Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

«Εφυγε» ο καθηγητής Χαράλαμπος Παπαστάθης


Εκοιμήθη το πρωί της περασμένης Κυριακής ο ομότιμος καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Χαράλαμπος Παπαστάθης, ένας διακεκριμένος θεσσαλικής  καταγωγής επιστήμονας που έδωσε τα «φώτα» της επιστήμης του εκκλησιαστικού δικαίου σε εκατοντάδες αποφοίτους των τμημάτων Νομικής και Θεολογίας του ΑΠΘ.


Ο Χαράλαμπος Παπαστάθης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1940 και καταγόταν από την Κρανιά Ασπροποτάμου της κεντρικής Πίνδου. Την εγκύκλιο παιδεία και τις νομικές του σπουδές περάτωσε στην Θεσσαλονίκη και με υποτροφία έκανε μεταπτυχιακές έρευνες στην Ρώμη, τη Σόφια, τη Πράγα και την Ουάσιγκτον. Προσελήφθη ως βοηθός - ερευνητής στο Τμήμα Δικαίου του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. Το 1982 εξελέγη υφηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου και το 1988 καθηγητής. Μέχρι την κοίμησή του ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου. Επίσης, ήταν επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Αρχων Νομοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Μέγας Λογοθέτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων στο υπ. Παιδείας επί υπουργίας Αντώνη Τρίτση, καθώς επίσης πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και του Κέντρου Κύριλλος και Μεθόδιος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σλαβικών Μελετών, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Εταιρείας Μακεδονικών σπουδών, πρόεδρος του European Consortium for Church and State Researh (Μιλάνο) και εμπειρογνώμων του Office for Democratic Institutions and Human Rights του OSCE σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Επίσης διετέλεσε έπισκέπτης – καθηγητής στα πανεπιστήμια Σόφιας και XI Παρισίων, στο Institut Catholique των Παρισίων και στο Ανατολικό Ινστιτούτο της Ρώμης και μέλος των συντακτικών επιτροπών των διεθνών περιοδικών «Βalkan Studies», «Ελληνικά», «Cyrillomethodianum», «Μακεδονικά», «Νομοκανονικά», «Θεσσαλονίκη», «Θεσσαλονικέων Πόλις», «Derecho y Religion και Hilandarski Zbornik».

Δημοσίευσε τα βιβλία: "Το νομοθετικόν έργον της Κυριλλομεθοδιανης Ιεραποστολής εν Μεγάλη Μοραβία" (διδακτορική διατριβή), "Περί την διοικητικήν όργάνωσιν της Εκκλησίας της Κύπρου", "Οι Κανονισμοί των Ορθοδόξων Ελληνικών Κοινοτήτων του Οθωμανικού Κράτους και της Διασποράς", "Νομοκάνων Γεωργίου Τραπεζουντίου", "Η ειδική νομική μεταχείριση των Αγιορειτών", "Εκκλησιαστικό Δίκαιο, τχ. α΄", "Κατάλογος των ελληνικών νομικών χειρογράφων του Κέντρου Ντουΐτσεφ της Σόφιας", "Θεσσαλονίκεια και Μακεδονικά Ανάλεκτα", "Οι εσωτερικοί κανονισμοί του Αγίου Όρους", "Το Χρονικό της Ορμύλιας", "Νομοκανονική βιβλιογραφία Αγίου Όρους" και περί τις εκατόν πενήντα μελέτες και γνωμοδοτήσεις σε διάφορες γλώσσες. Επέβλεψε την συγγραφή και εισηγήθηκε την αποδοχή ενώπιον της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. μίας υφηγεσίας και εννέα διδακτορικών διατριβών Εκκλησιαστικού Δικαίου και Ιστορίας Δικαίου.

H εξόδιος ακολουθία του μακαριστού καθηγητή τελέσθηκε τη περασμένη Δευτέρα στο Κοιμητήριο της Αναστάσεως στη Θεσσαλονίκη, όπου τον αποχαιρέτισαν  η οικογένειά του, οι συνάδελφοί του και οι φίλοι του.

* Είχα τη τύχη (τολμώ να πώ την ευλογία) να γνωρίσω τον καθηγητή Χαράλαμπο Παπαστάθη στη διάρκεια του μεταπτυχιακών μου σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ (όπου, παράλληλα με το Τμήμα Νομικής, εδίδασκε με ανάθεση μαθήματα της ειδικότητάς του) και να μαθητεύσω κοντά του σε θέματα εκκλησιαστικού δικαίου και νομοκανονικών ζητημάτων της σύγχρονης εκκλησιαστικής μας ιστορίας. Αριστος επιστήμονας, θαυμάσιος άνθρωπος. Σπουδαίο μυαλό, μεγάλη καρδιά! Καλό ταξίδι δάσκαλε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου