Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

«Κανόνες της Εκκλησίας και σύγχρονες προκλήσεις» - Διεθνές Συνέδριο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στο Βόλο



Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Μελισσιάτικα, Βόλος) Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Κανόνες της Εκκλησίας και σύγχρονες προκλήσεις».


synedrio_2014.jpgΕίναι αλήθεια ότι οι ιεροί Κανόνες, μαζί με την Αγία Γραφή και τους δογματικούς και συνοδικούς Όρους, αποτελούν κεντρικό πυλώνα στη ζωή και την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι κανόνες, ειδικά, απηχούν, αντανακλούν και καταγράφουν την ζωντανή εμπειρία του εκκλησιακού σώματος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν οδοδείκτες που το προσανατολίζουν για την υπέρβαση ή την επίλυση ποικίλων ζητημάτων που ανακύπτουν στην πορεία του μέσα στην ιστορία προς τα έσχατα. Όπως κάθε πατερικό κείμενο που αποτελεί στοιχείο της εκκλησιαστικής παράδοσης, έτσι και ο κάθε κανόνας προέρχεται από μια συγκεκριμένη εποχή και απηχεί, εκτός από τη διαχρονική σωτηριώδη εμπειρία της Εκκλησίας, και τα συγχρονικά χαρακτηριστικά του τόπου και χρόνου διαμόρφωσής του. Το κεντρικό ζήτημα που τίθεται για μια ακόμη φορά είναι εάν υπάρχει η δυνατότητα η Ορθόδοξη θεολογία, όσον αφορά ειδικά στην κανονική της παράδοση, να κατανοηθεί και να λειτουργήσει όχι μόνο ως «παραδοσιακή», μένοντας αμετακίνητα πιστή στο γράμμα μιας υποτιθέμενης «παράδοσης», αλλά και ως συναφειακή, υπερβαίνοντας τις συντεταγμένες ενός προ-νεωτερικού κοσμοειδώλου, το οποίο αποτελεί τελεσίδικα παρελθόν για τον χρόνο της Εκκλησίας. Τίθεται, λοιπόν, το αγωνιώδες ερώτημα κατά πόσο, μέσα στο αναμφισβήτητο κύρος που τους περιβάλλει, οι κανόνες αυτοί διατηρούν την υπαρκτική δυναμική τους, για να ανταποκρίνονται στα αιτήματα του ολοένα και περισσότερο μεταβαλλόμενου κόσμου.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ - ΘΕΜΑΤΑ: 

Οι εισηγητές του συνεδρίου και τα θέματά τους θα είναι οι εξής:

π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ορθοδόξου Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου, Πρόεδρος του FORUM Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών (EFOST), Μέλος του Δ. Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Ιστορική Συνάφεια της Κανονογέννησης και Θεολογία των Ιερών Κανόνων.

Σπυρίδων Τρωϊάνος, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Η αρχή της Οικονομίας στην Ορθόδοξη παράδοση άλλοτε και τώρα.

Χρήστος Καρακόλης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Βίβλος και Κανόνες.

Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Σαββάτος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δόγμα, Σύνοδοι, Κανόνες

π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Χριστιανικών Σπουδών του Cambridge, Μέλος του Δ. Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Δογματική Θεολογία και Ιεροί Κανόνες.

Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος Α΄ ΥΠΑΙΘ, Διευθυντής του περιοδικού «Θεολογία», Διδάσκων στο ΕΑΠ, Ευχαριστιακή Εκκλησιολογία και κανονική παράδοση.

Θεόδωρος Γιάγκου, Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Αυθεντικό και νόθο στην Ορθόδοξη κανονική παράδοση.

David Heith-Stade, Υπ. Δρ. του Πανεπιστημίου της Lund (Σουηδία), Υπάρχει «consensus canonum»;

π. Alexander Rentel, Επίκουρος Καθηγητής Κανονικού Δικαίου του Ορθοδόξου Σεμιναρίου Αγίου Βλαδιμήρου (Νέα Υόρκη), Κανονικότητα και Εκκλησιακότητα των ετεροδόξων.

Michel Stavrou, Καθηγητής του Ορθοδόξου Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου (Παρίσι), Κανόνες και βάπτισμα των ετεροδόξων.

Rastko Jovic, Δρ. Θ. Παιδαγωγικό και Κατηχητικό Ινστιτούτο Βελιγραδίου (Σερβία), Εκκλησιολογικές και κανονικές συνεπαγωγές από την τέλεση μεικτών και ανόμοιων γάμων.

Νικόλαος Μαγγιώρος, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας και ετερότητας στους Κανόνες.

Δώρα Δημανοπούλου- Cohen, Ερευνήτρια στην École des Hautes Études en Sciences Sociales (Παρίσι), Η θέση των Ιουδαίων στους Κανόνες της Εκκλησίας.

Radu Preda, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Babes-Boyai (Ρουμανία), Διευθυντής του Ρουμανικού Ινστιτούτου Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών (INTER, Cluj-Napoca), Νομικό πνεύμα και κανονική παράδοση: από το ήθος της ελευθερίας στην ηθική του φόβου και του νόμου.

Κωνσταντίνος Κορναράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κανόνες και Ηθική.

Μοναχή Vassa Larin, Δρ. Θ., Ινστιτούτο Ιστορικής Θεολογίας, Πανεπιστήμιο Βιέννης (Αυστρία), Οι Κανόνες της Εκκλησίας στη θεωρία και την πράξη.

Teva Regule, Master Θεολογίας, Εκδότρια του Ορθοδόξου γυναικείου περιοδικού St Nina Quaterly, Γυναίκες και εκκλησιαστικοί Κανόνες: μια δύσκολη σχέση.

Γεώργιος Γκαβαρδίνας, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.,
Κανόνες και Νηστεία.

π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Η ποιμαντική φύση των Ιερών Κανόνων.

Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου, Δρ. Θ. Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Σύναξη», Διδάσκων στο ΕΑΠ, Αντίσταση, λαϊκή εξέγερση, επανάσταση κατά τους Ιερούς Κανόνες.

π. Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Κανόνες και Περιβάλλον.

π. Patriciu Vlaicu, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Babes-Bolyai, Cluj-Napoca (Ρουμανία), Σύγχρονη προσέγγιση της εφαρμογής των Ιερών Κανόνων στα θέματα αυτοκεφαλίας και «διασποράς».

Δημήτριος Νικολακάκης, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Προβλήματα από την εθνοφυλετική διαχείριση της ορθόδοξης «διασποράς».

Ιωάννης Κονιδάρης, Καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Κανόνες και πολιτειακή έννομη τάξη.

Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Διδάσκων στο ΕΑΠ, Κράτος και Εκκλησία στον Ορθόδοξο κόσμο.

Πάνος Νικολόπουλος, Λέκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κανονική περί γάμου παράδοση και σύγχρονες μορφές συμβίωσης.

Βλάσιος Φειδάς, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κοσμήτωρ του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σαμπεζύ, Γενεύη, Συμπροσευχή και Οικουμενικός Διάλογος κατά τους Ιερούς Κανόνες.

Έναρξη του Συνεδρίου: Πέμπτη 8 Μαΐου 2014, ώρα 6.00 μ.μ. – Κυριακή 11 Μαίου 14.00 μ.μ.

* Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (τηλ. 24210 - 93553, 93573), www.acadimia.gr ,
e-mail: info@acadimia.org  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου