Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Η μόδα των «αποτειχίσεων» και η ορθόδοξη στάση


Είναι γεγονός ότι οι μέρες που διανύουμε είναι από εκκλησιολογικής απόψεως πονηρές και παράδοξες. Μια γενικότερη αναρχία και ασυδοσία λόγων και έργων κυριαρχεί, και σε αυτό τα μέγιστα έχει συμβάλει το διαδίκτυο. Την θέση των ποιμένων και θεολόγων έχει υφαρπάξει ο κάθε τυχάρπαστος θεολογίζων με τον δικό του αυθαίρετο, λαϊκίζοντα, άρα δε και αιρετικό τρόπο. Η Ορθόδοξη εκκλησιολογία ποδοπατείται βάναυσα υπό τα πέλματα όσων εξ επάρσεως, αγνοίας και του συνδυασμού αυτών των δύο παθολογιών βάλλουν με αυθάδεια και αμαρτωλή παρρησία κατά των Ορθοδόξων Επισκόπων και στην ουσία σε βάρος του συνόλου εκκλησιαστικού σώματος.

Μέσα στον συρμό των ημερών εμφανίστηκε δυναμικά τον τελευταίο καιρό η αποτείχιση, σαν η δυνατότητα απόσχισης από τον οικείο Επίσκοπο με βάση τον 15ο κανόνα της Πρωτοδευτέρας Συνόδου. Τι λέει όμως ο περιβόητος αυτός και πολύπαθος, τελευταία, κανόνας; Ότι μπορείς να αποτειχιστείς μόνο σε περίπτωση επίσημα αναγνωρισμένης και καταδικασμένης αίρεσης από Σύνοδο ή τους Πατέρες. Και ρωτώ εύλογα: πού ακριβώς έσφαλε ο Πατριάρχης ως προς την δημόσια διδασκαλία μιας συγκεκριμένης τοιαύτης αιρέσεως; Είπε ποτέ ότι η Εκκλησία μας δεν έχει την πληρότητα της Χάριτος; Μίλησε ποτέ για απροϋπόθετη ένωση με αιρετικούς, αλλοδόξους ή αλλοθρήσκους; Για ποιο δογματικό ατόπημα έχει κάποιος να εγκαλέσει την πρόσφατα συγκληθείσα Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη;

Πέρα από υποθέσεις, αοριστολογίες, φαντασιοκοπήματα και κακοπροαίρετους σχολαστικισμούς, τίποτε σοβαρό δεν ευσταθεί που να στοιχειοθετεί το δικαίωμα κάποιου στην αποτείχιση αυτήν τη στιγμή. Πέρασε στο «ντούκου» τις προηγούμενες μέρες μια βαρυσήμαντη αποκάλυψη του ηγουμένου της Βατοπαιδίου Εφραίμ: ο γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης (+1998) τού εκμυστηρεύτηκε πως, όταν λειτουργούσε στην Καλύβη του ζηλωτή γέροντά του Νικηφόρου, μνημόνευε μυστικά τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, προκειμένου να μη δημιουργήσει ταραχή στους ζηλωτές πατέρες με τους οποίους συμβίωνε. Ο ίδιος, όπως και ο γέρων Εφραίμ της Αριζόνας, ο νέος αυτός ισαπόστολος της Αμερικής, μαρτυρούν για τον γέροντά τους, μακαριστό Ιωσήφ τον Ησυχαστή (+1959), πως κατόπιν θείου οράματος και πληροφορίας εν προσευχή πήρε το μήνυμα ότι «η Εκκλησία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη» και έτσι αποχώρησε από την ομάδα των ζηλωτών αγιορειτών, της οποίας ατύπως ηγείτο. Προ ημερών, επίσης, και πάλι η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εξέδωσε ανακοίνωση καθησυχαστική των συνειδήσεων των πιστών και αποτρεπτική των υποψήφιων αποσχίσεων. 

Τι έχουν να πουν για αυτά όλοι οι ενιστάμενοι και οι «αντάρτες»; Πλανήθηκε και ο γερο Ιωσήφ ο Ησυχαστής και ο παπα Εφραίμ ο Κατουνακιώτης; Πλανώνται οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των αγιορειτών; Ενώ αυτοί, φυσικά, είναι απλανείς και πεφωτισμένοι, ίσως το εκλεκτό μειοψηφούν  λείμμα… Να υπενθυμίσω εν προκειμένω ότι στην εποχή του ο Αθηναγόρας προέβαινε σε ενέργειες πολύ πιο «τολμηρές» από ό,τι σήμερα οι διάδοχοί του. Να φέρω και άλλο παράδειγμα; Για ποιον λόγο δεν αποτειχίστηκε ποτέ ένας άγιος Πορφύριος, ένας άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης και λοιποί γίγαντες της σύγχρονης Ορθοδοξίας; Πώς είναι δυνατόν να πλανήθηκαν τόσοι και τόσοι Άγιοι και μερικοί αποτειχισμένοι σήμερα να έχουν τόση σιγουριά στις αποφάσεις τους; Μήπως τελικά ο διάβολος και η πλάνη έκρουσαν και διάβηκαν τη δική τους πόρτα;

Όλα στην πνευματική ζωή συνδέονται μεταξύ τους. Η ορθή πνευματικότητα οδηγεί και σε σωστή εκκλησιολογία και αντίστροφα. Εκείνο προφανώς που δεν γνωρίζουν ή λησμονούν οι εκάστοτε στασιάζοντες είναι ότι η αποστολικότητα και η κανονικότητα μιας τοπικής Εκκλησίας δεν εξαρτάται από το πρόσωπο μοναχά του Επισκόπου της. Η κοινωνία στην πίστη και στην Ευχαριστία με τις λοιπές κανονικές Επισκοπές ανά την οικουμένη παίζει πρωταρχικό ρόλο στην κανονικότητα και αποστολικότητα μιας Επισκοπής και δεν μολύνεται η Εκκλησία από καμιά αιρετική άποψη ή μονομερή ενέργεια μελών της, έστω και αν αυτά τυχαίνει να είναι κληρικοί, ακόμη και Επίσκοποι. Η Εκκλησία εδώ και χρόνια αποφάσισε - και συνεχίζει να το πράττει σε παγκόσμιο επίπεδο - να διαλέγεται με αλλόδοξους και αλλόθρησκους. Αυτό δεν τη μολύνει. Τουναντίον, θα τη μίαινε εξάπαντος ο αυτοεγκλεισμός της στα εθνικιστικά και φονταμενταλιστικά καβούκια ενίων τοπικών Επισκοπών της. Ποιος είναι υπεράνω της Εκκλησίας και των ηγουμένων της; Η αυθαιρεσία και ο ανεπίγνωστος ζηλωτισμός του καθενός; Ποιος τολμά να σχίζει το Σώμα του Χριστού και να διαρρηγνύει την ενότητά του; Δεν κατανοεί και δεν συναισθάνεται, όπως υπογραμμίζει και ο Χρυσόστομος, ότι αυτό συνιστά θανάσιμο και ασυγχώρητο (σχεδόν αυτό εννοεί ο Άγιος) αμάρτημα;

Ο ζηλωτισμός είναι μια ψυχική και πνευματική ασθένεια. Βασική πηγή του, όπως άλλωστε και κάθε πάθους, η υπερηφάνεια. Θεραπεύεται με την υπακοή και την ταπείνωση. Η Εκκλησία είναι το άχραντο και αμόλυντο σώμα του Χριστού. Δεν έχει ανάγκη σωτήρων, αμυντόρων και υπερασπιστών. Στην Εκκλησία μπήκαμε για να σωθούμε, όχι για να τη σώσουμε. Στην τελική, ας δούμε το παράδειγμα της στάσης των σύγχρονων Αγίων, οι οποίοι είχαν κάποια γεύση Χάριτος, και ας τους μιμηθούμε. Ας μην προβαίνουμε σε αυθαίρετες ερμηνείες κάποιων ιερών Κανόνων και γεγονότων της εκκλησιαστικής ιστορίας. Ας έχουμε την εν Πνεύματι διάκριση, η οποία θα μας εξάγει από τα δίχτυα της πλάνης και της αυθαιρεσίας. Και ας θυμόμαστε πάντα τον λόγο του ιερού Χρυσοστόμου: «Κάλλιον πλανάσθαι μετά της Εκκλησίας ή ορθοτομείν εκτός αυτής». Λόγια που ελαφρώς παραλλαγμένα επανέλαβε και έτερος σύγχρονος μέγας: ο όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης.

Κ.Ν.

17/7/2017, 

Λάρισα




74 σχόλια:

  1. Παρακαλώ κ. κ. θεολόγοι την παραπομπή για το «Κάλλιον πλανάσθαι μετά της Εκκλησίας ή ορθοτομείν εκτός αυτής», διότι έψαξα στην Πατρολογία και δεν το βρήκα. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε παραπεμπω στο βιβλιο "ορθοδοξο δογμα και θεολογικος προβληματισμος, Δ'" του Γ. Μαρτζελου. εκδ. Πουρναρα, Θεσνικη 2011, σελ. 393. εκει θα βρεις τα σχετικα με την παραπομπη. αξιζει να το διαβασεις

      Διαγραφή
    2. Δεν θα εξετάσω την ουσία του νοήματος της φράσης “Κάλλιον πλανάσθαι μετά της Εκκλησίας κλπ …” αν χρειαστεί θα το κάνουμε άλλη στιγμή.
      Στην ηλεκτρονική μορφή των έργων του Ιωάννη του Χρυσοστόμου στην έκδοση TLG όπου και μπορεί να γίνει γρήγορη αναζήτηση δεν εμφανίζεται η συγκεκριμένη φράση, ούτε παραλλαγές της.
      Ομολογώ ότι δεν έχω το συγκεκριμένο βιβλίο του κ. Μαρτζέλλου αλλά σε έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο βρήκα την συγκεκριμένη φράση αρκετές φορές:
      α) Σε κείμενο του ίδιου καθηγητού με τίτλο Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»: Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ. Είναι από ομιλία του που έγινε σε διεθνές συνέδριο θεολόγων το 2009.
      Εκεί κλείνοντας την ομιλία του αναφέρει την συγκεκριμένη φράση χαρακτηρίζοντάς την ως “το αποδιδόμενο στον άγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο σχετικό παράθεμα”.
      Όταν ακούμε από τον ίδιο να λέει “το αποδιδόμενο…” , προφανώς δεν είναι σίγουρος αν ανήκει καν στον συγκεκριμένο άγιο αυτή η φράση.
      β) Σε κείμενο της ιστοσελίδας της Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους με τίτλο “ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ” που υπογράφεται από κάποιον αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό.
      Εδώ αναφέρεται η φράση αυτή και αποδίδεται άνευ συγκεκριμένης παραπομπής στον άγιο Ισίδωρο τον Πηλουσιώτη!
      γ) Σε άρθρο του Μητροπολίτη Καβάσων κ. Εμμανουήλ με τίτλο “Ελευθερία γνώμης ή υπερ-βολή λόγων!” στην ΡΟΜΦΕΑ όπου αναφέρει την φράση πάλι άνευ παραπομπής.
      δ) Σε άρθρο του Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ στο ΑΜΕΝ.gr πάλι άνευ παραπομπής.
      ε)Σε κείμενο στην ιστοσελίδα της μητρόπολης Ναυπάκτου με τίτλο “Γεγονός καὶ Σχόλιο: Η δοκιμασία και η κυοφορία του σχίσματος” πάλι άνευ παραπομπής.

      ΚΛΠ. ΚΛΠ. ΚΛΠ.

      Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τα πράγματα είναι προφανή. Κάποιος, κάπου, κάποτε έγραψε αυτή την φράση ( η οποία παρεπιπτόντως χρησιμεύει ως επιχείρημα υπέρ του Οικουμενισμού) αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιός την πρωτοείπε - αν την είπε - και με ποιόν σκοπό την είπε.
      Κρίμα γιατί θεολόγοι αντιμετωπίζουν με τέτοια ελαφρότητα τόσο σοβαρά θέματα και δεν μπαίνουν στον κόπο να στηρίζουν με ντοκουμέντα αυτά που λένε.

      Διαγραφή
    3. Αδελφέ Ιωάννη, μερικοί νομίζουν πως επειδή έχουν τελειώσει μια Σχολή, (την οποία σήμερα τελειώνει και η πιο χαζή ξανθιά που απέτυχε να μπει στο Φιλολογικό), έγιναν ΘΕΟΛΟΓΟΙ και προσπαθούν να διδάξουν ex cathedra νομίζοντάς μας για ηλιθίους! Αλλά οι άσχετοι αυτοί θολολόγοι του Οικουμενισμού, αρέσκονται να αντιγράφουν την αγαπημένη τακτική όλων των ανά των αιώνων αιρετικών: την πλαστογραφία!

      Διαγραφή
    4. οφειλομενη απαντησις εις κακοπροαιρετους σχολιαστας και ερασιτεχνας θεολογουντας:
      θα ξεκινησω απο τον γιαννη: ξερεις γιαννακη ποσα ρητα, αλλα και ολοκληροι λογοι απεδοθησαν σε αγιους Πατερες και η μεταγενεστερη ερευνα τα διεψευσε; γιατι αραγε ο αγιος Μαξιμος παραπεμπει στον αγιο Διονυσιο τον αρεοπαγιτη, ενω ξερουμε ολοι σημερα πως προκειται για Ψευδο-Διονυσιο;
      αραγε η προς Εβραιους επιστολη γραφτηκε απο τον αποστολο Παυλο;
      επιλειψει με ο χρονος διηγουμενον το αυτονοητο: πως η Εκκλησια δεν στηριζεται σε γραπτα, αλλα προηγειται αυτων και τα καθιερωνει. ετσι εκανε με τον Κανονα της Βιβλου κλπ κλπ.
      οπως θα καταλαβες, μπορει ποτε να μην μαθουμε σιγουρα οτι το εν λογω χωριο το προφερε ο Χρυσοστομος. αλλα και μοναχα που του αποδιδεται, σε αυτον τον μεγαλο εκκλησιολογο, λεει πολλα απο μονο του...
      επισης εχε υποψη σου οτι μιλαμε για πολλους αιωνες πριν, με χειρογραφη αντιγραφικη παραδοση και μονο. εσυ μπορεις να μου αποδειξεις ποιος και τι ειπε και εγραψε ακριβως; εγω παντως δεν μπορω 100%. Και ουδεις σοβαρος επιστημων, ως πιστευω. στηριζομαστε για ολα αυτα σε ισχυρες ενδειξεις και στην καλη μας πιστη. αυτο δυστυχως ή ευτυχως ειναι η φιλολογικη και εν προκειμενω και η θεολογικη επιστημη, οσον αφορα τετοια χωραφια που απτονται της χειρογραφης παραδοσης.
      αλλα δεν θα κανω εδω μαθηματα επιστημολογιας. το θεμα ειναι οτι εχουμε ευτελισει τη θεολογικη επιστημη και την πιστη και αποφαινεται ωσει παπας ο καθε ερασιτεχνης.
      Καθηστε στα αυγουλακια σας ρε παιδια. με αγαπη σας το λεω και οχι με επαρση.
      γιατι βρε δασκαλακο δεν ασχολεισαι με τα δασκαλιστικα σου; ασε εμας, τις "χαζες ξανθιες" της θεολογιας να ξερουμε κατι περισσοτερο...

      Διαγραφή
    5. ας προσθεσω και λιγα ακομη.
      ειναι γεγονος οτι ο μεγαλος συγχρονος δογματολογος Μαρτζελος χαρακτηριζει το ρητο ως αποδιδομενο στον ιερο Χρυσοστομο. απλα διοτι ειναι τιμιος και επιστημονικος. ωστοσο το προβλημα δεν εστιαζεται στην μορφη, οσο στην ουσια του περιεχομενου και στην αποδοση του σε ενα τοσο μεγαλο αγιο της Εκκλησιας.
      το πνευμα λοιπον του λογου ειναι: η Εκκλησια ειναι το ασφαλες λιμανι της σωτηριας. Εxtra ecclesiam nulla salus. εκτος εκκλησιας δεν υπαρχει σωτηρια, κατα το αποδιδομενο στον Κυπριανο! επομενως, αυτο που εξαγεται συμπερασματικα ειναι πως η σωτηρια δεν εξαρταται απο τη θεωρητικη διατυπωση των δογματων κυριως, οσο απο τον τροπο ζωης και τον τοπο της σωτηριας, στον οποιο στεκομαστε. και αυτος ο τοπος ειναι αποκλειστικα η Εκκλησια.
      η δε Εκκλησια ειναι μια και δεν μπορει να ειναι εκει που υπαρχουν σχισματα και αιρεσεις.
      και στην τελικη, αδερφοι, πρεπει να μαθουμε να διαβαζουμε σωστα και τα ιδια τα κειμενα. ειναι ποτε δυνατο να πλαναται η Εκκλησια; προκειται για ενα ευφυεστατο λογοπαιγνιο του Πατρος της Εκκλησιας για να μας πει το αυτονοητο: εμπιστευθειτε την Εκκλησια και τους ποιμενες της και μην αυτονομεισθε με εγωισμους και αυθαιρετες ερμηνειες ενος εκαστου!

      Διαγραφή
    6. δεν θα μπορουσα ομως να χαριστω στον κακοηθη δασκαλο, ο οποιος εξεμεσε κακια και δηλητηριο εναντιον θεολογων. πρωτα απο ολα ας κοιταξει το συναφι του, που δεν φημιζεται για την ιδιαιτερη επιστημοσυνη και γνωστικη του επαρκεια.
      επισης, φιλαρακο μου, ξερε και τουτο. θεολογος δεν γινεσαι μεσα απο δυο τρεις μελετες ουτε μεσα απο το διαδιχτυο. το ιδιο νομιζουν και πολλοι οτι ειναι γιατροι, επειδη διαβαζουν τα παντα μεσα στο ιντερνετ. αυτα ειναι αστεια πραγματα.
      επισης θεολογο σωστο δεν σε καμει μοναχα η γνωστικη καταρτιση. θελει και καποια αγιοπνευματικη εμπειρια.
      μετα απο ολα αυτα καταληγω με μια συμβουλη: να εισαι πιο σεμνος και να προσεχεις ποιους ακους. ισως αυτοι που εσυ θεωρεις αγιους και ορθοδοξους σε στειλουν στην κολαση.
      και ασε εμας να πλανωμαστε με τις "πλανες" ενος Πορφυριου και ενος Χρυσοστομου. Καλημερα!

      Διαγραφή
    7. Παραβλέπω το λεξιλόγιο ξανθιάς (γιαννακη, δασκαλακο κλπ) και γράφω κάτι τελευταίο: με ψευδεπίγραφα κείμενα για το μόνο που δεν μπορείτε να μιλάτε είναι για επιστημοσύνη. Για τα περί Εκκλησίας βρίσκεστε σε τεράστια πλάνη, διότι συγχέετε την Εκκλησία με την εκάστοτε αναγνωρισμένη από την Πολιτεία Διοίκησή της (η οποία πολλές φορές υπήρξε ακόμη και αιρετική - βλ. π.χ. περίοδο Εικονομαχίας). Με βάση την θεώρησή σας αυτήν πέφτετε στο άτοπο να θεωρείτε τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο ως "εκτός Εκκλησίας" μετά την "καθαίρεσή" του. Περαστικά σας εύχομαι και ανοίξτε κανένα πατερικό βιβλίο με ταπείνωση και προσευχή, διότι ποτέ δεν είναι αργά να γίνετε αληθινοί ορθόδοξοι θεολόγοι, το οποίο ευχόμαστε.

      Διαγραφή
    8. προς δασκαλακο:
      οταν προκαλεις με υβρεις τυπου "οι πιο χαζες ξανθιες", "θολολογοι" και λοιπα, τοτε μη διαμαρτυρεσαι για την οποια αντιδραση. κοιτα την καμπουρα σου πρωτα (της αηθειας και κακοηθειας) και μετα κανε μας μαθημα λεκτικου ηθους.
      στο κατω κατω εγω δεν σε ειπα δασκαλισκο, αλλα δασκαλακο. ημην τωοντι πιο ευγενικος απο σενα που μας ειπες συλληβδην θολολογους...
      λες "κατι τελευταιο". τα ειδες σκουρα, πονηρουλη, και πας να ξεφυγεις με ρητορικα ψευτοτεχνασματα. αλλα δεν μας ξεγελας ολους.
      παμε και παλι λιγο στην ουσια. εισαι συν τοις αλλοις και διαβολος, διοτι μας συκοφαντεις οτι θεωρουμε τον Χρυσοστομο εκτος εκκλησιας μετα την καθαιρεση του. ποτε το ειπαμε αυτο, δασκαλακο;
      μαζεψου και γινε λεβεντια, διοτι στο ομωνυμο εργο τουλαχιστον ο δασκαλακος ηταν λεβεντια!

      Διαγραφή
    9. Kαλά, βρε δασκαλάκο, γιατί τρίβεσαι, μετά τόσης επιμελείας, στη Μαγκούρα του Ν.Κ. ; ; ;

      Προφανώς, θέλεις ν΄ακούσεις κι άλλα!

      Περαστικά, λοιπόν!!!...

      Διογένης -Ε.Μ.

      Διαγραφή
    10. Ν.Κ. είναι λογική απόρροια όταν θεωρείς ως τεκμήριο του να είναι κανείς "εντός Εκκλησίας" το να ανήκει στην επισήμως αναγνωρισμένη από το Κράτος Διοικούσα Εκκλησία, πως αν ζούσες στην εποχή του Ιερού Χρυσοστόμου θα θεωρούσες τον "καθηρημένο" αυτόν Πατριάρχη ως παράνομο και "εκτός Εκκλησίας" και τους οπαδούς του "Ιωαννίτες" ως "σχισματικούς".
      "Διογένη" αν ούτε εσύ έχεις να προσφέρεις καμία απόδειξη για το ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ πατερικό χωρίο "Κάλλιον πλανάσθαι μετά της Εκκλησίας ή ορθοτομείν εκτός αυτής" που εφηύραν οι απατεώνες θολολόγοι και ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ ανεπανόρθωτα ως πλαστογράφοι και μυθοποιοί, γύρνα πίσω στο πυθάρι σου.

      Διαγραφή
    11. Υ.Γ. Τα όσα ειπώθηκαν περί ξανθών αποτυχημένων φιλολόγων (που είναι αλήθειες ομολογούμενες από όλους), δεν αποτελούν προσβολή κατά προσώπου, αλλά κατά νοοτροπίας. Αυτής της νοοτροπίας, ή μόδας καλύτερα, των τάχα ειδημόνων "θεολόγων" που προσπαθούν με θεολογικοφανή αγαπολογικά και γεροντολογικά αρθράκια (διανθισμένα με ανύπαρτκα ή άσχετα πατερικά ρητά) να σταματήσουν την αντίδραση των πιστών απέναντι στην προδοσία της Πίστεως από ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ "ποιμένες".

      Διαγραφή
    12. {...των τάχα ειδημόνων "θεολόγων"...}

      Λοιπόν,...πριν τρυπώσω και πάλι στο ευλογημένο πιθαράκι μου, μια ερωτησούλα και μετά συνεχίζω:

      είσαι θεολόγος, δάσκαλος...

      ή απλώς σού αρέσει να θεολογίζεις, ζηλωτικώς, ;;;

      Διαγραφή
    13. Δάσκαλος (σε δημοτικό σχολείο) είναι το λειτούργημά μου. Κατά τα άλλα προσπαθώ να είμαι μαθητής των Πατέρων. Γι' αυτό και αγανακτώ όταν τους αποδίδονται ανύπαρκτες ρήσεις., ειδικά στην σημερινή οργανωμένη προσπάθεια απαξίωσης της διδασκαλίας των

      Διαγραφή
    14. παραβλεπω αυτο που υποσχεθηκες. το "κατι τελευταιο" δηλαδη.
      και παω παλι στην ουσια, την οποια πρεπει να αγαπαμε πανω απο ολα.
      πριν συνεχισω τον διαλογο μαζι σου - αν και με ανωνυμους δεν θα επρεπε - θελω να σε ρωτησω σε ποια ακριβως Εκκλησια ανηκεις; με το νεο; με το παλιο; με τους αποτειχισμενους του τρικαμηνα ή του ζηση; αφου διευκρινισεις αυτο, ευχαριστως να διαλεχθουμε επειτα πανω στους Πατερες

      Διαγραφή
    15. Ναι, η αλήθεια είναι πως δεν τήρησα την υπόσχεσή μου και συνέχισα. Αν θέλεις όμως αποχωρώ (το σέβομαι αν κάποιος μου δείχνει την πόρτα της εξόδου σε χώρο που δεν είναι δικός μου). Αν μείνω όμως μη νομίσεις ότι και εσύ ότι τα αρχικά Ν.Κ. σε καθιστούν επώνυμο!

      Διαγραφή
    16. ας μην παιζουμε αλλο.
      εισαι αποτειχισμενος ή οχι; αν ναι, γιατι;
      αν παλι οχι, για ποιον ακριβως λογο;
      τα λοιπα ειναι κενες συζητησεις και μωρολογιες.
      αναμενω...

      Διαγραφή
    17. Πολύ καλά, δάσκαλε,... βλέπω πως αρχίζεις να συνετίζεσαι...

      Δεν σου έμαθαν, λοιπόν,ευλογημένε, οι άγιοι Πατέρες πως πρέπει να δείχνεις και κάποιον σεβασμό στους όποιους συνομιλητές σου; Eκτός βέβαια κι αν εννοείς σεβασμό την εμπαθή απαξίωση των θεολόγων, αποκαλώντας τους, μάλιστα, "άσχετους", "θολολόγους", "οικουμενιστές", γιατί όχι και "ξανθιές χαζούλες"(βλέπω ο ρατσισμός σου σπάει κόκκαλα)!

      Ανθρώπους, λοιπόν, που σπούδασαν και πόνεσαν για να πάρουν πτυχίο,εσύ τους αναθεματίζεις σε χρόνο μηδενικό,έχοντας, μάλιστα, και τη δαιμονική εντύπωση πως επιτελείς και έργο Θεάρεστο και μάλιστα σωτηριολογικό!!!

      Πρώτα,λοιπόν, να πονέσεις κι εσύ σε επίπεδο ακαδημαϊκό
      και να σπουδάσεις λίγο πιο συστηματικά τη θεολογία (όχι από περιστασιακά διαβάσματα των Πατέρων και ίσως κάποιων ανεύθυνων αθεολόγητων γεροντικών και λαϊκών φυλλάδων)
      και μετά να αρθρώσεις λόγο θεολογικό με σοβαρότητα!

      Μέχρι,τότε,όμως, είναι χρήσιμο να ασκείς και λίγο την αρετή της Σιωπής και να περιορίζεσαι στις συνοδικές αποφάσεις, που είναι και ο αυθεντικός τρόπος ύπαρξης της Εκκλησίας μας, όσο κι αν σε σκανδαλίζει τούτο,... αφού πάντα η Εκκλησία αποφαίνονταν συνοδικά και ουχί αποσπασματικά, ατομοκεντρικά και αυτόνομα, κάτι που θα ακύρωνε, άλλωστε, το ίδιο το Ευαγγέλιο!

      Αυτά τα λίγα, δάσκαλε και πάντα φιλικά!

      Διαγραφή
    18. Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ
      Eγώ πάντως ως φιλοξενούμενος εδώ μόνο σεβασμό δεν είδα προς το πρόσωπό μου όντας μάλιστα ο μόνος που υπογράφει επώνυμα την γνώμη του. Το σχήμα οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ο Ν.Κ. λέει πως με ανώνυμους δεν θέλει να μιλάει...
      Η απαξίωση με εκφράσεις όπως "γιαννάκη" και "κακοπροαιρετους σχολιαστας και ερασιτεχνας θεολογουντας" δεν συνάδει με τον θεολογικό λόγο και τα πτυχία που επικαλείστε. Ειδικά όταν δεν γνωρίζετε αυτόν που έχετε απέναντί σας, την ηλικία του, την ιδιότητά του κλπ.
      Προσωπικά δεν έχω δεί πουθενά σε κείμενα θεολόγων της Εκκλησίας εκφράσεις μειωτικές του συνομιλητή τους. Απαιτείς από τον άλλο σεμνότητα και ήθος όταν εσύ πρώτος τα δείχνεις αυτά. Πιο σωστά θα έλεγα δεν τα απαιτείς αλλά με την συμπεριφορά την δική σου κερδίζεις τον άλλο εφαρμόζοντας στην πράξη την προτροπή "Υμείς εστε το άλας της γης".
      Επίσης ποτέ δεν έχω διαβάσει σε κείμενα αγίων να επικαλούνται τα πτυχία τους προκειμένου να αποστομώνουν τους υπολοίπους. Θα συμφωνήσω λοιπόν με τον Ν.Κ. στο ότι " θεολογο σωστο δεν σε καμει μοναχα η γνωστικη καταρτιση. θελει και καποια αγιοπνευματικη εμπειρια". Εσύ με βάση ποιό από τα δύο χαρακτηριστικά έγραψες το παραπάνω κείμενο; Ρητορικό το ερώτημα...

      Να πάμε και στην ουσία απαντώντας στα ερωτήματα του κειμένου σου. Γράφεις:
      "Τι λέει όμως ο περιβόητος αυτός και πολύπαθος, τελευταία, κανόνας; Ότι μπορείς να αποτειχιστείς μόνο σε περίπτωση επίσημα αναγνωρισμένης και καταδικασμένης αίρεσης από Σύνοδο ή τους Πατέρες. Και ρωτώ εύλογα: πού ακριβώς έσφαλε ο Πατριάρχης ως προς την δημόσια διδασκαλία μιας συγκεκριμένης τοιαύτης αιρέσεως; Είπε ποτέ ότι η Εκκλησία μας δεν έχει την πληρότητα της Χάριτος; Μίλησε ποτέ για απροϋπόθετη ένωση με αιρετικούς, αλλοδόξους ή αλλοθρήσκους; Για ποιο δογματικό ατόπημα έχει κάποιος να εγκαλέσει την πρόσφατα συγκληθείσα Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη;"

      Απαντώ λοιπόν:
      Mε βάση τις παρακάτω ενδεικτικές (θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλές άλλες) συγκεκριμένες ενέργειες του Πατριάρχη προσωπικά αλλά και πολλών άλλων Τοπικών Εκκλησιών έχουμε κάθε δικαίωμα να επικαλούμαστε τον συγκεκριμένο κανόνα για να αποτειχιζόμαστε από τους τοιούτους:

      α)Συμφωνία του Μπάλαμαντ (1993) διὰ τῆς ὁποίας αποδέχτηκε «κοινὸ βάπτισμα» μὲ τοὺς παπικούς,λες και ἔχουν καὶ οἱ αἱρέσεις ἔγκυρο Βάπτισμα καὶ παρέχουν καὶ αὐτὲς σωτηρία, ὅπως ἡ ΜΙΑ Ἐκκλησία.
      Aναφέρεται επί λέξει στο κείμενο: “Ἀπὸ τὶς δύο πλευρὲς ἀναγνωρίζεται ὅτι αὐτὸ ποὺ ὁ Χριστός ἐνεπιστεύθη στὴν Ἐκκλησία Του –(δηλαδή), ὁμολογία τῆς ἀποστολικῆς πίστεως, συμμετοχὴ στὰ ἴδια μυστήρια…, ἀποστολικὴ διαδοχὴ τῶν Ἐπισκόπων– δὲν δύναται νὰ θεωρῆται ὡς ἡ ἰδιοκτησία τῆς μιᾶς μόνον ἀπὸ τὶς Ἐκκλησίες μας. Στὰ πλαίσια αὐτὰ εἶναι προφανὲς ὅτι κάθε εἴδους ἀναβαπτισμὸς ἀποκλείεται»
      Τι σημαίνει κάθε αναβαπτισμός αποκλείεται αγαπητέ; Τι σημαίνει συμμετοχή στα ίδια μυστήρια; H Εκκλησία σου λοιπόν μας λέει επισήμως ότι οι Ρωμαιοκαθολικοί έχουν έγκυρο βάπτισμα και μυστήρια και φυσικά αυτά απορρέουν απο έγκυρη ιερωσύνη.

      β)Το 1995 ο νυν Πατριάρχης σε ένα ακόμη συλλείτουργο με τον πάπα στην Ρώμη συνυπογράφει κοινό ανακοινωθέν όπου παρακινεί το ποίμνιό του:
      «Παρακινοῦμε (ἢ ἐξορκίζουμε) τοὺς πιστούς μας, Καθολικοὺς καὶ Ὀρθοδόξους, νὰ ἐνισχύσουν τὸ πνεῦμα τῆς ἀδελφότητας, τὸ ὁποῖο προέρχεται ἀπὸ τὸ ἕνα βάπτισμα»… «Ὁ Διάλογος αὐτὸς ἀπεδείχθη γόνιμος καὶ κατέστη δυνατὸν νὰ προχωρήση κατὰ τρόπον οὐσιαστικὸν» … «ἡ Μικτὴ Ἐπιτροπὴ ἠδυνήθη νὰ διακηρύξη ὅτι αἱ Ἐκκλησίαι μας ἀναγνωρίζονται ἀμοιβαίως ὡς ἀδελφαὶ Ἐκκλησίαι, ὑπεύθυνοι ἀπὸ κοινοῦ διὰ τὴν διατήρησιν τῆς μοναδικῆς Ἐκκλησίας τοῦ Θεοῦ…»

      Διαγραφή
    19. Β' ΜΕΡΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ

      γ) Κοινὸν ᾿Ανακοινωθὲν τῆς 13ης συναντήσεως μεταξὺ Θεολόγων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου Κων/πόλεως καὶ τῆς Εὐαγγελικῆς ᾿Εκκλησίας ἐν Γερμανία. Πάλι ὁ Πατριάρχης Βαρθολομαῖος ἀποδέχεται: «Παρότι αἱ ᾿Εκκλησίαι ἡμῶν (Ὀρθόδοξη καὶ Προτεσταντικὴ) δὲν εὑρίσκονται εἰσέτι εἰς κοινωνίαν, θεωροῦμεν ἑκατέρωθεν τὰ μέλη ἡμῶν ὡς βεβαπτισμένα καὶ ἀπορρίπτομεν τὸν ἐπαναβαπτισμόν. Οἱ συμμετέχοντες εἰς τὸν διάλογον χαιρετίζουν τὰς προσπαθείας τῶν ᾿Εκκλησιῶν ἐν Γερμανίᾳ (Οἰκουμενικὸν Συμβούλιον τῶν Χριστιανικῶν ᾿Εκκλησιῶν) διὰ τὴν προσπάθειαν ἐπιτεύξεως συμφωνίας ὡς πρὸς τὴν ἑκατέρωθεν ἀναγνώρισιν τοῦ Βαπτίσματος»
      Και οι Προτεστάντες κανονικά βαπτισμένοι λοιπόν.

      δ)Ανακοίνωση από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου, Αλεξάνδρεια, 6 Απριλίου 2001 «ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ... Η κοινή συμφωνία ενεκρίθη από τις Ιερές Συνόδους των δύο Εκκλησιών... Συγκεκριμένα σε περίπτωση που μέλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έρθει σε γάμου κοινωνίαν με μέλος της Κοπτικής ορθοδόξου Εκκλησίας, το μυστήριο δεν είναι πλέον απαραίτητο να τελεστεί και στις δύο Εκκλησίας παρά μόνο στη μία και αυτομάτως θα αναγνωριστεί και από την άλλη...» .
      Δηλαδή και στους Κόπτες που είναι μονοφυσίτες βλέπουμε Συνοδική αναγνώριση μυστηρίου.

      ε) Να και ένα κείμενο χωρίς μετάφραση του πατριαρχείου Αντιοχείας
      «Statement of the Orthodox Church of Antioch on the Theological Dialogue On the Relations between the Eastern and Syrian Orthodox Churches, November 1991
      ...9. In localities where there is only one priest, from either Church, he will celebrate services for the faithful of both Churches, including the
      Liturgy, pastoral duties, and holy matrimony...»
      Κι εδώ με απλά αγγλικά καταλαβαίνουμε ότι ολόκληρη η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας προτρέπει στους πιστούς της να λαμβάνουν Θεία Κοινωνία από καταδικασθέντες αιρετικούς Συροχαλκηδονίους απο την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο και μετά.

      στ) Τὸ «Ἐθνικὸ Συμβούλιο Ἐκκλησιῶν Αὐστραλίας» (Ἰούλιος 2004), διεκήρυξε: Ὅλες οἱ παρακάτω “ἐκκλησίες” «συμφωνοῦμε νὰ ἀναγνωρίσουμε τὸ Μυστήριο τοῦ Βαπτίσματος ποὺ ἐπιτελέσθηκε σὲ κάθε ἐκκλησία καὶ νὰ προωθήσουμε τὴν χρῆσι κοινῆς Βεβαιώσεως Βαπτίσεως»
      Μεταξὺ τῶν αἱρετικῶν κοινοτήτων καὶ ὁμολογιῶν, συμπεριλαμβάνονται φυσικά καὶ ὀρθόδοξες Ἐκκλησίες των οποίων προιστάμενος τυγχάνει ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

      Τέλος να μην ξεχνάμε ότι το 1965 προκάτοχος του σημερινού πατριάρχη κ. Αθηναγόρας υπέγραψε με τον πάπα την άρση των αναθεμάτων ανάμεσα στις δύο εκκλησίες (sic) ή όπως είναι το πιο σωστό να λέμε την ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΙΝΩΝΗΣΙΑΣ όπως είναι γραμμένο στο πρωτότυπο κείμενο.

      Έχουν αρθεί οι διαφορές που μας χώριζαν με τους παπικούς και ήρθη η ακοινωνησία;

      Δυστυχώς το μεγάλο σας σφάλμα είναι ότι ταυτίζετε την εκκλησία με τους επισκόπους της. Έτσι όμως ουσιαστικά δικαιώνετε το παπικό αλάθητο. Εκείνοι (οι παπικοί) θεωρούν πως οι πάπες δεν σφάλλουν ποτέ για αυτό και δεν καταδικάστηκε για αίρεση κανένας πάπας.
      Αντίθετα στην ορθόδοξη εκκλησία καταδικάστηκαν για αίρεση δεκάδες πατριάρχες.
      Πως λοιπόν εσείς με την ιδιότητα του θεολόγου μάλιστα προτρέπετε τον κόσμο να κάνει υπακοή στους επισκόπους ακόμη και αν κηρύσσουν αιρέσεις;
      Ή όπως λέει χαρακτηριστικά ο διογένης “να περιορίζεσαι στις συνοδικές αποφάσεις” ;
      Συνοδικές αποφάσεις σαν τις παραπάνω που έγραψα (α-στ) και δεν μπορεί να μην τις γνωρίζετε, εμείς θα πρέπει να τις τηρούμε;;;

      Ήταν εκτός Εκκλησίας ο άγιος Μάξιμος όταν δεν κοινωνούσε με κανένα πατριαρχείο;
      Ήταν εκτός Εκκλησίας οι διωκόμενοι από την "κρατούσα εκκλησία" της εποχής τους εικονολάτρες;
      Ήταν εκτός Εκκλησίας με δυο λόγια οι χιλιάδες άγιοι που διώχθηκαν από τους αρειανιστές, τους Νεστοριανούς, τους μονοθελήτες κλπ. επειδή τους είχαν αποκηρύξει και δεν είχαν καμία κοινωνία μαζί τους;
      Προφανέστατα και δεν ήταν γι αυτό και το παράδειγμά τους ακολουθούμε όλοι εμείς οι αποτειχισμένοι από την αίρεση.

      Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

      Διαγραφή
    20. Προς Ν.Κ.
      Πιστεύω όλα όσα πιστεύει και διακηρύττει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Οποίας είμαι μέλος, χωρίς να έχω εκκλησιαστική κοινωνία με όσους δεν πιστεύουν όσα πιστεύει και διακηρύττει η Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά αποδέχονται τις αιρέσεις και καινοτομίας του Οικουμενισμού.

      Διαγραφή
    21. Προς Διογένη
      Έχεις μια στρεβλή αντίληψη του τί είναι αγάπη και σεβασμός κατά τους Πατέρες. Συγκεκριμένα τον ταυτίζεις με την "αγάπη" και τον "σεβασμό" του σύγχρονου savoir vivre. Η αληθινή αγάπη και ο αληθινός σεβασμός δεν φανερώνεται από τα λόγια, αλλά από την διάθεση της καρδιάς. Κάποιος μπορεί να σου μιλάει απότομα, αλλά να σε αγαπάει ως συνάνθρωπο, ενώ κάποιος άλλος να είναι μελιστάλακτος και μέσα του να σε μισεί. Οι Άγιοι αποκαλούσαν τους αιρετικούς "αντιχρίστους" (Ιωάννης ο Θεολόγος), "σκυλιά που δαγκώνουν κρυφά, φίδια, δράκοντες, σκορπιούς και ανθρωπομίμους πιθήκους" (Ιγνάτιος Θεοφόρος), "παιδιά του διαβόλου" (Μέγας Αθανάσιος) κ.ο.κ. Πιστεύεις ότι δεν είχαν αγάπη και σεβασμό προς τα πρόσωπά τους; Πως δεν εύχονταν την μετάνοιά τους; Εν πάση περιπτώσει εγώ μίλησα γενικά ("μερικοί νομίζουν") και όχι προσωπικά ("ο Κ.Ν. είναι έτσι", "Διογένη είσαι αλλιώς"). Αντιθέτως εσείς απαντήσατε επί προσωπικού με απαξιωτικούς ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΟΥ χαρακτηρισμούς (και άντε να δικαιολογήσω το μένος εναντίον μου που ήμουν πιο επιθετικός, αλλά ο Ιωάννης τί σας έκανε πέρα από το να εκφράσει την διαφωνία του;). Μη με εγκαλείτε λοιπόν για έλλειψη αγάπης και σεβασμού, όταν πρώτοι διακρίνεστε για κάτι τέτοιο.
      Γράφεις επίσης ψευδώς πως δεν σέβομαι τους ανθρώπους που σπούδασαν και πόνεσαν για να πάρουν πτυχίο (λες και εμείς δεν πονέσαμε ή λες και το πτυχίο μας κάνει αλάθητους). Γράφει επίσης, ψευδώς, πως δήθεν τους αναθεματίζω (εδώ αποδεικνύεσαι και συκοφάντης, διότι ποτέ δεν έπραξα κάτι τέτοιο - όπως φαίνεται και από τα σχόλια μου - διότι έχω υπόψιν το του Χρυσοστόμου "Μη δειν αναθεματίζειν ζώντας ή τεθνηκότας"). Συνεχίζεις να γράφεις πως έχω δαιμονική εντύπωση ότι επιτελώ έργο σωτηριολογικό. Επειδή δεν είσαι καρδιογνώστης σε πληροφορώ πως σωτηριολογικό έργο μόνο ο Σωτήρας Κύριος επιτελεί, ουδείς άλλος. Εγώ απλά καταθέτω και διαβάζω απόψεις, χωρίς φόβο και πάθος. Συνεχίζεις να φανερώνεις την άγνοιά σου και με την επόμενη παράγραφο. Το τί έχω ή δεν έχω διαβάσει και με τί πόνο και με τί αποτέλεσμα και σε τί επίπεδο δεν υπάρχει λόγος να εκτεθεί. Ποτέ δεν θα προέβαλα τυχόν πτυχία ή κατορθώματά μου για να επιβάλλω την γνώμη μου. Γνωρίζω πως σε μερικές περιπτώσεις την αλήθεια μπορεί να την εκφράζει και ένας αγράμματος χωρικός και το ψεύδος να το υπηρετεί όλη η συντροφία των φιλοσόφων και επιστημόνων.
      Περί της αξίας του Συνοδικού Πολιτεύματος και των Συνοδικών Αποφάσεων (την οποία ουδείς αμφισβητεί), σου υπενθυμίζω το του Αγίου Αθανασίου του Παρίου: "Δέν εἶναι πάντοτε σεπτόν καί τίμιον τό τῆς Συνόδου ὄνομα. Ἀλλ’ ἐκείνη εἶναι σεπτή καί τιμία καί ἀγία Σύνοδος, ἡ στοιχοῦσα τοῖς τε ἐγγράφοις καί ἀγράφοις παραδεδομένοις, ὑπό τῶν ἁγίων Ἀποστόλων καί τῆς Καθολικῆς Ἐκκλησίας. Καί τῆς τοιαύτης Συνόδου τάς ἀποφάσεις δεχόμεθα καί φυλάττομεν, τῶν δέ ἀλλοτρίων τήν φωνήν οὔτε γινώσκομεν, οὔτε πειθόμεθα αὐτῆ. Δυνάμεθα ἐνταῦθα ν’ ἀπαριθμήσωμεν τοιαύτας κακοδόξους συνόδους. Ἀλλ’ ἵνα μή χρονοτριβῶμεν περιττῶς, ἀς ἴδη ὀ ἀναγνώστης τόν Β΄ Τόμον τῶν Συνοδικῶν καί θέλει εὕρει αὐτάς, ὅπου καί ρητῶς ληστρικαί ἐπιγράφονται. Καί τό χειρότερον ὅπου ὄχι μόνον τοπικαί καί ὀλιγάριθμοι ἐστάθησαν τοιαῦται, ἀλλά καί οἰκουμενικαί πολυάριθμοι, οἵα ἡ ἐν Ἐφέσῳ τό δεύτερον, ἡ συμφρονήσασα τῶ μονοφυσίτῃ Εὐτυχεῖ, καί τόν εὐσεβέστατον καί ἁγιώτατον Φλαβιανόν τόν Κων/λεως ἀποκτείνασα. Μετά ταύτην ἡ ἐπί Κοπρωνύμου πολυαριθμοτάτη, ἡ φρυάξασα κατά τῶν ἀγίων Εἰκόνων, ὁμοίως καί ἠ ἐπί Βασιλείου τοῦ Μακεδόνος οἰκουμενική ὀνομασθεῖσα, παρανομωτάτη δέ ἀναφανεῖσα, ὡς καθελοῦσα καί ἀναθεματίσασα τόν ἀγιώτατον Φώτιον. Περιττόν δέ εἶναι ν’ ἀναφέρω τό ἐν Φλωρεντίᾳ οἰκουμενικόν μέν, ληστρικώτατον δέ συνέδριον. Λοιπόν πάλιν λέγομεν, δέν εἶναι ἀείποτε σεπτόν καί τίμιον τό τῆς συνόδου ὄνομα, καθώς οὐδέ τό τῆς ἐκκλησίας, καθότι ἔστι Ἐκκλησία ἁγίων καί Ἐκκλησία ὁσίων, ἀλλά ἔστι κατά τόν ψαλμωδόν καί «ἐκκλησία πονηρευομένων»".
      Φιλικά

      Διαγραφή
    22. προς δασκαλο:
      η Ορθοδοξια δεν ειναι μια ιδεολογικη υποθεση. πρεπει να ανηκεις και στο σωμα της Εκκλησιας για να εισαι κατα παντα ορθοδοξος. σε παραπεμπω στον αγιο Ιωαννη τον Δαμασκηνο, που χαρακτηριζει τους Μονοφυσιτες της εποχης του κατα παντα ορθοδοξους ως προς το δογμα, αλλα επειδη δεν αποδεχτηκαν την τεταρτη οικουμενικη συνοδο τους χαρακτηριζει αιρετικους! το ιδιο κανει και για δυο αλλες ομαδες χριστιανων, για τους οποιους λεει οτι ειναι κατα παντα (sic) ορθοδοξοι!
      δεν φτανει λοιπον μοναχα αυτο που ομολογεις. εισαι εκτος εκκλησιαστικης κοινωνιας, αρα και αιρετικος (αντε να σε πω σχισματικο, που ειναι πιο λαιτ).
      για τα προαναφερομενα χωρια του Δαμασκηνου εχω και συγκεκριμενες παραπομπες, αν τις θελεις τοσο!

      Διαγραφή
    23. προς Γιαννη:
      απαντηση στο Α μερος
      αγαπητε, δεν ειμαι ανωνυμος. απλα ο φιλος ιστολογος εκ παραδρομης ξεχασε να βαλει ολοκληρο το ονομα μου στην επικεφαλιδα του αρθρου. και επισης ποτε δεν επικαλεσθηκα κανενα πτυχιο για επιδειξη. αν ποτε εγινε αυτο αμεσα ειτε εμμεσα, εγινε μοναχα για να φρεναρει την ημιμαθεια τινων, τον ακριτο ζηλωτισμο και τις αμετροεπειες των εραιστεχνων της θεολογιας.
      παμε στην ουσια. α) η συμφωνια του μπαλαμαντ δεν αποτελει αποφαση καποιας οικουμενικης συνοδου ουτε ειναι υποχρεωτικη ως κανονας της Εκκλησιας. στα πλαισια του διαλογου με τους ρωμαιοκαθολικους γινονται καποιες ενεργειες προσεγγισης και καλης θελησης και απο τις δυο μεριες. το κοινο βαπτισμα, αλλωστε, οπως το θετεις, δεν σημαινει ενωση των Εκκλησιων, διοτι δεν υπογραφηκε η πληρης μυστηριακη κοινωνια.
      να σου υπομνησω εδω οτι η αποδοχη αρκετων αιρετικων, οπως βλεπουμε στην α και β οικουμενικη συνοδο ειδικοτερα, εγινε με αποδοχη του βαπτισματος τους και απλη αναμυρωση. αυτο πώς το εξηγεις; δεν ηταν ηδη "μολυσμενοι" απο την αιρεση οι τοτε αιρετικοι που γινονταν αποδεκτοι απο την Εκκλησια;
      β)λες ο, τι και στο α), αλλα με αλλα λογια. προσπαθεις να ενισχυσεις το προηγουμενο επιχειρημα. οποτε ισχυει ο,τι σου απαντησα σε αυτο.

      Διαγραφή
    24. απαντηση στο Β μερος
      γ)ισχυει ο, τι ειπαμε παραπανω για τους Καθολικους
      δ)ηδη αυτο ισχυε με τον διπλο γαμο ορθοδοξων και καθολικων. επισης μην ξεχναμε οτι με τους Κοπτες ειμαστε πολυ πιο κοντα και ο διαλογος τα τελευταια χρονια εδειξε πως ειναι θεμα αρσης καποιων παρεξηγησεων και χρονου να κοινωνησουν πληρως οι Εκκλησιες μας.
      ε)μπορεις να μου πεις πού ακριβως προτρεπει αμεσα να λαμβανουν θεια κοινωνια; εγω δεν το βλεπω. ισως μου πεις εμμεσα, στη συμμετοχη στη λειτουργια. αλλα και ετσι αν ειναι, στο πλαισιο μιας τοπικης εκκλησιας εγινε μια οικονομια λογω των ιδιαιτερων συνθηκων της περιοχης. ουτε πανορθοδοξη αποφαση εχουμε ουτε αποδοχη απο αλλη εκκλησια. οποτε γιατι κοπτεσαι τοσο με τους Κοπτες;!
      επανερχομαι αργοτερα για μια συμπληρωση στα προηγουμενα και ολοκληρωση της απαντησης μου

      Διαγραφή
    25. Κοίτα ανώνυμε φίλε Ν.Κ. ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τα όσα περί ξανθών είπα πριν. Ζητώ λοιπόν συγγνώμη από τις ξανθιές γιατί ειλικρινά δεν υπάρχει σύγκριση!
      Διότι το κακό δεν είναι ότι έχεις παντελή άγνοια της εκκλησιαστικής ιστορίας, αλλά μιλάς και με ύφος χιλίων καρδιναλίων. Αν η διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας με αιρετικούς (βλ. ΛΑ΄ Αποστολικό Κανόνα και ΙΕ΄ της Πρωτοδευτέρας) αποτελούσε πράξη εξόδου από την Εκκλησία, τότε εκατοντάδες Άγιοι θα ήταν εκτός Εκκλησίας! Θα ήταν σχισματικοί ο Άγιος Ευστάθιος Αντιοχείας, ο Μέγας Αθανάσιος, ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Μελέτιος Αντιοχείας, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων, ο Άγιος Ευσέβιος Σαμοσάτων, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Άγιος Μάξιμος Ομολογητής, ο Άγιος Θεόδωρος Στουδίτης, ο Άγιος Μελέτιος Γαλησιώτης, ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός και οι υπόλοιποι αναρίθμητοι Άγιοι που δεν είχαν εκκλησιαστική κοινωνία με τους αιρετίζοντες της εποχής τους!
      Λοιπόν Ν. Κ. αρκετή αξία σου δώσαμε άπαντες. Για τις παραπομπές στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό δεν χρειάζεται. Τις γνωρίζω καλά. Απλά είναι ατυχής η σύγκριση διότι εγώ δεν απορρίπτω καμία Οικουμενική Σύνοδο (σε αντίθεση με τους Οικουμενιστές που απορρίπτουν την Β΄ και την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο τουλάχιστον). Αν επιμένεις πάντως να μου βρεις μια παραπομπή, βρες μου εκείνην από το παραμύθι "κάλλιον πλανάσθαι μετά της Εκκλησίας"!

      Διαγραφή
    26. προς Γιαννη (ολοκληρωση):
      κλεινεις με την αρση των αναθεματων και της - κατ' εσε - ακοινωνησιας το 1965. η αρση των αναθεματων ωστοσο δεν σημαινει και de facto αρση της ακοινωνησιας, διοτι θα το βλεπαμε σε οικουμενικες ή τοπικες αποφασεις ή σε πληρη συλλειτουργα. εγω, εντουτοις, δεν εχω δει αχρι τουδε κατι σχετικο. δν ξερω αν ειδες - ή αν θες να δεις, οπερ τραγικον - εσυ....
      Συμφωνα λοιπον με τα λεγομενα σου η Εκκλησια της Κωνπολης και οι μετ' αυτης κοινωνουσαι ειναι σε αιρεση τουλαχιστον απο το 1965.
      βλεπουμε ομως οτι σε αυτην εμειναν, θαυματουργησαν και δεν αποτειχιστηκααν πλειστοι οσοι αγιοι των ημερων μας, ακομη και αυστηροι "αντιοικουμενιστες": Φιλοθεος Ζερβακος, Ιουστινος Ποποβιτς, ο Σερβιας Παυλος, ο Μαξιμοβιτς Ιωαννης και αλλοι.
      Να μην αναφερθω στους μεγαλους θαυματουργους και προορατικους Πορφυριο, Παϊσιο, Ιακωβο Τσαλικη, Σωφρονιο Εφραιμ της Αμερικης κλπ κλπ.
      αραγε το Αγιο Πνευμα εφυγε απο την Εκκλησια χαρη στις δικες σου εκτιμησεις, ενω στην πραξη βλεπουμε τη Χαρη ενεργως και εναργως παρουσα.
      ακου, αγαπητε. Ουτε ο αγιος Μαξιμος ηταν εκτος εκκλησιας ουτε οι εικονολατρες, οπως αδικως και τεχνηεντως μας κατηγορεις βαζοντας στο στομα μας λογια που ποτε δεν ειπαμε ουτε πιστευουμε προφανως.
      εισαι απλα εκκλησιαστικα υποχονδριος και ψαχνεις αφορμες να δικαιολογησεις την σταση (πλανη) σου.
      Η Εκκλησια αιωνες κοινωνουσε με τους φιλιοκβιστες ρωμαιοκαθολικους και μολις το 1054 χωρισαν οριστικα οι δρομοι μας, επειδη δεν πηγαινε αλλο. τι λες λοιπον; ολα αυτα τα χρονια ειχε μολυνθει η Εκκλησια μας; Μη γενοιτο να εκφερουμε τετοια ατοπα και βλασφημα λογια...
      σε παραπεμπω στον συγχρονο κανονολογο π. Επιφανιο Θεοδωροπουλο, που λυνει ευστοχα και ορθοδοξα πολλες ενστασεις τετοιου ειδους.
      τα ξαναλεμε. και θα σε ρωτησω και σενα: μπορεις να μας πεις σε ποια παρασυναγωγη ανηκεις;; ετσι, για να μη μιλαμε στον αερα...

      Διαγραφή
    27. προς δασκαλο αηθη:
      τελικα δεν λαθεψα στην κριση μου οτι εισαι κακοηθης και κακοπροαιρετος και αυτο φανηκε απο το τελευταιο σου σχολιο. κομπορρημονεις χωρις αντικρισμα και εκτιθεσαι. "μου εδωσες πολυ αξια". βλεπεις ποσο φτηνος και ταλαιπωρος εισαι; ουτε τους στοιχειωδεις τυπους ευγενειας δεν κρατας και πας να μας κανεις και μαθηματα εκκλησιολογιας και εκκλησιαστικης ιστοριας.
      αφου λοιπον εσυ δεν εχεις, οπως για μενα ισχυριζεσαι, παντελη αγνοια της εκκλησιαστικης ιστοριας, θα σου πω οτι εχεις εξαπαντος ημιμαθη καταρτιση επ' αυτης. αν σε προκαλεσω να μου πεις σε ποιο σημειο φαινεται η αγνοια μου, απλα θα ξεμπροστιαστεις το ποσο χυδαιος, συκοφαντης και βωμολοχος εισαι. και ξερεις γιατι; διοτι απλα δεν εχεις ουτε ενα σοβαρο επιχειρημα να στηριξεις το συνθηματικο σου λογο.
      ανωνυμος δεν ειμαι. ειμαι αυτος που εγραψα το αρθρο και ο φιλος ιστολογος εκ παραδρομης δεν εβαλε το πληρες ονομα μου. εσυ ομως εισαι και θα παραμεινεις ανωνυμος. και ξερεις βαθια μεσα σου το γιατι.
      εχω περιεργεια να μου πεις ποιοι ακριβως "οικουμενιστες" και πώς απορριπτουν την β και ζ οικουμενικη συνοδο. το ακουσαμε κι αυτο!
      τελικα σε ποια "εκκλησια" ανηκεις; ντρεπεσαι, δειλουλη, να μας το πεις;
      μαλλον ναι. και ξερεις γιατι; διοτι βαθος βαθος γνωριζεις και ο ιδιος πολυ καλα οτι η εκκλησια αυτη ειναι ανυπαρκτη.

      Διαγραφή
    28. Ψυχραιμία! Οι Διάλογοι απαιτούν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση!
      Πέρα από πεζοδρομιακό λεξιλόγιο δεν έχεις επιχειρήματα, γι' αυτό και φωνασκείς. Οι Οικουμενιστές απορρίπτουν την Β΄ Οικουμενική Σύνοδο που προσέθεσε στο Σύμβολο της Πίστεως μεταξύ άλλων και την πίστη "Εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν", αφού αυτοί πιστεύουν σε πολλές "Εκκλησίες" στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των οποίων συμμετέχουν. Οι Οικουμενιστές επίσης απορρίπτουν την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο η Οποία όρισε: "Εί τις πάσαν παράδοσιν εκκλησιαστικήν, έγγραφον, η άγραφον αθετεί, ανάθεμα".
      Σου απάντησα σε ποια Εκκλησία ανήκω. Στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία που έχει Κεφαλή τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό!

      Διαγραφή
    29. Δάσκαλε, η ερώτησις του Ν.Κ. (Νούση Κώστα) είναι σαφής: ερωτάσθε εις ποίαν θεσμικήν Εκκλησία ανήκετε (Εκκλησία της Ελλάδος, της Κύπρου, κ.ο.κ., μήπως εις την των λεγόμενων "Γ.Ο.Χ"). Παρακαλώ απαντήσατε χωρίς περαιτέρω περιστροφές, δηλώσατέ το ευθέως.

      Διαγραφή
    30. Προς δάσκαλο == // == 23 Ιουλίου 2017 / 12:26 π.μ

      θα προσπαθήσω, δάσκαλε, να είμαι σύντομος, αν και δεν γνωρίζω πόσο θα το καταφέρω, γιατί διαπιστώνω ότι το πνεύμα σου είναι άκρως ζηλωτικό, γενικευτικό και σίγουρα μη συναφειακό(τώρα, μην μου γράψεις μπούρδες ότι δήθεν είμαι οπαδός της συναφειακής θεολογίας και άλλα μπαρμπούτσαλα!!!...),
      αφού παίρνεις αποσπασματικές πατερικές και αποστολικές φράσεις δίχως να σ΄ενδιαφέρει το ιστορικο -κοινωνικό πλαίσιο που αυτές ειπώθηκαν!

      Και θα στο εκφράσω πολύ απλοϊκά για να το κατανοήσεις, κάπως, καλύτερα γιατί τα ζηλωτικά σου ματογυάλια σε εμποδίζουν!

      Βρίσκεσαι καλή ώρα στο σχολείο σου και συνάδελφος εκφράζει άποψη περί Εκκλησίας "διαφορετκή" ή ακόμη ακόμη και αιρετική, λόγω αγνοίας ή θρησκευτικής αδιαφορίας! Τότε, για φαντάσου η αφεντιά σου να αρχίσει να του αραδιάζει τα ανωτέρω τσιτάτα: είσαι "παιδί του διαβόλου", "αντίχριστος", "δράκοντας", "σκορπιός" , "σκυλί που δαγκώνει κρυφά" και όλα τα σχετικά,... με την ακλόνητη βεβαιότητα ότι προσφέρεις και υπηρεσίες χρήσιμες στην Εκκλησία του Χριστού, τη στιγμή που ο "αιρετικός" συνομιλητής σου είναι σίγουρο πως θα σε απορρίψει, αυτοματικώς, οριστικά και τελεσίδικα και όλα αυτά γιατί κάθε θεολογικός λόγος και εκκλησιαστική στάση πρέπει να εξετάζεται στη συνάφειά της και φυσικά να πραγματώνεται όταν ο τόπος και ο χρόνος το επιτρέπει!

      Η Αλήθεια του Θεανθρώπου είναι μία και μοναδική, αλλά η αντιμετώπιση των αιρετικών σε κάθε εποχή δεν είναι ανάγκη να γίνεται με τα ίδια όπλα. Η χρήση διαφορετικής μεθοδολογίας και γλώσσας, περισσότερο επικοινωνιακής, δίχως αυτή να ακυρώνει τον λόγο του Θεού, είναι και η επίσημη θεολογική γλώσσα της Εκκλησία μας, που μέσα από τους σύγχρονους διαθρησκειακούς διαλόγους ελπίζει ότι κάθε θετικό θα προκύψει, αφού το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που καθοδηγεί
      και όχι οι ατομοκεντρικές και εμπαθείς στοχεύσεις!

      Γι΄αυτό και βλέπουμε ότι ο άγιος Δαμασκηνός αντιμετώπισε με πιο σκληρό τρόπο τους αιρετικούς, όμως ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς ήταν πιο επιεικής με τους μουσουλμάνους και περισσότερο διαλεκτικός, αφού η αυτοκρατορία βρίσκονταν λίγο πριν το τέλος της. Πάντοτε, λοιπόν, πρέπει να βλέπουμε το πλαίσιο, γι΄αυτό και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι διάλογοι, για λόγους οικονομίας, αφού η Εκκλησία στη φύση της είναι διαλογική και πως θα μπορούσε να υφίσταται διαφορετικά, αφού ο μοναδικός τρόπος ύπαρξης της Εκκλησίας είναι η εν Χριστώ Συνύπαρξη!

      ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...(1)

      ΔΙΟΓΕΝΗΣ -Ε.Μ.

      Διαγραφή
    31. ...Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ(2)

      Συνεπώς, αγαπητέ δάσκαλε, η Εκκλησία, με τις συνοδικές της αποφάσεις, όπως διαβάζουμε και στα πρόσφατα συνοδικά κείμενα(αλήθεια...τα έχεις διαβάσει τα κείμενα ή τα θεωρείς "αιρετικά";;;), δεν οδηγήθηκε σε θεολογικές και εκκλησιολογικές εκπτώσεις, ούτε και πρόδωσε την πίστη των Πατερων μας και συνεπώς δεν είναι Σύνοδος ληστρική, αφού δεν έχουμε καμία σοβαρή αντίδραση της πιστεύουσας κοινότητας, παρά κάποιες ζηλωτικές ομάδες, μέλος των οποίων είναι και η αφεντιά σου, και το σημαντικότερο: έχουμε και την πρόσφατη ανακοίνωση του Αγίου Όρους, η οποία είναι και αυτήν καθησυχαστική για τα πεπραγμένα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου!

      Ως εκ τούτου, δάσκαλε, ούτε και το απόσπασμα του Αγίου Αθανασίου μας καλύπτει, αφού και τούτο αναφέρεται σε άλλη συνάφεια (εποχή διαφωτισμού και μετακένωση των αθεϊστικών ιδεών στους ολιγογράμματους σκλαβωμένους Έλληνες!)και πολύ περισσότερο μιλάει για ληστρικές συνόδους, που δεν έγιναν αποδεκτές από τη συνείδηση της εκκλησιαστικής κοινότητας, κάτι που δεν ισχύει για τις αποφάσεις της Αγίας Συνόδου στο Κολυμπάρι Χανίων.

      Εάν, λοιπόν, ανήκεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Νέου Ημερολογίου, αποδέξου και τις νέες εν Αγίω Πνεύματι συνοδικές αποφάσεις και ησύχασε, πνευματικώς,... και ο Θεός θα σε αναπαύσει,...αφού το "Πνεύμα Του, όπου θέλει Πνει",
      άρα, γιατί όχι και στην ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ !!!

      Για τα υπόλοιπα περί απαξίωσης της ακαδημαϊκής θεολογίας παραδέξου, βρε δάσκαλε, ότι Φάλτσαρες και ζήτησε και κανένα συγγνώμη, μας το υπαγορεύει, άλλωστε, και ο Λόγος του Θεανθρώπου!

      Να είσαι πάντοτε καλά!

      ...ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ!!!

      ΔΙΟΓΕΝΗΣ - Ε.Μ.

      Διαγραφή
    32. στο δασκαλο:
      εχεις χασει το παιχνιδι και ζητας ψυχραιμια. μα πού ειδες να την εχουμε χασει;
      συγγνωμη που θα στο πω, αλλα περι τα θεολογικα θες πολλα ψωμια ακομα για να αρχιζεις να αποφαινεσαι ορθα και ορθοδοξα.
      πολλα ψωμια διαβασμα, για να μην πω και πνευματικη κατασταση.
      ωστοσο θα επιμεινω για τελευταια φορα, και αν δεν απαντησεις ευθαρσως, θα σε παραδωσω στην κοινη χλευη. σε ποια ακριβως εκκλησια ανηκεις και πηγαινεις και μεταλαμβανεις των μυστηριων;
      συμφωνα με την αρχαια παραδοση της Εκκλησιας, "οπου ο Επισκοπος, εκει και η Εκκλησια". αορατη εκκλησια και ακεφαλη εμεις οι ορθοδοξοι δεν εχουμε. αυτα τα εχουν οι προτεσταντες.
      σε ακουω λοιπον με ενδιαφερον. ποιος ειναι ο επισκοπος σου; ποιος, κατ΄εσε, συνεχιζει την αποστολικη διαδοχη χωρις αιρετικα φρονηματα;

      Διαγραφή
    33. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    34. Προς Ν.Κ. στο κείμενό του 23 Ιουλίου 2017 - 9:09 π.μ
      Μπορείς να μου κάνεις τελικά την τιμή να γράφεις επωνύμως όπως κι εγώ, αφού όπως είπες γι αυτό ευθύνεται ο διαχειριστής;
      Παράκληση δεύτερη : Μπορείς να βάζεις τόνους στις λέξεις όπως απαιτεί η ελληνική γλώσσα και να ξεκινάς με κεφαλαία τις προτάσεις σου; Γίνεται κουραστικό το διάβασμα.
      Επί της ουσίας θα απαντήσω λίγο λίγο αποσπασματικά διότι αν απαντήσω συνολικά σε όλα μπορεί μερικά να σου διαφύγουν.
      Λες ότι "η συμφωνια του μπαλαμαντ δεν αποτελει αποφαση καποιας οικουμενικης συνοδου" και ότι δεν είναι υποχρεωτική . Ναι όμως είναι απόφαση υπογεγραμμένη από 9 τοπικές εκκλησίες συμπεριλαμβανομένου του Πατριαρχείου και στην πράξη τηρείται. Η αίρεση πρέπει να καταδικάζεται όταν εκφωνείται και από έναν απλό λαικό ή ιερέα πριν πάρει διαστάσεις, ποιός είπε ότι πρέπει να φτάσει στα επίπεδα απόφασης οικουμενικής συνόδου , αυτά είναι πρωτάκουστα. Επίσης πρόσεξε γιατί μιλάω για αίρεση : Δεν είναι γράφουν (η αποστολική διαδοχή και η συμμετοχή στα μυστήρια) ιδιοκτησία της μιας μόνο από τις Εκκλησίες! Δηλαδή πάει περίπατο το Πιστεύω στον όρο περί Μίας Αγίας Καθολικής Αποστολικής Εκκλησίας. Αυτοί υπέγραψαν ότι κι οι άλλες "εκκλησίες" τα έχουν όλα. Στην δε παράγραφο β' που προσπερνάς αβρόχοις ποσί ο πατριάρχης το λέει δηλ. το υπογράφει (και ως γνωστόν scripta manent) ότι υπάρχουν 2 εκκλησίες που αναγνωρίζονται αμοιβαία ως αδελφές (τι τρυφερό) υπεύθυνες για την διατήρηση της μοναδικής εκκλησίας του Θεού. Με άλλα λόγια ότι είμαστε εμείς είναι κι αυτοί. Γιατί λοιπόν ένας παπικός να στραφεί στην Ορθοδοξία αφού όλα είναι τέλεια στην "εκκλησία" του;
      Μέγιστη παρανόηση από μέρους σου αποτελεί το θέμα της αποδοχής του βαπτίσματος των αιρετικών. Προφανώς έπεσες στο δόκανο της βαπτισματικής θεολογίας του Ζηζιούλα και των ομοίων του.
      Αυτό που έκαναν οι σημερινοί στο Μπάλλαμαντ και παρόμοια σε άλλες περιπτώσεις, είναι αποδοχή του κύρους του μυστηρίου του βαπτίσματος ή του γάμου (στην Αλεξάνδρεια) αλλά με μια σημαντική λεπτομέρεια: ΑΝΕΥ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕΩΣ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ, ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ ,ΚΟΠΤΕΣ κλπ. Όταν τους λες ότι έχουν έγκυρο βάπτισμα άρα όλα είναι καλά σε αυτούς και ουσιαστικά αναγνωρίζεις και την ιερωσύνη τους δια της οποίας έγινε το βάπτισμα αυτό και κατ' επέκτασιν της Αποστολικής διαδοχής , όπως άλλωστε το υπέγραψαν και αυτό ξεκάθαρα.
      Αντίθετα είναι ατυχέστατη η σύγκρισή σου με την αποδοχή των αιρετικών χωρίς αναβαπτισμό από την Β' οικουμενική διότι εκεί αφορά επιστροφή στην ορθοδοξία συνοδευόμενη ΜΕ ΓΡΑΠΤΗ ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΗΣ ΔΙΑ ΛΙΒΕΛΛΟΥ. Τότε και μόνο τότε ακολουθείται η συγκεκριμένη τακτική ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ και μόνο για εκείνους που τηρούσαν τον ορθό τρόπο βάπτισης.
      Δηλαδή ακόμα και αν συνέτρεχαν όλες οι άλλες προυποθέσεις από πλευράς παπικών και προτεσταντών (αποκήρυξη αίρεσης κλπ.) είναι υποχρεωτικό το βάπτισμά τους (πρόσεξε δεν λέω καν αναβάπτισμα) διότι όπως γράφει ο άγιος Νικόδημος στην ερμηνεία του ΜΖ' Αποστολικού κανόνα "...οι Λατίνοι είναι αβάπτιστοι, διατί δεν φυλάττουσι τας τρεις καταδύσεις εις τον βαπτιζόμενον, καθώς άνωθεν η ορθόδοξος Εκκλησία παρά των αγίων Αποστόλων παρέλαβεν". Μπορείς αναλυτικά να διαβάσεις και το σχετικό "Ομολογώ έν βάπτισμα" του π. Γ. Μεταλληνού
      Καταληκτικά θα έλεγα και (σχετικά με κάτι που το γράφεις σε διάφορα σημεία) , ότι αιρεση δεν σημαίνει οριστική και επίσημα υπογεγραμμένη ένωση με αιρετικούς ΜΈΧΡΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΊΟΥ ΤΗΣ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΉΣ ΚΟΙΝΩΝΊΑΣ. Οι καταδικασθέντες αιρετικοί στο πέρασμα των αιώνων δεν καταδικάζονταν επειδή ενώνονταν με κάποιους άλλους προ αυτών αιρετικούς, αλλά πρώτιστα για την διαστρέβλωση των δογμάτων και της προφορικής και γραπτής Ιεράς μας Παράδοσης.
      .
      Περιμένω να τοποθετηθείς και συνεχίζω με τα υπόλοιπα.

      Διαγραφή
    35. προς Γιαννη
      διαβασε τα σχολια και θα δεις ποιο ειναι το ονομα μου. επισης οσον αφορα τα περι στιξης, προκειται για εναν ιδιαιτερο και προσωπικο τροπο γραφης στο διαδικτυο και δεν προτιθεμαι προς το παρον να τον αλλαξω!
      επι της ουσιας τωρα: σου προειπα πως η συμφωνια του μπαλαμαντ δεν ειναι αποφαση οικουμενικης συνοδου. ειναι μια πορεια διαλογου. ολα αυτα που λες περι αναγνωρισης του βαπτισματος και της ιερωσυνης των αλλοδοξων καταρριπτονται απο την πραξη της Εκκλησιας: δλδ σε καμια τοπικη εκκλησια δεν εχουμε πληρη μυστηριακη κοινωνια με τους αλλοδοξους. οποτε καταλαβαινεις πως προκειται για διαλογικη τακτικη και οχι για τελεσιδικη αποφαση, που θα εδινε σε καποιον την αφορμη να αποχωρησει απο την Εκκλησια.
      ο αγιος Νικοδημος ερμηνευει με ακριβεια τον κανονα του βαπτισματος. και εχει δικιο. αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν ισχυει και ο οικονομικος τροπος εισδοχης των αιρετικων ή αλλοδοξων στην εκκλησια.
      το προβλημα ειναι προπαντος θεμα ερμηνειας της αιρεσης. η εκκλησια εχει μια ελευθερια στον τροπο ενεργειων της, χωρις να σημαινει αυτο οτι χανει την ορθοδοξια της και μολυνεται. Παραδειγμα τρανο ο διδαχος ικανων αιρεσεων στη Δυση Αυγουστινος, που οχι απλα δεν καταδικαστηκε, αλλα τιμαται και ως αγιος!
      ειπαμε. αλλο ιδεολογικη και ομολογιακη ορθοδοξια και αλλο εκκλησιαστικη, που σημαινεται με την ευχαριστιακη κοινωνια των τοπικων εκκλησιων.
      θελω ομως και συ να μου απαντησεις σε αυτα που σου εθεσα στο προηγουμενο απαντητικο σχολιο μου: εαν κατ' εσε η Εκκλησια ειναι επισημως αιρετικη απο το 1965, για ποιον λογο δεν αποτειχιστηκαν τοσοι αγιοι των ημερων μας; και με ποια χαρη αυτοι θαυματουργουν;
      επισης και μια ακομη απαντηση περιμενω: εσυ σε ποια εκκλησια κοινωνας των αχραντων μυστηριων;
      αν απαντησεις και σε αυτο, τοτε θα διαλεχθουμε πιο καλα και ξεκαθαρα.

      Διαγραφή
    36. κλεινοντας, ως φαινεται, τον διαμειφθεντα διαλογο με Ιωαννη και δασκαλο, παρατηρουμε οτι και οι δυο σταματησαν, οταν ηρθε η ωρα να αποκαλυψουν την 'Εκκλησια' στην οποια ανηκουν.
      επισης θα ηθελα να επισημανω οτι η ορθοδοξη θεολογια και ορθοπραξια δεν ειναι πρωτιστα θεμα γνωστικο, αλλα εμπειρικο και εκκλησιολογικο. ας εμπιστευομαστε, το λοιπον, λιγο περισσοτερο τους Ποιμενες μας, την Εκκλησια μας τη διοικουσα, διοτι αυτοι αγρυπνουν για τις ψυχες μας, κατα τον απ. Παυλο.

      Διαγραφή
    37. Ένα 24ωρο έλειψα σε ταξίδι και βιάστηκες να βγάλεις συμπεράσματα (εσφαλμένα).
      Προς το παρόν να αρκεστείς εις το ότι είμαι αποτειχισμένος από την Οικουμενιστική κάστα της διοικούσης κρατικοδίαιτης εκκλησίας, στην οποία παρεπιπτόντως συνεισφέρω κι εγώ άθελά μου δια της φορολόγησής μου, και όταν ολοκληρωθεί ο διάλογός μας θα σου δώσω και ακριβή διεύθυνση της εκκλησίας που κοινωνώ.
      Συμβουλή: τα εισαγωγικά να τα βάζεις με φειδώ , διότι έχουν δει τα μάτια μας και έχουν ακούσει τα αυτιά μας για πολλούς στους οποίους ίσχυσε το "ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται".
      Αρκέσου στον διάλογο με νηφαλιότητα, κοσμιότητα και ήθος (γνωρίσματα που κοσμούσαν τους αγίους μας ακόμα και όταν συνδιαλέγονταν με αιρετικούς) και για να σε χαροποιήσω και λίγο θα σου πω ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε κάτι:
      "η ορθοδοξη θεολογια και ορθοπραξια δεν ειναι πρωτιστα θεμα γνωστικο, αλλα εμπειρικο και εκκλησιολογικο".
      Αυτά για απόψε και από αύριο συνεχίζουμε.
      Α! και αναλογίσου λίγο Κώστα, πόσες εκατοντάδες ονόματα επισκόπων ποιμένων της Εκκλησίας της Διοικούσας εκφωνούνται δι' αναθεματισμού την ημέρα της Ορθοδοξίας. Αλίμονο σε εκείνους που τους εμπιστεύονταν τις ψυχές τους. Ποιος ξέρει μήπως κι εκείνοι γεύονται την ίδια κόλαση παρέα.


      Διαγραφή
    38. Αν θέλετε να συνεχίσουμε τον διάλογο (και να σας απαντήσω και στην ερώτηση που σας "καίει") πρέπει πρώτα είτε να μου αποδείξετε που βρίσκεται η δήθεν φράση του Ιερού Χρυσοστόμου "Κάλλιον πλανάσθαι" κλπ. είτε να ανακαλέσετε δημοσίως. Για σκεφτείτε να έγραφε κάποιος τα εξής: "Και όπως έγραψε ο Κώστας ο Νούσης στο βιβλίο του για τον Άγιο Πορφύριο: "Η αποτείχιση είναι επιβεβλημένη ακόμη και για κανονικές παραβάσεις"". Τί θα κάνατε; Δεν θα ζητούσατε πηγή; Και όταν διαπιστώνατε την ανυπαρξία της δεν θα ζητούσατε δημόσια ανάκληση ή δεν θα καταφεύγατε ακόμη και στα δικαστήρια; Επειδή ο Ιερός Χρυσόστομος δεν είναι εν ζωή ώστε να επιληφθεί του θέματος, αυτό δεν σημαίνει πως δεν οφείλετε τα πρέποντα. Αναμένουμε αντρίκιες κινήσεις λοιπόν και μετά τα λέμε!

      Διαγραφή
    39. Απάντηση σε N. K. σχετικά με το δημοσίευμά του 24 Ιουλίου 2017 - 1:21 μ.μ.



      Λες “η συμφωνια του μπαλαμαντ δεν ειναι αποφαση οικουμενικης συνοδου. ειναι μια πορεια διαλογου”
      Εγώ βλέπω συμφωνία υπογεγραμμένη, διάλογος είναι κάτι διαφορετικό, είναι το πρώτο στάδιο της υπογεγραμμένης συμφωνίας. Δεν μπορείς να ονομάζεις το άσπρο μαύρο, αν δεν μπορείς να το αποδεχτείς είναι επιλογή σου φυσικά.
      Λες ”σε καμια τοπικη εκκλησια δεν εχουμε πληρη μυστηριακη κοινωνια με τους αλλοδοξους” .
      Σου έχω γράψει ότι “αιρεση δεν σημαίνει οριστική και επίσημα υπογεγραμμένη ένωση με αιρετικούς ΜΈΧΡΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΊΟΥ ΤΗΣ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΉΣ ΚΟΙΝΩΝΊΑΣ. Οι καταδικασθέντες αιρετικοί στο πέρασμα των αιώνων δεν καταδικάζονταν επειδή ενώνονταν με κάποιους άλλους προ αυτών αιρετικούς, αλλά πρώτιστα για την διαστρέβλωση των δογμάτων και της προφορικής και γραπτής Ιεράς μας Παράδοσης”
      Επιπλέον όπως σου έγραψα παραπάνω έχετε ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ όπως ανέφερα στην παράγραφο ε) του αρχικού κειμένου μου όπου σε μετάφραση (αφού δεν μπήκες στον κόπο να την κάνεις) λέει τα εξής:
      “Σε περιοχές όπου υπάρχει μόνο ένας ιερέας από μία από τις 2 Εκκλησίες (σημ. Ορθόδοξη του πατριαρχείου της Αντιοχείας και αιρετική των Συροχαλκηδονίων) θα παρέχει υπηρεσίες για τους πιστούς και των δύο Εκκλησιών συμπεριλαμβανομένης ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ποιμαντικών καθηκόντων και του Γάμου”
      Αλλά επαναλαμβάνω δεν είναι το ζητούμενο σώνει και καλά η μυστηριακή κοινωνία, αλλά η κήρυξη αιρέσεως. Η κήρυξη αιρέσεως φυσικά και δίνει δυνατότητα αλλά και υποχρέωση να αποχωρήσει κανείς από την συγκεκριμένη εκκλησιαστική διοίκηση, αλλά όχι βέβαια από την Εκκλησία , όπως παραπλανητικά γράφεις.
      Και τον άγιο Νικόδημο πολύ επιφανειακά τον διάβασες. Ο άγιος γράφει ποιά είναι η ακρίβεια - δηλ. η μη αποδοχή του βαπτίσματος των αιρετικών - αλλά γράφει και ποιά είναι η οικονομία -δηλ. η αποδοχή του βαπτίσματος που έγινε με τον ορθό τρόπο - και διαχωρίζει εντελώς τους παπικούς (Λατίνους) οι οποίοι δεν τηρούν τον ορθό τρόπο. Άρα εδώ έχουν ξεπεραστεί τα όρια της οικονομίας γι αυτό και τους ονομάζει αβάπτιστους.
      Αν το πάμε σε υποκειμενικούς ορισμούς της αίρεσης (λίγο ή πολύ αίρεση δεν υπάρχει όπως δεν υπάρχει ολίγον έγκυος) τότε καλύτερα να μην χάνουμε την ώρα μας συζητώντας περαιτέρω γιατί ξεκινάμε από διαφορετική βάση.
      Η περίπτωση του αγίου Αυγουστίνου είναι διαφορετική δεν ωφελεί να ανοίγουμε πολλά θέματα ταυτόχρονα γιατί χάνουμε την ουσία.
      Η κρατούσα εκκλησία το ’65 υπέγραψε δια του πατρ. Αθηναγόρα άρση ακοινωνησίας , αν δεν το γνωρίζεις, με τους παπικούς, κάτι που προκύπτει από την ορθή μετάφραση του επίσημου κειμένου που γράφτηκε στα γαλλικά (δες σχετικά Αθανασίου Σακαρέλλου με τίτλο " Έγινε η Ένωση των Εκκλησιών” 2007)
      Η μετάφραση της, παράγραφος 4, εδάφιο β΄, της συμφωνίας 1965, λέει τα εξής:
      αποδοκιμάζουσιν ωσαύτως και αίρουσιν από της μνήμης και εκ μέσου της Εκκλησίας τας αποφάσεις ΑΚΟΙΝΩΝΗΣΙΑΣ ων η ανάμνησις επενεργεί μέχρι σήμερον ως κώλυμα εις την εν αγάπη προσέγγισιν, παραδίδουσι δε αυτάς τη λήθη». Στην “άλλη’ μετάφραση που δόθηκε για εσωτερική κατανάλωση η λέξη ακοινωνησία “excommunication” μεταφράστηκε σε ανάθεμα.
      Δεν γνωρίζω γιατί κάποιοι δεν αποτειχίστηκαν ενώ κηρύχτηκε αίρεση πάντως σίγουρα υπήρχαν και πολλοί άγιοι γέροντες που αποτειχίστηκαν, αυτοί δεν μετράνε για σένα ή δεν τους γνωρίζεις ή δεν σε ενδιαφέρει να μάθεις ότι υπάρχουν; Αν θαυματουργούν κάποιοι μη αποτειχισμένοι από την αίρεση, πράγμα που δεν το έχω διαπιστώσει, βοήθησέ με εσύ να καταλάβω πρώτα κάτι ακόμη πιο δύσκολο : πως θαυματουργούν τόσοι άγιοι των παπικών.
      Στα χρόνια του αγίου Θεόδωρου του Στουδίτη εμφανίστηκε στην περιοχή του ένας άνθρωπος που έκανε διάφορα θαύματα και ευεργεσίες. Ο κόσμος προσέτρεξε τότε στον άγιο και τον ρώτησαν αν θα έπρεπε να τον δεχτούν. Έτσι ο άγιος Θεόδωρος τον κάλεσε και τον ρώτησε για την πίστη του και αφού τον βρήκε στα πάντα ορθόδοξο, τότε είπε στον κόσμο ότι αυτός ήταν όντως άνθρωπος του Θεού.

      Διαγραφή
    40. στον διδασκαλο (τελικο):
      δεν καιγομαι καθολου να μαθω σε ποια "εκκλησια" ανηκεις. αυτο ειναι δικο σου θεμα και του πνευματικου σου. εφοσον εσυ τα εχεις βρει με τη συνειδηση σου, φαινεται πως τα δικα μας ρηματα περισσευουν.
      ο διαλογος μαζισου φαινεται ατελεσφορος. ακομη και αν σου εφερνα το ρητο του Χρυσοστομου απο το ιδιο το χειρογραφο, θα το αμφισβητουσες. ξερεις γιατι; διοτι απλα δεν ειναι το προβλημα σου αυτη η φραση. εξαλλου, ποτε η Εκκλησια δεν στηριχτηκε σε φρασεις, αλλα σε εμπειρια.
      να σαι σιγουρος οτι ακομη και αν δεν το εχει πει ο Χρυσοστομος και μπορουσαμε με καποιον τροπο να τον ρωτησουμε αν συμφωνει με τη φραση, ειμαι σιγουρος οτι θα συναινουσε.
      θα σου θυμισω οτι, αν και ειχε δικαιο και αδικως εξοριστηκε και καθηρεθη, ωστοσο ειπε στους υποστηρικτες του να μνημονευουν τον μοιχεπιβατη αντικαταστατη του, προκειμενου να μη σχιστει η Εκκλησια. δλδ να "πλανηθουν" εσκεμμενα εντος εκκλησιας, παρα να "ορθοτομουν" και επιδεικνυουν "ακριβεια" εκτος αυτης.

      Διαγραφή
    41. εκ νεου στον Ιωαννη:
      ειναι σημαντικο να καταλαβεις πως αν αρχισεις ετσι να ψαχνεις τα πραγματα, θα καταντησεις εκκλησιαστικα υποχονδριος. οποτε θα βρισκεις μεσα στην ιστορια πολλες περιπτωσεις, σαν του ιερου Αυγουστινου, και θα αναρωτιεσαι αν πλανηθηκε ή αν μολυνθηκε η Εκκλησια...
      ψαξε λιγο ποιον ειχε φιλο και ποιος βαπτισε τον Μ. Κων/νο. μηπως ηταν αρειανιζων; αρα ο αγιος Κωννος ειναι αιρετικος ή αβαπτιστος; να μην παρουμε υποψη και τη φιλαρειανιζουσα πολιτικη του μετα τη συνοδο της Νικαιας.
      ειναι πολυ σημαντικο να οριοθετησουμε την αιρεση ως θεωρητικη ομολογια και πιστη απο την εκκλησιαστικη της υποσταση. εμας μας ενδιαφερει κυριως η τελευταια. στο ειπα και μεσα απο το παραδειγμα με τον Δαμασκηνο και τους " κατα παντα ορθοδοξους" μονοφυσιτες της εποχης του.
      ο αγιος Νικοδημος που γραφει αυτα για τους Λατινους μετεφρασε ολοκληρα βιβλια Παπικων και τα διαβαζουμε ως ορθοδοξα σημερα (βλ. Αορατο Πολεμο). Τελικα ειναι αγιος ή μολυσμενος ο Νικοδημος;
      Για τους αγιους γεροντες που λες εγω δεν γνωριζω. Ξερω εναν Παισιο, εναν Πορφυριο, εναν Ιακωβο, εναν Αμφιλοχιο, εναν Ζερβακο, εναν Γκαγκασταθη, εναν Σωφρονιο, εναν Ιωσηφ, εναν Εφραιμ κατουνακιωτη και παει λεγοντας;
      αραγε πλανεμενοι ολοι αυτοι οι μη αποτειχισθεντες; και εσυ μετα των συγκοινωνουντων σου στην οποια εκκλησια ανηκεις, ειστε οι εναπομειναντες ορθοδοξοι επι γης; Μη γενοιτο...

      Διαγραφή
    42. Νούση, είσαι πλαστογράφος του Αγίου και εν Ημέρα Κρίσεως ο Άγιος θα σταθεί εμπόδιό σου αν δεν μετανοήσεις. Όχι μόνο διότι νοθεύεις τα κείμενά του (κατά την τακτική των παλαιών αιρετικών), αλλά και διότι νοθεύεις το πνεύμα των γραφομένων του, αλλά και διότι παραποιείς φρικτά τον βίο του (αμφότερα για να εξυπηρετήσεις την αίρεση που υπηρετείς). Για την δειλία σου να ζητήσεις ένα συγγνώμη δεν το σχολιάζω. Μόνο ντρέπομαι που είσαι Λαρισαίος. Και επειδή όπως λέει και ο Απόστολος μετά πρώτης και δευτέρας παραιτού, αιρετικέ Νούση διακόπτω κάθε επαφή μαζί σου.

      Διαγραφή
    43. δασκαλε:
      δυστυχως με αναγκαζεις να κλεισω τον διαλογο μαζι σου δευτερολογωντας. με τις αστειοτητες του τελευταιου σχολιου σου δειχνεις περιτρανα το ποιον σου.
      αν διαβασεις στα πρωτα σχολια μου, λεω ξεκαθαρα οτι και ο δογματολογος Μαρτζελος αναφερομενος στο ρητο του Χρυσοστομου το χαρακτηριζει ως ΑΠΟΔΙΔΟΜΕΝΟ στον Πατερα αυτον της Εκκλησιας. οποτε οπως βλεπεις, ουτε κρυβω κατι ουτε νοθευω τα κειμενα του αγιου.
      δεν θα ανεχτω ομως σε καμια περιπτωση να χαρακτηρισθω αιρετικος απο εναν τωοντι αιρετικο. εσενα δλδ.
      θες αποδειξη της αιρεσεως σου; αποκαλυψε μας σε ποια "εκκλησια" ανηκεις. δεν θα το κανεις. εγω ομως υποθετω βασιμα οτι ειναι τουλαχιστον σχισματικη.
      αρα εισαι αιρετικος. διοτι κατα τον αγιο Σεραφειμ του Σαρωφ, "η αιρεση και το σχισμα ειναι οι δυο οψεις του ιδιου νομισματος".
      και επειδη στο βαθος η αιρεση ειναι πνευματικη ασθενεια, σου ευχομαι καλη μετανοια ή, οπως θα το ελεγε πιο απλα ο λαος, περαστικα!

      Διαγραφή
    44. Όχι μην στεναχωριέσαι δεν αναρωτιέμαι ούτε ανησυχώ για τις περιπτώσεις που αναφέρεις των αγίων Αυγουστίνου, Κωνσταντίνου και Νικοδήμου, όλα η Εκκλησία καλώς μας τα παρέδωσε και μακριά από εμάς τέτοιοι επιπόλαιοι παραλληλισμοί.
      Καιρός όμως να σταματήσει αυτός ο διάλογος, ότι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε και από τις δύο πλευρές. Πάντα συζητάμε με άλλους αν και διαφωνούμε, διότι κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, επιδιώκουμε την ανταλλαγήν απόψεων με καλή προαίρεση και αναζήτηση της αλήθειας.
      Δυστυχώς όμως το επίπεδο της σελίδας , αν και θεολογικού περιεχομένου, επετράπη από τον διαχειριστή να ευτελιστεί με σχόλια πεζοδρομιακού περιεχομένου όπως κάποιου ΑΓΓΕΛΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ. Δεν θα ήθελα το όνομά μου να συνεχίσει να συνυπάρχει στην ίδια σελίδα.
      Αυτός είναι ο ένας λόγος που σταματώ.
      Ο δεύτερος αφορά το περιεχόμενο των απαντήσεων του Κώστα Νούση, ο οποίος εκτοξεύει ερωτήματα τα οποία όταν απαντιούνται αφήνει ασχολίστες τις απαντήσεις και περνάει διαρκώς σε άλλα ανοίγοντας πάρα πολύ τον θεματικό κύκλο , σκόπιμα πιστεύω, ώστε να μην καταλήγουμε κάπου συγκεκριμένα (χαρακτηριστικά αναφέρω ότι του έγραψα περί της ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΟΙΝΩΝΗΣΙΑΣ που υπογράφηκε το 1965, περί της διακοινωνίας στο Πατριαρχείο της Αντιόχειας με τους αιρετικούς, περί της διαφοράς ανάμεσα στην αποδοχή του βαπτίσματος των αιρετικών από την Β’ Οικ. Σύνοδο και στην σημερινή αποδοχή των αιρετικών ως “βεβαπτισμένων” άνευ επιστροφής τους στην Ορθοδοξία και χωρίς το ορθό τυπικό και γενικά της αποδοχής ύπαρξης Θείας Χάριτος στις αιρετικές παρασυναγωγές κ.α.)
      Προσπαθείς να βάλεις στο στόμα μου χρονική οριοθέτηση της αιρέσεως του Οικουμενισμού το 1965, ενώ δεν αποδέχομαι ότι η αίρεση εξαρτάται από την υπογραφή επίσημης ενώσεως με αιρετικούς. Το ξεκαθάρισα ότι η αίρεση συντελείται και ανεξάρτητα από την ένωση ή μη με άλλους αιρετικούς. Αυτό έχει φανεί πάμπολλες φορές στην Ιστορία.
      Ναι είναι πολύ κρίσιμη η στιγμή της άρσης της ακοινωνησίας με τους αιρετικούς, αλλά η αποδοχή και διακήρυξη αιρέσεων είχε ήδη προηγηθεί. Με την συνοδική εγκύκλιο του πατριαρχείου το 1920 όπου αναγνωρίζεται η ύπαρξη και άλλων εκκλησιών πλήν της Μίας Αγίας Ορθόδοξης, με την συμμετοχή στο ΠΣΕ και μάλιστα ως ιδρυτικού μέλους, όπου εκεί μέσα υπογράφηκαν πάμπολλες διακηρύξεις όπου “χαρίζεται” εκκλησιαστική υπόσταση σε εκατοντάδες προτεσταντικές αιρέσεις κ.α.
      Είναι προφανές ότι τα βλέπουμε από διαφορετική σκοπιά.
      Για σένα όσες παραβάσεις κανόνων και να γίνονται δεν έχουν καμία σημασία.
      Οι συμπροσευχές με αιρετικούς που έχουν γίνει συνηθισμένο φαινόμενο θεωρείται από τους οικουμενιστές ότι επιτελούν “θεάρεστο” έργο , αυτό της προσέλκυσης των αιρετικών. Αυτό πως δεν το είχαν ανακαλύψει οι τόσοι άγιοι των περασμένων αιώνων και ως φανατικοί γράφανε τέτοιους κανόνες χωρίς αγάπη προς τους εκτός Εκκλησίας;
      Ο ίδιος ο πατριάρχης διέπρεψε παίρνοντας με άριστα την διδακτορική του διατριβή από το παπικό πανεπιστήμιο Ρώμης ακριβώς με αυτό το θέμα , «Περὶ τὴν κωδικοποίησιν τῶν ἱερῶν κανόνων καὶ τῶν κανονικῶν Διατάξεων ἐν τῇ Ὀρθοδόξῳ Ἐκκλησίᾳ» όπου ουσιαστικά και απροκάλυπτα προτείνει την κατάργηση των Ιερών Κανόνων που απαγορεύουν τις συμπροσευχές με τους αιρετικούς.
      Ο συγκεκριμένος βάσει των κανονικών παραβάσεων που έχει κάνει θα έπρεπε να έχει καθαιρεθεί εδώ και δεκαετίες, όπως και πολλοί άλλοι κληρικοί. Και όμως τον δικαιολογείτε βασιμένοι και στα καλά λόγια ή στην ανεκτική στάση διαφόρων σύγχρονων γερόντων.
      Για εμάς τους αποτειχισμένους όμως οι Ιεροί Κανόνες, δεχόμενοι ότι είναι γραμμένοι με την επενέργεια του Αγίου Πνεύματος, δεν μπορεί να αλληλοαναιρούνται. Αν σύμφωνα με το Άγιο Πνεύμα απαγορεύονται για παράδειγμα οι συμπροσευχές δεν μπορεί κάποια άλλη στιγμή να επιτρέπονται. Ο λόγος του Θεού μένει απαράλλακτος εις τον αιώνα “Ο ουρανός και η γη παρελεύσονται οι δε λόγοι μου ου μη παρέλθωσι”.
      (συνεχίζεταιΙ

      Διαγραφή
    45. (συνέχεια)

      Και κάτι τελευταίο.
      Η αίρεση έχει πολλές φορές αποδειχτεί ότι μπορεί να κριθεί και από κάτι πολύ μικρό όπως ένα “ιώτα” ( βλέπε ομοούσιος και ομοιούσιος) και δεν ξέρω ποιος έχει το θάρρος να παραβλέπει την ακόλουθη εντολή “ἕως ἂν παρέλθῃ ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ, ἰῶτα ἓν ἢ μία κεραία οὐ μὴ παρέλθῃ ἀπὸ τοῦ νόμου ἕως ἂν πάντα γένηται. ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτω τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν”.
      Πρόσεξε λοιπόν μήπως άθελά σου κι εσύ βάζεις τα λιθαράκια σου στον οικουμενιστικό πύργο της Βαβέλ. Πλανήθηκες ή πλανείς εσκεμμένα όταν γράφεις ότι ο άγιος Δαμασκηνός μιλά για τους " κατα παντα ορθοδοξους" μονοφυσιτες;;;
      Στην σελίδα 281 (εκδ. ΕΠΕ Ι. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ τόμος 2) λέει ο άγιος για τους μονοφυσίτες “.. ενώ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ είναι ορθόδοξοι…”.
      Νομίζω ότι στην ελληνική γλώσσα το “ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ” σημαίνει εως και το αντίθετο από το “ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ” δεν χρειάζεται να το πάμε στον Μπαμπινιώτη.
      Λέει παρακάτω αναλυτικά ο άγιος σε τι δεν είναι ορθόδοξοι “ … αυτοί κατέγραψαν πολλά από την θεόπνευστη διδασκαλία των 630 Πατέρων στη Χαλκηδόνα, αλλά έβαλαν και πολλά σκάνδαλα , γι αυτούς ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΛΕΘΡΙΑ ΑΙΡΕΣΗ… ΣΥΓΧΕΟΥΝ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ…” και αναλύει στην συνέχεια σε πολλές σελίδες “την ασέβεια αυτών … ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΕΗ ΚΑΙ ΒΔΕΛΥΡΗ ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ…”.
      Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι “με τους Κοπτες ειμαστε πολυ πιο κοντα και ο διαλογος τα τελευταια χρονια εδειξε πως ειναι θεμα αρσης καποιων παρεξηγησεων και χρονου να κοινωνησουν πληρως οι Εκκλησιες μας” ;

      Δηλαδή από παρεξήγηση καταδικάστηκαν και από παρεξήγηση τους χαρακτηρίζει έτσι ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός;

      Bάζω εδώ λοιπόν τέλος από την μεριά μου στον όποιο διάλογο προηγήθηκε, αντιγράφοντας από την απολογία του αγίου Μάξιμου του Ομολογητού όταν τον κατηγορούσαν επειδή δεν κοινωνούσε με καμία απο τις “επίσημες” εκκλησίες (καθώς κάπως έτσι κατηγορηθήκαμε κι εμείς οι μη μνημονεύοντες όνομα αιρετικού επισκόπου):

      Και λέγουσιν αυτώ· Συ μόνος σώζη, και πάντες απόλλυνται;
      Και είπεν· Ουδένα κατέκριναν οι τρεις παίδες μη προσκυνήσαντες τη εικόνι, πάντων ανθρώπων προσκυνούντων. Ου γαρ εσκόπουν τα των άλλων, αλλ’ εσκόπουν όπως αν αυτοί μη εκπέσωσι της αληθούς ευσεβείας.
      Ούτω και Δανιήλ βληθείς εις τον λάκκον των λεόντων, ου κατέκρινε τινα των μη προσευξαμένων τω Θεώ κατά το θέσπισμα Δαρείου, αλλά το ίδιον εσκόπησε· και είλετο αποθανείν, και μη παραπεσείν τω Θεώ, και υπό της ιδίας μαστιγωθήναι συνειδήσεως, επί τη παραβάσει των φύσει νομίμων. ΚΑΜΟΙ ΟΥΝ ΜΗ ΔΩ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΤΑΚΡΙΝΑΙ ΤΙΝΑ, Η ΕΙΠΕΙΝ, ΟΤΙ ΕΓΩ ΜΟΝΟΣ ΣΩΖΟΜΑΙ. ΑΙΡΟΥΜΑΙ ΔΕ ΑΠΟΘΑΝΕΙΝ, Η ΘΡΟΗΣΙΝ ΕΧΕΙΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΟΣ, ΟΤΙ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΕΙΣ ΘΕΟΝ ΠΙΣΤΙΝ ΠΑΡΕΣΦΑΛΗΝ ΚΑΘ’ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟΝ.” (P.G. 90,121)

      Διαγραφή
    46. προς Ιωαννη:
      θα συμφωνησω με το οτι τετοιου ειδους σχολιογραφοι κατεβαζουν το επιπεδο. αυτο ομως δεν εχει σχεση με μας, οσο με τον ιστολογο, ο οποιος για τους δικους του λογους τα επιτρεπει, ειτε διοτι λογω θερους δεν τα ελεγχει ιδιαιτερα ειτε ισως επειδη ευκολα πεφτουν λασπες για φιμωση λογου κλπ.
      ας παμε ομως στα δικα μας.
      θελω να σου αναγνωρισω αρχικα οτι ανηκεις στην χορεια των σοβαρων συνομιλητων και ενσυνειδητων και σοβαρων αντιοικουμενιστων.
      το θεμα της αποτειχισης μεσα του το εχεις, ως φαινεται, βαθια θεμελιωμενο και αποφασισμενο. θα ηθελα ωστοσο να σου επισημανω μερικους κινδυνους. ο ισχυροτερος εξ αυτων ειναι η εμπιστοσυνη στον λογισμο μας. ακομη και κει που μας φαινεται οτι ειμαστε κατα παντα ορθοι.
      η ερμηνεια των κανονων και της εκκλησιαστικης ακριβειας δεν ειναι τοσο απλο ζητημα, ωστε να πεις διαβασα αυτα, ξερω αυτα, αρα κανω αυτα.
      αν ισχυε αυτο, τοτε δεν θα υπηρχε η αναγκη του πνευματικου ενος εκαστου εξ ημων, διοτι θα μπορουσαμε μεσα απο το Ευαγγελιο και τις Συνοδους να αποφασιζουμε μονοι μας για το αυτονοητο.
      αυτο ομως, οπως ειναι ολοφανερο, δεν μπορει παρα να οδηγει σε πλανη, διαιρεσεις και συγχυσεις.
      ετσι βγηκαν και οι πολυποικιλες αιρεσεις, οι οποιες στηριζονται στο ιδιο ακριβως ευαγγελιο με τους Ορθοδοξους.
      θα σε συμβουλευα λοιπον να ψαξεις το θεμα με προσευχη και επερωτηση σε πνευματικους πατερες και με εν Πνευματι διακριση και ταπεινωση. και δεν νομιζω οτι ο Θεος θα αφησει αναπαντητη την καλοπροαιρετη αναζητηση σου.
      οσον αφορα τωρα αυτο που λες για τον αγιο μαξιμο, θα ηθελα να σου πω οτι δεν ηταν μονος. πηγε στον παπα Μαρτινο, συγκαλεσαν συνοδους και πολεμησαν μια ολοφανερη αιρεση: το μονοθελητισμο. εξαλλου, ειναι ατυχες να παραβαλλομεν εαυτους με παρελθοντες αγιους και τη σταση τους. θελει οπωσδηποτε φρενο, προσοχη και διακριση!
      σημερα, ωστοσο, δεν μπορουμε να μιλαμε για την αιρεση του Οικουμενισμου, διοτι δεν υπαρχει πουθενα μια επισημη και δημοσια διδασκαλια της. σε παραπεμπω στο κειμενο της Συνοδου της Κρητης. ξεκαθαρα εκει αναφερεται οτι η Εκκλησια μας ειναι η Μια, αγια, καθολικη και αποστολικη.
      πού ο οικουμενισμος των σημερινων τοπικων εκκλησιων επομενως;

      Διαγραφή
    47. ο διαλογος ως φαινεται εληξε. ωστοσο, επειδη στην ορθοδοξη εκκλησια διαλεγομαστε βιωματικα και οχι απλα πανω σε αυθαιρετες ερμηνειες ενος εκαστου επι των γραφικων κειμενων, θα ηθελα να παραπεμψω τους φιλους ενισταμενους και αποτειχισθεντας στο προσφατο βιβλιο για τον οσιο Εφραιμ τον Κατουνακιωτη.
      εκει βλεπουμε τον αγωνα που εδωσε ο οσιος να σωσει την ψυχη του γεροντα του Νικηφορου.
      σημειωτεον οτι ο Νικηφορος ηταν ζηλωτης αγιορειτης. ηταν εκτος Εκκλησιας και πιστευε οτι ηταν γνησιος ορθοδοξος και οχι προδοτης σαν τους πολλους...
      φανταζεσαι να μην ειχε υποτακτικο εναν Εφραιμ Κατουνακιωτη. μαλλον ακομα θα βασανιζοταν η ψυχουλα του...

      Διαγραφή
  2. RELIGIOUSnet - Larissa Societatis theologorum - העמותה של תיאולוגים

    Μήπως μπορεί ο συντάκτης τού άρθρου Κ.Ν νά μας πεί, τί σκοπό εξυπηρετεί αυτό εδώ : «העמותה של תיאולוגים» ; Σέ ποιούς απευθύνεται τό άρθρο, πέρα από τούς γνωρίζοντες τήν ελληνική καί, υποτυπωδώς έστω, τό «Larissa Societatis theologorum»; Είναι μήπως ενδιαφερόμενοι διά τά δικά μας συμβαίνοντα περισσότερο από τά δικά τους ;

    Πέρα όμως από αυτό, από πότε τά ενύπνια (όνειρα) γερόντων γίνονται δεκτά στήν καθ΄ ημάς ασκητική, νηπτική καί φιλοκαλική, Παράδοση ; Τί συμβαίνει τέλος πάντων ;
    Αλλά υπάρχει καί κάτι ακόμη. Είναι γνωστό ότι τό γένος μας φημίζεται γιά τόν εύπιστο, ευσεβή καί φιλόθρησκο χαρακτήρα του.( Παρένθεση, τό τελευταίο είναι κοινό χαρακτηριστικό πολλών λαών ). Τούτο μαρτυρείται από τήν ομιλία τού απ. Παύλου στήν Πνύκα. Μήπως λοιπόν εκεί στηρίζεται όλη αυτή η προσπάθεια των ψευδοχριστιανών - οικουμενιστών καί μή - δήθεν Ορθόδοξων, οι οποίοι επικαλούνται ενύπνια γερόντων (υποτίθεται αγίων) γιά νά πείσουν τό συστηματικά ακατήχητο λαϊκό σώμα τής Εκκλησίας ότι «δέν τρέχει τίποτα», μέ όσα ανατριχιαστικά στό χώρο τής πίστεως βλέπουμε, διαβάζουμε, ακούμε καί ζούμε σήμερα ;

    Τά γράφω αυτά, διότι σέ τελική ανάλυση, τό άρθρο από τήν "Larissa Societatis theologorum - העמותה של תיאולוגים", κατατείνει στήν προσπάθεια νά πείσει τόν αναγνώστη του στό «εσύ πήγαινε στήν εκκλησιά νά σώσεις τήν ψυχούλα σου καί άσε όλα τά άλλα». Η μόδα τών αποτειχίσεων τού Θεολογικού Συνδέσμου τής Λάρισας καθιστά επίκαιρη καί σύγχρονη τήν ανακαινισμένη παλαιά μόδα τής ουνιτικής ενσωμάτωσης μέ τήν ψευδοεκκλησία τής σχέσης καί τής ενστικτώδους ακάθαρτης αγάπης. Διερωτώμαι, μήπως πρέπει νά προστεθεί στήν νοερά ευχή καί τό «Κύριε Ιησού Χριστέ, υιέ θεού, καθάρισόν μου τήν καρδίαν». Είμαστε άνθρωποι καί ως άνθρωποι, οφείλουμε νά ελέγχουμε καί τά μή βλεπόμενα : «1 Ἔστι δὲ πίστις ἐλπιζομένων ὑπόστασις, πραγμάτων ἔλεγχος οὐ βλεπομένων».( Εβ. ια΄ ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα σου απαντησω εν μερει χαριν προτροπης του ιστολογου και μονον, διοτι δεν βλεπω στο σχολιο σου κατι που να χρηζει απαντησεως ιδιαιτερης. φερεσαι ασεβως αναφερομενος σε συγχρονους γιγαντες της Εκκλησιας. δεν ξερω αν εσυ πιστευεις στα ενυπνια ή στα οραματα των αγιων, αλλα η Εκκλησια πιστευει. Να σου θυμισω τα ενυπνια του απ. Πετρου και τα οραματα του Παυλου στις Πραξεις;
      δεν θα μακρηγορησω. Οποιος θελει αποτειχιζεται, ερειδομενος στα δικα του ενυπνια... τον απλο λαο μη σκανδαλιζετε και μην παρασυρετε, διοτι εχετε μεγαλη αμαρτια

      Διαγραφή
    2. «23 ... ἰατρέ, θεράπευσον σεαυτόν·» (Λκ. δ΄)

      Συγκρίνονται οι οράσεις των Απ. Παύλου, Πέτρου καί πολλών άλλων, μέ τά ενύπνια τών συγχρόνων γερόντων ; Οι οποίοι, μάλιστα, φέρονται ως διορατικοί κλπ. ; Αλλά σέ καιρούς, όπου η λοιμική τού οικουμενισμού - ένας θεός γιά όλους - μάς έχει κυριεύσει, τί κάνει, τί έκανε τό διορατικό χάρισμα, καί τί μάς είπαν οι χαρισματούχοι γέροντες, ώστε νά μή τήν "πάθουμε" σάν τίς μωρές παρθένες ; Συμβαίνει κάτι ή "δέν τρέχει τίποτα" ; Σώνεται τό λαδάκι μας ή μάς φθάνει ; Θά μάς ανοίξει τήν πόρτα ο νυμφίος ή θά μας πεί « ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐκ οἶδα ὑμᾶς» ;

      Παρεμπιπτόντως, σάς πληροφορώ ότι δέν βλέπω οράματα, ούτε ενυπνιάζομαι. Μού αρκεί η κατάθεση ομολογίας καί μαρτυρίας τού (όχι δικού μου) Λόγου τής αληθείας, η οποία, θλιβερόν ειπείν, διώκεται ανηλεώς από τούς υποτιθέμενους "φύλακες Θερμοπυλών" καί μάλιστα «όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε».

      Οι Μήδοι, αγαπητέ κύριε, διάβηκαν καί η εκκλησία τους, χάρισμά σας. Τήν προστατεύει ο θεός τών Μήδων, ο οποίος τούς διαβεβαιώνει ότι όσοι είναι εντός αυτής σώζονται. Οι εκτός αυτής, που καταγγέλλουν τόν ψευτοθεό τών Μήδων, είναι χαμένοι, είναι θύματα του αρχεκάκου όφεως, είναι μιαροί "αυτοέγκλειστοι στα εθνικιστικά και φονταμενταλιστικά καβούκια τους" (sic), τέλος δέ, "ανιάτως νοσούν από τήν ψυχική καί πνευματική ασθένεια τού ζηλωτισμού", όπως διορατικά - διαγνωστικά, γράψατε.

      «23 ... ἰατρέ, θεράπευσον σεαυτόν·» (Λκ. δ΄). Κανείς προφήτης στόν τόπο του καί ουδείς ιατρός τού εαυτού του. Ο θεός τών Μήδων μάς δολοφονεί.

      Διαγραφή
    3. αγαπητε Κυπριανε, φαινεται πως δεν ανηκεις στην Εκκλησια. Μαλλον σε καποια σχισματικη παρασυναγωγη παλαιοημερολογιτων. αρα σε μια ανυποστατη εκκλησιαστικα ανθρωπινη συναξη.
      φαινεται αυτο απο τον απαξιωτικο τροπο με τον οποιο μιλας για συγχρονους αγιους. ειναι καθαρα βλασφημος.
      αμφισβητεις την Χαρη του Πνευματος στη σημερινη Εκκλησια και τις θεοπτικες εμπειριες τις περιοριζεις στα πρωτα μεταποστολικα χρονια. το ιδιο αμαρτημα επεσημανε και ο αγιος Συμεων ο Ν. Θεολογος στην εποχη του. και ξερεις πώς το χαρακτηρισε; Βλασφημια του Αγιου Πνευματος. σε αυτο το αμαρτημα υποπιπτεις. ευχομαι να μετανοησεις

      Διαγραφή
  3. Μπά ! Τί βλέπω ; ΄Ηρθη ο αποκλεισμός μου καί τώρα μπορώ νά καταθέσω σχόλιο ; Δέν χρειάζεται, διότι, ως φαίνεται, ο ιστολόγος τής σελίδας - Larissa Societatis theologorum - העמותה של תיאולוגים - δέν θέλει νά κάνει τήν χάρη στόν Ν.Κ νά μάς απαντήσει.

    Παρενθετικά, ο κ. Ν.Κ. δέν μάς είπε σέ τί καί ποιούς εξυπηρετεί αυτό το «העמותה של תיאולוגים». Μήπως θέλουν οι τού Συνδέσμου τής Λάρισας νά ενωθούν μέ τούς θεολόγους τού Εβραϊσμού-Ιουδαϊσμού ; Διότι τό העמותה של תיאולוגים ερμηνεύεται "ένωση θεολόγων". Ας κάνει λοιπόν ακόμη έναν κόπο ο κύριος Ν.Κ. καί νά μάς πεί, από πότε οι Εβραίοι-Ιουδαίοι, άρχισαν νά κάνουν χρήση τού όρου "θεολογία" ; Επιστήμων θεολόγος είναι καί οπωσδήποτε, κάτι περισσότερο από εμένα θά γνωρίζει. Ο Θεός τών Εβραίων-Ιουδαίων λέγεται Γιαχβέ, άρα, θά πρέπι κι αυτοί νά γράφουν καί νά λένε ... «Γιαχβολογία» ! Ή μήπως αυτό (καί αυτό) απαγορεύεται εκ τού Νόμου ; Δέν γνωρίζω, απορώ καί ερωτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπητε Κυπριανε,
      κρειττον το σιγαν του λαλειν, στην προκειμενη περιπτωση.
      σου συνιστω να μη συνεχισεις, διοτι απλα εκτιθεσαι

      Διαγραφή
    2. Δεν υπήρξε κανενός είδους αποκλεισμός.Είσθε ελεύθερος να καταθέτετε τις απόψεις σας τηρώντας τις αρχές της δεοντολογίας και της ευπρέπειας. Μακράν ημών τοιούτου είδους πρακτικές κ. Kyprianos Christodulides.

      Διαγραφή
    3. Πωπω, διαβάζω τόση ώρα...μα,τι ανοησίες γραφετε ; Σαφώς είστε Παλαιοημερολογητης, σχισματικος, φανατικος, κακοτροπος, όπως όλοι σας, όπως ΑΚΡΙΒΩΣ και οι μάρτυρες του Ιεχωβά. ...απλά ειπωμενο, ημιμαθεις, φανατισμενοι Καφροι (αν και δεν νομίζω οι Κάφροι να είναι τόσο ηλίθιοι) . Το λέτε και μόνος σας, αναφέροντας όλους τους Αγίους πχ της εποχής της Εικονομαχιας. Δεκάδες, οκ! Έπαθε τίποτε η Εκκλησία, έπαθε, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΘΕΙ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ; "Πυλαι Αδου " φίλτατε, τι χτυπιεστε ; Πόσο πληρώνει αλήθεια η Μόσχα για να ξεφτιλιζετε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μέχρι να μεταφερθεί στην "Τρίτη" Ρώμη ; και γιατί "Τρίτη" , αφού δεν υπήρξε Δεύτερη ; παρά μόνον η Ρώμη και η ΝΕΑ Ρώμη. ..ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΑΣΗ ! ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΗΝ "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ "ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΤΙΠΟΤΑ, ΣΤΟΝ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟ ΧΡΙΣΤΟ ! ΘΑ ΔΩΣΤΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ, ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΠΗΛΟΙ

      Διαγραφή
    4. Kύριε Φωτιάδη, κι εμείς διαφωνούμε με τους εν λόγω αδελφούς αλλά δεν χρησιμοποιούμε τόσο απαξιωτική γλώσσα!
      Σας παρακαλούμε θερμά βάλτε ένα φραστικό φρένο!

      Είναι και αυτοί πιστοί, έστω και αν ανήκουν στην παράταξη των ζηλωτών, με τους οποίους, βέβαια, κρατάμε επιφυλακτική στάση!

      Διαγραφή
  4. Αν εγώ εκτίθεμαι, τί θά μπορούσα περισσότερο νά σάς γράψω, αφού σέ τίποτα δέν έχετε απαντήσει. Τό μόνο που σάς ενδιαφέρει, γιά νά μού κάνετε τήν χάρη νά συνεχίσετε τήν μεταξύ μας συζήτηση, είναι νά άρω τήν υποψία σας ότι ακολουθώ κάποια «σχισματικη παρασυναγωγη παλαιοημερολογιτων. αρα σε μια ανυποστατη εκκλησιαστικα ανθρωπινη συναξη».

    Εσείς είσαστε βέβαιος γιά τήν εκκλησία που ακολουθείτε. Τόσο βέβαιος, ώστε τολμάτε νά γράφετε τούτο : «Στην Εκκλησία μπήκαμε για να σωθούμε, όχι για να τη σώσουμε». Ξεχνάτε όμως ότι ο θείος Δομήτωρ τής Εκκλησίας, έδωσε τό αίμα του, γιά τούς εισερχομένους. Εσείς θέλετε "αβρόχοις ποσί" νά εισέλθετε, χωρίς νά στάξει ένας κόμπος από ιδρώτα. «Ό,τι πεί η Εκκλησία» ισχυρίζεστε, περιμένοντας ίσως νά ακούσετε τήν φωνή της από τό υπερπέραν. Αλλά, αυτιά, μάτια καί καρδία χρειάζονται, κατά τό αγιογραφικό καί ευαγγελικό λόγιο ...

    « 14 ... ἀκοῇ ἀκούσετε καὶ οὐ μὴ συνῆτε, καὶ βλέποντες βλέψετε καὶ οὐ μὴ ἴδητε· 15 ἐπαχύνθη γὰρ ἡ καρδία τοῦ λαοῦ τούτου, καὶ τοῖς ὠσὶ βαρέως ἤκουσαν, καὶ τοὺς ὀφθαλμοὺς αὐτῶν ἐκάμμυσαν, μήποτε ἴδωσι τοῖς ὀφθαλμοῖς καὶ τοῖς ὠσὶν ἀκούσωσι καὶ τῇ καρδίᾳ συνῶσι καὶ ἐπιστρέψωσι, καὶ ἰάσομαι αὐτούς» (Μτ. ιγ΄),

    ... γιά νά δείτε, νά ακούσετε καί μέ τήν καρδιά σας νά «συνῆτε». Όσοι μπαίνουν στήν Εκκλησία, αγαπητέ κύριε, μπαίνουν ματωμένοι, μέ σκισμένες τίς σάρκες, μέ βγαλμένα μάτια ή μέ κομμένα πόδια, χέρια καί γλώσσες. Αυτοί μάς έσωσαν, σώζουν τήν Εκκλησία καί η Εκκλησία τούς τιμά ως αγίους. Γιά τούς άλλους ισχύει τό «ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐκ οἶδα ὑμᾶς».
    Τί νά περιμένει όμως κανείς από μιά εκκλησία, αδελφή άλλων, η οποία σιωπηρά δέχεται τίς αιρέσεις, χαρακτηρίζοντάς τες ως "θείον δώρον". Περί αυτού κάτι σχετικό http://kyprianoscy.blogspot.gr/2016/12/blog-post_95.html

    Αυτή είναι η "έκθεσή" μου, κύριε Ν.Κ., στό δικό σας "μήν εκτίθεσαι". Όσον δέ αυτό που γράφει ο κ. Χάρις Ανδριόπουλος, τόν πληροφορώ ότι αντέγραψα, τήν απάντηση που έλαβα, όταν κατέθεσα ένα σχόλιο στό μέ ημερομηνία 20 Ιουλίου 2017 - 3:31 π.μ., τού κυρίου Ν.Κ. Βρίσκεται αναρτημένη στόν δεσμό
    « http://kyprianoscy.blogspot.gr/2017/07/blog-post_20.html » . Τό σχόλιο δυστυχώς χάθηκε, δέν τό κράτησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μα για να απαντησεις σε κατι, πρεπει να υπαρχει σαφης ερωτηση ή τουλαχιστον μερικη κατανοηση της.
      μπορειτε να μας πειτε ακριβως σε τι θελετε να απαντησουμε;;

      Διαγραφή
    2. Γιά νά κάνουμε καί λίγο χιούμορ, αν φυσικά υπάρχει διαθέσιμο. Νά μού απαντήσετε άν :

      «Μαύρ' είν' η νύκτα στα βουνά,
      στους βράχους πέφτει χιόνι.
      Μες στ' άγρια, στα σκοτεινά,
      στες τραχιές πέτρες, στα στενά,
      ο κλέφτης ξεσπαθώνει»

      Καί ακόμη, νά μού πείτε άν αληθεύει ότι :

      «κι εδώ στους βράχους κατοικεί
      η αρετή κρυμμένη.»

      Καλή σας νύχτα καί καλό ξημέρωμα Κυριακής.
      Κυπριανός Χ.

      Ευχαριστώ τόν κ. Χάρη Ανδρεόπουλο γιά τήν φιλοξενία.

      Διαγραφή
    3. προς Κυπριανο
      πραγαμτικα απορω και εξισταμαι με τις ασυναρτησιες σου. λες π.χ. οτι μπαινουν στην Εκκλησια ματωμενοι κλπ. Δλδ μοναχα των αγιων ειναι η Εκκλησια; τα μωρα με τον νηπιοβαπτισμο ποσο ματωνουν για να μπουν σε αυτην;
      εν ολιγοις, βαλθηκες να μας αποτρελανεις; δεν μας λυπασαι με τετοιες ζεστες;;

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν δεν εισαι πολυ, αυτο σημαινει οτι εστω και λιγο εισαι υπερ...
      αρα την εχεις ψωνισει και συ, φιλαρακο, τη μεντα του ζηλωτισμου. Περαστικα!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  6. Ασυναρτησιών, κατά Νούση Κων/νο, συνέχεια.

    Διαβάστε πρώτα αυτό « https://katanixis.blogspot.gr/2017/07/blog-post_246.html » καί ύστερα τά σχόλια (φέησμπουκ).

    - Σχολιαστής Α.Π : Ποιο είναι το λάθος δηλαδή ;
    - Κυπριανός Χ : Τό λάθος είναι ότι τους επιτρέπουμε νά μάς δουλεύουν.
    Δημόσιες σχέσεις, αν και θά ήταν καλύτερα να γράψω "δημόσιες διαψεύσεις". Έχει συμφωνηθεί μεταξύ παπικής καί ορθόδοξης εκκλησίας η εκατέρωθεν αναγνώριση τών μυστήριων. Οπότε, αποκλειομένου τού αναβαπτισμού, ποιός ήταν ο λόγος αυτής τής άκομψης θεατρικής παράστασης ;

    - Σχολιαστής V.K : Ἐφʼ ὅσον ἦτο ἐπιθυμία τοῦ νεοφωτίστου,ὀφείλομεν νά τήν σεβασθῶμεν.
    - Κυπριανός Χ : Αυτό αντίκειται στά συμφωνηθέντα καί επισήμως υπογραφέντα. Οι αγιορείτες μαϊμουδίζουν. Θέλουν νά πείσουν τούς αδαείς ότι "κρατώμεν (τής ομολογίας) τών Παραδόσεων". Μάς κοροϊδεύουν.

    Κι εδώ, τώρα, τά υπόλοιπα τών ασυναρτησιών, κατά Νούση Κων/νο.
    Ο Περγάμου Ζηζιούλας μπορεί νά λέει καί νά γράφει τά δικά του, αλλά εμείς οφείλουμε νά δείχνουμε ότι είμαστε "κατά πάντα ορθόδοξοι", τού αγίου Ιωάννη τού Δαμασκηνού, που τόν επικαλέστηκε ο κ. Νούσης.

    - Κατά πάντα ορθόδοξος ήταν ο Νεστόριος, αλλά έπρεπε να γίνει Οικουμενική Σύνοδος γιά νά τόν βάλει στή θέση του.
    - Κατά πάντα ορθόδοξοι ήταν οι Μονοφυσίτες, αλλά έπρεπε νά γίνει Οικουμενική Σύνοδος γιά νά βάλει κι αυτούς στή θέση τους.
    - Κατά πάντα ορθόδοξοι ήταν οι Εικονομάχοι, Σύνοδοι χρειάστηκαν γιά νά τακτοποιηθούν κι αυτοί.
    - Κατά πάντα ορθόδοξοι ήταν καί οι παπικοί. Πρόσθεταν μόνο τό φιλιόκβε. Έγινε Οικουμενική Σύνοδος, πήραν κι αυτοί τήν άγουσα γιά τόν δικό τους τόπο.

    Σχετικά μέ τούς τελευταίους καί μετά τό φιλιόκβε, είχαμε τό πρωτείο, μετά ήρθαν τά άζυμα, ακολούθησε τό συγχωροχάρτι, τό αλάθητο καί η άσπιλη σύλληψη τής Θεοτόκου (υπό τών θεοπατόρων Ιωακείμ καί Άννης) καί τέλος έχουμε τά σημερινά : Τήν δικαίωση τού Δαρβίνου, τής θεωρίας τής μεγάλης έκρηξης, τής ύπαρξης ουφο, τήν ευλογία τών μεταμοσχεύσεων καί πολλά άλλα.

    Προκύπτει λοιπόν τό ερώτημα : Τί ενδιαφέρει εμάς, ποιό θεό πιστεύει καί λατρεύει έκαστος στόν δικό του τόπο; Εμείς έχουμε τά δικά μας, εκείνοι τά δικά τους.
    Αίφνης, όμως, ακούσθηκε φωνή εκ τού Σύμπαντος λέγουσα : «Όλα είναι σχέση καί τούτο δέν τό ήξεραν οι πατέρες ημών» ! Άκουσαν τήν φωνή αυτή η τής σχολής Φαναρίου, καθώς η NASA τούς είχε εφοδιάσει μέ ακουστικά υψηλής τεχνολογίας, οπότε νέα φωνή ηκούσθη εκ τής γής ! Ήταν γιά να διαμηνύσει στόν κόσμο ότι «οι πατέρες ημών υπήρξαν ατυχή θύματα τού αρχεκάκου όφεως», ζητώντας μας νά προσευχόμαστε γιά τήν σωτηρία τους καί γιά τήν κακή κληρονομιά που μάς άφησαν. Κληρονομιά, σημειωτέον, φανατισμού καί άκριτου ζηλωτισμού, ανακατεμένου μέ εθνοφυλετισμό, ιδεοληψίες, φαντασιώσεις καί άλλα τινά ενδεικτικά προβληματικής ψυχοσύνθεσης.

    Τήν διόρθωση - ίαση ή επισκευή, τής πνευματικής μας αστοχίας καί τού διαταραγμένου ψυχικού μας κόσμου, ανέλαβε νά φέρει εις πέρας «η σχέση μας μέ τόν λοιπόν χριστιανικόν κόσμον» καί η εν Κολυμβαρίω Κρήτης φερομένη "αγία καί μεγάλη σύνοδος", τιμητής τής οποίας τυγχάνει ο κ. Νούσης Κων/νος καί όχι ο ασυνάρτητος γραφεύς Κυπριανός Χ.

    «Ἀδελφοί, συγχωρήσατέ μοι τῷ ἁμαρτωλῷ» ή μάλλον "συγχωρήσατέ μοι τῷ ἀστοχήσαντι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ορθως το εγραψες, αδερφε: ασυναρτησιων συνεχεια!

      Διαγραφή
    2. Κι εσύ αδελφέ ορθά τό διαπιστώνεις. Εφόσον ζείς στό "απέραντο φρενοκομείο η Ελλάς", κατά τήν ρήση ενός ολετήρα καί τέως εθνάρχη, τί άλλο θά περίμενες νά σού γράψω, έχοντας αφορμή αυτά, πού εσύ έγραψες σέ άρθρο. Ασυναρτησίες εσύ, ασυναρτησίες κι εγώ.
      Άστα αδελφέ, βράστα κι άστα.

      Διαγραφή
    3. Ας διαβάσετε λέω "τα πτερόεντα Δώρα " του Παπαδιαμάντη. ..η Χάρις φεύγει τρέχοντας, φτεροκοπωντας αν θέλετε και πάει κει που εφαρμόζονται ΟΧΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ, αλλά αυτό που θέλησαν να επισφραγισουν: την πίστη στον Τριαδικο Θεό, την Αγάπη στον Πλησίον. Εκεί που εφαρμόζονται οι Δέκα Εντολές, εκεί που βιώνονται οι Μακαρισμοι, εκεί είναι η επίσκεψη του Θεού καθημερινή και σίγουρη. Όχι στους αυτοδιοριζομενους της ΓΟΧ αλλά όχι και στους Επισκόπους με Chauffeur, o Χριστός είναι μ αυτούς που αποτελούν τον Λαόν "τον καθημενον εν σκοτει"....Αν ήταν να διαλέξουμε, τι θα παίρναμε ; τον πχ, ΙΔ (ψευτο) αποστολικό κανόνα (ΔΙΟΤΙ ΜΟΝΟΝ ΚΑΤ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΩΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΣΤΟΛΙΚΟΙ ), ή τον τρίτο, πέμπτο ή ένατο Μακαρισμο? Αδελφοί! Η Ορθοδοξία δεν είναι ούτε σέκτα, ούτε θρησκεία. Είν σ ι ο Αποκεκαλυμμενος Λόγος του Θεού, ο πεπληρωμενος, σε αντίθεση με τον Μωσαϊκό. Αλλά είναι απλώς και μια Ομολογία. Ο Θεός θα σώζει πάντα την Εκκλησία Του.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  7. «Κάλλιον πλανάσθαι μετά της Εκκλησίας ή ορθοτομείν εκτός αυτής»

    Αυτό είναι η καλύτερη πλαστογραφία εδαφίου, που θά μπορούσε ποτέ νά γίνει, τής Καινής Διαθήκης. Λέγεται ότι τό ως άνω απόφθεγμα είναι αποδιδόμενο στόν άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο. Στήν πραγματικότητα είναι μεταφορά (τηρουμένων τών αναλογιών) τού τί, τελικά, ειπώθηκε στό καϊαφικό Συνέδριο, όταν αρχιερέας ήταν ο Καϊάφας. Τί ακριβώς είχε πεί, ιδού :

    «49 εἷς δέ τις ἐξ αὐτῶν Καϊάφας, ἀρχιερεὺς ὢν τοῦ ἐνιαυτοῦ ἐκείνου, εἶπεν αὐτοῖς· ὑμεῖς οὐκ οἴδατε οὐδέν, 50 οὐδὲ διαλογίζεσθε ὅτι συμφέρει ἡμῖν ἵνα εἷς ἄνθρωπος ἀποθάνῃ ὑπὲρ τοῦ λαοῦ καὶ μὴ ὅλον τὸ ἔθνος ἀπόληται.» (Ιν. ια΄)

    Τό σιωνιστικό ιερατείο που έχει εγκατασταθεί στήν Διοίκηση τής εδώ επίσημης κρατικής εκκλησίας, πάει καιρός, έχει κάνει ασμένως δεκτό τόν νεοεισαχθέντα θεολογικό όρο τού «ιουδαίοχριστιανισμού». Τό επιβεβαιώνει αυτό καί τό Larissa Societatis theologorum - תיאולוגים העמותה של, καθώς, επίσης, η αποδοχή ως "αδελφών" καί ως εχόντων "κοινούς προπάτορες" - ημών τών Χριστιανών μέ τούς Ιουδαιοεβραίους. Αυτά επισήμως καί δημοσίως λέχθηκαν από τόν Φραγκίσκο, στήν Συναγωγή τής Ρώμης, καί από τόν Βαρθολομαίο, στήν Συναγωγή Park East τής Ν. Υόρκης. Βεβαίως, κάθε άλλο από αυτό ισχύει, δοθέντος ότι, όταν οι μέλλοντες σταυρωτές είπαν "εμείς έχουμε πατέρα τόν Αβραάμ ... δέν γεννηθήκαμε από πορνεία", η απάντηση που τούς δόθηκε ήταν :

    « 44 ὑμεῖς ἐκ τοῦ πατρὸς τοῦ διαβόλου ἐστέ, καὶ τὰς ἐπιθυμίας τοῦ πατρὸς ὑμῶν θέλετε ποιεῖν. ἐκεῖνος ἀνθρωποκτόνος ἦν ἀπ' ἀρχῆς καὶ ἐν τῇ ἀληθείᾳ οὐχ ἕστηκεν, ὅτι οὐκ ἔστιν ἀλήθεια ἐν αὐτῷ· ὅταν λαλῇ τὸ ψεῦδος, ἐκ τῶν ἰδίων λαλεῖ, ὅτι ψεύστης ἐστὶ καὶ ὁ πατὴρ αὐτοῦ. 45 ἐγὼ δὲ ὅτι τὴν ἀλήθειαν λέγω, οὐ πιστεύετέ μοι. 46 τίς ἐξ ὑμῶν ἐλέγχει με περὶ ἁμαρτίας; εἰ δὲ ἀλήθειαν λέγω, διατί ὑμεῖς οὐ πιστεύετέ μοι; 47 ὁ ὢν ἐκ τοῦ Θεοῦ τὰ ρήματα τοῦ Θεοῦ ἀκούει· διὰ τοῦτο ὑμεῖς οὐκ ἀκούετε, ὅτι ἐκ τοῦ Θεοῦ οὐκ ἐστέ.» (Ιν. η΄)

    Αυτό λοιπόν, τό «Κάλλιον πλανάσθαι μετά της Εκκλησίας ή ορθοτομείν εκτός αυτής», είναι λάθος, είναι σκόπιμη αστοχία, γιά νά τό γράψουμε στή γλώσσα τήν μεταπατερική τών εκσυγχρονισμένων ορθοδόξων (νεοορθοδόξων). Τό σωστό είναι τούτο, τό οποίο, τηρουμένων τών αναλογιών, συμφωνεί μέ ό,τι είχε πεί ο Καϊάφας καί συμφώνησε τό ιερατείο : «Κάλλιον πλανάσθαι μετά της Συναγωγής ή ορθοτομείν εκτός αυτής».

    Ο Κύριος ορθοτόμησε εκτός Συναγωγής τόν λόγο τής αληθείας εν δικαιοσύνη, έθεσε τόν θεμέλιο λίθο τής Εκκλησίας καί συνεπώς, όποιος λέγει ότι είναι προτιμότερο νά πλανόμαστε εντός εκκλησίας, παρά νά ορθοτομούμε εκτός αυτής, κάτι δηλαδή τό οποίο προσπάθησαν καί προσπαθούν νά πετύχουν οι ανά τούς αιώνες ανθρωποκτόνοι αιρετικοί, τούς τοποθετεί αυτομάτως στό καϊαφικό Συνέδριο τών σταυρωτών : Άς φτιάξουμε έναν λαϊκό ήρωα, παρά νά χαθούμε ως έθνος.
    στοχία
    Καί τέλος, ως πρός τόν "πανζουρλισμό" πού έπαθε ο κ. Κων/νος Νούσης, όταν διάβασε αυτό που έγραψα ( : Όσοι μπαίνουν στήν Εκκλησία, αγαπητέ κύριε, μπαίνουν ματωμένοι, μέ σκισμένες τίς σάρκες, μέ βγαλμένα μάτια ή μέ κομμένα πόδια, χέρια καί γλώσσες. Αυτοί μάς έσωσαν, σώζουν τήν Εκκλησία καί η Εκκλησία τούς τιμά ως αγίους.) καί τήν δική του απάντηση ( : Δλδ μοναχα των αγιων ειναι η Εκκλησια; τα μωρα με τον νηπιοβαπτισμο ποσο ματωνουν για να μπουν σε αυτην; ) τόν δικαιολογώ πλήρως. Έχει τό ακαταλόγιστο τής ασυναρτησίας, αφού λόγος γίνεται γιά τήν μαρτυρία καί τήν ομολογία όλων εκείνων πού όχι μόνο έχουν γνώση, αλλά έχουν καί επίγνωση τής ομολογία καί τής μαρτυρίας των.

    Υστερόγραφο
    Παρεμπιπτόντως, έμαθα γιά τό λάθος που έκανα, όταν είδα ότι "τό σχόλιο δέν γίνεται δεκτό γιά τήν ανάρτηση". Αστοχία κατά τήν πληκτρολόγηση, η αιτία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ὄχι πὼς εἶμαι καὶ πολὺ ὑπὲρ τῶν ἀποτειχίσεων, ἀλλὰ τὸ ἄρθρον ὄζει Οἰκουμενισμοῦ!
    Καὶ ἰδοὺ ποῦ ἔγκειται ἡ βρωμιὰ τοῦ ἄρθρου!

    «Και ρωτώ εύλογα: πού ακριβώς έσφαλε ο Πατριάρχης ως προς την δημόσια διδασκαλία μιας συγκεκριμένης τοιαύτης αιρέσεως; Είπε ποτέ ότι η Εκκλησία μας δεν έχει την πληρότητα της Χάριτος; Μίλησε ποτέ για απροϋπόθετη ένωση με αιρετικούς, αλλοδόξους ή αλλοθρήσκους; Για ποιο δογματικό ατόπημα έχει κάποιος να εγκαλέσει την πρόσφατα συγκληθείσα Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη;»

    Αὐτὸς ποὺ ἔγραψε τὸ ἄρθρον, προφανῶς ζῇ εἰς ἄλλον πλανήτην! Ἐκτὸς ἐὰν δὲν γνωρίζῃ οὔτε τὰ βασικά!

    «Να φέρω και άλλο παράδειγμα; Για ποιον λόγο δεν αποτειχίστηκε ποτέ ένας άγιος Πορφύριος, ένας άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης και λοιποί γίγαντες της σύγχρονης Ορθοδοξίας; »

    Τὸν Ὅσιον Παΐσιον διατί δὲν τὸν ἀναφέρει; Ἴσως διότι διέκοψε τὴν μνημόνευσιν τοῦ Ἀθηναγόρου;
    Καὶ διὰ νὰ ἰδῆτε τὴν ἄγνοιαν τοῦ ἀρθρογράφου, οἱ δύο Γέροντες ποὺ ἀναφέρει, ἔμεναν εἰς χῶρον ὅπου δὲν μνημονευόταν ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης! Ἄρα, φυσικὸν ἦτο νὰ μὴ διακόψουν τὴν μνημόνευσίν του, ἀφοῦ δὲν τὸν μνημόνευαν οὕτως ἢ ἄλλως! Ὁ μὲν Γέρων Πορφύριος ἔμενεν ἐν Ἀθήναις, ὁ δὲ Γέρων Ἰάκωβος ἐν Εὐβοίᾳ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκεί που σφάλει ο Πατριάρχης είναι ότι αναγνωρίζει τα άλλα χριστιανικά δόγματα ως Εκκλησίες. Εκκλησίες υπάρχουν πολλές από διοικητικής απόψεως. π.χ. Εκκλησία της Αθήνας, του Πειραιά, Θεσσαλονίκης κτλ με τον Επίσκοπό της η καθεμία. Από δογματικής απόψεως είναι μία, γιατί όλες οι διοικητικού τύπου Εκκλησίες έχουν ένα δόγμα, μία πίστη, έναν Θεό, σωτήρα, ίδια μυστήρια κτλ.

    Επίσης συμπροσεύχεται με αιρετικούς Παπικούς και Προτεστάντες και δεν είμαι σίγουρος αν έχει τελέσει και μυστήρια μαζί τους.

    Από την άλλη δεν πρέπει να υπάρχουν αποτειχίσεις. Απλά περιμένουμε την μετάνοιά του. Εάν γίνει μία αιρετική οικουμενική σύνοδος τότε η αποτείχιση θα είναι επιβεβλημένη γιατί η ένωση θα είναι επίσημη.

    Οι όροι περί αληθινής ενώσεως είναι να δεχτούν οι αιρετικοί όλα τα δόγματά μας, την αποστολική μας διαδοχή και να μετανοήσουν. Δεν νομίζω ότι ο Πατριάρχης μας ζητά κάτι τέτοιο, ως προαπαιτούμενο της ενώσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ''Για ποιο δογματικό ατόπημα έχει κάποιος να εγκαλέσει την πρόσφατα συγκληθείσα Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη; '' Aπάντηση: Το Κολυμπάρι εισαγάγει επίσημα νέα αιρετική εκκλησιολογία με 10 ξεκάθαρες αιρέσεις - πλάνες.

    1. Δίνει εκκλησιαστικότητα σε όλες τις αιρέσεις με την αποδοχή της οντολογίας του ονόματος ετερόδοξες ''εκκλησίες''.

    2. Επιτρέπει σολομώντεια τους μεικτούς γάμους και αυτό για να διευκολύνει την άμβλυνση των συνειδήσεων προς την πλήρη ένωση.

    3. Αποδέχεται πλήρως τη συμμετοχή μας στο αντίχριστο ΠΣΕ και μάλιστα ως σύγχρονη αναγκαιότητα.

    4. Σχετικοποιεί τη νηστεία, τον ακρογωνιαίο λίθο της εγκράτειας.

    5. Διαστρέφει δραματικά την οντολογία του προσώπου.

    6. Τινάζει στον αέρα το συνοδικό σύστημα κατά το πρότυπο της Β΄ Βατικάνειας, με τις υπογραφές μόνο των προκαθημένων, και την κατάργηση ψήφου των Επισκόπων ως ίσων μεταξύ τούς, κάτι που συνιστά την εισαγωγή παπικού πρωτείου σε ορθόδοξη σύνοδο.

    7. Αποδέχεται τη συμπροσευχή και συναποδοχή των αιρετικών, προσκαλώντας τους ως παρατηρητές της συνόδου.

    8. Αρνείται τη σύγκληση Οικουμενικής Συνόδου με την απαράδεκτη αιτιολόγηση της τάχα μη συμμετοχής των Δυτικών αιρετικών.

    9. Αρνείται να επικυρώσει επίσημα τις αντιπαπικές Η΄ και Θ΄ Συνόδους ως Οικουμενικές, που στη συνείδηση του πιστού πληρώματος ήδη από αιώνων είναι.

    10. Διαγράφει από το εκκλησιαστικό λεξιλόγιο το επίθετο «αιρετικός».

    ΑπάντησηΔιαγραφή