Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ο οικουμενικός διάλογος στον 21ο αιώνα.Πραγματικότητες - προκλήσεις - προοπτικές


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ 
ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 
Δευτέρα 14-01-2013
Α. ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ
18.30-20.30: Προσφωνήσεις
Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Γεώργιο Λαιμόπουλο. Βίος και έργο του τιμώμενου από τον Λέκτορα κ. Μόσχο Γκουτζιούδη.
Αντιφώνηση και επίσημη διάλεξη του τιμώμενου καθ. κ. Πέτρου Βασιλειάδη με θέμα: Βίβλος και Οικουμένη.

Τρίτη 15-01-2013
Β. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Α΄ Συνεδρία 9:00-10:30. Πρόεδρος: Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδιφόρος Λαμπρυνιάδης, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.
α. Μ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Έδρα του Π.Σ.Ε.: Ο Οικουμενικός Διάλογος στον 21οαιώνα: Πορεία μετ΄ εμποδίων;
β. Αλ. Παπαδερός, Συνιδρυτής και πρ. Γεν. Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ε.τ. και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών: Οικουμενικά κεκτημένα και οφειλόμενα.
γ. Αθ. Βλέτσης, Καθηγητής Δογματικής, Ηθικής και Οικουμενικής Θεολογίας Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου: Επιστροφή στην Ορθοδοξία; Ποιο είναι το μοντέλο ενότητας των Εκκλησιών για την Ορθόδοξη Εκκλησία;
δ. Συζήτηση
Β΄ Συνεδρία 10.30-12.00Πρόεδρος: Μ. Κωνσταντίνου, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας.
α. Γρ. Λαρεντζάκης, Ομ. Καθηγητής και πρ. προϊστάμενος του Τμήματος Ορθόδοξης θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz/Αυστρία: Οι Θεολογικοί Διάλογοι και ο ρόλος των Θεολογικών Σχολών στην Οικουμένη του 21ου αιώνα.
β. Κ. Μυγδάλης, Δρ. Τμήματος Θεολογίας, Σύμβουλος της Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας: Ο Οικουμενικός Διάλογος και η πολιτική – κοινοβουλευτική διάστασή του.  
γ. Ι. Πέτρου, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας: Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και τα προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος.
δ. Συζήτηση
Διάλειμμα – Καφές   12.00-12.30
Γ΄ Συνεδρία 12.30-14.00: Πρόεδρος: Χρ. Σταμούλης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας.
α. Δ. Κούκουρα, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας: Το Global Christian Forum και η συμβολή του στην Οικουμενική Κίνηση.
β. Α. Κεσελόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας: Ο διαλογικός και διαλεκτικός χαρακτήρας της Ορθοδοξίας. Ποιμαντική και ιεραποστολική προσέγγιση.
γ. Ε. Κασσελούρη,  Δρ. Τμήματος Θεολογίας και Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Ορθόδοξη Ερμηνευτική και οικουμενικός διάλογος στο έργο του Πέτρου Βασιλειάδη.
δ. Συζήτηση
Γεύμα   14.30-16.00
Δ΄ Συνεδρία 17.00-18.30: Πρόεδρος: π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας.
α. Γ. Μαρτζέλος,  Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας: Η θεολογία του σπερματικού λόγου και η σημασία της για τους διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς διαλόγους.
β. Σ. Τσομπανίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας: Κοινωνική ή πνευματική και εκκλησιαστική διάσταση της Οικουμενικής Κίνησης; Η σημασία της υπέρβασης μιας παλιάς έντασης ενόψει των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης.
γ. π. Γεώργιος Μπασιούδης, Δρ. Τμήματος Θεολογίας,  ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας  Mannheim και πρ. Πρόεδρος του Διαχριστιανικού-Οικουμενικού Συμβουλίου (ACK) του Mannheim/Γερμανία: Βιβλικές προκλήσεις και Οικουμενική Κίνηση. Μήπως τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο στη ζωή των ανθρώπων;
δ. Συζήτηση
Διάλειμμα – Καφές  18.30-19.00
Ε΄ Συνεδρία 19.00-20.30Πρόεδρος:  Π.  Παχής,  Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας.
α. Δ. Πασσάκος, Επίκουρος Καθηγητής Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας: Εκ βαθέων αναφορά στο πρόσωπο και το έργο του Καθηγητή Π. Βασιλειάδη.
β. Α. Ζιάκα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας: Ο Διαθρησκειακός Διάλογος και η Χριστιανικής Μαρτυρία στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ. Η συμβολή του καθηγητή Πέτρου Βασιλειάδη.
γ. Π. Καλαϊτζίδης, Δρ. Τμήματος Θεολογίας, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της I. Mητροπόλεως Δημητριάδος: Η εσχατολογική προοπτική στη θεολογία του Πέτρου Βασιλειάδη και η σημασία της για τον εν εξελίξει οικουμενικό διάλογο.
δ. Συζήτηση
Δεξίωση   20.30-21.30
ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου