Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ο "ΚΑΙΡΟΣ" δηλώνει "παρών"

 
«Τος πσι χρόνος κα καιρς τ παντ πράγματι π τν ορανόν» (Εκκλ. 3,1)


Η ίδρυση του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ-για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» δεν ήταν ένα αιφνίδιο ή απροσδόκητο γεγονός, στα τέλη του 2009, για τους γνώστες της κατάστασης στον θεολογικό κόσμο της εκπαίδευσης τις τελευταίες δύο τουλάχιστον δεκαετίες. Ήταν καρπός μακράς «ζύμωσης» και επιτυχής συνάντηση προβληματιζόμενων, για την πορεία της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, εκπαιδευτικών θεολόγων όλων των βαθμίδων. Η δεκαετία του 1990 ανέδειξε τα προβλήματα του μαθήματος των θρησκευτικών τόσο σε επίπεδο περιεχομένου διδακτέας ύλης όσο και διδακτικών μεθόδων και προτύπων.

Ο εντοπισμός των αδυναμιών  της θρησκευτικής εκπαίδευσης στο σχολείο και η προϊούσα αποθρησκειοποίηση της κοινωνίας αλλά και η διαφαινόμενη ανεπάρκεια των συλλογικών θεολογικών φορέων της εποχής, οδήγησαν ομίλους θεολόγων εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, στην ανάπτυξη γόνιμου προβληματισμού, που αποτυπώθηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 σε πρωτοβουλίες διαδοχικών συναντήσεων με πλούσια θεματική στον άξονα «θρησκευτικά - εκπαίδευση - κοινωνία», που ωστόσο δεν εξελίχθηκαν σε μια καταστατικά κατοχυρωμένη συλλογική δράση.
 
Η ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένης και συγκροτημένης δράσης με πλαίσιο αρχών και σαφές στίγμα περιεχομένου και σκοπών τέθηκε με επιτακτικό τρόπο στο β΄ μισό της δεκαετίας του 2000, όταν «τυχαία» γεγονότα, που αφορούσαν στην παρουσία αλλά και διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο σχολείο, διαμόρφωσαν μια εξαιρετικά δυσάρεστη πραγματικότητα για όλες τις πτυχές και παραμέτρους της θρησκευτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.
 
Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» είναι σήμερα εδώ για να αναδείξει με τρόπο συνθετικό προτάσεις για το περιεχόμενο, τους όρους και τις μεθόδους διεξαγωγής της θρησκευτικής εκπαίδευσης στο ελληνικό σχολείο. Είναι εδώ για να συνδέσει τους ανήσυχους και προβληματισμένους εκπαιδευτικούς που διακονούν στην εκπαίδευση χωρίς να διακατέχονται από τη σιγουριά του «αλάθητου» ή του τέλειου. Είναι εδώ για να απαντήσει με επιχειρήματα σε «προκλήσεις» αλλά και για να δώσει βήμα λόγου σε όσους μέχρι τώρα αισθάνονται περιθωριοποιημένοι ή απομονωμένοι από τις «δυνάμεις» εκείνες που δεν συμπαθούν το διάλογο, πολύ δε περισσότερο τον αυτονόητο αντίλογο.
Τα τελευταία δύο χρόνια ο σύνδεσμός μας ανέπτυξε πρωτοβουλίες με την παρουσίαση ιδεών και προτάσεων που αφορούν στη θέση και το ρόλο του μαθήματος των Θρησκευτικών στο προτεινόμενο «Νέο Σχολείο» με εποικοδομητική διάθεση αλλά και κριτικό πνεύμα [Βλ. Ιδρυτική Διακήρυξη αρχών, ανακοινώσεις για τον χαρακτήρα του μαθήματος, για το ρόλο του στη δημόσια εκπαίδευση, για τη θέση του στο «Νέο Λύκειο» στο www.kairosnet.gr]. Παράλληλα συντόνισε δραστηριότητες με επιμορφωτικό και ερευνητικό περιεχόμενο, όπου όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν ρόλο και άποψη στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Ταυτόχρονα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί  με εκπροσώπους εκπαιδευτικών θεσμικών φορέων της Πολιτείας, καθώς και αρμόδια όργανα της Διοίκησης της Εκκλησίας, διατυπώνοντας με καθαρότητα και παρρησία τη  δική του αντίληψη για την αναθεώρηση και αναβάθμιση των προϋποθέσεων που επηρεάζουν τη δυναμική της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στο σύγχρονο Ελληνικό σχολείο με τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητές του.
 
Σήμερα μετά την συγκρότηση σε σώμα του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, προχωρεί με συνέπεια στις ιδρυτικές  του αρχές και με την αρμόζουσα σοβαρότητα στην προώθηση των διακηρυγμένων θέσεών του, με σύμμαχο την θέληση των συναδέλφων για τον επαναπροσανατολισμό στόχων και ανανέωση μεθόδων.
 
Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ - για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» είναι ανοικτός σε συνεργασία με άλλες σοβαρές θεολογικές κινήσεις, με εκπαιδευτικούς και εκκλησιαστικούς φορείς, μόνον εφόσον υιοθετούν τον δημιουργικό διάλογο, που διεξάγεται με επιχειρήματα. Οι άναρθρες κραυγές, οι ύβρεις, οι συκοφαντίες, οι προσβολές θα μένουν αναπάντητες, αφού στη πράξη αποκαλύπτουν ατομικές στάσεις ή συλλογικές συμπεριφορές χωρίς λογικά ερείσματα και μακράν του πνεύματος της προς Ρωμαίους αποστολικής ρήσεως «ἐν γρ κρίνεις τν τερον, σεαυτν κατακρίνεις, τ γρ ατ πράσσεις κρίνων…».
 
Αποτελεί ρητή δέσμευσή μας και πάγια τακτική μας η συγκροτημένη γραπτή ή προφορική τοποθέτηση, αποδεχόμενοι τον αντίλογο ως συνεισφορά στην σύγκλιση απόψεων και την άρση παρεξηγήσεων ή παρερμηνειών, ασκούμενοι όλοι στο πεδίο του εκκλησιαστικού ήθους της Ορθόδοξης Παράδοσής μας.
 
Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις και χωρίς να φοβάται ή να δαιμονοποιεί το «νέο», αντιμετωπίζει το μέλλον με πίστη και ελπίδα, αντλώντας δύναμη για τα εμπόδια και τις δυσκολίες από την προφητική προτροπή «μ φοβεσθε νειδισμν νθρώπων, μηδέ ταράττεσθε πό τάς βρεις ατών». Καλούμε όσους και όσες συμμερίζονται τον τρόπο και τις μεθόδους διαχείρισης των προβλημάτων του κλάδου μας να συναντηθούν μαζί μας  στον κοινό τόπο της δημιουργικής εκπαιδευτικής πράξης και ζωής.


Για το Δ.Σ



                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                

                       Αργυρόπουλος  Ανδρέας             Γιώργος Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου