Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Κωνσταντίνου Χρ. Νούση, "Γέρων Σεραφείμ Δημόπουλος (1937 - 2008). Το συναξάρι του κρυφού αγίου της Λάρισας", εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα, 2020.

 
 
Από τις εκδόσεις Γρηγόρη κυκλοφορήθηκε το νέο βιβλίο του εκλεκτού συνεργάτη του ιστολογίου μας, αγαπητού φίλου Κώστα Νούση, Φιλολόγου - Θεολόγου Μ.Sc. καθηγητή, το οποίο τιτλοφορείται "Γέρων Σεραφείμ Δημόπουλος (1937 - 2008). Το συναξάρι του κρυφού αγίου της Λάρισας".  Πρόκειται για μια κατάθεση προσωπικής μαρτυρίας του συγγραφέα για το πρόσωπο του μακαριστού αρχιμανδρίτου κυρού Σεραφείμ Δημοπούλου, ο οποίος στο πέρασμά του από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης άφησε πλούσιο πνευματικό έργο, αλλά και πολλά έργα αγάπης προς τον πλησίον. Από το βιβλίο - το οποίο προλογίζει ο πρεσβύτερος π. Παύλος Καστανάρας - παραθέτουμε το εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα εκφράζοντας τις εγκάρδιες ευχές μας νά'  ναι το πόνημά του καλοτάξιδο!
 
"Ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (†1994) έλεγε ότι έχουμε χρέος στις γενιές που έρχονται να καταγράψουμε και να παραδώσουμε όσα ζήσαμε και ακούσαμε κοντά σε αγιασμένους γεροντάδες. Ο ίδιος το έπραξε γράφοντας τον βίο του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου και το “Αγιορείτες Πατέρες και Αγιορείτικα”. Και τούτο κυρίως διότι τα χρόνια που έρχονται, θα είναι όλο και πιότερο ξερά και άγονα εξ επόψεως αγιοπνευματικής. Ο κόσμος απομακρύνεται με ραγδαίους ρυθμούς από την Εκκλησία και αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο εντείνεται όσο βλέπουμε την παραδοσιακή ελληνική κοινωνία μας να προσπαθεί να μιμηθεί τις δυτικές χριστιανικές κοινωνίες, οι οποίες σταδιακά πέρασαν από τον Kαθολικισμό και τον Προτεσταντισμό στον αγνωστικισμό και στην αθεΐα. Υπάρχουν δυστυχώς πολλοί που ακολουθούν με άκριτο μιμητισμό τα πρότυπα αυτά και ξεμακραίνουν μέρα με τη μέρα.  
 
Για τον όσιο Γέροντα Σεραφείμ μέχρι στιγμής έχουν γραφεί, πέρα από κάποια άρθρα στο διαδίκτυο, κυρίως το βιβλίο που εξέδωσε στη Λάρισα ο υπό του ιδίου ΓΈΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΔΗΜΌΠΟΥΛΟΣ (1937-2008) ιδρυθείς Χριστιανικός Σύλλογος «Ιωάννης ο Χρυσόστομος» (έκδοση του Συλλόγου, 2011) και ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στον Γέροντα στο βιβλίο «Ασκητές μέσα στον κόσμο, τόμος Β΄» (έκδ. 2012) από κελλί της Καψάλας του Αγίου Όρους. Τις μέρες του Πάσχα (2019) μια νέα έκδοση από δυο πνευματικά του παιδιά ήρθε να προστεθεί στη βιβλιογραφία για τον Γέροντα, βιβλίο διατιθέμενο στο προσκύνημα του αγίου Ραφαήλ στο Ομορφοχώρι της Λάρισας. Τι έρχεται, λοιπόν, να προσθέσει παραπάνω το βιβλίο που κρατάτε τώρα στα χέρια σας; Απλούστατα, μια ακόμη κατάθεση προσωπικής μαρτυρίας για έναν άγιο άνθρωπο, τον οποίο ζήσαμε από κοντά επί καθημερινής σχεδόν βάσεως για δέκα και πλέον συναπτά έτη. Θα προσπαθήσουμε συν τοις άλλοις να παραθέσουμε και μαρτυρίες θαυμαστών γεγονότων, οι οποίες δεν απαντώνται στα υπόλοιπα εκδοθέντα έργα για τον Γέροντα. Είναι γεγονός ότι στις μαρτυρίες για τους Αγίους παρεισφρέουν συχνά στοιχεία υποκειμενισμού και υπερβολής. Αυτά θα προσπαθήσω να αποφύγω σκιαγραφώντας τα έργα και τις ημέρες του πατρός. Ωστόσο, δεν θα παραλείψω να καταγράψω στοιχεία θαυμαστά και θαυματουργίες του Γέροντα, είτε από προσωπική εμπειρία ειλημμένα είτε από πρόσωπα τα οποία θεωρώ σε σημαντικό βαθμό αξιόπιστα και με τα οποία συζήτησα εκτενώς τα περί του Γέροντος. Καλό είναι, φυσικά, να είμαστε προσεχτικοί στη μετάδοση υπερφυσικών γεγονότων, αλλά συνάμα –και με την καλή έννοια– εύπιστοι στις ενέργειες της Χάριτος του Θεού, που ξεπερνούν την πτωχή και ασθενέστατη λογική μας. 
 
Εύχομαι πραγματικά να πληθαίνουν τα έργα για τον Γέροντα, σημάδι και τούτο ότι βρήκε Χάρη παρά Κυρίω και μπορεί να πρεσβεύει για όλους μας. Το υπογραμμίζω και το επαναλαμβάνω, ήταν χρέος υιικό προς τον πνευματικό μου πατέρα για μια δεκαετία περίπου, αλλά και οφειλή προς την Εκκλησία και τους έξωθεν αυτής, προκειμένου να καταστεί γνωστό το έργο και η βιοτή ενός ακόμη αγίου ανθρώπου. Και όπως ξέρουμε καλά, ένας Άγιος δεν είναι νεκρός, αλλά ζων εν Χριστώ και σπεύδει σε βοήθεια όσων τον επικαλεστούν στις προσευχές τους. Ας θυμηθούμε εδώ τα λόγια του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη (†1991): «Όταν θα φύγω από αυτήν τη ζωή, τότε θα είμαι πιο κοντά σας». Οι μαρτυρίες πληθύνονται από τον Απρίλη του 2008, που εκοιμήθη ο μακαριστός π. Σεραφείμ, ότι βρίσκεται πιο κοντά μας και έρχεται πιο γρήγορα δίπλα σε όσους τον επικαλούνται με πίστη. Με προτροπή του νυν πνευματικού μου πατέρα προχωρώ αναξίως στην καταγραφή όσων ενθυμούμαι από τον μακαριστό ασκητή. Όπως μάλιστα μου τόνισε ο π. Δημήτριος: «Ίσως πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη μορφή από όσο φανταζόμαστε». Με αυτά τα λόγια ήρθησαν και οι τελευταίες μου αμφιβολίες και οι όποιοι δισταγμοί για το τόλμημα της συγγραφής του Συναξαριού ενός σύγχρονου Αγίου. Σε μια εποχή που οι αγιασμένοι άνθρωποι φαίνεται να μειώνονται αισθητά…".
 
 * Το βιβλίο διατίθεται από τις  Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου