Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Κατά νεοανασυνταξάντων σύμβολον πίστεως


Ο Χριστός είναι o Θεός

Του Κώστα Νούση,
Φιλολόγου - Θεολόγου ΑΠΘ

".....Ο απόστολος Παύλος, εις εκ των τελειοτέρων έργω και λόγω εκφραστών του χριστιανισμού μας υποδεικνύει το ορθόδοξο ήθος. Δε διστάζει να γίνει τα πάντα - να πούμε με τα σημερινά δεδομένα να χαρακτηρισθεί οικουμενιστής, προδότης, να συμμετέχει σε διαλόγους, να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, τη βιολογία, την παλαιοντολογία και όλο το μακρύ κατάλογο των επιστημών, ως άλλωστε και όλοι οι μεγάλοι θεολόγοι άγιοι όλων των εποχών - αρκεί να σωθούν και οι αλλόπιστοι και οι αιρετικοί και οι εντός των ελλαδικών τειχών ακατάρτιστοι πνευματικώς, αδιάφοροι και μόνη τη ταυτότητι χριστιανοί. Φυσικά αυτό θα επέσυρε πάνω του το ανάθεμα των την ακρίβειαν οιομένων φυλάττειν, αλλά ποσώς θα ενδιεφέρετο. Άλλωστε το πνεύμα του αποκαλύπτεται στη φράση «ηυχόμην γαρ αυτός εγώ ανάθεμα είναι από του Χριστού υπέρ των αδελφών μου» (Ρωμ. θ’ 3). Προτιμά να κολαστεί ο ίδιος αρκεί να σωθούν τα πλανημένα του αδέλφια...". Ολόκληρο το άρθρο στο blog "Θεολογία και Κοινωνία", http://theology-xaris.blogspot.com/2010/01/blog-post_04.html

1 σχόλιο:

  1. Περί της τιμής του Γέροντος Πορφυρίου

    Ο εκλεκτός συνάδελφος και διαχειριστής της "Ιδιωτικής Οδού" Παναγιώτης Ανδριόπουλος, αναφορικώς με το θέμα της απόδοσης τιμής στον Γέροντα Πορφύριο, στο οποίο αναφέρθηκε στο άρθρο του "Ο Χριστός είναι ο Θεός" ο Κώστας Νούσης, παρατηρεί (http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2010/01/blog-post_8306.html):

    << Έγραψε ο αγαπητός συνάδελφος Κώστας Νούσης στο κείμενό του Ο Χριστός είναι ο Θεός:

    "Η πρότασή μου στους ανειρήνευτους αδελφούς είναι η προτροπή του αγίου γέροντος Πορφύριου (αν νομίζουν τινές ότι δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένος άγιος κάνουν λάθος - τιμάται ήδη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, τουτέστιν αυτομάτως θεωρείται και επισήμως άγιος της απανταχού ορθοδοξίας) : «αγαπήστε τον Χριστό και μηδέν προτιμήστε της αγάπης αυτού».

    Με προβλημάτισε η πληροφορία που μας έδωσε ο συνάδελφος περί της τιμής του γέροντος Πορφυρίου
    ως Αγίου από το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Ρώτησα φίλους Άραβες Ορθοδόξους, οι οποίοι με πληροφόρησαν σχετικά: Η Σύνοδος του Πατριαρχείου δεν έχει προβεί σε επίσημη πράξη αγιοποίησης. Ένα βιβλίο του γέροντα Πορφυρίου που μεταφράστηκε από μοναχές ενός μοναστηριού στην Συρία το 2005, τον αναφέρει ως Γέροντα. Άλλες ιστοσελίδες μοναστηριών τον αναφέρουν ως πατέρα ή γέροντα. Μόνο ο Μητροπολίτης Βηρυτού Ηλίας τον αποκαλεί όσιο, τελεί Θ. Λειτουργία την ημέρα της κοιμήσεώς του 2 Δεκεμβρίου, και το γεγονός κοινοποιείται στο κυριακάτικο φυλλάδιο της Μητρόπολης όπου δημοσιεύεται και το κήρυγμα που κάνει στην εκκλησάκι της Μητρόπολης, που τιμάται επ' ονόματι των "οσίων πατέρων Αντωνίου του Μεγάλου και Πορφυρίου του Ενορατικού". Το σχετικό φυλλάδιο ξεκινά από το 1998, τουλάχιστον... Φαίνεται πως πρόκειται για μεμονωμένη πράξη του Βηρυτού ο οποίος ήταν, καθώς λένε, πνευματικοπαίδι του γέροντος Πορφυρίου >>.

    ΑπάντησηΔιαγραφή