Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Στηρίζει τον Δημητριάδος το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ



* Για την επιλογή του να διαβάζει τα λειτουργικά αναγνώσματα της Π.Δ. στη δημοτική, ενώ παράλληλα καταγγέλει ως «φαινόμενα φονταμενταλισμού» τις «συμπεριφορές πολεμικής και απαξίωσης που στρέφονται κατά καθηγητών και ιεραρχών, μηδέ του Αρχιεπισκόπου και του Οικουμενικού Πατριάρχου εξαιρουμένων»

Tην επιλογή του μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου να διαβάζει τα λειτουργικά αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης στη δημοτική στηρίζει με ψήφισμά του το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καταδικάζοντας, παράλληλα, την φραστική επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα ο κ. Ιγνάτιος εντός του ναού του Αγ. Αντωνίου Βόλου από ομάδα πιστών που αντιτίθεται στην ανάγνωση λειτουργικών κειμένων στη δημοτική γλώσσα. Το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ ασκώντας δριμεία κριτική σε συμπεριφορές σαν αυτές που εκδηλώθηκαν σε βάρος του μητροπολίτου Δημητριάδος κάνει λόγο για «φαινόμενα φονταμενταλισμού», για «φανατισμένες ενέργειες που μετατρέπουν την ορθόδοξη πίστη σε ιδεολογία» και «φαρισαϊκού τύπου πρακτικές πρακτικές που γίνονται σκόλοπες για την συμμετοχή των πιστών στην Εκκλησία».
Aναλυτικό ρεπορτάζ στο "Amen.gr": http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=4705

4 σχόλια:

  1. κ. Ανδρεόπουλε,

    Σας παρακαλώ να μας πληροφορήσετε αν είναι αληθείς οι ισχυρισμοί του ιστολογίου "Αποτείχισις" ότι μόνον 3 Καθηγητές του Θεολογικού Τμήματος υπέγραψαν το Ψήφισμα συμπαράστασης προς το Σεβασμιότατο Δημητριάδος!

    Αν αυτή η πληροφορία αληθεύει σας παρακαλούμε να μας αποκαλύψετε τα ονόματα όσων το υπέγραψαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ - στην επίσημη ιστοσελίδα του - αναφέρεται ότι "...το Τμήμα Θεολογίας εξέδωσε ομόφωνα κατά τη Γενική Συνέλευσή του αριθμός 198 της 20.1.2011 το ακόλουθο ψήφισμα...".

    http://www.theo.auth.gr/theo/gr/Department/Pages/NewsDetails.aspx?id=72

    (Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...και εν πάση περιπτώσει κ. Τελεβάντο, εάν κάποιοι εκ των καθηγητών του τμήματος - λέμε, "αν" - δυσφορούν με την εκδοθείσα απόφαση (Ψήφισμα), γιατί δεν βγαίνουν δημοσίως να το διακηρύξουν, αλλά κάνουν ...αντίσταση (ανωνύμως!..) μέσω ιστολογίων; Σείς δεν είσασταν κ. Τελεβάντο που κατεδικάζετε τους ανωνύμους "αγωνιστάς";
    Aλλ' ας αναμένομεν. Οι διαφωνούντες με τό Ψήφισμα του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ αναντιρρήτως έχουν κάθε δικαίωμα να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους. Για να δούμε, θα το πράξουν;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ουδέ επί στιγμή διαφοροποίησα τις απόψεις μου για την ανωνυμία.

    Το ερώτημα που σας έκανα δεν είχε εχθρικό χαρακτήρα αλλά διευκρινιστικό.

    Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε ότι άλλο πράγμα είναι το Θεολογικό Τμήμα να βγάζει ομόφωνη απόφαση και διαφορετικό να υποκλέπτουν την υπογραφή των υπολοίπων 3 Καθηγητές.

    Από την απάντησή σας εξάγω το συμπέρασμα ότι η πηγή πληροφοριών σας ήταν η ιστοσελίδα της Θεολογικής Σχολής και επίσης ότι πιστεύετε ότι αν υπάροχουν Καθηγητές που έχουν θιγεί από το Ψήφισμα έχουν ευθύνη να μιλήσουν δημόσια.

    Ασφαλέστατα επικροτώ την άποψη σας ότι πρέπει να δώσουν δημόσια και επώνυμα εξηγήσεις οι Καθηγητές του Θεολογικού Τμήματος αν όντως μόνον 3 Καθηγητές εξέδωσαν το Ψήφισμα και υπέκλεψαν την ψήφο των υπολοίπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή