Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Φορολογία ακινήτων: Δε βαριέσαι, ας πληρώσουν πάλι οι άλλοι….


Ομολογώ εκ προοιμίου ότι σε θέματα αναλύσεως της οικονομικής κρίσεως που μαστίζει τη χώρα μας περισσότερη εμπιστοσύνη τρέφω στους εξειδικευμένους επιστήμονες που υπηρετούν στο χώρο της αγοράς παρά στους διάφορους τυχάρπαστους πολιτικάντηδες βουλευτές και παντοειδείς (πάσης αποχρώσεως) πολιτευτές που καμώνονται εσχάτως τους φιλολαϊκούς, υποδυόμενοι ρόλον εργατοπατέρων και αγροτοπατέρων. Εχω πεισθεί – και νομίζω ότι αυτό ισχύει στη συντριπτική πλειονοψηφία των πολιτών - ότι αυτό που κυρίως και πρωτίστως απασχολεί τους εν λόγω «εθνοπατέρες» δεν είναι το πώς θα σωθεί η χώρα, αλλά το πώς θα σώσουν το πολιτικό τους σαρκίο – το «τομάρι» τους που θα λέγαμε στη δημοτική – υπηρετώντας, προς επίτευξιν αυτού του σκοπού τους, όχι το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών, αλλά τα (κατά περίπτωσιν), συμφέροντα των «πελατών» - ψηφοφόρων τους…

Μεταφέρω σκηνή από πρόσφατο ρεπορτάζ στο δελτίο των 8 μ.μ. στον “Antenna” για το επίμαχο θέμα της φορολογήσεως (για πρώτη φορά) των αγροτικών κτισμάτων και αγροτεμαχίων από τη μία και των αστικών ακινήτων (των ήδη επιβαρυνομένων με επαχθείς φόρους ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ, κ.α.), από την άλλη. Πρωταγωνιστές δύο βουλευτές του ιδίου κόμματος (ΝΔ):

Σκηνή 1η: Ο βουλευτής Ν. Πέλλης κ. Ιορδάνης Τζαμτζής ξεσηκώνει τον κόσμο κατά της «άδικης επιδρομής που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε βάρος των αγροτών, φορολογώντας τα χωράφια, τα μέσα παραγωγής δηλαδή, με τα οποία βγάζουν το ψωμί τους…» και επικεφαλής ομάδος βουλευτών – ο υπέρμαχος των αγροτικών δικαίων κ. Τζαμτζής - εισέρχεται στο υπ. Οικονομικών για να διαμαρτυρηθούν όλοι μαζί στον κ. Στουρνάρα και να ζητήσουν να (παρα-) μείνουν τα αγροτεμάχια αφορολόγητα. Για το πώς κι από πού θα βρεθούν τα έσοδα που είχαν προϋπολογισθεί με βάση το σχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων και αγροτεμαχίων, κουβέντα… Σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτονοήτως, το βάρος επωμίζονται οι «άλλοι», εν προκειμένω δε (και δοθέντος ότι από τους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έμεινε «ξύγκι»..) οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων…

Σκηνή 2η: Στο πλάνο ο βουλευτής Αθηνών κ. Αργύρης Ντινόπουλος, ως εκπρόσωπος των «άλλων»: «Είναι παραλογισμός να πέσει όλο το βάρος του προϋπολογισμού στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν ήδη γονατίσει από την επαχθή φορολογία… Εκτός κι αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αφανίσει τη μεσαία τάξη, τη τάξη των νοικοκυραίων που έχουν ήδη πληρώσει και με τα επώδυνα χαράτσια ξαναπληρώνουν τη περιουσία τους!.. Ολοι θα πρέπει να εισφέρουν, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία… Είναι αδιανόητο να μετατρέπονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε μόνιμα υποζύγια και κάποιοι άλλοι διαρκώς να εξαιρούνται…».

Φυσικά, να έχουν και οι δύο (Τζαμτζής – Ντινόπουλος) δίκαιο, δεν είναι δυνατόν. Απλά ο καθείς υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εκλογικής του πελατείας. Αν και θα μπορούσαν – οφειλετικώς σε σχέση με το αξίωμα που κατέχουν - αμφότεροι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα, όχι συντεχνιών και επαγγελματικών ομάδων, αλλά της Ελλάδος, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Η δικαιότερη λύση βάσει του πλαισίου της ισονομίας και της ισοπολιτείας που θέτει το Σύνταγμα είναι να συμμετέχει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, χωρίς διακρίσεις, στα δημόσια βάρη βάσει της τεκμαρτής φοροδοτικής του ικανότητας. Συμβαίνει σήμερα αυτό; Στο προηγούμενο άρθρο μας στη «Larissanet» («Kρατήστε την ανάσα σας…», 15-11-2013, σελ. 14) είχαμε εκφράσει την άποψη ότι αυτό δεν συμβαίνει, καθώς η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις τύπου Τζαμτζή φαινόταν να υποχωρεί από τον αρχικό της σχεδιασμό για αναλογική (εν σχέσει με τα αστικά ακίνητα) φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων και αγροτεμαχίων. «Η κυβέρνηση», γράφαμε, «μετά την αφαίμαξη των γνωστών υποζυγίων, τουτέστιν των μισθωτών και συνταξιούχων, επιμένει τώρα, στη φοροεπιδρομή κατά της ακίνητης περιουσίας και στα λογής – λογής χαράτσια τα οποία έχουν ήδη γονατίσει τη μικρομεσαία αστική τάξη των (συνεπών ως προς τις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους) νοικοκυραίων, οδηγώντας έτσι σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες…». Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 21-11-2013 ήλθε το «Weekly Economic Report» (http://www.alpha.gr/files/infoanalyses/weekly20131121.pdf, σελ. 4) της Alpha Bank (το συντασσόμενο από τους πλέον έγκυρους οικονομικούς αναλυτές), να επιβεβαιώσει τους προβληματισμούς μας και να τους συμπληρώσει: «Στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη πατρίδα μας, με το συνεχιζόμενη αδυναμία δανεισμού από το εξωτερικό, την πτώση του ΑΕΠ κατά -23% και την υπερ – φορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων όλων των κατηγοριών, είναι αδιανότητο να λαμβάνονται αποφάσεις με τις οποίες ανατρέπεται για μια ακόμη φορά ακόμη και η ελάχιστη ανταποδοτική συμβολή στα φορολογικά έσοδα της χώρας ομάδων συμφερόντων που παραδοσιακά θέτουν εαυτούς εκτός φορολογικών υποχρεώσεων. Είτε αυτό αφορά στο φόρο εισοδήματος είτε στο φόρο επί των ακινήτων. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται από τον φόρο ακινήτων πολύ μεγάλες εκτάσεις γης και κτιριακές εγκαταστάσεις των οποίων η αξία και η χρησιμότητα οφείλεται αποκλειστικά στις κρατικές υποδομές (και ακόμη και σε κρατικές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις) και να φορολογούνται πολλαπλά και με τεράστια φορολογική επιβάρυνση κάποιοι άλλοι…». Θα τείνει άρα γε ευήκοον ούς η κυβέρνηση, ή οι υποσχέσεις κι οι επαγγελίες της περί «διευρύνσεως της φορολογικής βάσεως, ως μέτρου αποκαταστάσεως της στοιχειώδους φορολογικής δικαιοσύνης…», κ.τ.λ., (οι και υπό της Αγίας Γραφής και δη υπό του προφήτου Ησαϊου (26:9) σχετικώς διακηρυσσόμενες: «δικαιοσύνην μάθετε oι ενοικούντες επί της γης…»), θα αποτελέσουν γι’ άλλη μια φορά «παχιά» λόγια, λόγια χωρίς αντίκρισμα;…

(Aρθρο που δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της "Larissanet" 29-11-2013, σ. 14)
                                                                                                             
                                                                                                         XA.AN. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου