Κυριακή 11 Μαΐου 2014

O θεολόγος Θανάσης Παπαθανασίου υποψήφιος στο Δήμο Βύρωνα Ν. Αττικής

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα Ν. Αττικής είναι ο αγαπητός φίλος και εκλεκτός συνάδελφος Αθανάσιος (Θανάσης) Ν. Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας, εκπαιδευτικός, με τη Δημοτική παράταξη «Στάση Βύρωνα»  (http://www.stasivyrona.gr) η οποία έχει ως επικεφαλής τον καθηγητή της δευτεροβάθμιας Άκη Κατωπόδη.

* Ο Θανάσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι διδάκτορας Θεολογίας και πτυχιούχος Νομικής. Μετά από επαγγελματική διαδρομή στο χώρο της νομικής, υπηρετεί, από το 1992, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως θεολόγος καθηγητής. Ταυτόχρονα διδάσκει στο μεταπτυχιακό τμήμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ζει στο Βύρωνα με τη σύζυγό του, επίσης εκπαιδευτικό,  Ελένη Ταμαρέση και τον γιο τους. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Η Εκκλησία γίνεται όταν ανοίγεται. Η ιεραποστολή ως ελπίδα και ως εφιάλτης (Εν Πλω, 2009), Ορθόδοξη θεολογία και Κοινωνική δικαιοσύνη (Ακρίτας, 2006), Ο Θεός μου ο Αλλοδαπός (Ακρίτας, 2004).
  
Απευθυνόμενος στους δημότες ο Θανάσης Παπαθανασίου αναφέρει σε επιστολή του:

«ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Φίλοι στον Βύρωνα,

αποφάσισα (τολμώ να πω: αποφασίσαμε, μιας και τα θέματα καρδιάς δεν είναι ποτέ υπόθεση του ενός μας) να κατέβω ως υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, γιατί βρισκόμαστε καταμεσής ενός πολέμου. Ενός πολέμου που μαίνεται εδώ και καιρό στη χώρα μας και σ’ όλη σχεδόν την υφήλιο, καθώς ο νεοφιλελευθερισμός λυσσομανά να μετατρέψει τις κοινωνίες σε ερείπια.

Περιλαμβάνομαι, λοιπόν, στον συνδυασμό «Στάση Βύρωνα», με επικεφαλής τον καθηγητή της δευτεροβάθμιας Άκη Κατωπόδη (http://www.stasivyrona.gr)

Παραμένω ανένταχτος και ανικανοποίητος κομματικά, αλλά σε καμία περίπτωση ουδέτερος σε ό,τι συνθέτει τον κοινό βίο. Νιώθω βασικό κριτήριό μου την πίστη ότι η αγορά δεν είναι δυνατό να ρυθμίζει τα πάντα, ότι η επέλαση του ατομικισμού σημαίνει μια νέα βαρβαρότητα, ότι οι πόλεις μας χρειάζονται την ανθρωπιά ως καθημερινότητα και ως πρόταση πολιτική. Πιστεύω ότι το σύνθημα «Σκέψου οικουμενικά, δράσε τοπικά» έχει επικαιρότητα ξεχωριστή στις μέρες μας και στον τόπο μας! Με τα λόγια του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη, λοιπόν,

«θα ΄θελα να φωνάξω το όνομά σου, αγάπη, μ’ όλη μου τη δύναμη [...]. Να το φωνάξω τόσο δυνατά που να μην ξανακοιμηθεί κανένα όνειρο στον κόσμο, καμιά ελπίδα πια να μην πεθάνει».


Παράδοση είναι ο ιδιαίτερος τρόπος αυτού του λαού να ανοίγεται δημιουργικά στο μέλλον. Και ο Βύρωνας έχει παράδοση αγώνων. Βρίσκομαι, λοιπόν, στη μεριά των ανθρώπων που επιμένουν ότι τα δημόσια αγαθά και οι ανθρώπινες σχέσεις δεν αποτελούν εμπορεύματα. Ευχόμενος να μπορέσουν κάποια στιγμή όλοι αυτοί οι απροσκύνητοι άνθρωποι να βρεθούν μαζί στον πόλεμο που μαίνεται, συμμετέχω στην τωρινή μάχη με τη «Στάση Βύρωνα», κρίνοντας ότι μπορεί να ραγίσει το γκρίζο των ημερών μας. Η διαφάνεια και η συμμετοχή, η κοινωνική δικαιοσύνη και ένας πολιτισμός που δεν θα βρίσκεται σε ρήξη με το φυσικό περιβάλλον, είναι το μεγάλο στοίχημα. Και η βασική μου υπόσχεση είναι ένα κάλεσμα: κάλεσμα σε σπαζοκεφαλιές για τα ουσιώδη της ανθρώπινης ζωής, σε μια πόλη όπου αξίζει να ζεις, κι όχι απλώς να επιβιώνεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου