Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Για την κάρτα του πολίτη και το "666"...


Αναφορικά με το θέμα της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών του πολίτη και σχολιάζοντας -κληθείς προς τούτο - δημοσιεύματα θρησκευτικών τινών κύκλων, νομίζω ότι οι κάθε είδους φοβίες, σχετικώς με την υποτιθέμενη συσχέτισή της με τον «δυσώνυμο αριθμό 666» (αριθμός του ονόματος του αντιχρίστου, σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννου, κεφ. 13 στ. 18), έχουν απαντηθεί τεκμηριωμένα από έναν λόγιο ιεράρχη, τον μητροπολίτη Πρεβέζης κ. Μελέτιο (Καλαμαρά) στην γνωστή μελέτη του «Το χάραγμα του Αντίχριστου στην ορθόδοξη παράδοση», μέσω της οποίας καταρρίπτεται από θεολογική σκοπιά η οποιαδήποτε συσχέτιση του «666» με τον bar code, τους υπολογιστές και τις νέες αστυνομικές ταυτότητες, την οποία, εν έτει 2000, υποστήριζαν ότι υφίσταται οι ίδιοι κύκλοι που τώρα ισχυρίζονται τα ίδια πράγματα για τη κάρτα του πολίτη.

- Συμμερίζομαι απολύτως την άποψη του σεβ. κ. Μελετίου ότι τo αν το «666» είναι το χάραγμα του αντίχριστου, είναι θέμα έρευνας της επιστήμης της Ορθόδοξης Θεολογίας. Σε θέματα επιστημονικά, έρευνας και επιστήμης, οι γνωματεύσεις και αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου δεν έχουν καμία θέση. Οταν το κάνει, πέφτει στο ίδιο εκείνο λάθος, που έκαμε η Δυτική Εκκλησία, τότε που, αντίθετα στην επιστημονική παρατήρηση του Γαλιλαίου, προσδιόρισε "αυθεντικά" ότι η γη μένει ακίνητη και ο ήλιος κινείται!...

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας, αντί να καταστέλλει τον εκ νέου παρατηρούμενο θόρυβο γύρω από το «666», αφήνει να δίνεται η εντύπωση ότι υιοθετεί τις σχετικές αντιδράσεις και τις αποδέχεται, όταν μάλιστα, η κρατούσα άποψη στην ορθόδοξη θεολογική επιστήμη είναι πως είναι είναι αδύνατο να δοθεί αυθεντική ερμηνεία στα εσχατολογικά προβλήματα που θέτει η Αποκάλυψη.

* Θεωρώ ότι η πλέον υπεύθυνη, εξ επόψεως θεολογικής, προσέγγιση είναι αυτή της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία αφ’ ενός κάλεσε τον λαό «να μην τρομοκρατείται από ανεύθυνους και να προσδοκά το Πρόσωπον του Ερχομένου Κυρίου Ιησού Χριστού» και αφ’ ετέρου υπενθύμισε τα λόγια του διορατικού Γέροντος Πορφυρίου: «... αν εμείς έχουμε μέσα μας τον Χριστό, δεν μπορεί με τίποτα να μας πειράξει ο αντίχριστος...».

1 σχόλιο:

  1. Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου, αν και θα κινήσουν τη μήνι των "υπερορθοδόξων". Αλλά η αναζήτηση της αλήθειας δεν πρέπει να μας καθιστά αρεστούς αλλά τολμηρούς. Μόνον έτσι θα υπηρετήσουμε την αλήθεια και θα διώξουμε τη φοβικότητα και τη γραφικότητα, στην οποία εξέπεσαν ήδη οι πλανημένοι παλαιοεορτολογίτες αδερφοί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή