Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Υπ. Παιδείας: Στο "τραπέζι" ξανά το θέμα των αποσπάσεων τριτέκνων εκπαιδευτικών


Tο θέμα της άρσης των αδικιών που συνεχίζουν να υπάρχουν στο βελτιωμένο από πέρυσι σύστημα μοριοδότησης αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, συζήτησε η αρμόδια Ομάδα Εργασίας του υπ. Παιδείας, εντάσσοντας στη διαβούλευση μεταξύ των άλλων, και  τη κατά προτεραιότητα απόσπαση των τριτέκνων εκπαιδευτικών (καθηγητών και δασκάλων / νηπιαγωγών), σύμφωνα με ενημερωτικό Δελτίου Τύπου του αιρετού εκπροσώπου των δασκάλων στο ΚΥΣΠΕ κ. Δημ. Μπράτη, στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:

Αθήνα 26-1-2012
d.mpratis@gmail.com
http://www.mpratis.gr
τηλ. 6974750402 –   2103312790
2103442884
fax: 2103246893

Σχετικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε.

Συνεδρίαση της ομάδας εργασίας (25/1/2012) για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών Π.Ε και Δ.Ε.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 Συνεδρίασε χθες (25/1/2012) η ομάδα εργασίας για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό να επανεξετάσει τη μοριοδότηση των επιμέρους κριτηρίων, προκειμένου να αρθούν οι τυχόν αδικίες που υπήρξαν κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος.

 Κατά τη χθεσινή συζήτηση επισημάνθηκαν τα εξής:

1. Η μοριοδότηση των αποσπάσεων, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά, αποτελεί κατάκτηση για τους εκπαιδευτικούς και πρέπει να συνεχισθεί, αφού εξαλειφθούν τυχόν αδικίες στη μοριοδότηση των επιμέρους κριτηρίων.

2. Ο χρόνος πραγματοποίησης των φετινών αποσπάσεων (31 Αυγούστου ο πρώτος κύκλος, 26 Σεπτεμβρίου ο δεύτερος) δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους συναδέλφους, οι οποίοι μια μέρα πριν την έναρξη του σχολικού έτους δε γνώριζαν πού πρέπει να παρουσιασθούν για να αναλάβουν υπηρεσία, αλλά και στη στελέχωση των σχολείων.

3. Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να προηγηθούν, κατά προτεραιότητα, οι αποσπάσεις από πλεονάζουσες περιοχές σε άλλες, δημιούργησε τεράστιες αδικίες, αφού είχε ως αποτέλεσμα να αποσπασθούν σε «δύσκολες» περιοχές εκπαιδευτικοί με πολύ λιγότερα μόρια από άλλους που είχαν περισσότερα.

4. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών, σε περιοχές που δεν ικανοποιήθηκαν αιτήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών με σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και προβλήματα υγείας ήταν ενέργεια πέρα για πέρα απαράδεκτη – ακατανόητη και δημιούργησε δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση στους εκπαιδευτικούς που δεν αποσπάσθηκαν.

 Πέρα από τις παραπάνω αδυναμίες του συστήματος στην επιτροπή έγινε και μια πρώτη συζήτηση για την εξάλειψη των αδικιών μοριοδότηση των επιμέρους κριτηρίων, όπως π.χ. για:

α. τα μόρια των χρόνων υπηρεσίας
β. το πώς υπολογίζεται η συνυπηρέτηση
γ. το ζήτημα της χηρείας συναδέλφων, λόγω θανάτου
δ. τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που είναι τρίτεκνοι
ε. τη χιλιομετρική απόσταση
στ. το θέμα των ειδικών κατηγοριών
ζ. την κατάργηση των περιορισμών για την υποβολή αίτησης απόσπασης (να έχουν δικαίωμα υποβολής όλοι και οι νεοδιόριστοι), κλπ

 Η ομάδα εργασίας θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξετάσει λεπτομερώς τα επιμέρους κριτήρια και να «διορθώσει» τις όποιες αδικίες υπάρχουν στο σύστημα.

 Ως καταληκτικός χρόνος για τη διατύπωση της τελικής πρότασης ορίσθηκε το τέλος Φλεβάρη του 2012.

 Όσοι συνάδελφοι έχουν προτάσεις για τη μοριοδότηση των αποσπάσεων θα πρέπει να τις καταθέσουν στους τοπικούς Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε., προκειμένου να αποσταλούν στη Δ.Ο.Ε. η οποία θα καταλήξει και στην τελική πρόταση την οποία θα στηρίξουμε στην επιτροπή.

* Για το ίδιο θέμα δείτε τις σχετικές παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας Τριτέκνων,  πατώντας ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου