Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Νέος Κοσμήτορας της Θεολογικής του ΑΠΘ ο καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου



 
 Νέος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξελέγη αργά το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου. Ο νεοεκλεγείς Κοσμήτορας έλαβε 48 ψήφους έναντι 18 ψήφων που έλαβε ο Καθηγητής Λάμπρος Σιάσος. 

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014) με ηλεκτρονική ψηφοφορία (ηλεκτρονική κάλπη «Ζεύς»), από τις 9:00 το πρωί και μέχρι τις 16:00 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο τα μέλη ΔΕΠ των δύο Τμημάτων. Υποψηφιότητα για τη θέση του Κοσμήτορα είχαν υποβάλλει ο Καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και ο Καθηγητής της Ιστορίας της Φιλοσοφίας κ. Λάμπρος Σιάσος. Και οι δύο προέρχονται από το Τμήμα Θεολογίας.  Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων ανερχόταν σε εβδομήντα δύο. Ο αριθμός των ψηφισάντων ανέρχεται σε εβδομήντα. Ο αριθμός του συνόλου των ψήφων ανέρχεται σε 66 και 4 λευκά. Ο υποψήφιος κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου έλαβε 48 ψήφους, ήτοι ποσοστό 66,66% των εκλεκτόρων. Ο υποψήφιος κ. Λάμπρος Σιάσος έλαβε 18 ψήφους, ήτοι ποσοστό 25% των εκλεκτόρων. Κατόπιν τούτων η Τριμελής Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο υποψήφιος κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των εκλεκτόρων. 

 Curriculum

Ο Καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1952 και από το 1957 κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Καθηγητής Κωνσταντίνου είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Παλαιά Διαθήκη και στη Φιλολογία των Αρχαίων Ανατολικών Λαών, στο Tübingen της Γερμανίας. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. Αναλυτικότερα: Διδάσκει (από το 1984) μαθήματα Εισαγωγής και Ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης και Βιβλικής Εβραϊκής Γλώσσας στο Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Συμμετείχε στο παρελθόν σε αρχαιολογικές έρευνες στην Ιορδανία και στο Ισραήλ/Παλαιστίνη ως μέλος γερμανικής αρχαιολογικής αποστολής. Συμμετέχει ως εισηγητής ή ως μέλος οργανωτικών επιτροπών σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό


* Σε δήλωσή του στο Amen.gr, o νέος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, ανέφερε: 


"Όταν κανείς αποφασίζει να διεκδικήσει κάποιο δημόσιο αξίωμα είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσει από την αρχή τα κίνητρα και τους στόχους της επιλογής του αυτής. Για τον λόγο αυτό θέλω να επισημάνω ότι η υποψηφιότητά μου για τη θέση του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης προέκυψε από την πίστη πως η σύγχρονη γενιά των καθηγητών οφείλουμε να διατηρήσουμε τη Σχολή μας όπως την παραλάβαμε από τους παλιούς μεγάλους Δασκάλους μας, ως ένα κέντρο εντρύφησης στη Θεολογία της Εκκλησίας και παραγωγής σύγχρονης θεολογικής σκέψης και διάχυσης των αποτελεσμάτων της για τη μόρφωση του κλήρου της πατρίδας μας και των εκπαιδευτικών της λειτουργών, αλλά και μια πρωτοποριακή εστία του διεκκλησιαστικού, διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου. Κάποιες προσπάθειες διασυρμού του κύρους της Σχολής μας που επιχειρήθηκε πρόσφατα από ορισμένα φονταμενταλιστικά θρησκευτικά blogs καθιστούν περισσότερο από απαραίτητη τη συνεργασία και συστράτευση όλων των μελών της προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε η Σχολή μέσα από ένα κλίμα συναδελφικότητας και αλληλεγγύης, διαλόγου και κατανόησης να ανταποκριθεί στα δεδομένα της μεταβαλλόμενης εποχής και κοινωνίας μας.

Επιθυμώ να εκφράσω και μέσα από το σημείωμα αυτό τις θερμότατες ευχαριστίες μου προς όλες και όλους τους συναδέλφους μου που με εμπιστεύτηκαν και συμπορεύτηκαν μαζί μου σ' αυτήν την προσπάθεια, ώστε να καταστήσουμε τη Σχολή αξιόπιστο και υπεύθυνο συνεργάτη της Εκκλησίας αλλά και φωτεινό οδοδείκτη εξόδου από τον γενικότερο αποπροσανατολισμό της κοινωνίας, διατυπώνοντας έναν νηφάλιο, επιστημονικά τεκμηριωμένο και εμπνευόμενο από την αλήθεια του Ευαγγελίου λόγο προς πάσα κατεύθυνση".

* Το ιστολόγιό μας εύχεται στον εκλεγέντα: Καλή δύναμη Δάσκαλε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου