Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η Αννα Διαμαντοπούλου για τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο (και μια δική μας παρατήρηση - επισήμανση...)

Mιλώντας σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Κηφισιάς, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου έκανε αναφορά και για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο, σημειώνοντας τα εξής:

"Για το Νέο Λύκειο δούλεψαν πολλοί επιστήμονες για μεγάλο διάστημα. Με 40 μαθήματα στο Λύκειο, είμαστε η χώρα με τα περισσότερα μαθήματα στο Λύκειο, η Γαλλία έχει 20 και η Γερμανία έχει 22 μαθήματα. Επί πολλά χρόνια επρόκειτο για συμφωνία του Υπουργείου με τις επιμέρους ενώσεις επιστημόνων.  Θα δούμε τι πρέπει να ξέρει ο μαθητής. Είδαμε όλα τα ευρωπαϊκά μοντέλα, χωρίς να σημαίνει ότι μπορούμε να αντιγράψουμε γιατί κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της. Με το που ανακοινώθηκε το Νέο Λύκειο υπάρχει μία γενική πολεμική κατάσταση. Όλοι θέλουν περισσότερες ώρες. Δεν υπάρχει καμία ειδικότητα  που να μην θεωρεί ότι το μάθημα της δεν πρέπει να γίνεται. Όσον αφορά στα θρησκευτικά: η Ιερά Σύνοδος έβγαλε καταδικαστική απόφαση γιατί δεν κάνουμε τα Θρησκευτικά όπως έπρεπε, ο σύλλογος θεολόγων το ίδιο ενώ τα κόμματα της Αριστεράς γιατί τα αφήνουμε και δεν τα βγάζουμε. Μια όμως κοινωνία πρέπει να λειτουργεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απόψεις *.

Η Θρησκεία έχει 3 διαφορετικές ενότητες, το Μεταφυσικό κομμάτι, ένα δεύτερο που συνδέεται με την ηθική φιλοσοφία αυτής της Θρησκείας και ένα με την ταυτότητα. Αυτό έχει σχέση με την Παιδεία, δηλαδή οι αρχές της Θρησκείας που έχουν διαμορφώσει αυτόν τον λαό έχουν θέση στην Εκπαίδευση. Αυτό το κομμάτι, είναι μέχρι την Α Λυκείου. Μετά έχουμε βάλει ένα μάθημα που το λένε Θρησκεία και Κόσμος, θα είναι ένα μάθημα διαλόγου που μπαίνει η γνώση και για τις άλλες θρησκείες και μια συζήτηση ανάμεσα στη Θεολογία και τις άλλες επιστήμες. Αυτή η προσέγγιση δεν ήταν απολύτως αποδεκτή από κανέναν! Θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει τις αναζητήσεις ενός λαού που έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.  Βεβαίως σ αυτήν την κοινωνία ο καθένας μπορεί να δηλώσει άθεος! Σε αυτήν την περίπτωση έχει το δικαίωμα να μην συμμετέχει στο μάθημα με την οποιαδήποτε μορφή του. Έγινε συζήτηση για το 1/5 και η Εκκλησία έθεσε θέμα εξαιρέσεων. Δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις για κανέναν πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για τους δασκάλους και για τους γιατρούς".

* Oλόκληρη η ενδιαφέρουσα για τα εκπαιδευτικά θέματα ομιλία της υπουργού στην προσωπική της ιστοσελίδα


* Παρατήρηση - επισήμανση: Αξιότιμη κ. Υπουργέ, για το υπουργείο Παιδείας αρμόδιος θεσμοθετημένος επιστημονικός σύμβουλος, δεν είναι ούτε η Εκκλησία (η οποία μπορεί, ασφαλώς, να εκφράσει γνώμη), ούτε ο σύλλογος θεολόγων (o οποίος  ασφαλώς δικαιούται να έχει την δική του προσέγγιση και να διατυπώνει τις δικές του θέσεις), ούτε οι παρατάξεις της Αριστεράς (oι οποίες, ασφαλώς, μπορούν να έχουν άποψη), αλλά - εκ μέρους του Κράτους - το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ο τομέας Θεολόγων του οποίου έχει αρθρώσει για το θέμα (Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο) λόγο επιστημονικό και παιδαγωγικό. Ακούστε τον... 

ΧΑ.ΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου