Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012

Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση...

 
ΕΤΟΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟ 2011Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση…


* Τέσσερις ολόκληροι μισθοί  οι απώλειες για το 2011 *  Μόλις στα 650 ευρώ (!) ο μισθός του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού από το 2012!

  Του Χάρη Ανδρεόπουλου*


Η δημόσια παραδοχή της υπουργού Παιδείας, ακριβώς προ 2ετίας (στο ραδιόφωνο του “Flash”, 17/12/2009), ότι σε μια χώρα με τον δικό μας πολιτισμό είναι ντροπή οι καθηγητές και οι δάσκαλοι να έχουν μικρότερες απολαβές ακόμη και από τους βοηθητικούς υπαλλήλους διαφόρων υπουργείων (του Οικονομικών και ου μόνον...), δημιούργησε προδοκίες ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί θα αξιωθούμε, επιτέλους, να αναβαθμισθούμε οικονομικά και, τουλάχιστον, να προσεγγίσουμε τις απολαβές των κλητήρων. Προσωπικά και έχοντας ασκήσει κατά το παρελθόν κριτική στις σοβιετικού τύπου ισοπεδωτικές μισθολογικές πολιτικές των κυβερνήσεων (τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ), δύο μέρες μετά τις ως άνω δηλώσεις της υπουργού εξέφρασα την αισιοδοξία μου με άρθρο στην “E” (19/12/2009, σελ. 3). Και ήλπισα. Ολοι οι εκπαιδευτικοί Β/θμιας και Α/θμιας ελπίσαμε ότι θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, ότι θα ξεφύγουμε από τον “πάτο”…Δυό χρόνια μετά, όχι μόνο δεν αξιωθήκαμε να αποκτήσουμε μισθούς “βοηθητικών υπαλλήλων”, αλλά ανατέλλοντος του 2012, ως κλάδος, οδηγούμαστε στην οικονομική εξαθλίωση…

Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε (2011) οι υπηρετούντες στη Β/θμια και τη Α/θμια εκπαίδευση απωλέσαμε, κατά μέσο όρο, περί τα 400 τουλάχιστον ευρώ από τον μηνιαίο  μισθό μας, άρα είχαμε ετήσια απώλεια περί τα 5.000 ευρώ, χάσαμε, δηλαδή, σχεδόν τέσσερις (4) μισθούς. Είμαστε 170.000 οι καθηγητές και οι δάσκαλοι / νηπιαγωγοί, άρα για ολόκληρο το χρόνο το κράτος εξοικονόμησε (από τη μείωση του ήδη πενιχρού μισθού μας) κοντά στο 1 (ένα) δισ. ευρώ. Δεν ξέρω αν είναι πολλά ή λίγα, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι τόσα και λίγα παραπάνω (1,2 δισ. ευρώ) είναι τα χρήματα που χρωστάει ο ΟΣΕ  στην Εφορία, βάσει τη λίστας των οφειλετών που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπ. Οικονομικών (ΠΟΛ 1185/2011, http://www.gsis.gr/debtors/kerdoskopika-np.html).

Αν κάνουμε την αναγωγή κατά μήνα τα χρήματα που εξοικονομεί από τους 170.000 εκπαιδευτικούς το κράτος είναι περί τα 70.000.000 ευρώ. Το καλό μας το κράτος, δηλαδή,  επιλέγει να  συρρικνώσει έτι περαιτέρω το εξαθλιωμένο εισόδημα της πλέον χαμηλόμισθης  κατηγορίας εργαζομένων στο δημόσιο που δεν είναι άλλη απ΄ αυτή των εκπαιδευτικών. Tα ξαναείπαμε γι΄ αυτό το θέμα, προ έτους, με άρθρο μας στη “Eλευθερία” (3/10/2010, σελ. 10), ότι τη τελευταία 20ετία ο μηνιαίος μισθός των καθηγητών ήταν περίπου αντίστοιχος με τις απολαβές του 15νθημέρου (!) ετέρων κλάδων – “ρετιρέ”, όπως, π.χ. των εφοριακών, τελωνειακών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, EΡΤ, ΟΣΕ και λοιπών “ευγενών” υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων του στενού και ευρυτέρου  δημοσίου τομέα. Ειλικρινά δε ομολογώ ότι ακόμη αδυνατώ να το …“χωνέψω”: 1.200 – 1.400 ευρώ το μήνα ο καθηγητής (με πτυχίο πανεπιστημίου, ενίοτε και με μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό) και 1.200 - 1.400 ευρώ το δεκαπενθήμερο (!!!) ο υπάλληλος της Εφορίας (ενίοτε και με απολυτήριο Δημοτικού ή και Γυμνασίου, δηλ. ο κλητήρας…). Μιλάμε για απόλυτη ισοπέδωση - και οι λίθοι κεκράξονται…(Λουκ. 19, 40).

Eρχεται, λοιπόν, τώρα το καλό μας το κράτος και επικαλούμενο τη οικονομική κρίση (για την οποία οικονομική κρίση οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι εκπαιδευτικοί. Φταίμε, ως κλάδος, για πολλά άλλα θέματα που έχουν σχέση με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης (βλ. σχετικό άρθρο μας στην “E”, 8/6/2010, σελ. 8), αλλά για την οικονομική κρίση από πού κι ως που φταίνε οι εκπαιδευτικοί έχοντας απολαβές χαμηλότερες και αυτών των κλητήρων του υπ. Οικονομικών;), έρχεται, λοιπόν, το καλό μας το κράτος και μας λέει ότι “συγκυρίας ένεκεν θα πρέπει να σας μειώσω το μισθό”.

Mας κόβει, λοιπόν, από ένα 400άρι και εξοικονομεί περί τα 70.000.000 ευρώ το μήνα. Και το κάνει αυτό τη ώρα που (βάσει της ιδίας, ως άνω, λίστας οφειλετών) τα χρέη π.χ. της “ΠΑΕ – ΑΕΚ” στην Εφορία ξεπερνούν τα 100.000.000 ευρώ. Ε, σου λέει, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε …τρίπλα στην ΑΕΚ και να εισπράξουμε τα οφειλόμενα χρέη απ΄ αυτήν και τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ας τα στερήσουμε από τον …πλούσιο καθηγητή… Ηταν πολλά τα 1.400 ευρώ για ένα τρίτεκνο καθηγητή με μεταπτυχιακό Master και η ευνομούμενη (τρομάρα της…) πολιτεία έκρινε ότι αυτός θα σώσει τη χώρα από την χρεοκοπία  στην οποία την οδήγησαν τα πάσης φύσεως, λογής και (κομματικής) αποχρώσεως “λαμόγια” την τελευταία 30ετία.

Και να΄ ταν μόνο η ΑΕΚ που χρωστάει, εντάξει, θα μπορούσαμε - τρόπος του λέγειν - να κάνουμε τα στραβά μάτια χάριν της ιστορίας που έχει πίσω του ο δοξασμένος δικέφαλος αητός, αλλά εδώ μιλάμε για απίστευτο όργιο φοροδιαφυγής: στη λίστα των οφειλετών φιγουράρουν κι΄ άλλες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες, όπως – ενδεικτικά - ο ΠΑΟΚ με χρέος 68.000.000 ευρώ, η Πανιώνιος με 21.000.000 ευρώ, η αλήστου μνήμης “Ολυμπιακή” με 151.000.000, η, επίσης, αλήστου μνήμης Τράπεζα Κρήτης με 158.000.000 ευρώ, δημοτικές επιχειρήσεις, όπως, π.χ. των Ανω Λιοσίων με 340.000.000 ευρώ,  Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ν. Αττικής) με 46.000.000 ευρώ, ενώ ως προβληματικός φέρεται και ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων  (OAE) καθώς εμφανίζεται και αυτός να έχει χρέη (ανασυγκρότηση, σου λέει, μετά, τρομάρα του…) 70.000.000 ευρώ.

Φυσικά, υπάρχουν και γνωστές μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί που χρωστάνε τα “μαλλιοκέφαλά” τους… (Aλήθεια, πως είναι δυνατόν το κράτος να απειλεί ότι θα κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα στο πολίτη που δεν έχει – ελλείψει πόρων - να πληρώσει το χαράτσι για τα ακίνητα ή το ίδιο το κράτος να κλείνει στη φυλακή τον εμποράκο που χρωστάει λίγες χιλιάδες ευρώ στην Εφορία και την ίδια στιγμή όλοι αυτοί που χρωστάνε τα ιλιγγιώδη αυτά ποσά και το ρεύμα τους να έχουν και να κυκλοφορούν ελεύθεροι και δη εποχούμενοι σε πανάκριβες λιμουζίνες;…). Eδώ μιλάμε για οφειλές κάποιων επιχειρήσεων που φθάνουν στα ποσά των 500.000.000 ευρώ, των 400.000.000 ευρώ – τα οποία, φυσικά, λιμνάζουν και μένουν ανείσπρακτα, οπότε έρχεται το κράτος και σου λέει επειδή έχουμε τρέχουσες επιτακτικές ανάγκες και δεν μπορούμε να τα πάρουμε από αυτούς που έχουν και δεν μπορούμε να εισπράξουμε από εκείνους που χρωστάνε, ας τα πάρουμε από τους …ολιγαρκείς εκπαιδευτικούς… Τι κι αν είναι χαμηλόμισθοι, τι κι΄ αν δεν χρωστάνε; – και δώστου φόρο στον καθηγητή και δώστου περικοπή, δώστου χαράτσι…

Εδώ και πολλά χρόνια οι εκπαιδευτικοί είμαστε τα μόνιμα υποζύγια του κρατικού προϋπολογισμού, φορτωνόμαστε δυσανάλογα - σε σχέση μ΄ άλλους κλάδους – βάρη, καθώς ήμασταν και παραμένουμε, εξ επόψεως μισθολογικών απολαβών, ο πλέον ταπεινωμένος και καταφρονεμένος κλάδος εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (το σλόγκαν «καλύτερα κλητήρας, παρά καθηγητής…» που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, ασφαλώς, δεν αποτελεί μομφή κατά της συμπαθεστάτης κατηγορίας των κλητήρων, αλλά έκφραση καημού, παραπόνου και πικρίας για την ελεεινή συμπεριφορά της πολιτείας εις βάρος του κλάδου μας)

Πως θα ζήσει κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε υπουργέ Οικονομικών, κυρία υπουργέ Παιδείας ο δίτεκνος καθηγητής με μισθό (από 1.300 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα) 1.000 ευρώ το μήνα (βάσει του νέου μισθολογίου), πώς ο τρίτεκνος καθηγητής θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του με μισθό (από 1.400 που ήταν μέχρι τώρα) 1.100 ευρώ το μήνα, όταν μάλιστα σπουδάζουμε και παιδιά; Πως θα ζήσει με 650 ευρώ το μήνα ο νεοδιόριστος συνάδελφος (τι να πρωτοπληρώσει o άνθρωπος; Ενοίκιο ή βενζίνη για τις μετακινήσεις του – βλέπετε εμείς δεν έχουμε τα προνόμια των δωρεάν μετακινήσεων που παρέχονται σε άλλους “ευγενείς” κλάδους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα);…

* Ποτέ δεν διεκδικήσαμε παχυλούς μισθούς ή προνόμια (για εισαγωγικό - καθαρό μισθό 1.400 ευρώ το μήνα αγωνιζόταν τόσα χρόνια η κακομοίρα η ΟΛΜΕ, αλλά, ενώ για τα «ρετιρέ» πάντα είχε, για μας πάντα στέρευε ο κρατικός κορβανάς. Ετσι ο εισαγωγικός μισθός παρέμενε στα 1.000 ευρώ μέχρι πρότινος, ενώ τώρα, με το νέο μισθολόγιο, κατρακυλά στα 650 ευρώ…). Αυτό που διεκδικούμε είναι η απόδοση της ελάχιστης τιμής στο λειτούργημα που ασκούμε και ο έμπρακτος σεβασμός της αξιοπρέπειάς μας. Ηδη έχουμε φθάσει στα όριά μας – και αυτό που μαθαίνουμε στους μαθητές μας και ισχύει για μας, αποστέλλεται ως Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα προς υμάς: η αξιοπρέπεια δεν παζαρεύεται.  

* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι καθηγητής (ΠΕ01) Β/θμιας Εκπαίδευσης. (Το άρθρο δημοσιεύεται στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο της εφημερίδας "Ελευθερία" Λάρισας (01.01.2012, σελ. 8)

6 σχόλια:

 1. Οι Δάσκαλοι θα έπρεπε να αναδεικνύονται Πρωταθλητές στην Κοινωνική Αλληλεγγύη και όχι να σπεύδουν άρον - άρον και ακρίτως να επιχαίρουν όταν η Εξουσία επιτίθεται στους μισθούς των υπολοίπων! Διότι εν τοιαύτη περιπτώση όχι μόνον δεν βρίσκουν συμμαχίες όταν έρχεται η δική τους σειρά (Μπρεχτ άραγε δεν έχουν διδαχθεί οι Δάσκαλοί μας;), αλλά πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι και με κάποιο χαιρέκακο 'καλά να πάθετε, παλιοτεμπέληδες!' Μία φράση που υποβόσκει στην σημερινή κατακερματισμένη κοινωνία για διάφορες μερίδες πληθυσμού και οι Δάσκαλοι είναι οπωσδήποτε μία εξ αυτών! (Βλέπεις, το Διαίρει και Βασίλευε των Κομμάτων Εξουσίας έχει πιάσει τόπο κι όλοι κατηγορούν όλους, αντί να ενωθούμε ενάντια στην Πολιτική και Οικονομική Ελίτ για την λεηλασία τόσων δεκαετιών της χώρας μας από δαύτους!)

  Επίσης, όταν κάποιος μπροστά σε αυτή την ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων κόπτεται ΜΟΝΟΝ όταν βλέπει να αδειάζει η δική του τσέπη, μάλλον ως Κακομοίρης Πτωχοδιάβολος και Μίζερος Ανθρωπάκος θα καταγραφεί στην Ιστορία, παρά ως Δάσκαλος...

  Ειδικά δε, όταν ούτε μία απεργία δεν είναι ικανός να κάνει για να διεκδικήσει τα δικά του, έστω, δικαιώματα, ε, τότε είναι απλώς άξιος της μοίρας του και ας μην γυρεύει και τα ρέστα!...

  (Υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι που, μολονότι εξαπατήθηκαν ΑΓΡΙΩΣ από την κα. Υπουργό Παιδείας φερ' ειπείν που ανέφερες στο άρθρο σου, εξακολουθούν να κλίνουν ευλαβικά το γόνυ στον θώκο της, ενώ ταυτόχρονα περιμένουν από τους υπόλοιπους να αντιδράσουν στην εξαθλίωση της δικής τους ζωής! Ε, γι' αυτούς πια τι να πει κανείς.... O tempora o mores!!!)

  Καλή Χρονιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΙΣ ΕΝ ΡΩΜΗ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ...

  Λυπούμαστε, αλλά διαφωνούμε (ελπίζουμε να μας αναγνωρίζετε αυτό το δικαίωμα):

  Eμείς πιστεύουμε ότι οι δάσκαλοι θα πρέπει να σηκώσουν κεφάλι και να που το μεγάλο ΟΧΙ στις μισθολογικές αδικίες που τους έφεραν στον πάτο - κάτω και από τους κλητήρες. Δεν ζητήσαμε ποτέ να παίρνουμε περισσότερα από τους π.χ. κλητήρες της Εφορίας και των Τελωνείων, αλλά, τουλάχιστον να μην παίρνουμε λιγότερα. Την τελευταία 20ετία παίρναμε ακριβώς τα μισά: 1.200 - 1.400 ευρώ o δάσκαλος / καθγητής, 2.400 - 2.800 ευρώ ο εφοριακός. Διδαχθήκαμε τον Μπρέχτ, μην αμφιβάλλεις - αλλά δεν έχω υπόψη μου μου κάποια προτροπή του Μπρέχτ που να μας καλεί να γίνουμε ..."καρπαζοεισπράκτορες"...

  * Αρκετά κράτησε αυτή η κοροϊδία νά΄μαστε εμείς, ως κλάδος, οι "καρπαζοεισπράκτορες" την ώρα που άλλοι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, την τελευταία 20ετία, κυριολεκτικά, θησαύριζαν... Νυσάφι!...

  * Αναφορικά με τις κρίσεις σας για εκπαιδευτικούς, ότι "δεν είναι ικανοί να κάνουν απεργίες", ότι "κλίνουν ευλαβικά το γόνυ στην υπουργό", κλπ., πρόκειται για καθαρά ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ σας απόψεις, συνεπώς, δεν έχει (;) νόημα ο σχολιασμός τους. O καθείς έχει δικαίωμα να έχει την άποψη του για τους άλλους, αλλά και οι άλλοι έχουν το δικαίωμα της άποψής τους γι΄ αυτόν, φθάνει ο διάλογος να μην γίνεται με αφορισμούς.

  Προσωπικά με λυπεί το γεγονός ότι ενώ στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία που αναγνωρίζουν το πρωτείο και την αυθεντία του Ρώμης έχουν ΕΝΑΝ Ρώμης, έναν Πάπα, εμείς στην Ορθοδοξία και δη στην Ελλάδα καίτοι δεν αναγνωρίζουμε το πρωτείο και την αυθεντία του Ρώμης, γεμίσαμε ανά την χώρα με Πάπες και Παπίσκους, κριτές των άλλων και της οικουμένης...

  Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή στο διάλογο.

  Καλή Χρονιά να έχετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να συμμετέχω σ' αυτόν τον διάλογο, κάτι που μου ΣΤΕΡΗΣΑΤΕ σε άλλον χώρο - προφανώς επειδή Εσείς αναγνωρίζετε στους άλλους το δικαίωμα να διαφωνούν μαζί σας!

  Τώρα, όσον αφορά την εμμονή σας να αναγορεύετε Πάπες όσους διαφωνούν με εσάς, τι να πω...; Προφανώς είναι ακόμη μία απόδειξη του πόσο σέβεστε Εσείς τις διαφορετικές απόψεις!!!

  Να σας έχει ο Θεός καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλή σας ημέρα.

  Αγαπητέ, επιτρέψτε μου ορισμένες απλές επισημάνσεις, για το ιστορικό της υποθέσεως:

  1) Δεν σας στέρησα κανέναν διάλογο (μιλάμε για το F/B, το οποίο υπαινίσεσθε). Αντίθετα η κουβέντα μας στο F/B τράβηξε μακρύτερα απ' όσο έπρεπε και όταν εξετράπη εκ μέρους σας σε επιθετικό μονόλογο είχε τη φυσική κατάληξη: πέρασε στην Ιστορία...
  Το διάλογο ουδείς μπορει να τον στερήσει από τον άλλον στην εποχή μας. Εχετε δική σας ιστοσελίδα στο F/Β, ενεργό, ενεργότατο και μαχητικότατο ιστολόγιο - συνεπώς που το πρόβλημα να διαλεχθείτε με άλλους;


  2) Δεν αναγορεύω ως "Πάπες" όσους διαφωνούν με τις απόψεις μου (πάλι λάθος κάνετε...), αλλά όσους θεωρώντας εαυτούς ως "αυθεντίες" προσπαθούν να επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις στους άλλους, στοχοποιώντας τις απόψεις των άλλων. Αντίθετα, τις διαφορετικές απόψεις τις σέβομαι και τις τιμώ και το F/B οι περισσότεροι διάλογοι στους οποίους έχω τη τιμή και τη χαρά να συμμετέχω εδράζονται επί αντιπαραθετικής βάσεως. Λογιζομένης, όμως, της αντιπαραθέσως όχι ως συγκρούσεως, αλλά ως συγκρίσεως ιδεών και απόψεων. Προφανώς διαφορετική είναι η δική σας φιλοσοφία, προσέγγιση και πρακτική επί του ζητήματος. Δικαίωμά σας. Εγώ δεν θέλησα να αλλάξω τις απόψεις σας, αλλά επεχείρησα να διαλεχθώ μαζί σας. Ατύχησα, το ομολογώ, αναλαμβάνω τις ευθύνες μου - τέλος.

  Ο Θεός να σας έχει καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ήμουν αποφασισμένος να το αφήσω να 'μείνει στην ιστορία', όπως λέτε... Πλην όμως, επειδή από τα λεγόμενά σας προκύπτει οπωσδήποτε 'θέμα επί προσωπικού' παραθέτω αυτολεξί τον διάλογό μας όπως εξελίχθηκε και σας οδήγησε στην Δημοκρατικότατη (δεν το συζητώ) απόφασή σας - δικαίωμά σας αυτονόητο, που φανερώνει όμως πολλά!... Πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσουν καλύτερα και οι αναγνώστες σας ανάγλυφα πως 'λογίζετε τον διάλογο ως σύγκριση ιδεών και απόψεων και όχι ως σύγκρουση'!


  Χάρης Ανδρεόπουλος:
  Είσαι πράγματι Μεγάλος... ("Grilis Maximus")! Δηλαδή τι Μεγάλος; "Παμμέγιστος"!!!... Aρχων της Θεολογίας, της Μεγαλοψυχίας και της Ταπεινοφροσύνης. Η παραδοχή σου ότι απαντάς μεμφόμενος εαυτόν φανερώνει τον Αββά ον έκρυβες ταπεινοφρόνως και μέχρι πρότινος εντός σου και εχάρημεν τα μάλα καθ΄ ως ηξιώθημεν ίνα χαριτωθώμεν - ημείς οι ανάξιοι, οι εν παντί αμαρτάνοντες και δικαίως στοχοποιηθέντες υπό της υμετέρας ελλογιμότητος- συνομιλούντες μετ΄εσού. Γράφεις (Scripta manent, verba volant!!!) Ιστορία στπ F/Β Μεγάλε - συνέχισε... Ave Pontifex Grilis Maximous!!!
  December 29, 2011 at 2:03pm


  Γιώργος Γκρίλης Εννοείται πως θα συνεχίσω, εκλεκτέ συνάδελφε! Σεις όμως... Μήπως έχετε λαλήσει, ελαφρώς; Μήπως...;
  December 29, 2011 at 2:28pm


  Χάρης Ανδρεόπουλος:
  ‎...Μεγάλε, όπως στο γράφω : ΓΡΑΦΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ! - πάει και τελείωσε.... (Εϊσαι απολαυστικός!... Συνέχισε! Ικετεύομέν σε!!)
  December 29, 2011 at 2:39pm


  Γιώργος Γκρίλης:
  Ικεσία: Παλαιά Τέχνη Κόσκινο... των Οσφυοκαμπτών!... (Θέλετε κι άλλο; Εαν ναι, απλώς ζητείστε το!Χωρίς πολλές ικεσίες - κρατείστε τις για εκεί που γνωρίζετε! Η Απόλαυσις είναι εξ άλλου ΚΑΙ δική μου!)
  December 29, 2011 at 2:48pm


  Χάρης Ανδρεόπουλος:
  Γιατί πάντα τρέχεις μόνος και πάντα έρχεσαι δεύτερος;...
  December 29, 2011 at 2:49pm


  Χάρης Ανδρεόπουλος:
  Περίμενα απάντηση λατινιστί... Με απογοήτευσες...
  December 29, 2011 at 2:50pm · LikeUnlike


  Χάρης Ανδρεόπουλος:
  Σου δίνω διορία μέχρι τις 3 μ.μ. Εχεις το στόχο - τι περιμένεις;
  December 29, 2011 at 2:55pm


  Χάρης Ανδρεόπουλος:
  Ρίξε!..
  December 29, 2011 at 2:55pm


  Χάρης Ανδρεόπουλος:
  Εγώ είμαι ο αντίπαλός σου! Σημάδεψε... Ελα...
  December 29, 2011 at 2:55pm


  Γιώργος Γκρίλης:
  Συγγνώμη, αλλά εγώ δεν σας βλέπω σαν αντίπαλο! Μου είστε συμπαθής! Έχετε και ωραίο όνομα! Αλήθεια, το Χάρης από που βγαίνει εκλεκτέ συνάδελφε; Μήπως από το ΧΑτζατζάΡΗΣ; (Ξέρετε, ο γνωστός αυλοκόλαξ του Πασά!) Μήπως κάτι εγνώριζε ο νονός σας που αγνοούμε όλοι οι υπόλοιποι;
  December 29, 2011 at 2:57pm


  Χάρης Ανδρεόπουλος:
  Σου εύχομαι τη νέα χρονιά καλό διορισμό! Χαίρε!
  December 29, 2011 at 3:01pm  Αφήνω αυτά μαζί με την εύλογη απορία μου 'με ποιον τρόπο άραγε προσπάθησα και εκεί και εδώ να επιβάλλω στον οιονδήποτε την άποψή μου;' στην κρίση των αναγνωστών σας!

  Ειλικρινά ελπίζω να μην θελήσετε να με ΘΙΞΕΤΕ για μία ακόμη φορά, κυρίως διότι κατανοώ ότι η σελίδα ενός Θεολογικού Συνδέσμου δεν προσφέρεται για προσωπικές αντιπαραθέσεις! Εάν όμως το επιχειρήσετε, δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι δεν θα επανέλθω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Είπαμε: τ έ λ ο ς. Η σελίδα του Θεολογικού Συνδέσμου όντως δεν προσφέρεται για προσωπικές αντιπαραθέσεις, προσφέρεται, όμως, ως χώρος, για αρθρογραφία και, φυσικά, για καλόπιστο διάλογο. Στο χώρο αυτό αγαπητέ συνάδελφε είσθε καλοδεχούμενος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή