Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Nέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο Στερεοελλαδίτης Επίσκοπος Ωρεών π. Φιλόθεος Θεοχάρης.

 

O νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος (Θεοχάρης)

 
Φωτ. από τη χειροτονία του π. Φιλοθέου ως Επισκόπου Ωρεών, τον Οκτ. του 2019


Στη θέση του νέου Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών π. Φιλόθεος Θεοχάρης μέχρι τώρα Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, λαβών 73 ψήφους επί 79 ψηφισάντων, ενώ ο Αρχιμ. Βαρνάβας Γιάγκου έλαβε 1 ψήφο. Επίσης, βρέθηκαν 5 λευκά. Στη διαδικασία του “τριπροσώπου” που είχε προηγηθεί είχαν λάβει: Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος 75, Αρχιμ. Βαρνάβας Γιάγκου 6 και Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου 3, ενώ είχαν βρεθεί 3 λευκά.

 Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος ήδη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είχε ανέλθει στον επισκοπικό βαθμό προ τριετίας και συγκεκριμένα από της 10ης Οκτωβρίου 2019 οπότε είχε εκλεγεί (τιτουλάριος) Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών.

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακές σπουδές στον Ιστορικό Τομέα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) καθώς και διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής.

 Στις 16 Φεβρουαρίου 2002 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, την επιλεγομένη "ΑΡΜΑ" (κοντά στο χωριό Φύλλα Ευβοίας) και στις 17/02/202 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομο.

 Στις 19/06/2005 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη ενώ από τις 26/10/2009 διετέλεσε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων. Έχει υπηρετήσει από την ημέρα της χειροτονίας του, και κατά σειράν, ως Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης, Εισηγητής του ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου και Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Μητρόπολης, ενώ διετέλεσε και ως υπεύθυνος λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

 Από τις 16/05/2016 υπηρέτησε ως Γραμματέας στη Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως & Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τον Οκτώβριο του 2018 ως Α΄ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και από τον Μάρτιο του 2019 Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

 Είχα την ευλογία να ανταμώσω με τον π. Φιλόθεο στα θεολογικά γράμματα. Σεμνός κληρικός, εξαίρετος θεολόγος, θαυμάσιος άνθρωπος με τον οποίο προ ετών αρκετών υπήρξαμε συμφοιτητές στο Μεταπτυχιακό του τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ με επιβλέποντα τον  καθηγητή του Τμήματος Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ.κ. Ανδρέα (Νανάκη).

  Καλή δύναμη και πάντα με τη χάρη του Θεού π. Φιλόθεε  στη νέα σου πορεία, στην ιστορική και λαμπρή Ιερά Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, της πρωτεύουσας της Μακεδονίας μας! Μεγάλη σήμερα η χαρά μας!

Άξιος!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου