Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

"Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη" - Hμερίδα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών


Τον τελευταίο καιρό η αξιοποίηση των τεχνών για μαθησιακούς σκοπούς εφαρμόζεται σε πολλές ομάδες εκπαιδευομένων της τυπικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Σύμφωνα με τα κρατούντα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, η εκπαίδευση μέσα από κάθε μορφή τέχνης (ζωγραφική, ποίηση, λογοτεχνία, κινηματογράφο, κ.α.) δημιουργεί προϋποθέσεις αποτελεσματικής μάθησης καθώς αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τη φαντασία των εκπαιδευόμενων. Μαθαίνοντας οι εκπαιδευτικοί πως να χρησιμοποιούν την τέχνη στην εκπαίδευση συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αντίληψης ότι ο πολιτισμός με τις διάφορες μορφές του δεν είναι αποκλεισμένος από την καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική, αλλά αντίθετα γίνεται μέρος της μαθησιακής διεργασίας και συντελεί, μαζί με άλλους παράγοντες βέβαια ,στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των εκπαιδευομένων.

Για τους παραπάνω λόγους η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, σε συνεργασία με τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου και Λάρισας και το Εναλλακτικό Σχολείο της Θεραπευτικής Κοινότητας “Έξοδος”, πραγματοποιούν ημερίδα στο Βόλο με θέμα: “Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη”. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012, ώρα 18.30 έως τις 21.30 και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου (Αναπαύσεως και Χείρωνος, Συγκρότημα “Μουρτζούκου”), σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:


18.30- 18.45 Χαιρετισμοί


18.45-19.15 Αλέξης Κόκκος, Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων: Εκπαίδευση μέσα από την τέχνη

19.15-19.35 Απόστολος Μπάρλος, Master Θεολογίας, Διευθυντής 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας: Αξιοποιώντας διδακτικά την τέχνη στο 1ο ΣΔΕ Λάρισας. 1ο παράδειγμα: Κοινωνικά στερεότυπα: γυναίκα και επάγγελμα

19.35-19.55 Βάσω Γώγου, Θεολόγος-Φιλόλογος, Καθηγήτρια Πολιτισμικής και Αισθητικής Αγωγής 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας: Αξιοποιώντας διδακτικά την τέχνη στο 1ο ΣΔΕ Λάρισας. 2ο παράδειγμα: Οι τόνοι του γκρίζου και η δική μας πραγματικότητα

19.55-20.15 Δημήτρης Δεληγιάννης, Δρ Φιλοσοφίας, Διευθυντής του Εναλλακτικού Σχολείου της Θεραπευτικής Κοινότητας “Έξοδος” Λάρισας:
Εκπαιδευτικοί πειραματισμοί στο εναλλακτικό σχολείο ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ «Έξοδος»: Ο ρατσισμός, εμείς και οι άλλοι

20.15-20.45 Διάλειμμα- Καφές

20.45-21.30 Συζήτηση

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ Θεολογίας, Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και η Διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου κ. Ελένη Κοντοζήση.

Για τους ενδιαφερόμενους θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου