Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Ανδρέα Χ. Αργυρόπουλου, "Χριστιανικός Αντιδικτατορικός Τύπος", εκδ. Αρμός, 2021

 


 Του Μανώλη Μηλιαράκη,

Επιτίμου Προέδρου της "Χριστιανικής Δημοκρατίας" *

 Με το νέο βιβλίο του, «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» (Χ.Α.Τ.), ο Ανδρέας Αργυρόπουλος έρχεται να προσθέσει άλλη μία σημαντική προσφορά, στο πλούσιο συγγραφικό του έργο. Με την ανάγνωση του βιβλίου αυτού, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί, ότι στην Ορθόδοξη Ελλάδα των δύο Θεολογικών Σχολών, των εκατοντάδων χριστιανικών Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Σωματείων και αναρίθμητων, χριστιανικών Περιοδικών, στην επτάχρονη διάρκεια της δικτατορίας του «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» υπήρξαν μόνο τρία (3!) χριστιανικά Έντυπα που αντιμετώπισαν ως ύβρη το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» και αντιστάθηκαν, από την αρχή, στην ξενοκίνητη δικτατορία των συνταγματαρχών, της 21ης Απριλίου 1967.

«Το ένα, πληροφορεί ο συγγραφέας στον πρόλογό του, το πλέον γνωστό ήταν η εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», που αποτελούσε το επίσημο όργανο του πολιτικού κινήματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας (Χ.Δ.)». Τα άλλα δύο ήταν το παράνομο έντυπο «ΧΑΡΑΥΓΗ», της Νεολαίας, ΕΧΟΝ, της Χ.Δ. και το έντυπο «ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» (Κ.Ο.), που εκδόθηκε από μέλη της Χ.Δ. Καναδά και κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Γερμανία και φυσικά στον Καναδά». Να σημειωθεί και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, ότι στο τέλος του βιβλίου περιέχεται, κατά αποκλειστικότητα, όλο το έντυπο των Κ.Ο., όπως ακριβώς κυκλοφόρησε τότε. Τα κείμενα των Κ.Ο., που χάριν της έρευνας του Ανδρέα Αργυρόπουλου, διασώθηκαν και μπορούμε εμείς σήμερα να τα διαβάσουμε και να τα μελετήσουμε. Αποτελούν δείγματα της ψυχής και της βούλησης του Ανθρώπου εκείνου που αγωνίζεται για να κάνει πράξη, με τη βοήθεια και τη Χάρη του Θεού, το Πιστεύω του. Του Ανθρώπου που πιστεύει ότι το Πνεύμα και η στάση ζωής που πηγάζουν από το Μήνυμα του φτωχού Ναζωραίου είναι ασύμβατα με κάθε τύραννο και τυραννία. 

Ο Ανδρέας με ένα ζωντανό και κρυστάλλινο λόγο δίδει συνοπτικά μεν, αλλά με τρόπο μεστό, την ουσία της αντιδικτατορικής αρθρογραφίας της εφημερίδας «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» και πιο ειδικά του αείμνηστου ιδρυτή και προέδρου της Χ.Δ., του Νίκου Ψαρουδάκη, με ιδιαίτερη αναφορά τις διώξεις του και την εξορία του στη Γυάρο. Για τη «ΧΑΡΑΥΓΗ», προγραμματίζει την έκδοση σε βιβλίο όλων των τευχών της. Του λείπει το πρώτο Τεύχος και αν κάποιος από τους παλιούς ΕΧΟΝίτες το διαθέτει τότε να επικοινωνήσει μαζί μας. Αξίζει να συμβάλλομε να διασωθεί και το έντυπο αυτό, όπως διασώζονται τώρα και οι Κ.Ο. των μελών της Χ.Δ. Καναδά. Στο βιβλίο Χ.Α.Τ. ο συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο στα τρία προαναφερόμενα έντυπα. Συμπεριλαμβάνει την εκδοτική προσπάθεια της Χ.Δ. μέσω των εκδόσεων ΜΗΝΥΜΑ, με τις οποίες προβάλλονται οι αγώνες, η δράση και οι διώξεις χριστιανών, διαφόρων δογμάτων εναντίον τυραννικών καθεστώτων, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. 

Η Θεολογία της Απελευθέρωσης με τους εκφραστές της, όπως ο Χέλντερ Καμάρα, γίνονται γνωστοί στην Ελλάδα με τις εκδόσεις ΜΗΝΥΜΑ. Συμπεριλαμβάνει επίσης την προσωπικότητα και το αγωνιστικό αντιδικτατορικό φρόνημα καθώς και τις διώξεις του, του μεγάλου Παδαγωγού, του αειμνήστου Νικηφόρου Ζήση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον επίσης μεγάλο χριστιανό αγωνιστή, τον δικαιολογημένα αποκαλούμενο παπά του λαού, τον Μακαριστό παπά Γιώργη Πυρουνάκη. Ο Ανδρέας δεν παραλείπει και πολύ σωστά να παρουσιάσει και «άλλους Κληρικούς, Θεολόγους και Συλλογικότητες που τάχθηκαν κατά της δικτατορίας». Ενδεικτικά αναφέρονται ο τότε Μητροπολίτης Πειραιώς Χρυσόστομος Ταβλαδωράκης, ο «ρακοσυλλέκτης» παπά Γιώργης Δημητριάδης του Κερατσινίου, ο παπά Πέτρος Γαβαλάς του Ηρακλείου, που καταβασανίστηκε, ο μακαριστός Διάκος Τιμόθεος Λαγουδάκης, ο παπά Χρήστος Χριστοδούλου, ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος κ.ά. Τέλος και χωρίς καμιά διάθεση διαφήμισης του βιβλίου, όχι απλώς το συνιστώ, αλλά εκτιμώ ότι θα είναι μεγάλη παράλειψή μας αν δεν φροντίσουμε να το αγοράσουμε, να το μελετήσουμε και να το διαδώσουμε.

Στις μέρες που έρχονται «Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» είναι ένα πολύτιμο δώρο για τον εαυτό μας, για συγγενείς και φίλους μας. Όσοι είχαν ή έχουν σχέση με τη Χ.Δ. και τη Νεολαία της θα θυμηθούν τις ωραίες μέρες των αντιδικτατορικών αγώνων. Όσοι πάλι δεν γνωρίζουν το αγωνιστικό αυτό παρελθόν μιας μικρής αριθμητικά και όχι «επώνυμης» μερίδας χριστιανών, θα μάθουν και θα αναθεωρήσουν ή θα επανεξετάσουν τη άποψη που τυχόν έχουν, ότι δηλαδή χριστιανός σημαίνει συντήρηση ή και αντίδραση. Ακόμα το βιβλίο αυτό στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους μας, ιδιαίτερα όμως στους θεωρητικούς, σοφούς και φιλοσόφους, περισπούδαστους και πολυγραφότατους ακαδημαϊκούς και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ότι «πίστις άνευ έργων νεκρά εστί»! Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στο συγγραφέα Ανδρέα Αργυρόπουλο, όσο και στις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, του Γιώργου Χατζηιακώβου που με το «Χριστιανικό Αντιδικτατορικό Τύπο», μας δίδουν ένα σύγχρονο δείγμα Ομολογητών του Χριστού και του Ευαγγελίου Του.

* Bιβλιοπαρουσίαση στην εφημ. "Χριστιανική", φυλ. 1075, σελ. 10

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Την Τετάρτη 21 Απριλίου ώρα 7.30 μ.μ.    η εφημερίδα "Χριστιανική" διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσία του χριστιανικού αντιδικτατορικού τύπου στα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών (1967-1974) και παρουσίαση του βιβλίου                    "Χριστιανικός Αντιδικτατορικός Τύπος" 

 του Ανδρέα Αργυρόπουλου. Στο βιβλίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά το αντιδικτατορικό φυλλάδιο "Καινούργιοι Ορίζοντες" που εξέδωσαν χριστιανοδημοκράτες της διασποράς στον Καναδά την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου 1974.

Ομιλητές:


·        Ανδρέας Βιτούλας, Δρ Θεολογίας

·        Μανώλης Μηλιαράκης, Επίτιμος Πρόεδρος της ΧΔ και δημοσιογράφος της αντιδικτατορικής "Χριστιανικής"

·        Θανάσης Παπαθανασίου, Διευθυντής περιοδικού "ΣΎΝΑΞΗ", Αν. Καθηγητής Α.Ε.Α.Α.

·        Τριαντάφυλλος Σερμέτης, Δρ. Φιλοσοφίας

·        Ο συγγραφέας του βιβλίου Ανδρέας Αργυρόπουλος, θεολόγος, Διευθυντής ΕΠΑΛ Αμοργού
Συντονίζει ο 
Κωνσταντίνος Μπλάθρας, δημοσιογράφος, διευθυντής της Χριστιανικής

Η εκδήλωση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας zoom στον σύνδεσμο
https://us02web.zoom.us/j/84401946753

και θα αναμεταδίδεται απευθείας από το κανάλι της "Χριστιανικής" στο youtube https://www.youtube.com/user/XRISTIANIKH

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου