Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Καινοδιαθηκικές Μελέτες με τη Συνδρομή της Αρχαιολογίας


Το υπό τον τίτλο "Καινοδιαθηκικές Μελέτες με τη Συνδρομή της Αρχαιολογίας" βιβλίο του Λέκτορος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Μόσχου Γκουτζιούδη περιέχει διάφορες μελέτες, οι οποίες έχουν μία κοινή γραμμή. Διάφορα θέματα της Καινής Διαθήκης, τα οποία όμως, προσεγγίζονται με τη συνδρομή και μιας άλλης επιστήμης, της αρχαιολογίας. Και αυτό προέκυψε ως ανάγκη, αφού μελέτες αυτού του είδους απουσίαζαν προκλητικά από την ελληνική βιβλιογραφία, τη στιγμή που οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Ελλάδας φιλοξενούσαν ευρήματα της εποχής της Καινής Διαθήκης, τα οποία θα μπορούσαν να φωτίσουν το υπόβαθρο των όσων αναφέρονται στα βιβλία της. 
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει λοιπόν μελέτες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια σε τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, καθώς και μία αδημοσίευτη μελέτη.

 Οι μελέτες αυτές εμπλουτίζονται εδώ με επιπλέον φωτογραφικό υλικό (156 συνολικά φωτογραφίες υψηλής ποιότητας) για αποδοτικότερη χρήση τους από τους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ. Χωρίς το φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε και χρησιμοποιήθηκε εδώ, ο τόμος αυτός θα άφηνε αδιάφορο κάθε αναγνώστη, ενώ τώρα του προσφέρει το σκηνικό, στο οποίο διαδραματίστηκαν αρκετά απ’ όσα αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη. Στον τόμο περιέχονται τρεις μελέτες σχετικές με την παύλεια επιστολογραφία, μία εισαγωγική μελέτη για τη βιβλική αρχαιολογία, μία για το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο και δύο γενικότερες καινοδιαθηκικές μελέτες. Σκοπός όλων των μελετών είναι να αναδειχθεί η πετυχημένη συνεργασία των δύο επιστημών και κυρίως, η αξιοποίηση από πλευράς βιβλικής έρευνας των ευρημάτων του ανασκαφικού έργου και των σχετικών αρχαιολογικών αναφορών. Πέρα από τις σύγχρονες ερμηνευτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην ερμηνεία της Καινής Διαθήκης και προέρχονται κυρίως από το χώρο της φιλολογίας και των κοινωνικών επιστημών, η προσέγγιση των βιβλικών κειμένων με τη συνδρομή της αρχαιολογίας ανοίγει ένα νέο παράθυρο στη βιβλική έρευνα μέσα από το οποίο μπορεί αυτή να δει και να κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο της εποχής της Αγίας Γραφής.
Λόγω ατέλειας που εκδόθηκε από τις σχετικές Εφορείες Αρχαιοτήτων για τη δημοσίευση του φωτογραφικού υλικού, το βιβλίο δεν πωλείται στα βιβλιοπωλεία αλλά διατίθεται μόνο ως διδακτικό εγχειρίδιο στους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας.
Πίνακας Περιεχομένων
Πρόλογος   σ. 5
Πίνακας Περιεχομένων σ. 7
Συντομογραφίες   σ. 9
1. Τι είναι η Βιβλική Αρχαιολογία   σ. 11
2. Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου. Ακολουθώντας τα “αρχαιολογικά” ίχνη της δράσης του στην Ελλάδα   σ. 33
3. Η Συνδρομή της Τοπογραφίας και της Αρχαιολογικής Μαρτυρίας στην Κατανόηση του Χώρου Δράσης των Χριστιανών της Κορίνθου   σ. 65
4. Η Οικογενειακή Ζωή και οι Αρχαιότητες της Εποχής του Αποστόλου Παύλου   σ.  89
5. Το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο και οι Σχετικές Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις   σ. 107
6. Η Παρουσία και ο Συμβολισμός του Νερού στην Καινή Διαθήκη. Κοινοί Τόποι με την Αρχαία Ελληνική Θρησκεία   σ. 127
7. Η Λατρευτική Δραστηριότητα των Χριστιανικών Κοινοτήτων από την Εποχή της Καινής Διαθήκης μέχρι το Διάταγμα των Μεδιολάνων   σ. 145
Γλωσσάρι σ. 181
Βιβλιογραφία   σ. 185
Προέλευση εικόνων   σ. 221
Ευρετήριο ονομάτων   σ. 229
Ευρετήριο χωρίων   σ. 233

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέρον βιβλίο αλλά κρίμα που δεν διατίθεται στα βιβλιοπωλεία, παρά μόνο στους φοιτητές.
    Ο εκδοτικός οίκος λέει ότι η άδεια των φωτογραφιών από την αρχαιολογική υπηρεσία είναι μόνο για ακαδημαϊκή χρήση και όχι για εμπορική, οπότε απαγορεύεται η διάθεσή του στο κοινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή