Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Κώστα Νούση: "Πραγματεία περί της μεταβολής των Ευχαριστιακών Δώρων (και κριτική της καινοφανούς τροποϋπαρξιακής ερμηνείας από πλευράς Ορθοδόξων)"


Toυ Κώστα ΝούσηΦιλολόγου- Θεολόγου ΑΠΘ, M. Th. 

(Aναδημοσίευση άρθρου του συγγραφέα από το νέο, 4ο τχ. του περιοδικού της Ι.Μ. Λαρίσης "ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ")

"Ο covid – 19 αφύπνισε κοιμώμενα ζητήματα εκκρεμή σε πολλαπλά επίπεδα, πολιτικά, οικονομικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και θεολογικά. Οι αρκούδες, ωστόσο, δεν μένουν για πάντα σε χειμερία νάρκη και αλίμονό μας, όταν κατέβουν στο χωριό και μας πιάσουν απροετοίμαστους! Με το κλείσιμο των ναών ο καισαροπαπισμός έδειξε τα δόντια του. Με την έμμεση απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας τα έτριξε κιόλας. Η άθεη και άθρησκη μετανεωτερική παγκοσμιοποίηση έκανε αισθητή την παρουσία της, αυτήν που οι ζηλωτές αποκαλούν σκοτεινές δυνάμεις και ο απόστολος Παύλος «μυστήριον της ανομίας» (Β’ Θεσ. 2:7).

 Ένας γέροντας προφήτεψε στον γράφοντα προ ετών και σε ανύποπτο χρόνο τα σήμερον τεκταινόμενα. Προείπε δε και το φάρμακο: η Θεία Ευχαριστία, το Σώμα και Αίμα του Κυρίου. Αυτό προσπαθεί ο διάβολος να στερήσει προπαντός από τους χριστιανούς και τον ανθρώπινο γένος στο σύνολό του. Ο Χριστός και όλη η θεία Οικονομία της Σάρκωσής του φαίνεται πως απώτερο και κύριο στόχο είχε αυτό ακριβώς: τη θεοβρωσία. Πολλοί μιλάνε για την απροϋπόθετη Σάρκωση του Λόγου, δηλαδή για το ότι ο Χριστός θα γινόταν άνθρωπος ανεξάρτητα από την πτώση του Αδάμ. Φαίνεται να συνηγορεί σε αυτό και το γεγονός της πρώτης θείας Ευχαριστίας, η οποία τελέστηκε πριν από το Πάθος. Αυτά, βέβαια, ανήκουν κυρίως στον χώρο των θεολογουμένων, ωστόσο δείχνουν προς την κατεύθυνση του πλέον σημαντικού: της επιθυμίας του Κυρίου να ενωθεί οντολογικά μαζί μας και της ημετέρας ανάγκης να κοινωνήσουμε τον Θεό, προκειμένου να ζήσουμε αιώνια και να θεωθούμε".

* Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ακόλουθο αρχείο pdf: 

Νούση-Κων-νου-Πραγματεία-περί-της-μεταβολής-των-Ευχαριστιακών-Δώρων.pdf

1 σχόλιο: