Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

"OXI" του Τμήματος Ποιμαντικής στην πρόταση του Τμήματος Θεολογίας για την ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική του ΑΠΘ


Aπό το ιστολόγιο ΑΚΤΙΝΕΣ πληροφορούμαστε ότι: "Την περασμένη Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκε Συνέλευση των μελών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Μεταξύ των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε το θέμα «Περί της ιδρύσεως εισαγωγικής κατευθύνσεως μουσουλμανικών σπουδών σε σχέση με τη Θεολογική Σχολή». Σύμφωνα με πληροφορίες η συνέλευση του Τμήματος έλαβε ομόφωνα αρνητική απόφαση για την ίδρυση κατεύθυνσης μουσουλμανικών σπουδών στη Θεολογική Σχολή.


Από την εκτενή συζήτηση διαφάνηκε ότι δεν συντρέχουν οι επιστημονικές και επιστημολογικές προϋποθέσεις για την ίδρυση τέτοιας κατεύθυνσης εντός της Θεολογικής Σχολής. Τέθηκε επίσης θέμα σεβασμού της ανεξιθρησκείας των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών, καθώς οι σπουδές τους εντός μιας χριστιανικής Θεολογικής Σχολής αποτελεί προσβολή του δικαιώματος της θρησκευτικής τους ελευθερίας. Η αρνητική απόφαση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη στο ζήτημα καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υπερψηφισθείσα κατά πλειοψηφία από το Τμήμα Θεολογίας της ίδιας Θεολογικής Σχολής απόφαση ίδρυσης κατεύθυνσης ισλαμικών σπουδών. Αναμένεται πλέον και η επίσημη ανακοίνωση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας για το εν λόγω ζήτημα". 

* Σημείωση "Θεολογικού Συνδέσμου"Θεωρούμε λάθος την απόφαση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας μόνο και μόνο από το γεγονός ότι - σύμφωνα με το περιεχόμενο του δημοσιεύματος - το θέμα κρίνεται από ομολογιακή σκοπιά. H Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ δεν είναι εκκλησιαστική σχολή για να έχει κάθε - νόμιμο και κανονικό - δικαίωμα να αρνείται τη λειτουργία στη δομή της ενός ετεροθρήσκου προγράμματος σπουδών (όπως π.χ. θα μπορούσε να πράξει μια εκ των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών), αλλά είναι - η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, όπως και η αντίτοιχη του ΕΚΠΑ - μια πανεπιστημιακή σχολή που προσφέρει γνώσεις και παράγει έρευνα. Ετσι, η Θεολογική Σχολή όπως δεν μπορεί, σύμφωνα με τη κρατούσα νομολογία (βλ. αποφάσεις ΣτΕ 194/1987, 1798/1989, τις οποίες ασφαλώς θα έχουν υπόψιν τους οι αξιότιμοι καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής) να αρνηθεί τη φοίτηση σε οποιονδήποτε ετερόδοξο, ετερόθρησκο ή ακόμη και σε άθεο, έτσι δεν μπορεί ν' αρνηθεί τη σύσταση προγράμματος θρησκευτικών μη χριστιανικών σπουδών, με την επίκληση ομολογιακού τύπου επιχειρημάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου