Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Yφ. Παιδείας: "Η θρησκευτική αγωγή απευθύνεται σε όλους τους μαθητές"


"Στο Νέο Σχολείο – στο Γυμνάσιο και το Λύκειο - η θρησκευτική αγωγή απευθύνεται σ΄ όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως ομολογίας ή θρησκεύματος", τονίζει η υφυπουργός Παιδείας κ. Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νικ. Νικολόπουλος. Ειδικότερα, κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρει:  

Aπαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 4593/18-1-2012, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ν. Νικολόπουλος σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στη Β' Γυμνασίου, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Τα Θρησκευτικά σήμερα τείνουν σταθερά να είναι ένα μάθημα ανοικτό και ανεκτικό προς τις άλλες χριστιανικές ομολογίες αλλά και τις άλλες θρησκείες με γνωσιακό και παιδαγωγικό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου έχει ήδη εκπονηθεί και εφαρμόζεται από φέτος πιλοτικά ένα νέο Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) και στα Θρησκευτικά. Η πρόταση για το νέο ΠΣ στα Θρησκευτικά κινείται στην κατεύθυνση, αφενός, του θρησκευτικού γραμματισμού των μαθητών και, αφετέρου, της κριτικής εκπαίδευσης. Μια θεμελιώδης καινοτομία ως προς την επιλογή των περιεχομένων του νέου ΠΣ είναι το άνοιγμα γνωριμίας με τις θρησκείες του κόσμου σε όλες τις τάξεις όπου διδάσκεται.

Η θρησκευτική αγωγή στο Νέο Σχολείο όχι μόνο δεν παραβιάζει την θρησκευτική ελευθερία κανενός μαθητή, αλλά αντίθετα, απευθύνεται και ενδιαφέρει όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως ομολογίας ή θρησκεύματος. Ο άξονας αυτός πρόκειται να επεκταθεί και στα Θρησκευτικά του Νέου Λυκείου και πιο συγκεκριμένα θα αφορά τον διάλογο θρησκείας και πολιτισμού σε σχέση με τη σημερινή εποχή και την κοινωνία της ύστερης νεωτερικότητας, καθώς και τα ποικίλα ζητήματα ηθικού κυρίως προβληματισμού που αυτή θέτει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου