Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

"Eμείς οι θεολόγοι να βγούμε από την αδιαφορία και την αδράνειά μας. Δεν έχουμε δικαίωμα να είμαστε θεατές...."

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
ΘΕΝΩΝ 66, 713 05 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τηλ. 2810 253496, Fax 2810 315278

Ηράκλειο, 15-1-2009

Αριθμ. Πρωτ. 1

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

Προς: Τους θεολόγους της Κρήτης (εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους)
Έδρες τους

Σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί συνάδελφοι

Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά, με υγεία και χαρά. Ευχόμαστε ο καινούργιος χρόνος να ευοδώσει τα όνειρα των ελπίδων όλων, ιδιαίτερα των ανέργων. Όπως γνωρίζετε, για την ομαλή λειτουργία του Συνδέσμου μας, ορίζονται εκλογές κάθε δύο χρόνια με προκαθορισμένη Γενική Συνέλευση. Το απερχόμενο Δ.Σ. απολογείται, γίνεται προγραμματισμός δραστηριοτήτων και εκλέγεται νέο. Για το σκοπό αυτό καλείστε σε Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 28η Φεβρουαρίου και ώρα 10.30, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Υποψηφιότητες για το νέο Δ.Σ. μπορούν να υποβληθούν και την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης. Με την ευκαιρία της επικείμενης Συνέλευσης, επιτρέψτε μας να καταθέσουμε ορισμένες σκέψεις που ίσως μπορούν να βοηθήσουν τους προβληματισμούς και αποφάσεις στη συνάντηση της 28ης Φεβρουαρίου.


Η προκοπή ενός λαού, πνευματική και υλική, όπως λένε οι έρευνες και στατιστικές, εξαρτάται από την ποιότητα της παιδείας του. Η σωστή παιδεία καλλιεργεί τους πολίτες και τους κάνει εργατικούς, δημοκρατικούς, κοινωνικούς, ειρηνικούς, δίκαιους και συμπαραστάτες των αδυνάτων. «Το μεγαλύτερο επίγειο αγαθό είναι η παιδεία» διακήρυξαν οι Τρεις Ιεράρχες.
Η εποχή μας μαστίζεται από μεγάλη ηθική, πολιτική και οικονομική κρίση. Αυτές οι κρίσεις, μεγαλύτερες στη χώρα μας, τραυματίζουν και αποδυναμώνουν τις ψυχές μας. Μας κάνουν ανήμπορους να αντιμετωπίσομε τα δικά μας και τα προβλήματα των άλλων. Μας κάνουν ευθυνόφοβους και δεν αναλαμβάνομε τις δικές μας ευθύνες. Παρακολουθούμε πολέμους, σκοτωμούς, ληστείες, αδικίες, απαγωγές, εκμεταλλεύσεις, ναρκωτικά, πόνους και δάκρυα, κλεισμένοι στη μοναξιά και απομόνωσή μας. Η ψυχική μας γύμνια δεν επιτρέπει έξοδο αγάπης και συνάντηση με τους άλλους. Η ανεπαρκής παιδεία κάνει δειλούς και ανάπηρους ανθρώπους.

Η μόνη ελπίδα είναι η Εκκλησία, το Σώμα του Χριστού. Είναι ο βασικός φορέας της παιδείας, παράλληλα με το σχολείο και την οικογένεια. Εμείς οι θεολόγοι είμαστε εργάτες της Εκκλησίας στο χώρο του Σχολείου, γι’ αυτό και οι ευθύνες μας για την προκοπή των μαθητών είναι μεγαλύτερες από των άλλων εκπαιδευτικών.

Χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή, φροντίδα και αγάπη οι μαθητές μας. Η γενιά τους αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα από τις προηγούμενες γενιές. Μπορεί να μην πεινούν. Έχουν όμως ανασφάλεια και μεγάλη πνευματική πείνα. Απογοητευμένοι αμφισβητούν αρχές, αξίες και θεσμούς, που σε περασμένα χρόνια ήσαν θεμέλια κοινωνικής συνοχής. Οι καταλήψεις των σχολείων και οι πορείες στους δρόμους δείχνουν το δικό τους και το δικό μας πρόβλημα.

Κόσμο κατανόησης, δικαιοσύνης και αγάπης ονειρεύονται. Αυτόν έχουν ανάγκη. Από δασκάλους, γονείς και πολιτεία, τον περιμένουν και δεν έρχεται. Οι «ρήτορες» του μηδενισμού και αμοραλισμού κυριαρχούν, επηρεάζουν και μολύνουν τις ψυχές τους όπως έχουν μολύνει και τις δικές μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η πολιτεία και η Εκκλησία στην πατρίδα μας δοκιμάζονται τελευταία, εξαιτίας των σκανδάλων, των καταστροφών και της εγκληματικότητας. Εμείς οι θεολόγοι, κληρικοί και λαϊκοί, πρέπει να βγούμε από την αδιαφορία και αδράνειά μας. Να αγκαλιάσομε με τη ζωή και το παράδειγμά μας τους μαθητές και συνανθρώπους μας. Δεν έχομε δικαίωμα να είμαστε θεατές. Αυτό αντίκειται στη δουλειά μας, στην αποστολή μας.
Ο Σύνδεσμός μας, ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, με όσα προβλέπει στο καταστατικό του μπορεί να βοηθήσει. Με το Σύνδεσμό μας μπορούμε να κοινωνούμε με τους άλλους συλλόγους και συνδέσμους, με τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης στην Κρήτη και να διακονούμε καλύτερα την ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όλοι οι θεολόγοι της Κρήτης να γίνομε μέλη του Συνδέσμου και να διακονούμε τους συνανθρώπους μας υπό τη σκέπη και ευλογία της τοπικής μας Συνόδου.
Αυτή η πορεία χρειάζεται ανανέωση του Δ.Σ. Ο υποφαινόμενος, πρώτος, αποχωρεί από το Δ.Σ. του Συνδέσμου. Παραμένει μέλος του Συνδέσμου και δηλώνει αμέριστη συμπαράσταση στο δύσκολο έργο του. Εκφράζει δε θερμότατες ευχαριστίες στα μέλη των εκάστοτε Δ.Σ. που συμπορεύτηκαν μαζί του. Χαιρετά όλους τους θεολόγους της Κρήτης με αγάπη Χριστού, σφίγγει ξεχωριστά το χέρι καθενός, και εύχεται να τους χαρίζει ο Θεός την ευλογία και χαρά της ζωής. Δηλώνει δε απεριόριστο σεβασμό και αφοσίωση στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Για το Δ.Σ του Συνδέσμου

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Νεονάκης

Για την αντιγραφή και διεκπεραίωση

Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Στριλιγκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου