Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Τιμήθηκε ο Καθηγητής Πέτρος Βασιλειάδης


Πέτρος Βασιλειάδης.  Ο Καθηγητής που μας έκανε ν΄ αγαπήσουμε την
Καινή Διαθήκη και να εκτιμήσουμε τη αξία του Οικουμενικού Διαλόγου
Με την παρουσία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, του Σεβασμιωτάτου Προύσσης και αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Ελπιδοφόρου, του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ καθηγητή κ. Μιχαήλ Τρίτου, του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ καθηγητή κ. Χρυσόστομου Σταμούλη, καθηγητών από Θεολογικές Σχολές του εξωτερικού, ομοτίμων και εν ενεργεία καθηγητών των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, ιερέων και μοναχών, μαθητών του τιμώμενου καθηγητή αλλά και φίλων της οικογένειας Βασιλειάδη ολοκληρώθηκε το οικουμενικό συμπόσιο με θέμα «Ο οικουμενικός διάλογος στον 21ο αιώνα: πραγματικότητες-προκλήσεις-προοπτικές» προς τιμήν του καθηγητή Πέτρου Βασιλειάδη στις 14-15 Ιανουαρίου του 2013 στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. 


Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή Ιωάννη Πέτρου. Την οργανωτική επιτροπή του συμποσίου αποτελούσαν εκτός από τον κ. Πέτρου, ο επίκουρος καθηγητής Στυλιανός Τσομπανίδης και ο λέκτορας Μόσχος Γκουτζιούδης.  Το συμπόσιο τίμησαν με την παρουσία τους επιπλέον ο Μ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης, Δρ. του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και τ. μόνιμος αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και ο κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, συνιδρυτής και τέως Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ε.τ. και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Το συμπόσιο είχε μεγάλη επιτυχία και οι εισηγήσεις των ομιλητών διακρίθηκαν για το υψηλό ακαδημαϊκό τους επίπεδο. Σε όλες τις συνεδρίες ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν πολύ μεγάλος και η συζήτηση που ακολουθούσε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί προπτυχιακοί φοιτητές των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ παρακολούθησαν όλες τις συνεδρίες παρά το γεγονός ότι διανύουμε την τελευταία εβδομάδα των μαθημάτων πριν την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου. Ο τιμώμενος καθηγητής ήταν φανερά συγκινημένος εξαιτίας των όσων ακούστηκαν από συναδέλφους, μαθητές και φίλους αλλά και των μηνυμάτων που αναγνώστηκαν από φορείς και συναδέλφους του για το πρόσωπο και το έργο του. Επιστολές απέστειλαν στην οργανωτική επιτροπή του συμποσίου ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ Rev. Dr. Olav Fykse Tveit και ο Moderator της CWME Μητροπολίτης Geevarghese Coorilos εκτιμώντας την πολυετή προσφορά του κ. Βασιλειάδη σε οικουμενικό επίπεδο.

Οι εισηγήσεις του συμποσίου θα δημοσιευτούν σε μελλοντικό τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού του Τμήματος Θεολογίας Σύνθεσις (http://ejournals.lib.auth.gr/synthesis). Το συμπόσιο έκλεισε με δείπνο, το οποίο παρέθεσε η οικογένεια Βασιλειάδη για τους σύνεδρους στην αίθουσα Καισάρεια του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως. Σε αυτό παραβρέθηκαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων. Υλικό από το οικουμενικό συμπόσιο έχει αναρτηθεί στο ιστολόγιο Θεολογικά Δρώμενα (http://blogs.auth.gr/moschosg/). Εκεί μπορεί κανείς να δει το βιογραφικό και την εργογραφία του καθηγητή Πέτρου Βασιλειάδη. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου