τους συνελεύσεις, τους προέδρους, τους διευθυντές τους και με τις αρμοδιότητές τους, που αφαιρούνται από τον κοσμήτορα και την κοσμητεία.
- Συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων εκλογής και εξέλιξης καθηγητών από τις γενικές συνελεύσεις τμημάτων, αντί των Σχολών.
- Κατάργηση της διεθνούς προκήρυξης για την εκλογή πρύτανη. Μόνον καθηγητές του κάθε ιδρύματος θα μπορούν να είναι υποψήφιοι.
- Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και άλλα ακαδημαϊκά προσόντα.
- Η μία θητεία των πρυτάνεων μειώνεται από 5 σε 4 χρόνια.
- Επιστροφή των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (ΜΠΣ) στον έλεγχο των τμημάτων, αφού καταργείται η Μεταπτυχιακή Σχολή.
- Tην ευθύνη για τις εκλογές ανάδειξης των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου έχουν οι πρυτάνεις.
- Παρατείνεται η θητεία των πρυτάνεων, οι οποίοι όμως θα έχουν την υποχρέωση να διενεργήσουν τις εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης. Αν, όμως, κωλυσιεργούν, θα διώκονται για παράβαση καθήκοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου