Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ομιλία του Μητροπολίτου Προύσης για την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης σε εκδήλωση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με τη Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, θέλοντας να τιμήσουν τις συνεχείς και κοπιώδεις προσπάθειες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή επί 46 χρόνια με απόφαση των τουρκικών αρχών, διοργανώνουν δημόσια εκδήλωση, με θέμα: "Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Το όραμα για την επόμενη ημέρα".  

Ομιλητής της εν λόγω εκδήλωσης θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος , Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος και Σχολάρχης του Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το προσεχές Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, στις 7.00 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο FORUM (Δεληγιώργη 9, Βόλος), και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Στο πλαίσιο της επισκέψεώς του στην Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2017, θα ιερουργήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

* Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε το 1843 από τον Πατριάρχη Γερμανό Δ΄ κατά την πρώτη του πατριαρχεία (1842-1845). Τα εγκαίνια της Σχολής πραγματοποιήθηκαν έναν χρόνο αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου 1844. Οι εγκαταστάσεις της Σχολής φιλοξενήθηκαν αρχικά στην Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (που ιδρύθηκε από τον Πατριάρχη Φώτιο), στη νήσο Χάλκη. Μετά από αλλεπάλληλες καταστροφές, το κτήριό της αναμορφώθηκε, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του διδακτικού προσωπικού και των σπουδαστών το 1896 και εν συνεχεία στα μέσα του 20ου αιώνα. Η Σχολή λειτουργούσε ως μοναστική αδελφότητα, και ως εκ τούτου, είχε τη δυνατότητα να προσλαμβάνει μόνο άνδρες σπουδαστές, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς. Το 1971, κατόπιν εκδόσεως σχετικού νόμου ο οποίος απαγόρευε την λειτουργία ιδιωτικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η Σχολή σφράγισε τις πύλες της.
 
Η αίγλη και η ακτινοβολία της Σχολής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο επιστημονικό, θεολογικό και εκκλησιαστικό εύρος των προσωπικοτήτων που δίδαξαν και σπούδασαν στις αίθουσές της. Μεγάλος αριθμός μετέπειτα κληρικών, επισκόπων, πατριαρχών και επιφανών ορθοδόξων θεολόγων φοίτησαν στο γυμνασιακό και κατόπιν στο θεολογικό τμήμα της Σχολής και εν συνεχεία κλήθηκαν να δώσουν μαρτυρία «περί της εν ημίν ελπίδος». Ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε η συμβολή της Σχολής και στην στελέχωση του δυναμικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με το υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου εκπαιδευτικό της πρόγραμμα παρείχε στους σπουδαστές της στέρεη θεολογική παιδεία, βιωματική προσέγγιση της ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και επιστημονική επάρκεια και πληρότητα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου