Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

"Να κάνουμε το χρέος μας όλοι για τη πατρίδα"


Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννας Διαμαντοπούλου για τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

"Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι μέρα ιστορικής μνήμης και τιμής στους αγώνες των Ελλήνων για τις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης των λαών και της εθνικής ενότητας. Η Ελληνική Επανάσταση του ’21 ήταν και είναι από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ιστορική εξέλιξη άλλων λαών και εθνών, γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα, η συλλογικότητα, τα ιδανικά και οι αξίες μπορούν να φέρουν μεγάλες τομές στην πορεία της Ιστορίας.
Σήμερα, νιώθουμε όλοι οι Έλληνες υπερήφανοι για τη μεγάλη αυτή ιστορική στιγμή. Είναι η ιστορική στιγμή που ο ελληνισμός ξεπέρασε τις ελλείψεις, τις αδυναμίες και υψώθηκε στη σφαίρα των πραγματικών αξιών που διακρίνουν τους ανθρώπους και τους λαούς και τους κάνουν να μεγαλουργούν.
Ασφαλώς η εθνική υπερηφάνεια δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στις δάφνες του παρελθόντος. Είναι καθημερινό χρέος όλων μας να αναζητούμε και να ανταποκρινόμαστε στα ιδανικά που υπηρέτησε ο λαός μας σ’ αυτή την κορυφαία ιστορική στιγμή, στις αξίες που τον οδήγησαν να πετύχει το ακατόρθωτο, να αποτινάξει τον ζυγό μιας αυτοκρατορίας και να ιδρύσει το πρώτο ελεύθερο εθνικό κράτος.
Αυτό το χρέος καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό σήμερα, που η χώρα βιώνει μια ηθική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Καλούμαστε να κάνουμε πράξη αυτές τις αξίες. Καλούμαστε να συμμετέχουμε ενεργά στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας. Γιατί όπως, λέει κι ο Μακρυγιάννης: «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός "εγώ", ούτε ο αδύνατος. Είμαστε εις το "εμείς" κι όχι εις το "εγώ".»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου