Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Μια άρση αδικίας για τους Θεολόγους. Παραχωρείται και στον κλάδο ΠΕ01 το δικαίωμα διδασκαλίας στα Σ.Δ.Ε, με ανάθεση του μαθήματος της "Κοινωνικής Εκπαίδευσης"


Στην άρση της αδικίας που αφορούσε στον αποκλεισμό των Θεολόγων (ΠΕ01) από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) προχώρησε η Γενική Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του Υπ. Παιδείας. Συγκεκριμένα με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. Κ1/129115/04-08-2016 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα Σ.Δ.Ε. για τη νέα σχολική χρονιά (2016 – 2017) στις ειδικότητες που μπορούν να υποβάλλουν σχετική Αίτηση συμπεριελήφθη και ο κλάδος ΠΕ01 – Θεολόγων, στον οποίο ανατέθηκε η Β΄ ανάθεση του μαθήματος «Κοινωνική Εκπαίδευση», δηλ. του αντιστοίχου της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής (Κ.Π.Α.) το οποίο διδάσκεται στο Γυμνάσιο, με Α΄  ανάθεση για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων  ΠΕ10 (Κοινωνιολόγους) και ΠΕ13 (Πολιτικών Επιστημών) και Β΄ ανάθεση στους κλάδους ΠΕ01 (Θεολόγους), ΠΕ02 (Φιλολόγους), ΠΕ09 (Οικονομολόγους) και ΠΕ15 (Οικιακής Οικονομίας).  Παρά το γεγονός ότι η Β΄ ανάθεση είχε δοθεί στους Θεολόγους από τον Σεπτέμβριο του 2015  (με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 151893/Δ2/29.09.2015 απόφαση του Υπ. Παιδείας κ. Νικ. Φίλη), ο τότε Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης κ. Γεράσιμος Σπάθης με απόφασή του ( αριθμ. πρωτ. Κ1/161890/13.10.2015), με τον οποία ορίζονταν τα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών στα Σ.Δ.Ε., εξαιρούσε τους Θεολόγους από την Β΄ ανάθεση της «Κοινωνικής Εκπαίδευσης» αποκλείοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο τόσο τους μόνιμους (για απόσπαση), όσο και τους αδιόριστους θεολόγους (για τη πρόσληψή τους ως ωρομισθίων) από τα Σχολεία της Δεύτερης Ευκαιρίας.

Το ιστολόγιό μας είχε διαμαρτυρηθεί εντόνως γι ΄ αυτή την αδικία εις βάρος των Θεολόγων με δύο δημοσιεύματα, ένα τον Οκτώβριο του 2015 κι ένα τον περασμένο Μάϊο, καλώντας , παράλληλα, και τις  δύο θεσμικές οργανώσεις του επιστημονικού και επαγγελματικού μας κλάδου, ήτοι τη Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων (Π.Ε.Θ.) και τον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Θεολόγων “Καιρός για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης”, να παρέμβουν, σχετικώς, προς το Υπ. Παιδείας για την άρση της αδικίας, αλλά, δυστυχώς, χωρίς ανταπόκριση από την πλευρά τους – αν και πιστεύουμε ότι το όφειλαν καθώς ο σκοπός της υπάρξεώς τους, πέραν των δράσεων και παρεμβάσεών τους επί θεμάτων που αφορούν στο περιεχόμενο και την εν γένει διδακτική του Θρησκευτικού μαθήματος, αφορά και στην υποστήριξη των Θεολόγων και ειδικά όταν θίγονται καίρια δικαιώματα του κλάδου μας. 

Το εν τέλει ευχάριστο είναι ότι πριν λίγες ημέρες ο νέος Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου, με την απόφαση που προαναφέρθηκε,  παραχωρώντας την Β΄  ανάθεση της «Κοινωνικής Εκπαίδευσης» και στους Θεολόγους ήρε την αδικία εις βάρος του κλάδου μας.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων των ενδιαφερομένων στα Σ.Δ.Ε. λήγει την 24η Αυγούστου.

* Διαβάστε την Πρόσκληση (προκήρυξη) εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου