Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος

Εκοιμήθη το πρωί της Παρασκευής ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος. Τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε ως Πρόεδρος της Δ.Ε. της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα τότε και προσφάτως κοιμηθέντα Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος τον τελευταίο χρόνο ταλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα υγείας. 
Η είδηση της εκδημίας του Μητροπολίτη Ελασσώνος και Προέδρου της ΕΚΥΟ έγινε γνωστή στο Συνοδικό Μέγαρο την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΔΙΣ η οποία διεκόπη προκειμένου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι συνοδικοί ιεράρχες να τελέσουν τρισάγιο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου Ιεράρχη. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στην Ελασσώνα το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ καθήκοντα Τοποτηρητή, έως την εκλογή νέου Μητροπολίτη, θα αναλάβει ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ. 

Η πορεία του... 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος (Κολόκας) γεννήθηκε το 1953 στο Νησάκι των Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος το 1979. Διετέλεσε εφημέριος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Κ. Τούμπας, καθώς επίσης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Εξελέγη Μητροπολίτης Ελασσώνος το 1995. Μετά την εγκατάστασή του αναδιοργάνωσε τη διοίκηση της Μητροπόλεως, ανακαίνισε το Μητροπολιτικό Οίκο καθώς και το Πνευματικό Κέντρο και μερίμνησε για την ανακαίνιση και επάνδρωση των ιστορικών Μονών της επαρχίας. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η ενορία και ο Ι. Ναός του Αγίου Αρσενίου Αρχιεπισκόπου Ελασσώνος και έγινε η επίσημη αγιοκατάταξη καθώς και η μεταφορά των Αγίων Λειψάνων του από τη Μόσχα της Ρωσίας.

* Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανεκοινώθη ότι η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσώνος την Δευτέρα 19 Μαΐου και ώρα 12.00, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

Αmen.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου