Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ο "Θεολογικός Σύνδεσμος Λάρισας" σας εύχεται Χρόνια Πολλά, Καλά κι' Ευλογημένα!


Μας ρωτούν – και θεωρούμε την απορία καθ΄ όλα εύλογη: από ποιούς και γιατί «στήθηκε» στις 22/12/09 (http://religiousnet.blogspot.com/2009/12/blog-post_3616.html)
ο «Θεολογικός Σύνδεσμος Λάρισας»; Tι σκοπούς υπηρετεί, σε ποια κατεύθυνση πορεύεται; Ποιά Θεολογία θέλει να εκφράσει;

Απαντούμε: στήθηκε για να εκφράσει τη φωνή και τη συνείδηση των θεολόγων, απ’ όποιο μετερίζι κι’ αν υπηρετούν τη θεολογική επιστήμη, δηλ. απ’ το σχολείο, αλλ’ όχι μόνο. Σήμερα δεκάδες – ίσως και εκατοντάδες – συνάδελφοι θεολόγοι εργάζονται στον εκκλησιαστικό οργανισμό, σε εφημερίδες, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε τηλεοπτικά κανάλια, σε ιδρύματα πρόνοιας, κλπ. Ολοι αυτοί θέλουν – και, φυσικά, δικαιούνται - να έχουν λόγο για τα θεολογικά μας πράγματα, για τα εκκλησιαστικά και, ασφαλώς, τα εκπαιδευτικά. Εδώ, σ’ αυτό το ιστολόγιο, σ’ αυτό το forum διαλόγου, όλοι αυτοί οι συνάδελφοι - και όχι περιοριστικά οι εκπαιδευτικοί - έχουν τη δική τους φωνή, για την κοινή αγωνία όλων μας, για τη Θεολογία.

Ποιοί είμαστε: oυσιαστικά δεκάδες, απ’ όλη την Ελλάδα. Ολοι αυτοί που με το καθημερινό τους «κλίκ» στο ιστολόγιό μας (πάνω από 200 αναγνώσεις ημερησίως – επίδοση ρεκόρ αν σκεφθεί κανείς ότι λόγω της αργίας τα σχολεία είναι κλειστά). Τυπικά, ο πυρήνας των διαχειριστών είμαστε ορισμένοι συνάδελφοι που αποφοιτήσαμε από το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και μας ενώνει η συναντίληψη για το πνεύμα της ανανεωτικής Θεολογίας που καθιέρωσε στη δεκατεία του ’90 ο «Θεολογικός Σύνδεσμος» του Τμήματος (ένας πυρήνας καθηγητών και φοιτητών, και τότε…) , που εξέδιδε το περιοδικό «Καθ’ Οδόν». Θεωρώντας ότι η ιδρυτική Διακήρυξη του «Θεολογικού Συνδέσμου» της συμπρωτεύουσας (παρά το γεγονός ότι παρήλθε 20ετία από την έκδοσή της) παραμένει επίκαιρη, επιδιώκουμε να υπηρετήσουμε το δικό της πνεύμα, για μια Θεολογία που μπορεί να μιλήσει με όρους του σήμερα στις καρδιές των ανθρώπων. Ποια Θεολογία; Με τι είδους λόγο; Ακριβώς, όπως την περιέγραψε η Διακήρυξη του «Θεολογικού Συνδέσμου» Θεσσαλονίκης:

"Από μια διαφορετική και ζωντανή Θεολογία έχουν ανάγκη η Εκκλησία και οι άνθρωποι σήμερα. Μια Θεολογία που να αντλεί πνοή και δύναμη από τις ανόθευτες ορθόδοξες πηγές, ύστερα από μια "εν φόβω και τρόμω" σύγχρονη επανεξέταση και βίωσή τους. Θεολογία που να τη διαπερνά το πνεύμα του Σταυρού και της Ανάστασης, του μόχθου και της άσκησης, της θυσίας και της ελπίδας για το καλύτερο, τώρα και στο μέλλον. Που να είναι ριζωμένη στα έγκατα του πυρήνα της Εκκλησίας, να τρέφεται από τον "Αρτο τον εξ ουρανού καταβάντα" και να τονώνεται από τους παλμούς του Παρακλήτου.

Αυτή η Θεολογία πρέπει να μπορεί να είναι αληθινά προφητική, έτσι όπως διατηρήθηκε με αίμα και δάκρυα στη δραματική ιστορική πορεία της Εκκλησίας από χαρισματικές φυσιογνωμίες και κοινότητες, καθώς και στη συνείδηση του πιστού λαού της: Θεολογίας της θεοκεντρικότητας και της ενανθρώπησης, της παρρησίας, του αγώνα, της ανθρωπιάς.

Που να ασκεί αυτοκριτική και ταυτόχρονα κριτική προς κάθε κατεύθυνση, μακριά από εύκολες συνταυτίσεις με σχήματα που αποδεδειγμένα εξαπατούν, αλλοτριώνουν και καταδυναστεύουν.

Μια Θεολογία που θέλει να γίνει κραυγή για το καλύτερο που μας λείπει. Συνοδευόμενος με απτά έργα, ο λόγος αυτής της Θεολογίας θέλει και πρέπει να είναι απελευθερωτικός και ανοιχτός, φιλικός και παρακλητικός.

Λόγος φιλάνθρωπος, στρατευμένος, προσγειωμένος και προπάντων τίμιος" [...].


Αυτή τη Θεολογία φιλοδοξούμε να υπηρετήσουμε φίλοι και φίλες. Σας ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή και σας ευχόμαστε το Νέο Ετος 2010 να’ ναι Ειρηνικό, Δημιουργικό, γεμάτο Υγεία και Χαρά και κάθε Ευλογία, για σας και τις οικογένειές σας!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ ΚΙ’ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ!

2 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους.

    Με συγχωρείτε για την άγνοια αλλά μήπως θα μπορούσατε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για το Θεολογικό Σύνδεσμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή, δημιουργική και ευλογημένη χρονιά.
    Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και την άτυπη, αλλά ουσιαστική, επανίδρυση του Θεολογικού Συνδέσμου. Οι αρχές του παραμένουν επίκαιρες μέχρι σήμερα.
    Καλή δύναμη.
    Φώτης Ιωαννίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή