Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

"Η οικονομική κρίση", αφιέρωμα στη "Σύναξη"


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (αρ. 114) του περιοδικού Σύναξη, με θέμα "Η οικονομία σε κρίση". Αμφίσημος ο τίτλος, παραπέμπει τόσο στην τρέχουσα κρίση, στην οποία έχει περιέλθει το οικονομικό σύστημα, όσο και στην κριτική διαδικασία στην οποία πρέπει να υποβληθεί η οικονομική πραγματικότητα. Στην ύλη του νέου τεύχους περιλαμβάνεται ένα ανθολόγιο πατερικών κ.ά. κειμένων, τα οποία εκπροσωπούν θεολογικά ρεύματα που καυτηριάζουν την εκμετάλλευση, την φρενίτιδα του πλουτισμού και τον καταναλωτισμό.
Γράφουν οι: Θανάσης Παπαθανασίου ("Οι εικόνες της Βασιλείας. Kάποια αθέατα του Καβάσιλα και κάποιοι πειρασμοί της Ευχαριστιακής μας θεολογίας"), Ρόουαν Ουίλιαμς, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ ("Ηθική, οικονομική θεωρία και παγκόσμια δικαιοσύνη"), Μανώλης Δρεττάκης ("Οι Χριστιανοί μπροστά στην οικονομική κρίση"), Γιώτα Πάστρα και Χαρίδημος Τσούκας ("Ηθική τραπεζική" και "ηθικές τράπεζες" στην ύστερη νεωτερικότητα"), Γιώργος Κρανιδιώτης ( "Iατρική και ελεύθερη αγορά") και Αλέξανδρος Καριώτογλου ("Οι θέσεις του Ισλάμ για την οικονομία").

* Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από σελίδες ζωντανού Διαλόγου (αφενός για τη μετάφραση των λειτουργικών κειμένων, αφετέρου για την ιστορικότητα της Πτώσης και τη σύγχρονη επιστήμη) και Βιβλιοκρισιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου