Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

"Εφυγε" ο Κώστας Τσιρόπουλος, ο ιδρυτής του ιστορικού περιοδικού "Ευθύνη"

 Aπό το περιοδικό "Νέα Ευθύνη" ανακοινώθηκε ότι σήμερα τ΄ απόγευμα ότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Ε. Τσιρόπουλος, νομικός, πεζογράφος - δοκιμιογράφος και ποιητής:

 "Μετά τις πρόσφατες απώλειες σπουδαίων προσωπικοτήτων, καλλιτεχνών και σκηνοθετών, προστίθεται άλλη μία, για εμας ακόμα πιο επώδυνη. πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από τη ζωή, ο Δικός μας Κώστας Τσιρόπουλος, ο άνθρωπος που σφράγισε με την παρουσία του τα Ελληνικά γράμματα για περισσότερο από μισόν αιώνα με την κυκλοφορία της Ευθύνης αλλά και του πλούσιου συγγραφικού του έργου, που μας εμπιστεύτηκε διασφαλίζοντάς το μακριά από χέρια αρπακτικά και βέβηλα. Αντίο Κώστα, καλό ταξίδι, η σιγκίνηση δεν μας επιτρέπει να πούμε περισσότερα τούτη τη στιγμή... Καλό παράδεισο..."

Ηταν εκδότης και διευθυντής του ιστορικού περιοδικού "Ευθύνη" που άφησε εποχή στα ελληνικά γράμματα και ήταν Λαρισαίος. Eίχε γεννηθεί στη Λάρισα το 1930, όπου και μεγάλωσε. Πατέρας του ήταν ο Ευάγγελος Τσιρόπουλος, συντάκτης και διευθυντής της εφημερίδος "Ελευθερία" και μητέρα του η Ελένη Τσιροπούλου (γένος Τηλιού). Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι (Σορβώνη) και στη Βαρκελώνη Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής της ετήσιας έκδοσης χριστιανικού στοχασμού και τέχνης «Χριστιανικό Συμπόσιο» (1966-1971) και εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Ευθύνη» (πρώτη περίοδος: 1961-1966 και επανέκδοση: 1972-2009) που αυτοπροσδιοριζόταν ως φυλλάδιο "νεοελληνικού προβληματισμού» και «διαλόγου ιδεών» και το οποίο συνεχίζει να εκδίδεται ως "Νέα Ευθύνη" με ιδιοκτήτη – εκδότη τον Γιώργο Γκέλμπεση. 

Καλό Παράδεισο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου