Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Παρέμβαση αδιορίστων θεολόγων στον υπουργό Παιδείας

Την άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών του κλάδου ΠΕ01  (που εκτιμάται ότι ξεπερνάνε τα 100,με πολλά κενά στη Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου), μέσω αντίστοιχων προσλήψεων αναπληρωτών, αλλά και διορισμούς μονίμων στις θέσεις που προέκυψαν οργανικά κενά μετά από τις φετινές συνταξιοδοτήσεις, ζητούν με παρέμβασή τους αδιόριστοι θεολόγοι,  Συντονιστική Ομάδα των οποίων απηύθυνε προς τον υπουργό Παιδείας την παρακάτω επιστολή: 

Προς:

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων,
Πολιτισμού & Αθλητισμού
Υπουργό, κ. Κ. Αρβανιτόπουλο


Θέμα: "Υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών και του κλάδου των θεολόγων εκπαιδευτικών"

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η παρούσα έγγραφη διαμαρτυρία έχει ως σκοπό να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή μας για την υποβάθμιση, τον παραγκωνισμό και, γενικότερα, την απαξίωση που δέχεται το μάθημα μας αλλά και ο κλάδος μας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά κενά ανά την Ελλάδα, τα οποία παραμένουν ακάλυπτα μέχρι στιγμής, αφού το Υπουργείο δεν πραγματοποίησε κανένα διορισμό θεολόγου, μόνιμου ή αναπληρωτή. Ακόμη, εκκρεμεί ο διορισμός συναδέλφων, οι οποίοι είναι επιτυχόντες και διοριστέοι από τον διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. του 2008. Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορούμαστε από το αρμόδιο τμήμα διορισμών του Υπουργείου πως ούτε στη β’ φάση αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα κληθούν θεολόγοι, παρά τα υπάρχοντα κενά.



Όλα τα παραπάνω, έχουν προκαλέσει τεράστιες ανησυχίες στον κλάδο μας, απογοήτευση και αγανάκτηση. Δεν πρόκειται απλώς και μόνο για υποτίμηση και υποβάθμιση του μαθήματός μας, αλλά και για έμμεση κατάργησή του, αν και παραμένει υποχρεωτικά ενταγμένο στο σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα ισχύοντα. Το Ελληνικό Σύνταγμα αναφέρει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους . Έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες (άρθρο 16 παράγραφος 2). 
Μέχρι στιγμής, με τις ενέργειες του Υπουργείου κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται. Είναι εύλογα, λοιπόν, τα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως: Γιατί το Υπουργείο δεν προβαίνει άμεσα σε προσλήψεις θεολόγων αναπληρωτών; Γιατί το μάθημα δεν διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας;

Με βάση τα προαναφερθέντα ζητάμε:

1. Άμεση κάλυψη των κενών με αναπληρωτές θεολόγους. Πέρυσι, διορίστηκαν περίπου 120 αναπληρωτές για το σχολικό δηλαδή έτος 2011-2012. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΟΛΜΕ οι συνταξιοδοτήσεις των θεολόγων για το 2012 ανέρχονται στις εκατό (100). Παρ’ όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, δεν πραγματοποιήθηκε κανένας διορισμός μόνιμου ή αναπληρωτή θεολόγου.


2. Δεν δεχόμαστε, ως παράνομη, την κάλυψη των κενών από συναδέλφους άλλης ειδικότητας, εκτός αν είναι κάτοχοι πτυχίου Θεολογικής σχολής (αναγνώριση δεύτερης ειδικότητας).


3. Να εκδοθεί καινούργια διευκρινιστική εγκύκλιος όσον αφορά το θέμα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών, γιατί υπάρχουν ασάφειες στην ισχύουσα εγκύκλιο και παρατηρούνται παρατυπίες στην όλη διαδικασία της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα.

Παρακαλούμε για μιαν άμεση απάντηση σε όσα σας εκθέσαμε παραπάνω και ευελπιστούμε σε μία συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατόν για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

Με εκτίμηση,

Συντονιστική ομάδα Αδιόριστων Θεολόγων.
E-mail επικοινωνίας:  
theologoi01@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου