Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026

«Ποιός είναι Θεός των Χριστιανών;» ▸ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ κ. ΑΘ. ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ»

 


«Είναι ο Θεός της αγάπης, είναι ο Θεός της ενότητας, είναι ο “σπλαχνικός Πατέρας” που περιμένει με ανοικτές αγκάλες το παιδί του, προσφέροντας, συγχώρεση και αγάπη…». Αυτή είναι η συνοπτική  απάντηση που έδωσε στο ερώτημα «Ποιός είναι ο Θεός των Χριστιανών;» ο καθηγητής Παιδαγωγικών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης, που ανέλυσε το σχετικό θέμα σε ομιλία του την περασμένη Κυριακή στη Χριστιανική Εστία Λάρισας «Ο Απόστολος Παύλος».

Μ΄ αφορμή την σχετική παραβολή του «Ασώτου Υιού» (Λουκ. 15, 11-32) που διαβάστηκε στη κυριακάτικη Θεία Λειτουργία ο κ. Στογιαννίδης τόνισε ότι το περιεχόμενό της φέρει έντονα το στοιχείο της θείας συγκατάβασης και απεικονίζει τη ζωτική σχέση του ανθρώπου με τον Θεό: μια σχέση που διαρρηγνύεται από την ανθρώπινη αποστασία, αλλά αποκαθίσταται διά της μετανοίας και της θείας αγάπης. O oμιλητής, αναλύοντας με θεολογικά κριτήρια την παραβολή, υπογράμμισε ότι αυτή θα πρέπει να ονομάζεται - και να αναφέρεται - ως του «σπλαχνικού Πατέρα»,  "δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο», καθόσον αυτός – ο Πατέρας, ο Θεός – είναι το κεντρικό πρόσωπο της παραβολής, το θεολογικό μήνυμα της οποίας, όπως επεσήμανε ο κ. Στογιαννίδης, ως διδαχή, εκφράζει με πληρότητα και αποτελεσματικότητα το μυστήριο της θείας οικονομίας για τη σωτηρία το πεπτωκότος ανθρώπου.

* Τον καθηγητή του ΑΠΘ παρουσίασε ο Γραμματέας της «Χριστιανικής Εστίας», ιατρός κ. Ιωάννης Καλούσης, ενώ  χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της «Εστίας», εκπαιδευτικός κ. Θωμάς Παπαδημητρίου και ο Δ/ντής του Προτύπου Γενικού Λυκείου Λάρισας κ. Χάρης Ανδρεόπουλος, εκ μέρους των θεολόγων καθηγητών. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου