Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ημερίδα στη μνήμη του Σάββα Αγουρίδη από το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.


Το Τμήμα θεολογίας του Α.Π.Θ. τιμώντας την μνήμη και τη προσφορά στη θεολογική επιστήμη του αειμνήστου καθηγητού Σάββα Αγουρίδη διοργανώνει Ημερίδα, η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης (φωτ.) το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2010.

* Στην Ημερίδα θα μιλήσουν διακεκριμένοι θεολόγοι αναπτύσσοντας θέματα που αναφέρονται στη Βιβλική Θεολογία ή γενικότερα στην Ορθόδοξη Θεολογία. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ημερίδα, στο Εκπαιδευτικό Ιστολόγιο: http://eleftherianet.blogspot.com/2010/07/h.html

5 σχόλια:

  1. Αγαπητέ φίλε Χάρη,
    πολύ σημαντική είδηση! Σε ευχαριστούμε για την πληροφόρηση!
    Ο Σάββας Αγουρίδης είναι γνωστό πως ήταν από τους μεγαλύτερους Έλληνες θεολόγους του 20ου αιώνα. Το έργο του εξακολουθεί να είναι αξεπέραστο.
    Νίκος Παύλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε αντίθεση με τον κ. Παύλου που θεωρεί "γνωστό" ότι ο αείμνηστος Αγουρίδης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους του 20ού αιώνα ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης τον αποκαλόύσε "κακό δαίμονα της Νεοελληνικής θεολογίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kύριε Τελεβάντο, ο κ. Παύλου κατέθεσε επωνύμως την άποψή του. Εσείς προσφεύγετε σε γνώμη του μακαριστού π. Ιωάννη Ρωμανίδη - γιατί; Δεν (;) έχετε δική σας άποψη;

    Αλήθεια, αναγνωρίζετε στον κ. Παύλου - και στον κάθε θεολόγο επιστήμονα - το δικαίωμα να έχουν διαφορετικές θεολογικές απόψεις από εκείνες που είχε ο μακαριστός π. Ρωμανίδης (να σας θυμίσω ότι με άρθρο του το 1997, στο περιοδικό της Εκκλησίας της Ελλάδος "Θεολογία" (τόμος 67) είχε χαρακτηρίσει συλλήβδην ολόκληρο το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ ως αιρετικό, προτείνοντας μάλιστα την κατάργησή του;...) και από αυτές που συχνά - πυκνά εκφράζετε και εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλε Χάρη,
    η δική μας γενιά ήταν πολύ τυχερή. Είχε δάσκαλους μεγάλους θεολόγους και σπουδαίους επιστήμονες, σαν το Σάββα Αγουρίδη και το Νίκο Νησιώτη, που μας έκαναν υπερήφανους που σπουδάζαμε θεολογία.
    Και πάλι σε ευχαριστώ
    Νίκος Παύλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερωτώμαι αν αναγνωρίζω στον κ. Παύλου να έχει διαφορετικές απόψεις για τα θεολογικά θέματα από το μακαριστό π. Ιωάννη Ρωμανίδη!

    Καταρχήν ποιος είμαι εγώ για να αναγνωρίζω δικαιώματα σε άλλους;

    Απλά παρέθεσα την άποψη του π. Ιωάννη Ρωμανίδη για τον αείμνηστο Αγουρίδη για να δείξω ότι υπάρχουν πολλοί και μάλιστα όχι τυχαίοι άνθρωποι που διαφωνούν με την εκτίμηση του κ. Παύλου.

    Το τελικό πρόβλημα είναι: Οι απόψεις όλων μας συμφωνούν με την πίστη της Εκκλησίας;

    Αν συμφωνούν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν δεν συμφωνούν τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

    Ο κ. Παύλου δεν είναι ο μόνος θεολόγος που είχε δασκάλους τους αείμνηστους Αγουρίδη και Νησιώτη. Υπήρξαν και δικοί μου δάσκαλοι και έτσι έχω προσωπική πείρα του θέματος.

    Ελπίζω να μπορέσω να επανέλθω με συγκεκριμένα στοιχεία για να στοιχειοθετήσω την εκτίμησή μου ότι η παρουσία τους δεν υπήρξε ευεργετική για την πορεία της θεολογίας στην πατρίδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή