Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου - Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΠΘ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ κ. ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, συναντήθηκε σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Υπουργός: Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους, ότι προσήλθα εδώ με μεγάλο σεβασμό προς την Αρχιεπισκοπή. Άκουσα τον Αρχιεπίσκοπο με μεγάλη προσοχή. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω την σοβαρότητα που αισθάνομαι ότι ο ίδιος αποδίδει, όχι μόνο στην αποστολή του αλλά κυρίως στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Στο μέτρο που με αφορά, την σοβαρότητα αυτή, θα την χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο για να σφυρηλατήσουμε ακόμα καλύτερη σχέση μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας, αλλά κυρίως, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα ακούω τις απόψεις, θα σέβομαι τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, που αφορούν ζητήματα προς την πολιτεία τα οποία θα μελετούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, και ασφαλώς θα σέβομαι όλα όσα ανήκουν στην Εκκλησία.

Αρχιεπίσκοπος: Με μεγάλη χαρά δέχτηκα τον Υπουργό μας τον κ. Σπηλιωτόπουλο, δέχτηκα τις ευχές του. Και ανταπέδωσα τις δικές μου, μιλήσαμε για θέματα γενικότερα και ειδικότερα, κυρίως για θέματα που αγγίζουν το Υπουργείο Παιδείας και την Εκκλησία. Και από την συζήτηση μας βγήκε σαν συμπέρασμα αυτό που υπογράμμισε ο κ. Υπουργός ότι υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές, σεβασμού των ρόλων και του χώρου της Παιδείας και του χώρου της Εκκλησίας, και κυρίως υπάρχει διάθεση να συνεργαστούμε διότι αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει γενικότερα την πρόοδο του τόπου μας.

Δημοσιογράφος: Υπήρξαν και θέματα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης τα οποία θεωρείται και εσείς σημαντικά;

Αρχιεπίσκοπος: Πολλά και διάφορα θέματα, τα οποία όμως, οπωσδήποτε δεν λύνονται αυτήν την στιγμή. Αλλά θα χρειαστεί επιτροπή ή επιτροπές να ασχοληθούν περισσότερο.

ΟΙ AΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΕΠΘ

Τις πολιτικές θέσεις και προσωπικές απόψεις του σε θέματα «τριβής» ανάμεσα στις σχέσεις της Εκκλησίας με το κράτος, έχει δημοσιοποιήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν ο σημερινός υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, όπως π.χ. για τα θέματα της καύσης των νεκρών, της πολιτικής κηδείας, του θρησκευτικού μαθήματος και της ορκωμοσίας. Συγκεκριμένα ο νέος υπουργός Παιδείας σε σχετικό - προ διετίας, ως βουλευτής, τότε - άρθρο του είχε αναφέρει τα εξής:


«Αν υπάρχει κοινωνική αποδοχή»

Του ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Με πρόσφατη τροπολογία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της καύσης των νεκρών σε ετερόδοξους, οι οποίοι διατυπώνουν ανάλογο αίτημα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί ένδειξη πολιτικού πολιτισμού και το πρώτο βήμα για την επέκταση του συγκεκριμένου ατομικού δικαιώματος σε όλους εκείνους που το επιθυμούν ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Και αυτό γιατί η επιλογή της αποτέφρωσης αντί της ταφής δεν έχει σχέση με τα εκκλησιαστικά δόγματα. Εχει πρωτίστως σχέση με τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει στον κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη δυνατότητα διαθέσεως του σώματός του, που απορρέει από το γενικότερο δικαίωμά του για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Αποτελεί, συνεπώς, ατομικό δικαίωμα και η σχετική νομοθετική ρύθμιση εμπίπτει στην αποκλειστικότητα αρμοδιότητας της Πολιτείας.

Και στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ακόμα δεν έχουμε αναγνωρίσει πλήρως αυτό το αυτονόητο δικαίωμα. Είναι λοιπόν αυτονόητη η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει τη νομική δυνατότητα για ένα τέτοιο τέλος ζωής σε όσους το επιθυμούν.

Και ασφαλώς αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συνδιαλλαγής ενόψει του διαλόγου για τη διευθέτηση των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Οσα ζητήματα επιλέξουμε να αγγίξουμε πρέπει να τα θέσουμε υπό το πρίσμα της ωριμότητας της κοινωνικής αποδοχής και κατά δεύτερο της εξασφάλισης του δικαιώματος της ελευθερίας της επιλογής. Και αυτό σαφώς και είναι και προς το συμφέρον και των δύο θεσμών εφόσον επιτελούν με συνέπεια τις θεσμικές τους υποχρεώσεις.

Και με αφορμή αυτό να δούμε και άλλα θέματα που απορρέουν από τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησία-Κράτους. Ζητήματα που αναδεικνύουν το ατομικό δικαίωμα και προάγουν όσο το δυνατόν περισσότερους όρους και προϋποθέσεις δημιουργίας μιας δημοκρατικής και ανοιχτής κοινωνίας μέσα από την οποία ξεκάθαρα θα δίνεται η δυνατότητα στον κάθε πολίτη να εξασκεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Ζητήματα όπως το δικαίωμα της πολιτικής κηδείας, η αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών, η αλλαγή στον τρόπο ορκωμοσίας.

Οφείλουμε επιτέλους να αντιληφθούμε ότι οι επιβεβλημένες πεποιθήσεις δεν αποτελούν υψηλό δείκτη δημοκρατικού πολιτισμού και δεν εξασφαλίζουν την ορθότητα των επιλογών. Αυτή αναδεικνύεται μόνο σε περιβάλλον ελεύθερης βούλησης για έκφραση. Και αυτό το δικαίωμα πρέπει να εξασφαλίσουμε στον κάθε πολίτη.

* Βουλευτής της Ν.Δ.

* ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" - 24/03/2006
http://www.enet.gr/online/online_obj?pid=91&tp=T&id=11195928
-----------------------------------------------------------------------------------
(Υ.Γ. Αναφορικά με ζητήματα του κλάδου μας, υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος:
α) το 2000 είχε συνταχθεί με τις θέσεις του τότε υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου για τον εξοβελισμό των Θρησκευτικών από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, και η στάση του είχε προκαλέσει μεγάλη πικρία τους θεολόγους, ενώ,
β) το 2006 υποστήριξε τις θέσεις του θεολογικού κόσμου κατά της "ανωτατοποίησης" των ανωτέρων εκκλησιαστικών σχολών, προωθώντας στη Βουλή σχετικά ψηφίσματα των Τμημάτων Θεολογίας των πανεπιστημίων μας και των Ενώσεων Θεολόγων, contra στην ίδρυση και λειτουργία αυτών των σχολών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου