Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

2ο Μαθητικό Συνέδριο: "Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο"


Το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μ. Ανδρόνικος» διοργανώνει κατά το σχολικό έτος 2015-2016 το 2ο  Μαθητικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» (κατόπιν της υπ’ αριθμ. 17/26-05-2015 απόφασης της Συνεδρίασης του οικείου ΕΠΕΣ). Το συνέδριο απευθύνεται στους μαθητές που φοιτούν σε Γυμνάσια και Λύκεια όλης της Ελλάδας και θα διεξαχθεί στις 27-28/02/2016.

Πολλά και θερμά συγχαρητήρια! Στους εκλεκτούς συναδέλφους και στα παιδιά του σχολείου! Και θερμές ευχές για καλή επιτυχία! 

(Διαβάστε τη συνέχεια για τους σκοπούς, τη θεματολογία και τη συμμετοχή στο Συνέδριο...)


Γενικοί σκοποί του Συνεδρίου

α. Να εμβαθύνουν οι μαθητές σε φιλοσοφικές θεωρίες και να τις αντιπαραθέσουν με χριστιανικές αλήθειες.
β. Να συνδέσουν τη γνώση με την εμπειρία της καθημερινότητάς τους.
γ. Να προτείνουν τρόπους διαλογικής συνάντησης της χριστιανικής σκέψης και ζωής με τις αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου (καλλιτεχνικές, φιλοσοφικές, επιστημονικές, πολιτικές, κοινωνικές)
δ. Να τοποθετηθούν κριτικά και να αξιολογήσουν τους τρόπους προσέγγισης των νέων με την χριστιανική σκέψη και ζωή.
ε. Να εντοπίσουν τα όρια της ηθικής και δη της χριστιανικής ηθικής στις εφαρμογές της επιστήμης.

Περιγραφή δράσης

Μετά την επιτυχή διεξαγωγή του και κατόπιν αιτήματος πολλών εκπαιδευτικών και μαθητών που συμμετείχαν σε αυτό (1100 μαθητές και 120 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα), αποφασίσαμε  να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και κατά το σχολικό έτος 2015-2016 με τη διοργάνωση του 2ου Μαθητικού Συνεδρίου «Η θεολογία διαλέγεται με το σύγχρονο κόσμο». Το Συνέδριο προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 27-28/02/2016 στη Θεσσαλονίκη και τη διοργάνωσή του θα αναλάβει το 1ο Π.Π.ΓΕΛ Θεσ/νικης «Μανόλης Ανδρόνικος» με την επιστημονική καθοδήγηση και εποπτεία του Σχολικού Συμβούλου Αν. Θεσσαλονίκης κ. Πολύβιου Στράντζαλη.

Το Συνέδριο φιλοδοξεί να φιλοξενήσει συμμετοχές μαθητών από Γυμνάσια και Λύκεια όλης της Ελλάδας, όπως εξάλλου έγινε και πέρσι. Θα επιδιωχθεί συνεργασία με φορείς της πόλης –όπου είναι αναγκαίο για την διοργάνωσή του- όπως το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης (το οποίο υπήρξε και χορηγός μας στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο), ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., με το οποίο το σχολείο συνεργάζεται βάσει σχετικού συμφώνου συνεργασίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στα πλαίσια του Ν. 3966/2011.

Φιλοδοξία του Συνεδρίου αυτού είναι να ερευνήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές πτυχές της Χριστιανικής ζωής στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και τη σχέση του Χριστιανισμού με την Επιστήμη, την Τέχνη και τη Φιλοσοφία, να αναπτύξουν έναν γόνιμο προβληματισμό πάνω σε ζητήματα ηθικής καθώς και στη σχέση αυτής με τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και να αποκομίσουν  γνώσεις τις οποίες θα μεταφέρουν στο συνέδριο με τρόπο που θα επιλέξουν οι ίδιοι.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν προτείνεται να δουλέψουν το θέμα που θα επιλέξουν: α. ως ερευνητική εργασία (project) για τα Λύκεια, β. ως βιωματική εργασία για τα Γυμνάσια, γ. ως πολιτιστικό πρόγραμμα ή τέλος δ. ως δραστηριότητα διαθεματικής προσέγγισης στα πλαίσια κάποιας διδακτικής ενότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Θεματολογία:

Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια του προτεινόμενου θέματος είναι:

1.Χριστιανισμός και Τέχνη:
α. εικονογραφία,  β. αγιογραφία, γ. ζωγραφική,  δ. αρχιτεκτονική, ε. λογοτεχνία, στ. μουσική, ζ. κινηματογράφος

2.Μοναχισμός (π.χ. Ορθόδοξος Μοναχισμός, ο Μοναχισμός σε άλλα χριστιανικά δόγματα, Μυστικισμός και ασκητικά κινήματα άλλων θρησκειών κά)

3. Σύγχρονες Μορφές Αγίων

4. Παναγία, Μητέρα Θεού και ανθρώπων (π.χ. η Παναγία στη Λατρεία και την Τέχνη, τα θαύματα της Παναγίας, η σχέση των πιστών με την Παναγία κά)

5. Ιερά Προσκυνήματα (π.χ. Άγιοι Τόποι, Μέκκα, Varanasi, Βατικανό, κα.)

6. Χριστιανισμός και Ελληνισμός (π.χ. αρχαία κείμενα και χριστιανική σκέψη, Χριστιανισμός και Ελληνικός Πολιτισμός κά)

7. α. Ο Λόγος του Θεού στα πέρατα του κόσμου (π.χ. Ορθόδοξη Ιεραποστολή)
     β. Η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο εξωτερικό (π.χ. Αρχιεπισκοπή Αγγλίας, Αρχιεπισκοπή Σκανδιναβικών χωρών, Πατριαρχείο Ρωσίας, κά.)

8. Κοινωνικά προβλήματα υπό το πρίσμα της Χριστιανικής Διδασκαλίας (π.χ. φτώχεια, πόλεμος, ειρήνη, ρατσισμός, ναρκωτικά κά)

9. Σύγχρονα ηθικά διλήμματα και Χριστιανική Ηθική (ευθανασία, κλωνοποίηση, θανατική ποινή, αυτοκτονία, κά)

10. Χριστιανισμός και Οικολογία (π.χ. η οικολογική σκέψη στους Πατέρες της Εκκλησίας και την Αγία Γραφή, η συμβολή της Εκκλησίας στην επίλυση των οικολογικών προβλημάτων,  κά)

11. Φιλοσοφία και θρησκεία

12. Πίστη και Επιστήμη (π.χ. η δημιουργία του κόσμου, η προέλευση του ανθρώπου,  το πείραμα του CERN, κά)

Από τις παραπάνω θεματικές ενότητες οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν και να ασχοληθούν με όποια  επιθυμούν διαμορφώνοντας τον τίτλο και το περιεχόμενο της εργασίας τους.

Τρόποι παρουσίασης:

Στο συνέδριο οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σχετικά με το εκάστοτε θέμα με μία από τις παρακάτω προτεινόμενες μορφές:
α. Γραπτή εργασία
β. Παρουσίαση σε ηλεκτρονικό πρόγραμμα παρουσίασης (p.p.t)
γ. Ψηφιακή αφήγηση
δ. Βίντεο – ντοκιμαντέρ
ε. Ταινία μικρού μήκους
στ. Εικαστική παρουσίαση (αγιογραφίες, ψηφιδωτά, ζωγραφική)
ζ. Λογοτεχνική απόδοση (πεζό ή ποίημα)
η. Αφίσα
θ. Μουσική παρουσίαση

Αιτήσεις:

Στον  σχετικό ιστότοπο του Συνεδρίου http://www.schooltheologymeeting.edu.gr/ θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των σχολείων για την συμμετοχή τους στο Συνέδριο από τις 20/10/2015. Στην διάρκεια της προετοιμασίας θα υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλλονται ερωτήσεις και να δίνονται διευκρινίσεις.
Το Συνέδριο θα στελεχωθεί από Κριτική Επιτροπή που θα εξετάσει τις εργασίες των μαθητών. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που θα λάβουν μέρος θα λάβουν αναμνηστικά δώρα για την συμμετοχή τους στο Συνέδριο, και βεβαίωση συμμετοχής στο Συνέδριο. Μετά το τέλος του Συνεδρίου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου τα Πρακτικά με το σύνολο των εργασιών που υπεβλήθησαν σε ηλεκτρονική μορφή.

Πληροφορίες:

Αντικουλάνη Κ. , Θεολόγος: kikianti@yahoo.gr  

Σαλονικίδης Δ., Φιλόλογος: demsalonik@yahoo.gr                     




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου