Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Το πελατειακό κράτος, το φαγοπότι και η διαφθορά


* Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ...«ΘΑΥΜΑΤΩΝ»: 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΤΥΦΛΟΥΣ» ΠΟΥ …ΑΝΕΒΛΕΨΑΝ, ΣΤΟΥΣ «ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ» ΠΟΥ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΑΝ


* Είναι δυνατόν την ώρα που η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ, το κράτος να προσδοκά την …ανάσταση με  επιδρομή στα εισοδήματα των μισθωτών;…


Του Χάρη Ανδρεόπουλου *


Aκουσα τις προάλλες στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων της “ΝΕΤ” τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Θάνο Μωραϊτη, μ΄ αφορμή την αποκάλυψη των περιπτώσεων της διαφθοράς στα προνοιακά επιδόματα ν΄ αποφαίνεται ότι “Η πλάκα τελείωσε!”. Προχθές πάλι άκουσα στο «Mega» τον υφυπουργό Υγείας κ. Mάρκο Μπόλαρη να υποστηρίζει εμφαντικώς ότι το υπουργείο θα διεκδικήσει και δη εντόκως την επιστροφή των χρημάτων, ως «αχρεωστήτως καταβεβληθέντων», από εκείνους που τα ενθυλάκωσαν (κοινώς: τα «τσέπωσαν»…) παριστάνοντας τους τυφλούς (οι οποίοι στο άκουσμα των ελέγχων ανέβλεψαν…) και τους αναπήρους (οι οποίοι  ορθοπόδησαν…) Μιλάμε για τουλάχιστον 110.000.000 ευρώ, την επιστροφή των οποίων στο κρατικό κορβανά (λέει ότι) θα διεκδικήσει το κράτος, προλαμβάνοντας προς τούτο και δικηγόρους με έμμισθη εντολή για την άσκηση των σχετικών, δικονομικής φύσης, ενεργειών. Aπόρησα. «Λές;..», σκέφτηκα… Μακάρι!.. Αλλά πάλι, λέω μέσα μου: θα στείλουν δικηγόρους – «κομμάντο» για τα «ψίχουλα» (110 εκατ. ευρώ) τη στιγμή που τα - πάσης φύσεως και πάσης λαμογιάς - κλεμμένα (από την οργιώδη ελληνική φοροκλοπή και τις χαριστικές ρυθμίσεις για φοροφυγάδες, μέχρι τις παράνομες επιδοτήσεις και το κόστος των παράνομων προσλήψεων ημετέρων) ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ; Τώρα που το δημόσιο χρέος κοντεύει τα 400 δισ. ευρώ και ήδη βγήκαμε, ως χώρα, στη διεθνή ζητιανιά, τώρα σκέφτηκαν να διεκδικήσουν τα κλεμμένα; Tόσα χρόνια τι έκαναν οι κυβερνώντες (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ); Μπάς και πρόκειται – αναλογίσθηκα - για συνήθη προεκλογικά φούμαρα;... Μακάρι να διαψευσθώ, αλλά δυσκολεύομαι να πεισθώ ότι οι τωρινές προθέσεις τους είναι ειλικρινείς. 
Ναι, είμαι δύσπιστος, γιατί πριν από την αποκάλυψη του σκανδάλου για τα προνοιακά επιδόματα, είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν και άλλες υποθέσεις αποδεδειγμένης διαφθοράς, για τις οποίες επίσης ακούσαμε μεγαλόστομες διακηρύξεις (ότι θα μπούν στη φυλακή οι υπαίτιοι, ότι θα γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα, κλπ.), αλλά, το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα και συμπέρασμα είναι ότι στη χώρα μας τα λαμόγια κυβερνάνε ακόμη. Και το μάρμαρο της κρίσης (ξανα-) καλούνται να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια, τουτέστιν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Αγανακτώ φίλε μου αναγνώστη, π.χ. για το γεγονός ότι στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε (2011) οι υπηρετούντες στη Β/θμια και τη Α/θμια εκπαίδευση απωλέσαμε, κατά μέσο όρο, περί τα 400 τουλάχιστον ευρώ από τον μηνιαίο  μισθό μας, άρα είχαμε ετήσια απώλεια περί τα 5.000 ευρώ, χάσαμε, δηλαδή, σχεδόν τέσσερις (4) μισθούς. Και οργίζομαι γιατί, την ώρα που οι εκπαιδευτικοί (οι πλέον χαμηλόμισθοι του δημοσίου τομέα στη διάρκεια της παρελθούσης 30ετίας – ούτε απολαβές κλητήρος (!) Εφορίας δεν αξιωθήκαμε να λάβουμε) οδηγούμαστε σε εξαθλίωση, την ίδια ώρα αποκαλύπτονται από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης  νέες περιπτώσεις διαφθοράς για «πάρτι» στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ (διασπάθιση δημοσίου χρήματος άνω των 2.000.000 ευρώ σε πολυτελή ταξίδια), για «πάρτι» παράνομων επιδοτήσεων επιστροφών ΦΠΑ σε αγρότες που είχαν καταθέσει εικονικά τιμολόγια (εδώ, αν λάβουμε υπ΄ όψιν ότι έχουν εντοπισθεί μεμονωμένες περιπτώσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ που φθάνουν το 1.000.000 ευρώ (!!!), μιλάμε για «φαγοπότι» που εγγίζει αστρονομικά ποσά!). Τι άλλο να θυμηθούμε; Τις αμοιβές των 29.000 ευρώ το μήνα (!) που εισέπραττε ο πρόεδρος της ΕΡΤ τη περίοδο 2004 – 2009 (τώρα λόγω κρίσης κατέβηκαν, λέει, στις 7.000 ευρώ), ή τα 40.000 ευρώ (!) το μήνα που εισέπραττε το ακριβότερο εξ όλων «golden boy» της περιόδου 2004 – 2009 και συγκεκριμένα  ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ; Να θυμηθούμε τις μίζες της περιόδου 2000 – 2004 στο υπ. Αμυνας για τα υποβρύχια που γέρνουν (!), υπόθεση για την οποία ακόμη ουδείς έχει καθήσει στο σκαμνί;..

Φυσικά, τα πράγματα και στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα δεν είναι καλύτερα. Στη λίστα των μεγαλοοφειλετών  που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπ. Οικονομικών (ΠΟΛ 1185/2011,  http://www.gsis.gr/debtors/kerdoskopika-np.html ) φιγουράρουν επιχειρήσεις με οφειλές που φθάνουν στα ποσά των 500.000.000 ευρώ, των 400.000.000 ευρώ τα οποία λιμνάζουν και μένουν ανείσπρακτα με αποτέλεσμα το ύψος της συνολικής φοροδιαφυγής στα τέλη της περασμένης χρονιάς να έχει διογκωθεί  στο “αστρονομικό” ποσό των 60 δισ. ευρώ (βλ. εφημ. «Ημερησία», 18/11/2011). Οπότε έρχεται το κράτος και σου λέει επειδή έχουμε τρέχουσες επιτακτικές ανάγκες, κ.τ.λ., αλλά δεν μπορούμε να τα πάρουμε από τους (Κύριος οίδε τίνι τρόπω) έχοντες και κατέχοντες, δεν μπορούμε, επίσης, να τα εισπράξουμε από εκείνους που χρωστάνε, ας τα πάρουμε από τα εύκολα θύματα, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους - και δώστου φόρο, δώστου περικοπή στο μισθό, δώστου «κούρεμα» στη σύνταξη, δώστου χαράτσι…

Mόνο που τώρα ο κόμπος έφθασε στο χτένι καθώς για μισθωτούς και συνταξιούχους χτύπησε ήδη «κόκκινο» και για το κράτος σε σχέση μ΄ αυτούς (τους μισθωτούς και συνταξιούχους) ισχύει η φράση πού είπε ο Μέννιπος στον Χάροντα όταν του ζήτησε να τον πληρώσει που τον μετέφερε στο Άδη: «Ούκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος»… («Δε θα πάρεις τίποτα από αυτόν πού δεν έχει» - Λουκιανός, «Νεκρικοί Διάλογοι», 2,1). Ολοι ξέρουμε ποια είναι η λύση για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, όλοι ξέρουμε ποια είναι η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για πάρουμε τη μεγάλη ανάσα: κάθαρση εδώ και τώρα, αλλά όχι στα λόγια, μα με πράξεις, με πάταξη των (πάσης κομματικής αποχρώσεως) κυκλωμάτων διαφθοράς. Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για «επιστροφή των κλεμμένων» να πάψoυν  ν΄ αποτελούν  σλόγκαν για λαϊκή κατανάλωση και επικοινωνιακό παίγνιο φθηνού εντυπωσιασμού, αλλά να λάβουν σάρκα και οστά – γιατί ενώ από λόγια χορτάσαμε, η χώρα βυθίζεται στην ύφεση και η βαθιά χειμαζόμενη κοινωνία μας είναι στην απόλυτη απελπισία, με την ανοχή της να έχει ξεπεράσει κάθε όριο και τη δραματική εκδήλωση της οργής της ante portas! Oσοι δεν το αντιλαμβάνονται απλώς στρουθοκαμηλίζουν κοροϊδεύοντας τη κοινωνία.

Αποτελεί, πλέον, πρόκληση αισχίστου είδους στη κοινή λογική  να πιστεύει κάποιος ότι το χρεοκοπημένο μας κράτος μπορεί να αναστηθεί και να ορθοποδήσει μέσω της περαιτέρω αφαίμαξης στα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων. Νισάφι, πια!

* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι καθηγητής (ΠΕ01) Β/θμιας Εκπαίδευσης (http://religiousnet.blogspot.com ). To άρθρο δημοσιεύεται στην "Ελευθερία" της Λάρισας (11-04-2012, σελ. 12)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου