Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Η «ΣΥΝΘΕΣΙΣ» του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ

Kαι τ΄ όνομα αυτού «Σύνθεσις». Πρόκειται για το εξαμηνιαίο, ηλεκτρονικό, επιστημονικό περιοδικό του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ το πρώτο τεύχος του οποίου από  σήμερα είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και στην διεύθυνση:  http://ejournals.lib.auth.gr/synthesis/index, διαθέσιμο για ανάγνωση από θεολόγους και φίλους της θεολογικής επιστήμης. 


Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού φιλοξενούνται τα ακόλουθα επιστημονικά μελετήματα:
Μάχντη, ο εσχατολογικός σωτήρας και ελευθερωτής, Aggeliki Ziaka

Divine reading (lectio divina) as Logos’ contemplation, Fotios Ioannidis           

Το Εγκώμιο του Αγίου Δημητρίου, Anna Koltsiou-Nikita.

Bible Translation and National Identity, Miltiadis Konstantinou         

Η εκκλησιολογική σκέψη του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα στο πλαίσιο του Οικουμενικού Διαχριστιανικού διαλόγουGeorgios Martzelos

Ο Διαπολιτισμικός και ο Διαθρησκειακός διάλογος ως πράξη αλληλοπεριχώρησης, Augoustinos Mpairaktaris

The importance of the World Conference on «Church and Society» and its methodology. An orthodox critical approach, Ioannis Petrou

Ο Θεός στην Πεντάτευχο, Eleni Soumani

Εγώ ειμί ο ων, Chrysostomos Stamoulis

Η Θεολογία της Σαρκώσεως ως Θεολογία της ΦιλοξενίαςStylianos Tsompanidis.

Eπίσης στο «Βιβλιοστάσιο» του περιοδικού ο λέκτορας του τμήματος κ. Μόσχος Γκουτζιούδης παρουσιάζει τα νέα βιβλία (2011 / 2012) των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, ενώ οι καθηγήτριες κ.κ. Νίκη Παπαγεωργίου και Αννα Κόλτσιου – Νικήτα καταγράφουν τα συνέδρια και τις ημερίδες στις οποίες συμμετείχε το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.
           
Ασφαλώς αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Πρόεδρο του Τμήματος. Καθηγητή Χρυσ. Σταμούλη και τον αντιπρόεδρο καθηγητή Φωτ. Ιωαννίδη, οι οποίοι ένα χρόνο μετά την πανηγυρική εκλογή τους (Iούνιος 2011) δικαιώνουν απολύτως την επιλογή των εκλεκτόρων στο πρόσωπό τους, καθώς όχι απλά διατηρούν το Τμήμα στη …παραδοσιακή του πρωτοπορία, αλλά το εισάγουν προοδευτικά σε νέα τροχιά εφάμιλλη σε επιστημονικότητα των καλυτέρων πανεπιστημιακών θεολογικών τμημάτων ανά την οικουμένη, δεδομένης και της υψηλής ποιότητας των καθηγητών - μελών ΔΕΠ του Τμήματος, οι περισσότεροι των οποίων τυγχάνουν διακεκριμένοι επιστήμονες με διεθνή καταξίωση.  

Παράλληλα, οι εξωστρεφείς δράσεις που αποβλέπουν στη διάχυση του παραγόμενου επιστημονικού έργου και το δημόσιο διάλογο, αποδεικνύουν ότι το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ θεωρεί ότι η Θεολογία του σήμερα ως επιστήμη και πολιτιστικό μέγεθος, οφείλει να υπερβεί τις αίθουσες και τ΄ αμφιθέατρα και να συναντηθεί με την κοινωνία, τις παραγωγικές δυνάμεις του πολιτισμού και να διαλεχθεί δημιουργικά μαζί τους. Την πρόθεσή αυτή επιβεβαιώνει κατά τον καλύτερο τρόπο η θεολογική "ΣΥΝΘΕΣΙΣ", την οποία συνοδεύουν οι ευχές μας να΄ναι καλοτάξιδη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου