Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών: "Η Ορθοδοξία τον 21ο αιώνα"


«Η Ορθοδοξία τον 21ο αιώνα» είναι το κεντρικό θέμα του άξονα δράσης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος) για το ακαδημαϊκό έτος 2009 – 2010, περιλαμβάνοντας πλούσιο πρόγραμμα επιμέρους επιστημονικών δραστηριοτήτων, ως ακολούθως:

α) Διαλέξεις – εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό:

* To ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία (ημερίδα)

* Η θρησκεία στο δημόσιο χώρο (στρογυλλή τράπεζα)

* Παρουσίαση του τόμου: «Αναταράξεις στη μεταπολεμική θεολόγια. Η θεολογία του ‘60»

β) Συνέδρια:

* «Μεταμορφώσεις του ελληνοχριστιανισμού (19ος – 20ος αιώνας)". Συνδιοργάνωση: Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου, περιοδικό «Νέα Εστία», 12 – 13 Μαρτίου 2010)

* «Νεοπατερική σύνθεση ή «μεταπατερική» θεολογία: Το αίτημα της θεολογίας της συνάφειας» - Διεθνές συνέδριο με μετάφραση στα ελληνικά / αγγλικά, σε συνεργασία με το πρόγραμμα Ορθοδόξων Σπουδών του Fordham University, την έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας του Munster και το πρόγραμμα του Romanian Institute of Inter – Orthodox, Inter – Confessional, Inter – Religious Studies, 3 – 6 Ioυνίου 2010

γ) Σεμινάρια:

* Ζητήματα ανανέωσης και μεταρρύθμισης (σεμινάριο και στρογγυλή τράπεζα. Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010)

* Πρόγραμμα επιμόρφωσης θεολόγων εκπαιδευτικών (υπό την αιγίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου)

Πληροφορίες και λεπτομέρειες για το οριστικό πρόγραμμα, τις ημερομηνίες, τις επι μέρους θεματικές και τους εισηγητές μετά τις 15 Ιανουαρίου 2010.

- Χώρος πραγματοποίησης όλων των παραπάνω εκδηλώσεων:
Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, Μελισσιάτικα, 38500 Βόλος, τηλ. 24210 – 93572, e-mail: info@acadimia.gr

* Σημειώνεται ότι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι.Μ Δημητριάδος λειτουργεί ως ένα ανοιχτό εργαστήρι σκέψης και διαλόγου της Εκκλησίας με τη διανόηση και την κοινωνία, δίχως αμυντικά αντανακλαστικά ή απολογητική διάθεση, οργανώνοντας με τη μορφή του ανοιχτού πανεπιστημίου ετήσιους θεματικούς κύκλους σπουδών, διεθνή σεμινάρια, συνέδρια και εκδόσεις. Για να παραχθεί όλο αυτό το σπουδαίο και σημαντικό έργο η Ακαδημία υποστηρίζεται επιστημονικά από ομάδα θεολόγων με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, με συντονιστή τον δρα Θεολογίας Παντ. Καλαϊτζίδη.

Πάγια επιδίωξη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στάθηκε η συνεργασία και η σύμπραξη με άλλους φορείς, η από κοινού συζήτηση, με πνεύμα σεβασμού στην ετερότητα του καθενός, των μεγάλων προβλημάτων του καιρού μας. Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος και το Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, έχουν δημιουργήσει στο διαδίκτυο Ορθόδοξη ψηφιακή θεολογική βιβλιοθήκη, με ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, επιστημονικά θεολογικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και επετηρίδες, μονογραφίες και θεολογικά δοκίμια, με περιλήψεις από τα έργα αυτά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, και με συνδέσεις (links) με άλλες διαδικτυακές βιβλιοθήκες και ιστοσελίδες. Αξίζει να την επισκεφθείτε: http://www.imdlibrary.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου